Miyata One Ten Black & White

Eiha - 18:59, 9.6.2009 » Kysymyksenä onkin kuinka pitkällä akselilla varustettu keskiö tulisi ostaa? [Bikeshop](http://www.bikeshop.fi/index.php?module=ekauppa&type=2&product=EBBUN26BY17B&listpos=14) tarjoaa hyvin monenlaista keskiötä. Ennen purkamista mittasin pystypytken keskeltä sisempään rattaaseen tuon ketjulinjan olevan noin 42,5 mm tienoilla. Yhtenä vaihtoehtona on tietenkin hommata erilainen keskiö ja uudet kammet + ratas.
Takahaarukka lienee 126mm leveä, joten sä saat säädettyä prikoilla ja avaruudettimilla takanavan sopimaan eturattaaseen. Vannetta voi kyllä joutua keskittämään. Helpompaa on tietty hankkia suoraan jokin kokonainen ratasetti eteen.
Eiha - 4:24, 10.6.2009 » Kysymyksenä onkin kuinka pitkällä akselilla varustettu keskiö tulisi ostaa? [Bikeshop](http://www.bikeshop.fi/index.php?module=ekauppa&type=2&product=EBBUN26BY17B&listpos=14) tarjoaa hyvin monenlaista keskiötä. Ennen purkamista mittasin pystypytken keskeltä sisempään rattaaseen tuon ketjulinjan olevan noin 42,5 mm tienoilla. Yhtenä vaihtoehtona on tietenkin hommata erilainen keskiö ja uudet kammet + ratas. [b]Ketjut[/b] Ketjun valinta on vielä vähän hukassa. Jos taakse tuleva ratas on 1/8, ketjunkin pitäisi silloin olla siihen sopiva. Kysymyksenä onkin haittaako originaali kapeampi eturatas? Kuinka pitkä ketjun tulisi olla? [b]Satulatolppa ja satula[/b] Alkuperäinen [Suginon](http://picasaweb.google.fi/jesse.syren/MiyataOneTenBlackWhite#5345339894917154514) halkaisijaltaan 26,8 mm satulatolppa on hieman liian lyhyt (noin 175 mm) minulle joten ajattelin ostaa uuden. Satula oli huonossa kunnossa ja se pitää uusia. Ajattelin alustavasti mahdollisimman edullista mustaa satulaa. Onko satuloiden kiinnitystapa standardi, sopivatko kaikki satulat kaikkiin tolppiin? [b]Muuta[/b] Enää puuttuvat uudet tankoteipit. En tiedä mitä eroa kaikilla on ja siksi suosituksia otetaan vastaan
Sekalaisia vastauksia muutamiin kysymyksiin:

Keskiön akselin pituuden valintaan on heikosti mitään sääntöjä. Jos tuo nykyisen mittainen akseli tuottaa noilla kammilla mittaamasi ketjulinjan, sama akselinpituus uudessa keskiössä olisi mitä luultavimmin toimiva.

Ketjuista on oma ketjunsa täällä jossakin. Kapea eturatas ja leveä ketju eivät aiheuta mitään ihmeempiä ongelmia. Kapeallekin ketjulle tosin saa takarattaita, ja silloin saattaa saada vähän kevyemmän voimansiirron.

Satuloiden kiinnitystapa on lähes standardi. Tavallisen kiskokiinnityksen kilpailijoita on mm. I-Beam. Jos tolppa vaatii “eksoottisen” satulan, siitä on yleensä noissa kaupan teksteissä maininta.

Tankonauhamateriaaleista ihan tavallinen korkki tuntuu käteen mukavalta ja on melko säänkestävää sekä halpaa. Kaatumisia se ei juurikaan kestä vaan repeää.

Jos sen rattaan haluaa ulommalle paikalle, pitää akselin olla varmaan jotain 8mm lyhempi(sehän riippuu siitä, kuinka paljon sisempää ulompana ulompi paikka on).

Keirinsatulat on kai kapeammilla kiskoilla, mutta sellaista tuskin vahingossa ostaa, niitä ei taida täälä paljon liikkua.

Taidan laittaa alkuperäisen keskiön takaisin kiinni ja katsoa minkälaisen ketjulinjan sillä saisi aikaan. Luulen että keskiö oli vain löysällä ja sen vuoksi hieman heilui. Tarkemman hämmästelyn jälkeen olen melko varma, että fiksinavan takarattaat ovat kapeampaa mallia joten sellaisella ketjulla sitten mennään. Hienon uuden satulatolpan bongasin jo Biltemasta :slight_smile:

Ota kuusiokoloavain mukaan ja valitse Biltsun hyllystä sellainen tolppa, jonka kiristysruuvi pyörii kunnolla.

Eiha - 5:53, 10.6.2009 » Ajattelin säilyttää alkuperäiset shimanon kammet ja sisemmän 42 hampaisen rattaan. Kysymyksenä onkin kuinka pitkällä akselilla varustettu keskiö tulisi ostaa? [Bikeshop](http://www.bikeshop.fi/index.php?module=ekauppa&type=2&product=EBBUN26BY17B&listpos=14) tarjoaa hyvin monenlaista keskiötä. Ennen purkamista mittasin pystypytken keskeltä sisempään rattaaseen tuon ketjulinjan olevan noin 42,5 mm tienoilla. Yhtenä vaihtoehtona on tietenkin hommata erilainen keskiö ja uudet kammet + ratas. [b]Ketjut[/b] Ketjun valinta on vielä vähän hukassa. Jos taakse tuleva ratas on 1/8, ketjunkin pitäisi silloin olla siihen sopiva. Kysymyksenä onkin haittaako originaali kapeampi eturatas? Kuinka pitkä ketjun tulisi olla?
Toivottavasti hölskyntä johtui keskiöstä, eikä siitä, että kammen reiät ovat venahtaneet. Jos saat homman toimimaan nykyisellä keskiöllä, niin miksikäs sitä vaihtamaan?

Jos kuitenkin vaihdat kasettikeskiöön, suurin piirtein saman mittainen ja samalla viisteellä varustettu akseli varmaan toimii, ainakin jos nykyinen akseli on symmetrinen.

Kyllä 1/8"-ketjun voi heittää kapeallekin eturattaalle. Jos kovasti tulee kilometrejä, se saattaa pikkaisen nopeammin syödä hampaita. Ketjun pituus riippuu chainstayn pituudesta ja rattaiden koosta. Uusi ketju on joka tapauksessa riittävän pitkä ja muutenkin suositeltava hankinta.

Ajattelin ensin laittaa vanhan keskiön takaisin ja puhdistin sen perusteellisesti. Puhdistaessani kuitenkin huomasin, että keskiön laakerikupit olivat kuluneet kuopille epätasaisesti. Ilmeisesti tämän vuoksi akseli heilui. Vaihtoetona olisi hommata jostain uudet kupit keskiöta varten, mutta taitaa olla helpompaa tilata suoraan uusi kasettikeskiö.

Alkuperäinen keskiö on siis neliskantti JIS-keskiö(3K) jonka akselilla on pituutta 117,5 mm.

Bikeshop.fi myy kahta varteen otettavaa vaihtoehtoa: Shimano 117/68 ja Shimano 118/68 UN 54 Erona on siis pituus ja ilmeisesti hieman parempi laakeristo? Nyt pitäisi päättää kumman tilaa. Hintaero ei ole päätä huimaava, lähinnä akselin pituus mietityttää.

Kampi mukaan ja kauppaan, niin pääset arvioimaan sitä ketkulinjaa vähän tarkemmin. Noiden kuvien perusteella kun tuo orkkis akseli ei tainnut olla ihan symmetrinen.

Musta tuo http://picasaweb.google.fi/jesse.syren/MiyataOneTenBlackWhite#5345339914971884978 näyttää symmetriseltä, ehkä.

Kasettikeskiöissä millin ero akselin pituudessa ei ole kuin 0,5mm ero ketjulinjassa. Sen jos huomaa ajossa, on fakiiri. Mä ottaisin BB-UN54:n ihan sen laadukkaampien laakereiden takia. Jos tuo 117-118mm nyt muuten on se oikea akselin pituus. Sitähän on kovin vaikea arvioida ennenkuin on palikat kiinni.

Edit: aaa, tuo Sheldonin sivu johon ketjun aloittaja linkkasikin paljastaa että alkup. keskiössä vetopuolella akseli on 1,5mm pidempi, ja “symmetrical equivalent” on 119mm! Eli jos haluat saman ketjulinjan kuin vanhalla keskiöllä, tarvitset 119mm keskiön. 118mm keskiöllä ketjulinja on 0,5mm sisempänä. Jos mittasit alunperin sen ketjulinjan oikein (42,5mm) niin tuo 118mm kasettikeskiöhän pitäis teoriassa olla hyvinkin täydellinen ja tuottaa maagisen zen-rataketjulinjan (42mm).

Kiitoksia kaikille neuvoista! Tilasin tuon bikeshopista tuon 118 mm keskiön ja mustat lukkopolkimet. Kunhan saapuvat niin pääsen kokeilemaan ketjulinjaa. Raaputin kiekoista teippaukset pois ja pistin Specializedin 23-622 Armadillot kiinni.

Puhdistin myös ohjainlaakerit ja pistin etuhaarukan takaisin kiinni runkoon (pahoittelen epätarkkaa kuvaa). Uudelleen kiinnityksen jälkeen etuhaarukka liikkuu hieman tahmeasti joten harkitsen koko headsetin vaihtamista. NKOTB oli tilannut velosolosta kauniin näköisen paketin.. Täytyy mitata oma ja hankkia kokonaan uusi. Saakohan noita kätevästi jostain pääkaupunkiseudun pyöräkaupasta vai joutuuko tilaamaan jostain kauempaa?

Tänään pääsin sitten laittamaan osia kiinni \o/ Uusi keskiö sopi nätisti paikalleen ja ketjutkin muitta mutkitta. Ketjulinjasta tuli yllättävän suora. Projetki alkaa jo hiljalleen näyttämään muutenkin fixiltä :slight_smile:

Tota. Minkä mittaiset noi kammet on? Näyttää vaan aika pitkiltä tossa kuvassa.

NKOTB - 19:21, 16.6.2009 » Tota. Minkä mittaiset noi kammet on? Näyttää vaan aika pitkiltä tossa kuvassa.
Ne on 170 mm, näyttää vaan kuvassa jotenkin hämäävän pitkiltä. Polkimien kiinnitysjengat oli aika huonossa kunnossa ja eturatas on vissiin vähän soikee, mut näillä mennään toistaseks.

Ok, kuvakulma vaan sit hämäs.

Ai moikka Jesse! Sullekkin fiksi tulossa ja varsin hieno sellainen. Upeassa kunnossa toi maalipinta.

OP ( et sää mua muista :stuck_out_tongue: )

Noniin eilen sain sitten etujarrun ja tankoteipitkin kiinni. Sen jälkeen suoritettiin neitsytajelut ja kivaa oli! Pienenä takaiskuna tosin vasen poljin alkoi heilumaan ja melkein lähti irti. Syynä olivat alkuperäisten kampien korkanneet kierteet. Noh onneksi oli varastossa tunturista ryöstetty vasen kampi ja sain vaihdettua nopeasti.

Myöhemmin pitää vielä vaihtaa satula ja pestä runko, mutta muuten valmista on :slight_smile: Painoa pyörälle tule noin 10,5 kg ja välityksenä on 16/42 ainakin toistaiseksi. Ja sitten nauttimaan auringosta satulassa \o/

Ja muutama kuva tuolla

Todistettavasti tämä pyörä (ja toivottavasti myös tämä kuski) bongattu Merikannontiellä eilen iltapäivällä, matkalla hietsuun päin.

Filo näytti hyvältä myös luonnossa, ja siinä oli tosiaan vain se yksi vaihde:

TÄYSIII!!

Eiha - 4:24, 27.6.2009 » välityksenä on 16/42 ainakin toistaiseksi.
PILKUNNUSSINTAA?: Varmaankin 42/16, sillä tuo 16/42 välitys on "aika" kevyt.

Kävin eilen tutkailemassa vanhempien kellarissa mutsin vanhaa maantiepyörää, 90-luvun alun mixte-Monarkia, jos siitä pykäisi sinkulan talouden kauniimmalle osapuolelle. Sitä hirvitystä ihmetellessä huomasin samaisessa töölöläiskerrostalon kellarin pölynpeittämien pyörien hautausmaassa identtisen Miyata One Ten Black & Whiten kuin tämä täällä.

Internet-oraakkelilta kysyttyäni ymmärrän että 110 ei ole varsinaisesti Miyatan kruununjalokivi, mutta jos se mittaillessa osoittautuisi oikean kokoiseksi niin kai sitä pitää laittaa rappuun lappu josko omistaja haluaisi luopua siitä. Mitähän tällaisesta on sopivaa maksaa? Kunto on aika rujo, mutta ei nopeasti katsottuna mitenkään kolaroitu.

^Omani ostin huuto.netistä 205 eurolla. Koko pyörästä varmaan 150 e ois passeli hinta, riippuu varmaan mitä saa hyödynnettyä ja yleisestä kunnosta. Onko keskiö kunnossa, minkälaisen ketjulinjan saa sisemmällä rattaalla (omassani oli nätisti 41-42 mm tuntumassa), stemmin, tangon ja headsetin kunto jne. Tietenkin jos on pelkän rungon perässä niin hinta laskee entisestään.

Ja pyörä tosiaan on Miyatan halvimmasta päästä, mutta itse olen ollut todella tyytyväinen. Kulmat eivät ole mitkään maailman aggressiivisimmat, mutta eipä maantiepyörässä ole tarkoituskaan.

Olen itsekin kahden eri pyörän kanssa yrittänyt samaa kikkaa, eli laittaa lappu pyörään/rappuun, mutta mitään reaktioita ei ole tullut :.( Onnea silti matkaan!