Vanhasta Peugeotin maantiepyörästä fixie/sinkula?

Ja tosta “uudelleen pinnoittamisesta” eihän siinä ole tolkkua että se kiekko puretaan ja kasataan uudelleen, mihinkäs se siinä muuttuisi. Tarkoittanut on varmaan sitä, että kun nyt kun siinä on se pakka kierteillä, niin se kierre on aika sisällä ketjulinjan suhteen.

Tässä kuva, jos se vähän havainnollistaisi (kuva on sinkulasetistä, eli eri tilanne kuin sulla mutta periaate sama):

http://cdn.mos.bikeradar.com/images/bikes-and-gear/components/single-sprocket/9-501-100-500-70.jpg

Vasemmassa kuvassa ratas on liian sisässä. Navan kierre voi olla tuossa kohtaa jos on se pakka, koska pakan uloin (pienin) ratas on tuossa melkein kiinni haarukassa. Mutta nyt jos ruuvaa tuohon kohtaa yhden rattaan (eli bmx-rattaan) niin se jää auttamatta liian sisään. Tässä tilanteessa täytyy saada tuo kierre ulommas, eli toisin sanoen purkaa ja kasata napa uudelleen.

Kuten tuosta näet, niin navan oikealla puolella on iso läjä prikkoja, sitä varten että tuohon tulisi se rataspakka. Jos navan purkaa ja kasaa uudelleen toisin päin, niin kierreosa saadaan paljon ulommas. Haittapuoli on se, mistä mekaanikkokin varmaan sanoi, että kun kiekko on kasattu suoraksi aiemmilla säädöillä niin nyt se menee vähän päin honkia. Voit käydä rihtaamassa sen jossain suoraan, tai kokeilla itse.

Salomo - 21:11, 3.10.2012 » Kun tuo näyttäisi olevan levyjarrunapa niin hyvä varmistaa että kehässä on myös jarrupinta vannejarrulle jos sinkulaa meinaat (en tiedä onko, voi hyvin ollakin). Rungossa tuskin on kuitenkaan korvaketta levyjarrulle. Tietty jos kiinteä on tähtäimessä Velosolon ratkaisulla niin eihän siinä sitten mitään. Ketjulinja kyllä saattaa tuottaa tuottaa siinä tapauksessa päänvaivaa mutta asiaa on kyllä Velosolon sivuilla selostettu seikkaperäisesti. Niin ja kai tuo on maantiekiekko? Meinaan vaan että jos on maastokiekko niin takanapa on varmaan 135mm, ei 130mm. Olettaen siis että Peugeotissasi on 130mm leveä takahaarukka. Edit: ^tosshan tulikin jo näköjään osa samoista asioista sanottua.
Ömm, sehän ei haittaa vaikka takana ei ole jarrupintaa, koska käytän vaan etujarrua? Jaja mistä saan mahdollisesti tietää että onko tuo maantiekiekko?

^jos meinaat sinkulana mennä, niin pistä vaan se takajarru kans.

Sirkus, Kiitos sulle! Varsinki tämä sun tietämys avas taas jonkuverran lisää asiaa. Mukava tietää että täällä on tietävää ja auttavaista porukkaa, eikä kaikki vaan huutele että “uushomo vittuun” yms. aikuismaista! Ja tottakai kiitos myös kaikille muille ketkä auttaa mua tässä!

Eli nyt pitää ottaa siis selvää tuosta Bilteman kiekosta, että onko maantie, onko kehässä jarrupintaa, ja että kuinka leveä tuo napa on?

Pidän tätä Biltema-ratkaisua nyt sentakia ensimmäisenä ehdolla, joten siihen haluaisin vastauksia jos jollain on vielä jotain sanottavaa, koska uusille kiekoille olisi tarvetta, meinaa vähän vispata nämä nykyiset.

Kyllähän pinnat löysäämällä ja uudelleen kiristämällä voidaan määrätä navan paikka suhteessa vanteeseen. Ei siinä mitään maagisia voimia ole jotka keskittäisi maagisesti navan keskelle vannetta vaan yksinkertaisesti navan ja vanteen välissä olevien pinnojen pituus sen määrää navan pinnakiinnikkeiden välissä.

Tämä on tuo biltsun levarikiekko, joka on 26-tuumainen maastokiekko. Eli ei käy.

Tämä taas käy sinkulakitillä sinkuloitavaksi, eikä tarvitse kiekkoa rihdata uusiksi. Ja nimenomaan se 28-tuumainen (622-koon) kiekko. Näemmä biltsun osatunnus on 270033.

Joonajesperi - 21:46, 3.10.2012 » ..eikä kaikki vaan huutele että "uushomo vittuun" yms. aikuismaista!
onko tuolle linkkiä?

Jos se kiekko on 28", se on maantie- tai tossa tapauksessa varmaan “hybridi” mutta ajaa asiansa. Jos vanne ei oo tarpeeksi kapea, niin ei kannata ihan kapeimpia maantiekumeja laittaa. Tollaset on yleensä sen kokosia, että jotkut 28mm leveet renkaat toimii. Osta työntömitta, sille tulee käyttöä jatkossa, voin luvata. Sellasen saa suht halvalla melkein mistä tahansa isommasta autotarvikekaupasta, marketista tai rautakaupasta. Ainakin nyt sellasen millä pärjää aluksi, tai sit ostat suoraan vaan hyvän.

Navan leveys mitataan siten, että katotaan akselin lukkomutterien etäisyys toisistaan:

Mutta kannattaa mitata myös toi sun rungon takahaarukan leveys, on tottakai mukavampaa että kiekko menee ilman että täytyy aina venyttää terästä sentti ulospäin.

konkeli - 21:51, 3.10.2012 » [Tämä on tuo biltsun levarikiekko](http://biltema.fi/fi/Vapaa-aika/Polkupyorat/Varaosat/Vanteet/Takapyora-26-rataspakkalevyjarru-27499/), joka on 26-tuumainen maastokiekko. Eli ei käy. [Tämä](http://biltema.fi/fi/Vapaa-aika/Polkupyorat/Varaosat/Vanteet/Takapyora-2127-vaihteisille-polkupyorille-270030/) taas käy sinkulakitillä sinkuloitavaksi, eikä tarvitse kiekkoa rihdata uusiksi. Ja nimenomaan se 28-tuumainen (622-koon) kiekko. Näemmä biltsun osatunnus on 270033.
[b]VOI VELJET[/b], nyt joudun myöntämään mokani jonka just hokasin.. Oon ottanu kaupassa väärästä kiekosta kuvia. Voi perkele. Mut siis joooo, tuota olen kokoajan tarkoittanut tuota 28" mitä Konkeli tuossa linkkaili! Tämä siis helpottaa asioita suuresti ja tässä ei oo mitään ongelmaa? Tuo uppoo tuohon mun pyörään? Riippuu tietysti että onko haarukka 130mm vai 135mm?

Haarukka voi olla vähän kapeampikin kuin 130mm. Teräs kyllä taipuu, ei suuresti huolta. Katsot vaan että kiekko on suorassa ennen akselinmuttereiden kiristämistä.

Biltsun kiekosta voi vaihtaa/ottaa pois niitä holkkeja mitkä määrittää O.L.D:n sen jälkeen vaan vaatii kehän uudelleen keskittämisen. Jos poistat holkkeja/prikkoja niin käytännössä löysää oikean puoleisia pinnoja ja kiristä vasempia kunnes kehä on rungon keskellä. Katsomissuunta on pöörän takaa. Ja muista kiertää kaikki pinnoja yhtä paljon jotta kehä ei rupee väänteleen. Aloita venttiilireiän kohdalta.

Tämmöstä näytti mauseri, kun mittailin takahaarukkaa, tuo luku on siis haarukan leveys kummankin puolen keskikohdasta mitattuna! En tiedä miten se olisi pitäny mitata, joten mittasin noin, OIKEIN vai VÄÄRIN mitattu? Ja varaahan on tosiaan vähän taivutella, kyllä se sen luulisi kestävän jos vanne ei istu paikalleen?

http://imageshack.us/a/img27/9304/imageizvo.jpg

sisäreuna - sisäreuna antanee sen 130mm sitten :wink:

Elikkä kaikki on aivan mallikkaasti? Kumpi se standardi noissa navoissa nyt oli, 130mm vai 135mm?

ai biltsun valmiskiekoissa? 130. (muistaakseni)

Sovitaanko nyt niin, että käytät jatkossa hakua ettei tarvitse näitä samoja asioita käydä läpi tuhannetta kertaa.

Mitä tarkotat tuolla haulla? Eikö sekin ole pari kertaa täällä sanottu, että oon just alottanu nää hommat ja tän foorumin käytön yms? Kyllä tuollaisen fiksun osaavan ihmisen ois pitäny se huomata. Joten valaisetko mua nyt, että mitä tarkoitat tuolla haulla?

Ja kiitos tiedosta marlon!

jos huomaat sivun alareunassa on “search” se tarkoittaa sitä hakua

Mutta mitä mää voin sillä hakea? Ei jumalauta tää alkaa menemään liika säälittäväks tää epätietoisuus. Tää on kuitenki vaan keskustelufoorumi enkä tiiä juuta enkä jaata.

marlon - 22:55, 3.10.2012 » jos huomaat sivun alareunassa on "search" se tarkoittaa sitä hakua
Sinne hakuun kirjoitetaan hakusanoja, joilla voi sitten löytää sitä tietoa ihan itse. Täällä yksivaihteessa on keskusteltu sinkuloista ja fikseistä neljä vuotta, ja voit uskoa, että tämän projektin kaltaiset keskustelut on käyty muutamaan otteeseen.

Käytä sitä hakua. Ja lue se fiksi-info, sekä omaksu sen sisältö.