Runko geometria & skidaus

hämmentävä nosto. yksi customi skidausgeolla, kiitos.

edelliseen viestiin: tästä on muistaakseni kyllä keskustelua tälläkin palstalla - en vaan äkkiseltään muista missä yhteydessä. asia on kyllä tärkeä, mutta ei ole aivan ns. arkijärkinen ja siksi hankala omaksua. mutta ehkä tätä tosiaan vois jatkaa vanhojen vastaavien puintien yhteydessä…

No mä hain sanalla “geometria”, ja päädyin tänne. Mutta joo. Jos löytyy parempi, niin sinne sitten.

myöskään bbdropilla ei o väliä skidauksen laatuun ja jätetyn jäljen pituuteen

Linkataan tänne:

kid_scientifik - 23:31, 8.1.2017 »
fobba - 20:33, 8.1.2017 » ^hah. Ei ihan. Siis etupää käyttäytyy kummallisesti. Kun kääntää niin rengas lähtee kääntymään "itsekseen" enemmän kun tarkoitus ja sitä kääntymistä joutuu vastustamaan tietyn pisteen jälkeen.
ns. wheel flop liittynee. [tässä](http://rolobikes.com/pdf/rolo-wheel-flop.pdf) kohtuullisen selkeästi avattuna tuo, maantiepuolelta.
Vois periaatteessa mennä johonkin geometriatopikkiinkin, mutta mielenkiintonen, joskin insinööriyteen taipuvalle aika yksinkertainen dokumentti kyllä.

Voidaan siis todeta, että jyrkällä keulakulmalla olevat fiksit on aika vähän taipuvaisia tohon floppiin (matemaattisesti paikkansapitävää) ja sitäkautta tuohon “ohjauksen tehostumiseen” tankoa käännettäessä. Tätä oikeastaan tukee havainnot nopeasta ohjauksesta ja esimerkiksi ilman käsiä ajamisen “vaikeus” verrattuna vaikkapa maantiepyörään. Bonuksena toki tuleekin sitten tarkempi ajolinjan säätö kuskin imputilla eli käytännössä nopea ohjausgeometria on hyvä kaupunkipyöräilyyn - väittämä, jota fiksien yhteydessä näkee, on käytännössä täysin totta.

Itse en niinkään ole kokenut tuota ohjauksen tehostumista esimerkiksi maantiepyörällä ongelmallisena, mutta esimerkiksi mutkaan “pääseminen” on maantiegeolla huomattavasti hitaampaa/vaikeampaa kuin ratageolla. Jokatapauksessa havaittiin, että alottajan kysymyksessä ei ollutkaan vika vaan ominaisuus.
E: Pakko sanoa, että insinöörille tuottaa mielihyvää se, kuinka yksinkertaisen nerokas tuo fillarin keulan toiminta on. Vauhdin kasvaessa traili eli “ostoskärrypyöräefekti” jossa pyörää käytännössä vedetään, pyrkii suoristamaan rengasta ja hitaammassa taas tuo wheelflop pyrkii kääntämään rengasta. Polkupyörä on siis käytännössä täysin automaattiohjautuva kunhan kallistetaan oikein.

Mutta johtuuko tuo renkaiden vaihdon muutos sitten siitä, että paksummilla renkailla wheel flop lisääntyy, noin millin? Ja jättö/trail kasvaa nelisen milliä tms. Vai vaikuttaako tohon paksumman renkaan leveämpi profiili.
Olen itsekin havainnut joskus vastaavaa. Oisko lähinnä pitävällä alustalla tapahtuva homma, eikä niinkään maastohommia. Myöskään pneumatic trail -käsite ei tätä varsinaisesti selkeytä, kun sen kerrotaan vaikuttavan päinvastaiseen suuntaan.

Viikko sitten en ollu edes kuullut wheel flopista ja nyt siitä väännetään joka topsussa. Kuullostaa ihan joltain muoti-ilmiöltä.

pyrsta - 14:14, 9.1.2017 » Viikko sitten en ollu edes kuullut wheel flopista ja nyt siitä väännetään joka topsussa. Kuullostaa ihan joltain muoti-ilmiöltä.
Eikai tuo mikään muoti-ilmiö ole vaan fysikaalinen ilmiö, joka selittää tuota keulan käyttäytymistä. Ei se mitään muutosta tuo, mutta selittää erilaisia ilmiöitä erilaisissa rake + keulakulma comboissa

Suicidehub:
Uskoisin, että tuollaiseen pieneen muutokseen varsinkaan kun kulmiin ei vaikuteta, ainoastaan traili kasvaa, kokemus ei sinänsä johdu ensisijaisesti muutoksesta wheelfloppiin vaan vaaditaan varmaan muutakin, matalammat paineet, pitävämpi kumi tms.

pyrsta - 14:14, 9.1.2017 » Viikko sitten en ollu edes kuullut wheel flopista ja nyt siitä väännetään joka topsussa. Kuullostaa ihan joltain muoti-ilmiöltä.
asenteelle hattua päästä : D

kaikkea ne retkipyörät teettää, ratapyörien kanssa wheel flopit melko merkityksettömiä.

josbanse - 14:19, 9.1.2017 » Eikai tuo mikään muoti-ilmiö ole vaan fysikaalinen ilmiö, joka selittää tuota keulan käyttäytymistä. Ei se mitään muutosta tuo, mutta selittää erilaisia ilmiöitä erilaisissa rake + keulakulma comboissa
eivätkö nämä wheel floppien todelliset vaikutukset astu kehiin lähinnä mitättömän trailin retkipyörähommissa?

e. katohan vaan

edit: hemmetin hemmetti enkö vieläkään osaa painaa editnappia

josbanse - 14:19, 9.1.2017 » Suicidehub: Uskoisin, että tuollaiseen pieneen muutokseen varsinkaan kun kulmiin ei vaikuteta, ainoastaan traili kasvaa, kokemus ei sinänsä johdu ensisijaisesti muutoksesta wheelfloppiin vaan vaaditaan varmaan muutakin, matalammat paineet, pitävämpi kumi tms.
Tosiaan, taitaa liittyä tilanteisiin joissa on hyvä pito mahdollisesti matalat paineet, kuten niillä leveemmillä tapaa olla. Joskaan ei tuo oma kokemukseni korkeammilla paineilla paljon muuttunut eikä se rengas sinänsä pitävämpi ollut, kumiltaan, mutta leveämpi toki pitää paremmin.
kid_scientifik - 14:42, 9.1.2017 »
josbanse - 14:19, 9.1.2017 » Eikai tuo mikään muoti-ilmiö ole vaan fysikaalinen ilmiö, joka selittää tuota keulan käyttäytymistä. Ei se mitään muutosta tuo, mutta selittää erilaisia ilmiöitä erilaisissa rake + keulakulma comboissa
eivätkö nämä wheel floppien todelliset vaikutukset astu kehiin lähinnä mitättömän trailin retkipyörähommissa?
Enemmänkin ovat maasto- ja krossipyörien hommia nämä isot wheel flopit, loivalla kulmalla ja pienellä taivutuksella ohjaus tahtoo kaatuilla tiellä ajaessa, maastossa ei niin haittaa tai voi olla hyväksikin, kuten siinä jossain testissä oltiin mieltä. Noissa ranskalaisen perinteen randonneurpyörissä sitten voi olla päinvastaista, kun wheel floppia ei juuri ole.

Tässä tää normaalin joskus toiseen topiin postaama BQ:n juttu.

pahoittelen, muotoilin huonosti: tarkoitin, että eikö kysymys wheel flopista nouse esille lähinnä pienen trailin retkipyörissä?

e. toisaalta maastopyörän keulan “kaatuilu” siirtymäajossa on kyllä tuttu ilmiö ihan empiirisesti, joten sikäli ajattelin turhan kapeasti ja vain toiseen suuntaan.

Ei.

Esim. ajaessaan asfaltilla pyörällä, joka on tarkoitettu maastojumppaan, tämä voi nousta mieleen.

Tuosta kaavastahan nähdään kätevästi, että nollatraililla wheelfloppia ei ole, joka on tavallaan loogistakin. Renkaan kääntäminen vie kontaktia pidemmälle (kontaktipinta lähtee haarukan päistä kuvitellusta suorasta linjasta maahan kiertämään kehää/kumia keulaa kohti). Samalla kuitenkin haarukka efektiivisesti pitenee keulakulmaan nähden ja nollatraililla nuo efektit kumoavat toisensa.

Jos tuon kosinin ja sinin tulon lausekkeen kuvaajan piirtää, nähdään, että siitä tulee tiheä aaltomuotoinen pariton funktio, jonka ensimmäiset 2 nollakohtaa on kulmien arvoilla 0 ja pi/2 (0 ja 90 astetta). Huippuarvo saavutetaan siis 45 asteisella keulakulmalla. 90 keulakulmalla ei luonnollisesti tuota efektiä tapahdu, mutta mielenkiintoista on se, että dokumentissa on päädytty tuohon lausekkeeseen, sillä myöskään keulakulmalla 0 (haarukka lähtisi vaakasuoraan) tuota wheelfloppia ei olisi. Tuo kaava pitää silti paikkansa, sillä nollakulmalla traili olisi ääretön.

Karkeasti: Löysä kulma → lisää floppia, Iso traili → lisää floppia ja päinvastoin.

kid_scientifik - 14:52, 9.1.2017 » pahoittelen, muotoilin huonosti: tarkoitin, että eikö kysymys wheel flopista nouse esille lähinnä pienen trailin retkipyörissä? e. toisaalta maastopyörän keulan "kaatuilu" siirtymäajossa on kyllä tuttu ilmiö ihan empiirisesti, joten sikäli ajattelin turhan kapeasti ja vain toiseen suuntaan.
Kyllähän tuota kaatuilua löysempikulmaisilla maastureilla tapahtuu, mutta sitä on varmaan uhrattu suuremman trailin saamiseksi, joka taas maastossa auttaa siihen, että eturengas käytännössä "vedetään" ostoskärrypyörämäisesti esteen yli ja pyörä etenee epätaisaisessa maastossa helpommin?

^näen tämän samalla tavalla; omassa maasturissani on tällä hetkellä melkein 10 senttiä trailia ja 35 milliä wheel floppia: toimii maastossa edellä kuvatulla tavalla, mutta on tasaisella hankala.

mites minimaaliset wheel flopit, joihin edellä viittasin? esim. soman grand randonneurin wheel flop tulee lähelle 10 milliä (renkaan leveydestä riippuen). vastaavan lukeman saisi laittamalla jyrkkäkulmaiseen (75+) ratapyörään 45-rakeisen haarukan. näissä siis eri trailit, mutta samat wheel flopit…

^Ilman etulaukkua tms. ja kapeilla renkailla hermostuneita, leveähköillä renkailla muutaman kilon randolaukun kanssa vakaita, ennakoitavia, linjan korjaaminen myös kesken kaarteen helppoa?

kid_scientifik - 15:21, 9.1.2017 » ^näen tämän samalla tavalla; omassa maasturissani on tällä hetkellä melkein 10 senttiä trailia ja 35 milliä wheel floppia: toimii maastossa edellä kuvatulla tavalla, mutta on tasaisella hankala. mites minimaaliset wheel flopit, joihin edellä viittasin? esim. soman grand randonneurin wheel flop tulee lähelle 10 milliä (renkaan leveydestä riippuen). vastaavan lukeman saisi laittamalla jyrkkäkulmaiseen (75+) ratapyörään 45-rakeisen haarukan. näissä siis eri trailit, mutta samat wheel flopit..
Noita ei ehkä voi verrata, koska se wheelflopin kulmasta johtuva kerroin (lausekkeen sini kosini tulo) on jatkuvasti (paljon) pienempi, joten ratapyörällä vaaditaan enemmän trailia, mutta silti vähän trailia, jotta tilanteeseen päädytään. Suicidehub ja palstan randomiehet osannevat vastata tuohon randopyörän hätäisyyteen paremmin, mutta ratapyörän osalta hankala arvata. Ratapyörällähän jos yhtäkiiä rakea lyödään pari senttiä lisää, kasvatetaan tuota akseliväliäkin aikalailla, joten geoon tulee muitakin muutoksia, jotka eivät suhteessa muutenkin löysemmässä rungossa varmaan samalla lailla tunnu. Varmaan kuitenkin rauhattomampi, mutta ei yhtä ripeä, koska trailia poistetaan, mutta akseliväliä kasvatetaan myös.
josbanse - 15:06, 9.1.2017 » Renkaan kääntäminen vie kontaktia pidemmälle (kontaktipinta lähtee haarukan päistä kuvitellusta suorasta linjasta maahan kiertämään kehää/kumia keulaa kohti). Samalla kuitenkin haarukka efektiivisesti pitenee keulakulmaan nähden ja nollatraililla nuo efektit kumoavat toisensa.
Yritin lukea näitä lauseita varmaan kymmenen kertaa kunnolla ymmärtämättä. Miten kontaktipinta kiertää kumia/keulaa kohti? Mitä tarkoittaa "haarukka efektiivisesti pitenee"?