Rungon koko?

Kyllä, jos sillä kompensoidaan liian matalaa runkoa.

edit:

tl;dr:

Mittaa itsesi, käytä aikaa competitive cyclistin laskurin kanssa.
Osta runko, joka on todennäköisesti sopiva.
Testaa ajoasentoa runsaasti tolpan, satulan, stemmin ja tangon asetuksilla, äläkä pihtaile eri mittaisten kapineiden kanssa. Osta alkuun vaikka paskat/käytetyt/halvat/whatnot, ja totea asiat.

Speksaa uudelleen kun homma on lapasessa.

Tässä on se oppimiskäyrä.

Ja mitä tarkoittaa liian matala runko?

Saatoit itsekin huomata rungon mataluuden ongelmaksi kun halusit slämmätä stemmin, mutta jalkojen pituuden vuoksi jouduit pitämään satulaa korkeammalla kuin selkä antoi periksi tangolle kuroteltaessa. Korkeamman rungon voi ymmärtää monella tavalla, mutta helpoiten sen ymmärtää sillä, että ohjaamo tulee korkeammassa rungossa ylemmäs. Jos siinä haarukan kaulaputkessa riittää pituutta, niin sitten voi lyödä stemmin alle spacereita, jolloin ohjaamo tulee entisestään ylemmäs.

Runko as is ei välttämättä ole aina liian matala, mutta on sillä rungon korkeudella saatananmoinen merkitys kunnollisen ajoasennon saavuttamiseksi. Sillä, että näkyykö tolppaa rankasti slouppaavassa rungossa roimasti, ei ole mitään merkitystä. “Klassisessa” rungossa vaakaputken tasosta reilusti nouseva satula paljastaa monia asioita.

Mun “klassisella” geolla olleet pyörät näyttävät aina liian matallilta, koska satulatolppaa on ulkona reilusti ja tämä taas johtuu pitkistä jaloista. Isompaa kokoa ei taas viiti ottaa, kun sen jälkeen vaakaputki venähtää liian pitkäksi ja sitä joutuu kompensoimaan jollain 8cm stemmillä. Ainut pyörä mikä näyttää about sopusuhtaiselta on Mash ja sekin varmaan sen takia, että vaakaputki slouppaa eteenpäin

Jos pitäisi alkaa kustomia teettämään, niin ois kyllä hankalaa. Varmaan joku 56 seattube ja 54 toptube voisi olla lähellä. Onneksi meitsiä viehättää enempi modernit maantie-/ratapyörät, niin ei tartte murehtia tuostakaan. Reilusti vaan slouppia johonkin suuntaan ja sillä selvä.

konkeli - 23:08, 10.1.2012 » Sillä, että näkyykö tolppaa rankasti slouppaavassa rungossa roimasti, ei ole mitään merkitystä. "Klassisessa" rungossa vaakaputken tasosta reilusti nouseva satula paljastaa monia asioita.
Erityisesti tämä. Mutta muukin myös suunnilleen niin kuten asian näen. Ohjaamon korkeus, ei pystyputken.

Sitten vaan Kare niitä mun kalliita, satulatolpan pituuden pohjalta pieniä runkoja kehiin.

Mä voin kertoa, että mun tuoreimmassa hankinnassa on melkein 30 senttiä tolppaa esillä, mutta tanko on sentin verran satulan kärkeä alempana. On oikein passeli ja runko on sopivan korkuinen. Jos emäputki olis ollut pari senttiä lyhyempi/alempana, niin sit ei olis naurattanut. Siksi oikeankorkuinen runko.

http://velospace.org/files/smallersworks.jpg

liian pieni?

juu kiitos nyt vielä tännekin runoilleille. Ei runkokoon valinnassa tietenkään ole mitään oikotietä onneen vaan tottakai se parhaiten ajamalla selviää. ja ei tietenkään kaikki rungot sovi kaikille. Tuotas semmosta vielä et mitenkähän sitä ohjaamon korkeutta vois arvioida.

snaamari - 7:17, 11.1.2012 » Tuotas semmosta vielä et mitenkähän sitä ohjaamon korkeutta vois arvioida.
Selvitä rungon korkeus, eli stack, sillä voit vertailla runkoja keskenään. Ja ihannekorkeuden voi vaikka laskea cc:n laskurin mitoista. http://velonews.competitor.com/files/2011/01/11-01-04-Stack-and-Reach-Ch.gif Emäputken ja keulan pituus sekä keskiön korkeus antavat tietysti myös suuntaa arviolle, jos stackia ei löydä/jaksa laskea.

55

^en todellakaan oo mikään asijan_tuntija, mut mun mielestä 54 kuulostaa vähän pienehköltä teikäläisen pituudelle.

RTZ - 12:50, 7.3.2012 » Mikä on muuten saddle setbackin ja alaselän kuormituksen suhde?
laitan vaikkapa tänne, koska täällä on vastaavia puitu aiemmin.

alaselkävammasena ja muutoinkin rajoittuneena olen huomannut, että satulan säätäminen on (kohdallani) melkoisen pikkutarkkaa puuhaa: liian edessä, siis suhteessa keskiöön, oleva jakkara kuormittaa suhteettomasti paitsi etureisiä ja polven etuosaa myös alaselkää. jos ylitän KOPSin vähänkään eteenpäin, tuntuu keskivartaloon kohdistuvan turhaa jännitystä, joka ei suoraan selity reachillä ja ajo-otteella. liian taakse asetettu jakkara puolestaan kuormittaa minulla erityisesti takareisiä ja polven takaosaa. (ala)selän osalta en muista tehneeni tällä setupilla huomioita.

nämä siis puhtaasti omien kokemusteni pohjalta, eivätkä ole muutoinkaan tarkoitettu yleispäteviksi pointeiksi.

Olen juuri tekemässä valintaa 53cm ja 55 cm välillä. Olen 182 pitkä ja inseam 81 eli persjalkanen yksilö. Runko on 2011 mäshi. Voisiko joku viisas neuvoa?

http://aerodynamique.files.wordpress.com/2011/05/mash_geometries.jpg?w=720&h=1017

tämäkö? ite 181 ja inseam 83, eli mulla on ehkä vieläkin lyhyemmät kädet. En kuitenkaan ottais missään nimessä tota 53, kun tuo t1 on se merkittävämpi luku noista vaakaputken pituuksista.

Jos asut hki/joku toinen isompi kaupunki kannattaa kysellä vaikka katuratapyörätopicissa jaksaisko joku tuoda keskareille tai johonkin 53 tai 55 mashia ihmeteltäväksi, sillä näin netin perusteella ei mitään kovin painavaa uskalla lausua.

Asuinpaikka on HKI eli ehkä saisi jonkun tuomaan näytille. Jos otan 55cm niin luuletko että satulatolppaa jää yhtään esille?

tarkistin noita omia mittoja. Inseamini onkin 85. Tässä 57 ct nelsonin satulaputken näkyvyydestä esimerkki:

http://personal.inet.fi/koti/kotikoti/n1.jpg

Osaatko sanoa onko tuo nelsonin satulaputken pituus tuossa mash geometria kuvassa tuo s1 vai s?

^ ct = center-to-top = s1

Cinelli.it:sta katsottuna M-kokoisen Mashin satulaputken kulma on 76 astetta. Mun nähdäkseni tämä on sen verran suuri lukema, että sillä voi olla käytännönkin merkitystä verrattaessa johonkin muuhun runkoon.

Suht osuvana nyrkkisääntönä tuntuisi olevan, että yksi aste satulaputken kulmassa vastaa yhtä senttiä (efektiivisen) vaakaputken pituudessa.

Ks. kuva:

Tässä siis muutettaessa satulaputken kulmaa 73 asteesta (harmaa) 76 asteeseen (vihreä) vaakaputkea on täytynyt lyhentää 3cm, jotta rungot pysyvät tavallaan saman kokoisina (emäputki samassa paikassa).

Oletuksena tosin, että ajoasennon halutaan pysyvän samana. Käsittääkseni ratapyörissä satula säädetään tyypillisesti edemmäs kuin maantiepyörissä.

Tämä totta. En kuitenkaan usko kenenkään omaavan niin lyhyitä käsiä tai ylävartaloa, että 182 senttisenä kannattaisi ostaa 53 pitkä pyörä. Tyypillisesti semmoisilla ajavat noin 165-175.

Mitään lopullista tästä ei toki uskalla sanoa joten kannattaa kysellä näytille runkoa. Mash kuitenkin on suhteellisen yleinen, joten uskoisin montakin 55 kokoista hki löytyvän.

Toki molemmat saa setupilla ajettaviksi. Omasta mielestäni isompi runko, vähemmän spacereita, ei liikaa satulatolppaa ja hieman lyhyempi stemmi näyttää aina paremmalta. Ajettavuudeltaan nämä kaksi eri vaihtoehtoa eivät kuitenkaan käytännössä eroa (ellei puhuta jostain 40mm vs 60mm stemmi riserilla).