Projekti: Nishiki Arrow Speed -89

Kun täällä ilmeisesti on edelleenkin vireillä muitakin lähestulkoon vesijohtoputkesta väsätyn rungon ympärille kasattuja konversioprojekteja niin tulkoon tämäkin itselleni ensimmäinen, jo konversiosäikeessä ensiesiintynyt “projektini” dokumentoitua. AMA-lankaahan tällaisesta tusinatuotteesta on turha aloittaa.

Alkuperäisilme (nimim. jaykayn foorumille postaama kuva)

Hankkimani yksilö näytti noudettaessa tältä

Runko oli pääosin naarmuton ja ruosteeton lukuunottamatta jostain syystä aikoinaan pois revittyjen vaakaputken jarruvaijerikorvakkeiden paikkoja. Oikein Suntour Ovaltech-rattaat ja kaikki… :wink: Alkuperäiset kiekot olivat rodennäköisesti vaihtuneet Weinmannin “koverapintaisiin”, etujarrulängiksi oli vaihdettu joku hirveä tekele ja satulaksi löydetty joku epämukavan pehmeä Velo jne. Keskiön laakerit ja ohjainlaakeri olivat kuitenkin erittäin hyvässä kunnossa mikä antaisi viitteitä siitä ettei pyörällä ole kovin paljoa ajettu - sehän oli ainakin ex-omistajalleen auttamattomasti liian iso. Päällemaalaamiseen ei ollut halua eikä tosiaan mitään tarvettakaan - edustakoon edes rungon väritys omaa aikakauttaan.

Lopputulos
http://i220.photobucket.com/albums/dd236/jsalmika/fillarit/Nishiki%20Arrow%20Speed/P1060062_zps41def3df.jpg

Sopiva koko ja muutenkin mukavan ajettava peruskaupunkipyörä. Täältä löytyy hieman lisätietoa spekseistä.

Hyvä väri ja ohjaamo+istumo komppaa kivasti. Kumit vaihtaisin mustiin, sit ajaisin täysillä.

^ Pääseekö mustilla renkailla täysimpää? :wink:

Talvikuosiin kuuluukin itse asiassa mustat (heijastinkylkiset) nastarenkaat eli tuosta voikin heti tehdä vertailua siitä miten mallaavat kokonaisuuteen… Kesän vihreyteen ja loskattomuuteen vaihdetaan kuitenkin alle valkeat Vittorian 28mm Randonneurit ja ohjaamoon hieman kapeampi riseri.


Makuasioistahan näissä on kyse ja itse asiassa valitsin valkeat Randonneurit osaltaan myös ulkonäöllisistä syistä tuon punaisen tehostevärin takia (yllä ei oma kuva vaan joku google-kuvahaun tulos). Sinällään rengasvalintaan johtivat enemmän järkisyyt - sen ei tarvinnut olla höyhenenkevyt mutta pistosuojauksen tulisi olla suht hyvä ja sitä tuli olla saatavilla myös 28mm “leveydessä”.

Ei kai niillä sen täysimpää. En vaan ite tykkää valkoisista renkaista ihan puhtaasti (pun intended) kosmeettisista syistä.

Ketjulinja osui kivasti kohdalleen sisemmälle paikalle alkuperäisellä keskiöllä niin Shimanon sinkulatakarattaalla kuin Surlyn fiksirattaalla. Kampien (Suntourin paarialuokan Blaze) ja rattaan välissä on alkuperäiset prikat ja (poistetun ulomman rattaan korvikkeena) Clas Ohlsonilta löydetyt täsmälleen sopivankokoiset jousialuslevyt, joilla saa myös eturattaan keskityksen pysymään mukavasti kohdallaan.

Valkoiset Randot…on muuten liukkaimmat renkaat millä olen ajanut. On kuin saippuaa skidatessa.

Edit: tää olikin sinkula.

^ Tässä on fix/free-takanapa mutta enpä sitten turhaan meinannut väärinfiksutella keväämmällä kun pyörä on joka tapauksessa varustettu sinkulakäyttöä ajatellen jarruilla molemmissa päissä.

Katselin alkuperäisiä kiekkoja kun mietin kunnostaisiko ne huvikseen ja virittäisi takanapaan sinkulakonversiokitin. Toinen on (se kovera) Weinmann ja toinen Alesa. Olisiko jälkimmäinen ollut aikoinaan Nishikin “ensiasennusmerkki”? Entäpä Shimanon navat - niissä lukee VIA, voiko tuosta päätellä mikä malli? 600EX kenties?

jukkas - 8:22, 13.2.2013 » niissä lukee VIA, voiko tuosta päätellä mikä malli? 600EX kenties?
Muistaakseni aikamonessa Shimanon vähän vanhemmassa navassa tuohon merkintään törmännyt, ei taida siis 600EX mallimerkintä olla.

Eli VIA on vähän niinkuin liikennevälineiden NJS!

Ai tää oli teikäläisen, oon muutaman kerran kaupungilla nähnyt. Itekkin nishikin konversion omistajana kehaisen rungon väritystä.

^ Isänmaallinen kasariväri :slight_smile:

Vaikka paikkakunta täsmäisikin niin joku muu se on varmaan ollut sillä olen kasaamisen jälkeen ulkoiluttanut Nuolennopeutta sohjossa kaikkiaan parin kolmen lyhyen lenkin verran… Eivät todennäköisesti ole mitään harvinaisuuksia alkuperäisväreissäänkään.

jukkas - 8:22, 13.2.2013 » Katselin alkuperäisiä kiekkoja kun mietin kunnostaisiko ne huvikseen ja virittäisi takanapaan sinkulakonversiokitin.
Jos en väärin ymmärtänyt, niin takanapa on mallia kierre, eikä kasetti, jolloin sinkulakitti ei siihen sovi. Kierreratas (fiksi tai vapari) siihen kyllä menee, mutta kiekon dishausta joutunee säätämään.

^ Hyvä pointti - enpä tullut harrastuksen tässä vaiheessa edes ajatelleeksi… Samasta syystä puhuin sinkulakitistä kun tarkoitin “jotain ratasta + akselille sijoitettavia välilevyjä”, joilla ketjulinjan saa kohdalleen. Mutta jos se edellyttää pinnojen virittelyä niin jääköön… Ja tosiaan jos vapaaratasmekanismi ei ole navassa niin sama juttu - tuota kai se kasettikeskiö tarkoittaa (?)