Helkama kulkuri 5-v fiksiksi?

neitsytprojekti vie lähes poikkeuksetta oppirahoja. myönnän itsekin. suuremman pettymyksen välttämiseksi suosittelen minäkin sitä parempaa aihiota. tsemppiä projektiin!

Mitään pahemmin tyrmäämättä tai tekemistä tuomitsematta suosittelisin muiden tapaan hankkimaan ensiprojektihommiin vähän paremman rungon, vaikkakin fauberia ja viemäriputkirunkoa ropaamalla oppii pyörästä rakentelu-uran alkuvaiheilla yhtä jos toista.

Mistäpäin olet?

Juurikin samanlaisesta pyörästä tehdyllä sinkulalla ajelin useemman vuoden. Suosittelen uuden rungon ostoa. Vanha runko oli löysä ja raskas.
Loppujen lopuksi säästät, kun ei tarvitse runkoa enää uusia. Säästä mieluummin muissa osissa ja ala pikku hiljaa sitten rahatilanteen mukaan päivittämään pakettia paremmaksi.
On-one pompino runkoon oon ollu tyytyväinen, taitaa olla halvimmasta päästä.
Juuri nuo maalaukset tuli tehtyä ja adapterit tuli hommattua aikanaan, kaduttanut jälkikäteen jonkin verran.
Mietit vaan rauhassa ensin millasen pyörän haluut värit/jarrut yms. Ennen kun alat projektiin.
Neuvoja täältä foorumilta saa aika hyvin, muistaa pitää vaan suodattimet päällä kysellessä ja lukiessa vastauksia.

Fiksi-käyttöön Fauberista ei ole mutta se on parhaimmillaan erittäin kestävä ja huoltovapaa systeemi vaikkapa budjetti-sinkulaan, mummo/pappapyörään tms.

Joku kasariroskametallista valettu fubar-kampi katkes joskus muinoin ja sattuikin vähän. Toisaalta 40v perintö-Monarkin real steel-keskiöö ei oo huollettu ainakaan 20 vuoteen, liekö koskaan, muuten kuin tuuttaamalla nipasta lisää kamaa keskiöön, toimii smootisti siinä käytössä mihin se on luotu.

Ihan hyvän baari/talvit tms. ajopyörän tosta Helkamasta varmaan saa mut ei siihen tosiaan rahaa kannata sijoittaa. Jos väri ei miellytä niin paukkupullolla vaan mieleistä päälle.

Tosin jos ketjulinja sattuu nykykeskiöllä ja kammilla osumaan suunnilleen kohdalleen (omassa vastaavassa kapistuksessa osui millilleen) niin voihan tuollakin fiksillä ajelua testata. Testiin tarvittavan takakiekonhan voi siirtää sitten seuraavaan projektiin. Itsellä on hirviökeskiö ja rimpulakammet kestäneet fiksikäyttöä jo muutama sataa kilometriä(eli varmaan räjähtävät huomenna tms). Hauskana ominaisuutena noissa kammissa toki voi olla myös poljinten kierteet, jotka rajoittaa poljinvaihtoehdot noin yhteen noin joka kuudennesta kaupasta löytyvään malliin.

Heipä taas kaikille!

Kiitän kommenteista ja neuvoista. Valitettavasti olen sen verran jääräpäinen, että kerran kun olen aloittanut projektin, niin vien sen loppuun asti. Seuraava projekti voi sitten olla hieman parempi budjettisempi ja osaisempi hyvällä rungolla jne. Nyt tuntuu, että tässä projektissa on muutakin kuin se “täydellinen pyörä”; pikemmin se, että opin ja nautin, kun pystyn luomaan vanhasta uutta ja pyörä on oma luomukseni.

Tilannepäivitys:

  1. Pyörä revitty kokonaan osistaan. Fauber adapteri on löydetty, en ole vielä liimannut kiinni, koska haluan maalata ensiksi osat.
  2. Tällä hetkellä etsiskelen vanhaan satulatolppaan uutta kiinnitystä systeemiä, johon saa nykyaikaisen istuimet. En tiedä onko mahdollista, ensi viikolla viimeistään selviää joudunko ostamaan kokonaan uuden satulatolpan.
  3. Vielä on kilpapyörämäinen tanko etsinnässä, joka sopisi originelliin stemmiin. Jos sattumoisin löydän samalla stemmin, jossa tiukka kulma eteenpäin, vielä parempi.
  4. Kampisarja 110mm.
    Uutena tai vanhana, maalaan kuitenkin kaikki edellämainitut osat.

Jos en ole löytänyt alkuviikosta ensi viikolla, tilaan osat suoraan netistä, jotta voin kerralla maalauttaa kaiken.

Eiköhän pikkuhiljaa ala osaset loksahdella kohdalleen. :slight_smile:

Kuvia voin laittaa tulemaan, kun pääsen takaisin Turkuun; siellä on pyörä ja tämänhetkinen opiskelupaikka. :slight_smile:

Akhillees - 10:56, 7.6.2014 » 2) Tällä hetkellä etsiskelen vanhaan satulatolppaan uutta kiinnitystä systeemiä, johon saa nykyaikaisen istuimet. En tiedä onko mahdollista, ensi viikolla viimeistään selviää joudunko ostamaan kokonaan uuden satulatolpan.
En tiiä millanen tolppa sulla on, mutta yks vanha nopsa oli työstössä keväällä ja sen 19mm tolpalle ei löytyny mistään korvaajaa, ja kiinnitysosa oli kiinteesti kiinni. Ois varmaa voinu poikkasta/ettiä pätkän putkea ja shimmata uus kiinnitin tilalle. Päädyin lopulta vaan päällystämään vanhan penkin uusiks.

e. Vitut se kiinnitysosa mitään kiinteesti oli. Ois voinu shimmata uuden kiinnittimen tilalle. Eli jos se sun tolppas on joku rimpula, mikä ei suostu ottaa normikiskokiinnitintä ympärilleen, niin tunget jotain tölkin palasta paksuntamaan.

Eikös Turussa ole se Aurinkotehdas, jossa vähän sama meininki, ku Hesan Kierrätyskeskuksessa = aivan helvetisti vanhoja, pyöristä purettuja osia pilkkahintaan? Kierrätyskeskuksesta mä oon ainakin käyny metskaamassa kuningaspultteja, prikkoja, vanhaa stemmiä, omituisia vaihdeosia jne jne, mitä ei LBS:sta saa. Käy kurkkaa, vois auttaa satulatolpan, stongan, stemmin ym. kanssa. Ja jos et vielä omista, ni hanki ensitöiksesi vanhempien projektien ja standardien kanssa puuhailun paras kaveri:

http://www.atoy.fi/kuva-data/119-016510111.jpg

Kovasti sanottiin mullekkin että hanki parempi runko, olis pitäny heti uskoa, en kyllä onneks ehtiny mitään adaptereita hankkia yms. mutta kumminkin. Tästä sun pyörästä on vähän mahdoton saada mitään näkemystä kun ei kuvan kuvaa. Tärkeintähän kumminkin on että ajaa sillä millä ite tykkää.

111henkka - 12:20, 7.6.2014 » Kovasti sanottiin mullekkin että hanki parempi runko, olis pitäny heti uskoa, en kyllä onneks ehtiny mitään adaptereita hankkia yms. mutta kumminkin. Tästä sun pyörästä on vähän mahdoton saada mitään näkemystä kun ei kuvan kuvaa. Tärkeintähän kumminkin on että ajaa sillä millä ite tykkää.
Kuten sanoin, kuvat tulee ens viikon alussa alkavasta projektista. Lähinnä rungosta ja toivon mukaan maanantaina löytämistäni osistani ekotorilta tms kirppiksiltä, jota pikku-antti suositteli, kiitos! Ja pitääpi katsoa, jos tuommoinen löytyisi jo tuolta kodin onkaloista! :-)

Haluan aloittaa vaatimattomilla osilla, kun rahaa ei niin paljoa liikene projektiin. Tekemällä oppii ja on parempi, että sähläilen tässä projektissa kuin kalliimmilla osilla, koska se tosiaan sitten harmittaisi. Näillä osilla ei haittaa. Runko + adapteri olen onnistunut haalimaan mukavaan 35 euron hintaan. Ja nostalgian ja tunnelatautuneisuuden määrä sanoinkuvaamaton.

Ihan mielenkiinnosta 111henkka, miten tiedät, että olis pitänyt uskoa, jos et ikinä päässyt testaamaan miltä se vanhan rungon omaava pyörä tuntui alla koottuna? Itse en ole niin tarkka ajo-ominaisuuksita varsinkaan ensimmäisen rojektini kanssa, hifistellään kun homma on enemmän hallussa. Ei niillä varusteilla aloitusvaiheessa niin väliä ole, kunhan toimivat.

No sanotaanko näin että melko varmasti tulet ajan kanssa oppimaan mitä täällä on yritetty sanoa, myös että mikä todellisuudessa miellyttää silmää, nälkä kasvaa nopeasti syödessä.

No jos tämäkin kapistus sitten joskus jatkaa jonkun kauppa/baaripyöränä niin tuskinpa siinäkään käytössä haittaa on, jos vehkeeseen on ilmestynyt neliskanttikammet.

kaukomieli - 0:49, 6.6.2014 » Fiksi-käyttöön Fauberista ei ole
Mitä on tämä "Fiksi-käyttö", johon Fauberista ei ole?

melko varmasti tulee oppimaan mutta se on hyvä että oppii. ite oon tyytyväinen et aloitti romujen kanssa ja nollabudjetilla, oppi meni paremmin perille kantapään kautta jne. hifistellä ehti myöhemminkin. itellä yhtenä projektina tällä hetkellä kanssa vanhasta kulkurista sinkula pikkuveljelle, kellofauber ja ketjulinja ihan metässä, sopivia kampia etsiskellen.

Ihmiset ihan hyvällä yleensä varoittelevat aloittelijoita, sillä loppujen lopuksi näihin kierrätysprojekteihin saa menemään hirveästi rahaa puolihuolimattomasti. Mun mielestä kannattaa listata ennakkoon projektin kaikki tulevat kulut niin siitä saa itselleen kätevän todo/ostoslistan samalla.

Moikka moi kaikille!

Nyt on osat maalauksessa ja liitän tähän kuvan, miltä ihan alunperin pyörä on näyttänyt. Kuvat maalauksesta tulee, kun ne on viimeistelty. :slight_smile:

http://s29.postimg.org/4huv1in1z/photo.jpg
free image uploading

Yksi kysymys, jos liimaan pyörätohtorin adapterin paikoilleen loctite 638 liimalla, kannattaako kuitenkin tämä asia ulkoistaa jollekkin pyörähuollon asiantuntijalle, ettei tapahdu mitään virheitä? Vai osaako joku kuvailla onko se tosiaan liimat päälle ja sisään paistumaan mentaliteetilla?

Ak

Jos sovitus on tiukahko, eli ei jää vahingossa vinoon niin tee itse. Tollasia juttuja fillariliikkeet ei tee sen enempää kun säkään. Voin kuitenkin laatia ennustuksen: saat fillarin kasaan, näyttää vitun hyvältä mutta myöhemmin kun katot löysää geoa ja isoja clearanceja plus että painoo miljoona kiloo ja runko jotai vesijohtoo, ni alkaa tehä mieli uutta runkoo. Sit kelaat, että ei perhana, 35e runkoinvestointiin alunperin 60-70e lisää ja sulla ois kelpokonversio.

Alright alright. Hyvin paljon mahdollista, sitten vaan uutta projektia kehiin, kyllä mä luulen, että ehdin tulevaisuudessa kasaa sen viimeisen päälle olevan pyörän, jolla voi lähteä pidemmille matkoille. Mä edelleenkin katon tätä projektia oppiprojektina ja mua nyt kiinnosti tehdä juuri vanhasta kulkurista fixi. Tästä pyörästä ei tuu mikään ajopyörä pitkille matkoille, vaan ihan normi siirtymiseen käytetty pyörä ripauksella oman käden jälkeä. Oon tyytyväinen kaikkeen mitä oon oppinut ja mitä tuun oppimaan pahamaineisen fauber pyörän muuttamisesta englantilaismalliseen fixiin.

Laku - 15:22, 7.6.2014 »
kaukomieli - 0:49, 6.6.2014 » Fiksi-käyttöön Fauberista ei ole
Mitä on tämä "Fiksi-käyttö", johon Fauberista ei ole?
Sopii kokeilla onko, itse en usko että siinä on mitään järkeä enkä siis aio kokeilla.

Niin ja kuten olen sanonut, Fauber on parhaimmillaan erittäin kestävä ja huoltovapaa systeemi mut ei se, tuskin Helkama Kulkurikaan, fiksaamalla ainakaan parane.

Mut jos toi adapteri on tosiaan oppirahojen vuoksi pakko hankkia niin mikäs siinä mut itse panostaisin johkin muuhun. Mut mulla onkin kierrätyksestä löydetyt iskemättömät Suginon fauber-kammet odottamassa sitä päivää kun perintö-Monarkin kammet tarvii vaihtaa…saanen odottaa vielä aika pitkään ja ton pyörän osalta on kammet kait speksattu loppuiäksi.

Englantilaismallinen fixi. Ei British racing greenillä kieltämättä vikaan voi mennä värin suhteen.