Projekti: Colnago Junior - sinkulaa pukkaa

Hei,

Ostin Huutonetistä pyöränraadon, joka paljastui kolmen spraymaalikerroksen alta 60 cm Colango Junioriksi. Projektina on tehdä siitä katu-uskottava, mutta ei liian haluttava sinkula.

Osasarja on Campaa ja taakse on tulossa konversiosetti Gussetilta. Tällä hetkellä runko on riisuttu, oiottu ja hiekkapuhallettu ja odottaa maalarilla punaista pulverimaalia pintaan. Osat on putsattu ja puuttuvat nippelit hankittu. Sain myös hommata lukuisia uusia työkaluja, joista ilokseni pääsin rakentamaankin muutamaa. Respektiä ketjupiiskan teko-ohjeesta sekä ohjeesta, jonka avulla nakersin prässin ohjainlaakerikuppien asennukseen. Rälläköin myös ohuemman hylsyn, jolla kammenpultit sai auki (ja joskus toivottavasti kiinni). Pistän kuvia ja kokemuksia jos ja kun niitä kertyy.

Pahin puute tällä hetkellä on keskiölaakerin pölynsuoja. Onko kenelläkään riittänyt harrastuneisuutta tuollaisen rakenteluun? eBaystä näitä toki löytyy.

Aika paljon muuten jännittää miltä tämä postaus näyttää valmiina. Veikeä editori!

Aika hyvä ensipostaus! Ootko kuvia ehtiny ottamaan matkan varrelta? Mua välillä harmittaa kun monista omista puuhista on jääny kuvat tohinassa ottamatta :frowning:

Welcome to teh madness.

60cm juniori kuulostaa jännältä
Mites se päivän juttu meni että 2012 ruukataan konversioihin jättää vaihdekiinnikkeet, komppaan tätä

tekemisen meininki selkeästi, komppaan merkkaria yllä, et aikas hyvä foorumi neitsyyden menetys.

Kiitokset kannustuksesta!

Laitan kuvia ja listan osista viikonloppuna kun taas pääsen projektin pariin. En tosiaan aikonut tätä rälläköidä. Aluksi aioin tehdä vintageprojektin, mutta käyttötarkoitus muuttui matkan varrella. Myöskään yläputken lommoa ei saa kotikonstein oikaistua, joten ihan alkuperäistä tästä ei enää saa. Ainoa runkoon tuleva muutos on väri. Vaihdekiinnikkeet jäävät paikalleen. :slight_smile:

Tässä kesällä lupaamani kuvat, speksit ja tarina.

Hommasin Huudosta kylmän kesän viihteeksi pyörän. Alku hieman hirvitti sillä kapine oli varsin karun näköinen - hirveän musta ja yläputkikin näytti olevan mutkalla (myynti-ilmoituksessa se oli ’pieni lommo’!). Mustan rottapyörän koko ja geometria oli kuitenkin minulle kohdallaan, joten ajattelin putsata sen kondikseen. Jotenkin homma karkasi käsistä; neljän tunnin ja usean oluen jälkeen pyörä oli purettu niin pieniin osiin kuin tavallisilla työkaluilla osasin. Keskiölaakerille ja headsetin laakereiden vastakappaleille en mahtanut mitään ja rataspakka oli täysi arvoitus.
Rungon alkuperäinen väri on muuten vaalean sininen. Edellisiä omistajia oli kuitenkin enemmän miellyttänyt synkempi värimaailma – maalinpoistoaine paljasti tumman vihreän kerroksen ja kaksi eri mustaa maalikerrosta. Sieltä täältä runkoa oli piristetty vaalenapunaisilla somisteilla. Somistukseen käytetty aine oli kynsilakkaa! Maalinpoistohyytelö ei muuten kovin hyvin pure kynsilakkaan, mutta asetonilla lähtee. Takahaarukkaa oli hiottu ilmeisesti vesihiomapaperilla ja sen kromaus oli pilalla. Alkuperäinenkin maali oli lohkeillut ainakin keskiön alta. Pahempaa ruostetta ei ollut. Etuhaaruka oli kokonaan kromattu ja täysin virheetön. Kynsilakkaa ja mustaa maalia tosin haarukassakin oli ihan tarpeeksi.

Seuraavana päivänä etsin tietoja rungosta ja osista. Runko paljastui Colnagon 60 cm Junior rungoksi ja osasarja oli pääosin Campan Super Recordia. Into alkoi kasvaa! Törmäsin myös tähän foorumiin ja syytänkin kirjoituksistanne huokuvaa omistautumista siitä, että kävi niin kuin kävi – päätin nakertaa tästä sinkulan!

Projekti oli yhtä yritystä ja erehdystä ja jatkoin sitä aina kun muistin. Välillä odoteltiin jotakin; intoa, rahaa, neuvoja tai osia. Homma eteni kokolailla seuraavasti:

  • Riisuin rungon kaikista osista paljaaksi. Pakista ei löytynyt kaikkia ihme työkaluja, joten Rikman Jyväskylästä ruuvasi keskiön auki sekä naputteli ohjainlaakereiden vastakappaleet pois.
  • Oikaisin vääntyneen yläputken kylmänä. Tein sopivan jigin ja pehmusteet ja runttasin sen käsipuristimilla takaisin linjaan. Sille pienelle lommolle en yrittänytkään tehdä mitään. Ohjeita juuri tämän tyyppiselle oikaisulle ei oikein löytynyt mistään, mutta sovelsin 1vaihteelaisten kokemuksia ja Sheldon sedän oppeja. Hyvä tuli.
  • Vein rungon puhallettavaksi ja maalattavaksi. Tekivät hiekkapuhalluksen, fosfaattipesun ja pulverimaalauksen. Uunista tuli ulos hieman krouvi liikennemerkin punainen (RAL3020) runko. Koko työ 30 egeä!
  • Putsasin kaikki osat ja etsin puuttuvat nippelit. Pyörätohtori Espoosta lähetti satulaputken mutterin ja ruuvin. Keskiölaakerin pölysuojaa en osannut tehdä. Korjasin vanhan jesarilla. Pedaalit löytyivät varastosta. Listasin osat ja niiden mitat ylös, jotta puuttuvien osto osuisi.
  • Ostin tangon, jarrukahvat, satulan, tankonauhan ja ketjut. Kumiluodin Anna kokosi takakiekon vanhalle vanteelle (uudet pinnat, takanapa, vapaaratas ja takarengas).
  • Lyhensin eturattaan ruuvit ja mutterit. Asensin rattaan spiderin ulkopuolelle.
  • Prässäsin ohjainlaakerin vastakappaleet paikoilleen ja kasasin headsetin. Tanko kiinni stemmiin ja väliin kaistale Karhutölkkiä. Tankoon jarrukahvat.
  • Keskiön kierteiden putsausta erillaisista jämistä. Keskiölaakeri, kammet ja polkimet paikoilleen. Kampien pulttien päälle tarkoitetut pölysuojat saavat jäädä uupumaan. Liian tyyristä mulle.
  • Satula kiinni satulatolppaan ja koko hoito paikoilleen.
  • Tanko paikoilleen. Samoin jarrut. Orkkis paloja ei saa kuin eBaystä, joten taakse soviteltiin Velosportin kavereiden avulla Shimanon palat. Jarruvaijereiden lyhennys asennus ja päättely.
  • Kiekot paikoilleen ja ilmaa eturenkaaseen. Ketjujen sovitus lyhennys ja asennus. Ketjulinjaa jää kahden millin vekki, mutta ketjut ovat sen verran leveät, että tuon kanssa ei tarvitse hienostella.
  • Ajoasennon säätö. Koeajo. Siistiä! Ensimmäisillä polkaisuilla ratas kiristyi paikoilleen aika ronksauksella mutta sen jälkeen kyyti on kiitetävän hiljaista.
  • Tankonauhat ja tulpat tankoon. Lisää satulan säätöä. Lisää ajoa.

Rakennusprojektien parasta antia ovat uudet työkalut. Tähän hommaan piti ostaa kammen ulosvetäjä, haka-avain, vaijeripihdit ja keskiölaakerin kiristykseen semmoinen säädettävä laikka-avain (pin wrench). Kammenpultit tottelevat 14 mm hylsyä. Ongelma vain on, että pultin kanta on niin ahtaassa paikassa, että hylsyä piti ohentaa, jotta se sopi tuohon loukkoon. Koska purin myös rataspakan ja takanavan, niin tarvitsin erikoishylsyn, jolla pakan lukkorengas aukesi. Vastaan panin itsetehdyllä ketjupiiskalla. Respektiä foorumista löytyvän ohjeen tekijälle! Tein niitä pari samalla vaivalla ja hyvin toimii. Laakeriprässi on myös omaa tuotantoa. Design tuohon on taas kerran saatu foorumilta modattuna miljoonalaatikon löydöksiä vastaavaksi. Campagnolon ohjeissa annetaan pulttien kiristysmomentit. En kuitenkaan saanut vaimolta lupaa momenttiavaimen ostoon. Arvioimalla kiristin. Rasvoissa luotin CRC:n tuotelinjaan (lähinnä Super LT Grease), mutta esim. vaijerit kulkevat mukavasti aseöljyttyinä. Uusia ketjuja en voidellut koska Sheldon sanoi, että ei tarvitse. CRC:n 5-56 oli tarpeen purkuvaiheessa ja osien putsauksessa. Tämän projektin erikoisuus oli runsas maalinpoisto. Tein sen maalinpoistohyytelöllä. Varsinainen pesu bensalla ja talouspaperilla. Kuivaus paineilmalla. Mittasin paljon juttuja. Metrinen teräsmitta, tönäri ja erilaiset lankaviritykset toimivat.

Väärät osat ja muut mokat osastoa seuraa:

  • Maalari kyllä suojasi kaikki kolot ennen hiekkapuhallusta ja maalausta. Näin ollen maalia ja/tai hiekkaa ei päässyt kierteisiin ym. Minun olisi vaan ennen puhallusta pitänyt putsata kierteet muustakin töhkästä. Nyt tietenkin tuo töhkä paloi maalarin uunissa kiinni kierteisiin ja hommaa riitti.
  • Ajattelin konvertoida 9-lehtisen takapakan Gussetin konversiosetillä ykköseksi. Opin kuitenkin pari kertaa kokeilemalla, että vanhaan Campan freehubiin ei sovi uudenmalliselle tarkoitetun konversiosetin Campa- eikä Simppaversio. Pistän ylimääräiset osat Rompetorille myöhemmin. Eniten harmitti aika, jonka noita odotin.
  • Olen tosi hyvä näissä ’pura ja kokoa’ –harjoituksissa. Toistoja tuli monta esim. keskiön, kampien ja polkimien kohdalla. Tankoteipitkin laitoin kahdesti. :slight_smile:
  • Bilteman jutut ovat Bilteman juttuja. Jarrukahvat ihan lelut, mutta tanko yllättävän kelvollinen. Tyyliin sopisivat paremmin myös erilainen satula ja kunnon tupit, mutta pyörä meni jo ajoon, joten se siitä. Renkaat ja muut kuluvat osat muuttunevat keskenään samanlaisiksi ajan mittaan.
  • Erehdyin näyttämään pyörää seuraavan sukupolven edustajalle. Tästä seurasi se, että mulla ei ole enää koko pyörää. Toisaalta nyt se ainakin saa kovaa ajoa ja siihenhän se on tehty.

http://www.flickr.com/photos/87233184@N03/7987947062/

Kulkupelin hinnaksi tuli n. 440 egeä. Tähän ei ole laskettu mukaan omaa työtä eikä uusia työkaluja. Myös ulkoisesti ja sisäisesti käytetyt liuottimet ja muut kemikaalit on jätetty laskelman ulkopuolelle. Alla osaluettelo. Ainakin vanteet ja etunapa jäivät arvoituksiksi.

Frame Colnago Junior 60 cm
Seatpost Campagnolo Super Record 27.2
Saddle XLC Traveller musta
Brake calipers Campagnolo Athena C-Record (D500)
Cranks Campagnolo Super Record 1985, 170 Strada, BCD 144 mm, pedal threads 9/16 x 20 F, (Time stamp Left 11 Right 21)
Pedals Random
Chainring Campagnolo Super Record 45 t
Headset Campagnolo Super Record Italian thread 25.4 x 24F
Bottom Bracket Campagnolo Super Record 70 – SS, Italian thread 36 x 24F, 116 mm spindle
Stem Cinelli 1A 100 mm, clamp 26,4 mm
Handlebar Biltema Straight 40 cm
Sprocket Sturmey Archer SFS30.W18 18 t, 1/8”, Single Speed Freewheel
Rear hub Sturmey Archer HBT30-R Fix-free, Silver
Chain Octane Octane One 1/2” x 1/8”, Silver
Brake handles Biltema
Rear tyre Schwalbe Durano 23 – 622
Front tyre Hutchinson 23 – 622

Toivottavasti tästä on jollekulle hyötyä ja/tai hupia!

Satulan asentoa kannattaa ehkä vähän miettiä, mutta muuten oikein pirteän ja onnistuneen näköinen fillari :slight_smile:

^Komps tälle.

Varsin onnistunut lopputulos ja mukavasti kirjoitettu tarina.
Itsekin Colnagoiden malli-/vuosimallinmääritysongelmien kanssa painiskelleena kysäisen: Miten päädyit päätelmään, että kyseessä on nimenomaan Junior-malli?
Ei niin, etteikö se hyvinkin voi se olla…

Kiitokset :slight_smile:

Juniorit tunnistaa onneksi helposti. Keskiön päälle on stanssattu sana JUNIOR ja alle runkokoko (tässä tapauksessa 60). Vuosimallia en rungolle pystynyt määrittämään, mutta osista päätellen ollaan 80-luvun puolivälissä.

OK. Stanssattu mallimerkintä vaikuttaa melko luotettavalta tuntomerkiltä :slight_smile:
Olisipa sama periaate käytössä muissakin malleissa – ja mielellään vuosimallin kera.

Googlettelin aikoinani erään myynti-ilmoituksen vuoksi kuvia/tietoa Juniorista ja infoa ei silloin mallista juurikaan löytynyt… Ja esim. vuoden 1986 katalogista ei Junioria löydy. Runkokokokin on sen verran miehekäs, ettei kyseessä myöskään ole mikään “nuorisomalli”. Jos joku sattuu tietämään taustatietoa Junior-mallista niin kertokaapa.

Runkokin näyttää mielestäni sopivan tuohon ikäarvioosi 80-luvun puolivälistä. Tuntuu siltä, että suurin osa Suomen vintage-Colnagoista ajoittuu juuri tuohon ajankohtaan…

Missä hoidit maalauksen?

Hieno fillari tosiaan sitä satulan asentoa lukuun ottamatta. Oliko projektin aikana kivaa? Jos oli, niin seuraavaa vaan heti tulille. Menee vähän niinku lasten teko, ekan kohdalla joutuu kaiken opettelemaan mutta loput meneekin sit ihan rutiinilla. Tietty näin hienoja aihioita ei ihan joka nurkan takana odota.

Maalaus hoitui Muuramessa, Jyvässeudun Pulverimaalaamo Oy. Paikka on Jyväskylän ja Korpilahden välissä. Maalari veti tämän jonkun sarjan perään. Selittää käsittääkseni halpaa hintaa.

Jigimestari - 14:59, 2.8.2012 » Projektina on tehdä siitä katu-uskottava, mutta ei liian haluttava sinkula.
Saavutettiinko tavoite?

PS. Kiva pyörä ja kiva avatarkuva.