mid-bb --> euro-bb??

Tulipa tossa Kimin launchpadia ihastellessa tällainen ajatus taas kerran mieleeni.

Oi foorumin metallurgit, pelle pelottomat ja muut kyökki-insinöörit: mitä sanotte, olisiko edes teoriassa mahdollista työstää mid-keskiö"muhviin" jonkinlainen toimiva ja kestävä adapteri jossa olisi eurokeskiön kierteet? Tarkoitan siis sovitetta vähän samaan tyyliin kuin Pyörätohtorin fauber-to-euro -adapteri. Vai onko mitat sitä luokkaa, että nogo?

Mitä ootte mieltä? Ja jos joo, niin kuka haluaa laittaa sorvin laulamaan?

http://p.vitalbmx.com/assets/images/product_guide/bottom_brackets.jpg

“irtonaisia” adaptereita pitäisi löytyä muistini mukaan, jopa kohtuullisen helposti…

e. ovat sittenkin jenkistä euroksi -adaptereita, eli muistin väärin - vaatii siis kikkailua

Tällänen tuli vastaan joku aika sitten MTBR:llä.

bb30: http://www.speedonebike.com/_en/technology_detail.php?id=12

Ihan mielenkiintoinen, aiheeseen liittyvä linkki:

Spekulointia: Mietin menisikö tuohon midiin BB86/GXP-palikat ja sitä myötä suoraan Omniumit (tai sitten Hollowtech-yht.sop kamat), mutta vaikuttaa aika konstikkaalta. Mid ja BB86 ovat toki kumpikin nimellisesti 41 millisiä, vaan olisi yllättävää jos ne oikeasti sopisivat yhteen ilman työstämistä/sovittamista.

Olennaisempaa on vielä se, että rungon muhvia pitäisi jatkaa molemmilta puolilta (68mm->86mm), jotta koko lystin saisi tuettua varmasti oikealla tavalla. Meinaa enemmän työtä. Tai jos ne BB86-päätypalikat saisi kiinni 68mm mid-muhviin, kampia asennettaessa akselia jäisi molemmista päistä yli. Ei välttämättä just 9mm+9mm, mutta silti. Varmasti siihenkin saisi sopivia prikkoja. Arvailtavaksi kuitenkin jää, voiko sellaisen putkiakselin tukea täysin turvallisesti laakeriin keskemmältä kohdalta kuin on tarkoitettu. Tai no, kaipa sen voisi päätellä ku viittis purkaa nyt selän takana olevasta pyörästä. :stuck_out_tongue:

BB30/BSA-adapterin sorvaaminen vaikuttaisi siis näin äkkiseltään vaivattomimmalta ja fiksuimmalta kikalta. Jos päätytulppien sijasta sellaisen alumiinisen mötikän junttaa asianmukaisella tavalla paikalleen, miksei siihen edelleen voisi asentaa vaikka ulkoisia kuppejakin. Eli siis ikäänkuin taas sovitinta sovittimen perään…

moi, ei ole noi bmx-laakerit ihan niin tuttuja kun muut, mutta oletan pienen googlailun jälkeen että konelaakeri painetaan sille tehtyyn huullokseen tuossa mid-bb ssä. keskiömuhvin sisämitta laakereiden välistä on sitten valmistajakohtainen?
meillähän on myynnissä sellaista yleis-adapteria/muhvia, jossa on kyllä varaa sorvata pois. koitan linkittää tähän kuvan, jos ei onnistu, niin löytyy pyörätohtorin sivuilta kohdasta kasettikeskiöt, aika lopusta. eli mahtuuko “pesään”?
CNC-machined bottom bracket lug shell, 1.37 x 24 t.p.i , L & R (british thread) . made of quality steel. weld, braze or glue it. outer dimension 39.60mm / 68mm. price 27€

CNC-koneistettu keskiömuhvi, brittikierre, terästä. prässää, hitsaa, juota tai liimaa kiinni. tee-se itse nikkareille loistotuote! ulkohalkaisija 39,60mm leveys 68. rattaan puolelle sorvattu merkkiura törttöilyn minimoimiseksi. hinta 27€, taattua tohtori-laatua!http://pyoratohtori.fi/kuvat/2011_09_03/153_5346.JPG

olen kesälomalla, mutta Dipl.ins Sörlsselson hoitaa postituksia, maililla tavoittaa.
terv Doc.

Kyllä se sujahtaa ~41mm sisämitan putkeen. Tarttis jotain soviterenkuloita tai täytettä sitten. Tuskin jää niin väljäksi että kannattaisi kyhätä EBB. :smiley:

kid_scientifik - 22:58, 13.1.2014 » "irtonaisia" adaptereita pitäisi löytyä muistini mukaan, jopa kohtuullisen helposti.. e. ovat sittenkin jenkistä euroksi -adaptereita, eli muistin väärin - vaatii siis kikkailua
Silmämääräisenä arviona voisi päätellä tota jos ryhtyy kaventamaan 41 milliseksi niin pultit jää kokonaan pois. Entäpä mitä tapahtuisi Tohtorin fauber-sovittimelle?


Mikähän tämän ulkohalkaisija on jengojen kohdalta?

Paljon hyviä ideoita kyl, varsinkin toi BB30:n sopiminen melkein suoraan oli yllätys, kun ei ole tullut moisia koskaan katseltua. Sram tekee myös BB30 → BSA-adapteria eli tällaista:
http://www.totalcycling.com/images/large/20826_203112.jpg

Mutta mutta niin kuin tällaisissa säädöissä tahtoo aina olla - ei siinä vielä kaikki. Defwishin keskiömuhvin muotoilu tekee asiasta entistä mutkikkaamman. Mitään suoraa tötteröä/hylsyä ei saane tohon mitenkään:

Eli päätytulppamallin adapterit kehiin. Ja oisko ne HT2 tai GXP sitten ainoat sopivat vaihtoehdot? Eipäs kun niin. Eihän BSA-keskiön ole pakko olla kasettimallia.
e: no eikö tuo bsa-patruuna nyt sopis.

En tiedä näistä metallihommista ns. mitään, mutta olisiko mahdolista ottaa mid laakerista sitä ulompaa metallirenkulaa ja sorvata sen sisään soveltuvat bsa-kierteet oikealla halkaisijalla…

Edit. ja sit runttaa sen paikalleen vaikka jotain lukitetta käyttäen.

Tota noin…laakerin kehä on aivan saatanan kovaa matskua, enpä usko että löydät ketään siihen sorvailemaan kierteitä.

Täytyy vielä ehdottaa yhtä ratkaisua joka tuli tuossa mieleen. Bemaksimaailmassahan, eli siellä mistä nää spanish/mid-bb on kotoisin, suosituimmat akselinpaksuudet on 19mm (48-splined kammet, Profile, DK, tuhat eri bmx-brändiä) sekä 22mm (Flybikes, Odyssey, Primo), mutta yhdellä merkillä (Fit Bike Co) on myös 24mm akselilla varustetut kammet, Fit Indent. Onnistuisikohan siisti ja simppeli setuppi yhdistämällä näiden kampien keskiö (joka on siis laakerin sisähalkaisijaltaan 24mm) Hollowtech 2 -kampiin, joiden sisähalkaisija on ainakin Wikipedian mukaan myöskin 24 mm? Tietenkin, keskiölaakereiden ja keskiömuhvin väliin tulisi prikkoja, koska akseli olisi muuten liian pitkä. Tämä, ainakin omasta mielestäni, olisi varmaankin yksi helpoiten toteutettavissa olevista sekä vähiten ‘‘vahinkoa aiheuttava’’, jos setuppi ei jostakin syystä miellytä, voi tilalle vaihtaa takaisin normaalit bmx-kammet. Yhtenä huonona puolena tietenkin on myöskin se, ettei muita kuin Hollowtech 2 -kampia voisi tässä setupissa käyttää.

^ Tarkistin joskus intternetsistä tämän tai vastaavan tuotteen tarkat lukemat, muistaakseni sen 24mm ja Shimanon 24mm eivät olleet yhteensopivia. Jäi väljäksi. Tämä johtui siitä että bmx-kapistus oli lähtökohtaisesti mitoitettu tuumina.

tudetksi, mittaa (tai arvioi) tuon runkomuhvin kapeimman kohdan halkaisija. Se on varmaan jo katottu, mahtuuko isompi spideri tai ratas yleensä pyörimään?

Moi, mikä tilanne?

Heije, tämän kikkaileminen on ollut aika jäissä toisaalta ajanpuutteen ja toisaalta sen takia, että fillari/runkosetti toistaiseksi myynnissä.

Tätä pitäisi varmaan funtsia taas ihan puolitosissaan ja nyt omalle kohdalle. Modernit maastokammet Dethwishissä voipi olla aika tavoiteltava juttu. 73mm tai niillemain oli mid-muhvin pituus.

http://bmxtransition.com/28-PSPS1-01.jpg

modernit maastokammet midikeskiöön

nyt tarkkana. :wink: