Haarukan ruotoputken elvytys

Mulla on yksi vanha ja pätevä ratahaarukka, jolla olen suht paljon ajellut ja tykännyt. Sitä on joskus syystä tai toisesta koneistettu laakerikoolin kohdalta kapeammaksi, mistä johtuen normi ISO-laakerin koolin sisähalkaisija on liian suuri.

Tarkoitus olisi nyt keväällä maalata haarukka pyörälle uskollisesti, ja samalla korjata tuo ruotoputken koneistus. Nyt siinä on joku kooli juntattu kiinni, mutta se ei istu kunnolla kuppia vasten, laakeri jää avoimeksi ja pyörii huonosti. Joten what to do?

a) Uusi ruotoputki
b) Sopiva holkki juotettuna tai hitsattuna
c) Kooli kemisk metallilla tms kiinni

Ajatuksia? Haussa olisi mahdollisimman kurantti ratkaisu. Itse näkisin parhaana sopivaksi sorvatun holkin juottamista, mutta siihen tartteisi osaavat kädet toteuttamaan. Jos joku kokee hallitsevansa homman, niin PM. Maksan sopivaksi katsotun määrän kyllä.

d) Sopiva ohjainlaakeri.

Mjoo, joskin toi koolin kiilautumiskohta on arviolta alta 26mm, joten tasokkaan laakerin löytyminen voi olla kimuranttia

Kokeile vaihtaa nykyiseen laakeriin pienemmät eli 5/32"-kuulat. Sullon siä varmaan 3/16"-kuulat/kuulakehät, vaikkei pitäis.

Kuulat on oikean kokoiset, eikä toi laakeri ole siis mitenkään kelvoton. Silti arvostan standardinmukaisia osia ja käytettävyyttä. Siksi haaveilen tuosta iso-laakerin 1:1 -sopivuudesta

“ei istu kunnolla kuppia vasten, laakeri jää avoimeksi ja pyörii huonosti”

Kuulostaa liian suurilta kuulilta. Molempia kokoja on siis käytetty ISO-laakereissa. Ehkä joku on joskus epähuomiossa asentanut väärän kokoisilla.

Mut jos et halua kokeilla ni älä kokeile. Varmasti helpompaa vaihtaa ruotoputki, juottaa millin paksuinen holkki tai lisätä metallia kruunukoolin ympärille :slight_smile:

Siinä on Tange Levin -laakeri 5/32" kuulilla poislukien joku miljoonalaatikon alakooli, joka on nähnyt jonkin verran elämää. Olen samaa mieltä että tuon käyttöarvo on edelleen ihan ok, mutta esim jos haluan vaihtaa laakerin jossa on urakuulat niin tuo nykyinen alakooli ei juuri auta.

Aaaaa ok, eli alakooli on eri sarjaa kuin muu laakeri? Siinähän se syy sitten. Olen vahvasti sitä mieltä, että kannattaa vaan vaihtaa se laakeri. Crown racea on tuumaisille kierrehaarukoille - ainakin - kahta eri kokoa. Tönärillähän tuosta selviää. Toisin kuin haarukan modaamisesta. Jos oisit maisemissa niin kaivettaisiin laatikosta sopiva kooli, ehkä saman asian voi tehdä siellä itäisessä Suomessakin, mistä sitä tietää. En siis välttämättä ilman kuvia usko, että crown racen kohdalta haarukkaa olisi sorvattu ohuemmaksi. Siinon (en siis näillä spekseillä tiedä lainkaan mistä haarukasta/laakerista puhutaan) ehkä vaan esim. Gipiemmen vanha alumiinikuppinen maantielaakeri, jonka crown race on sitä väljempää mallia. Sit taas haarukassa on ollut kiinni joku kaposemman crown racen omaava laakeri. Mix and match toimii noin niinku ajatuksena, mut ei sit kuitenkaan käytännössä.

Joo, pahoittelen puuttellisia pohjatietoja. Haarukka on Rossinin ratakeula, ja ruotoputken alaosassa on sorvilla koneistuksen jäljet. Haarukka on tietääkseni nimim. Tyan alum perin, jos hän tietää jotain niin olen kiinnostunut…