Keskiöt

^^
jätkä oikeasti alkaa perustelee
kyllä minä sinut tiesin

keskustelu kaipaa uusia tuulia gxp-kaavioiden repostaamisen sijaan

millon tulee ekat pressfit-laakerit fixyeraameihin?

ja sit se että aksiaalikiuorma vaan toiseen laakeriin on niin klassinen juttu että ei mitään rajaa. tainnut vaan nyt joku perusjuttu saada puoliammattilaisen kompastumaan työkaluihin tjsp.

reidenlähennyskonemainen lihastyö runtatessa kiinnostais :smiley:

kid_scientifik - 17:56, 20.1.2015 » jos akseli ei lukitu sivuttaissuunnassa kuin toiseen laakeriin, niin miten siihen lukittumattomaan laakeriin kohdistuu (yhtä lailla) sivuttaiskuormaa? selitä.
Nämä vähän isommat aksiaalivoimat tai sivuttaiskuormat, joita linkittämässäsi jutussa oli laskettukin, [i]aiheutuvat[/i] siitä laakerityypistä (kuppi ja kartio). GXP:ssä tasakuulalaakereineen niin isoja sivuttaiskuormia [i]ei synny[/i], joten ei ole mitä jakaa.

Urakuulalaakereiden varassa pyörivien keskiöiden sivuttaiskuormat ovat niin pieniä, että niiden siirtymisen saa torpattua heppoisella jousiprikalla. Sivuttaisliikkeen voi estää myös lukitsemalla akselin sivusuunnassa yhden laakerin sisäkehään ja laakeri kestää sen aivan hyvin. Monissa muissa keskiöissä (vaikkapa Shimano HT) yksi laakeri ottaa vastaan sivuttaiskuorman yhdestä suunnasta, ja toinen toisesta suunnasta, eivätkä nämä ole käytössä yhtään sen kestävämpiä kuin GXP:n rakenne, jossa yksi laakeri ottaa vastaan sivuttaiskuormat molemmista suunnista.

kid_scientifik - 17:56, 20.1.2015 » btw. luulen ymmärtäväni näistä asioista
No se on kyllä tullut selväksi.
kid_scientifik - 18:08, 20.1.2015 » tiivistän: urakuulalaakerein varustettujen keskiöiden laakereihin ei kohdistu minkäänlaisia aksiaalisia voimia ja kaikki keskiöihin liittyvät aksiaaliset voimat juontuvat laakerikuulien liikkeistä (artikkelissa mainitulla tavalla), joita urakuulalaakereissa ei esiinny? jos tämä on tässä, niin voin aivan hyvin "agree to disagree".
Tiivistit päin vittua. En ole missään kohtaa sanonut, ettei laakereihin kohdistu [i]minkäänlaisia[/i] aksiaalisia voimia. Näköjään kun itsellesikin valkenee, että olet väärässä, alkaa tämä sanojen suuhun laittaminen.

^^toiseen laakeriin kerrallaan?

nii palikat
ei jaksa enää kohta klikata jos tämä jankutus jatkuu
kaiken tämän lisäksi täällä puhutaan, jopa Lumikko puhuu, tasokuulalaakerista jommoista ei ole edes olemassa

jos pädet, päde spot on

#termithaltuun #loskatlaakeriin

http://www.thebikebutler.com/images/bottom05.jpg
toi da octalink on aika hyvi suunniteltu juttu, ei ikuinen muutta aivan hyvä

oho, kuulat ja rullat kauniissa rivissä

toistan

Npertj - 18:08, 20.1.2015 » millon tulee ekat pressfit-laakerit fixyeraameihin?
onko havaintoja?

nyt on niin paljon väärinymmärrystä ilmassa, että selvennän.

minun pointtini oli alunperin se, että viistokuulalaakeri on mekanismiltaan parempi ratkaisu kuin urakuulalaakeri.

ihmettelin miksi kaksi kolmesta käytössäni olevasta ulkoisesta keskiöistä on tullut tiensä päähän samantyyppisillä ajoilla. en tiennyt, että tuossa yhdessä on viistokuulalaakerit, kunnes selvitin asiaa. selvittäessäni löytyi sekä empiiristä että ennen kaikkea teoreettista tukea näkemykselle viistokuulien toimivuudesta polkupyörien keskiöissä.

toinen asia, jota olen yrittänyt selvittää, on se miksi gxp-keskiöt ovat kestäneet huonommin kuin perinteiset kasettikeskiöt. ajattelin, että yksi syy voisi olla siinä, että akseli lukittuu sivusuunnassa vain toiseen laakeriin. tässä voin aivan hyvin olla myös väärässä.

e. viistokuulien kohdalla juuri aksiaalisten voimien parempi sietäminen mainitaan parannuksena urakuulamallisiin verrattuna. tästä päättelin, että aksiaaliset voimat olisivat merkittävä tekijä laakereiden kuormituksessa, mutta ilmeisesti näin ei siis ole. putoaakohan näin pohja/osa pohjasta viistokuulien paremmuudesta urakuuliin verrattuna?

mannine - 18:16, 20.1.2015 » http://www.thebikebutler.com/images/bottom05.jpg toi da octalink on aika hyvi suunniteltu juttu, ei ikuinen muutta aivan hyvä
Vähän inha se on herkistellä, mutta hyvin pyörii kyllä. Ja keventäjäpettereille kova. Vaihdoin kuitenkin kasettiversioon, koska huolettomampi.

ajoiks kidi omansa ns. paskaks?

ei mulla ole koskaan tuollaista ollut, kun konkeli isällisesti ojensi sen huonosta (sään) kestosta.

Ei se tosiaan mikään sadekelin ratkaisu ole, ei. Satafemma on varsin jeppis valinta tuohon käyttöön, joku inha tietäjä on väittänyt sen olevan tasan sama kuin se da-leima -kasetti.

hyvän aikakauden tuote. nykyään kaikki vain insinöörien kertakäyttökeventelyä ja maailmantaloutta

leimakasettini on tällä hetkellä käyttäjällä faffe.

da:n 7700-sarjan ratakampisetti keskiöineen - parhaat käytössäni olleet voimainsiirtokamppeet tähän mennessä.

Npertj - 18:18, 20.1.2015 » oho, kuulat ja rullat kauniissa rivissä toistan
Npertj - 18:08, 20.1.2015 » millon tulee ekat pressfit-laakerit fixyeraameihin?
onko havaintoja?
mulla oli jo 2012. ei enää ikinä.

e. myös stainridgen high street pursuitissa oli bb30 ainakin alkuaikoina…

tä. url

natisiko?

bemaksikammetfiksikäytössä.

kid_scientifik - 18:20, 20.1.2015 » selvennän
Tämä oli hyvä selvennys ja voin kirjoittaa alle [i]"agree"[/i] ilman lisäystä [i]"to disagree"[/i] sen osalta, mitä luki ennen editointia, mutta myös sen jälkeen.
kid_scientifik - 19:02, 20.1.2015 » bemaksikammetfiksikäytössä.
PASKAA!
kid_scientifik - 18:48, 20.1.2015 » leimakasettini on tällä hetkellä käyttäjällä faffe. da:n 7700-sarjan ratakampisetti keskiöineen - parhaat käytössäni olleet voimainsiirtokamppeet tähän mennessä.
Katos perkule. Mä ostin vaan siistit kammet ja keskiön tietämättä laadusta. Leimakasetti. Vähän siistii.

Täytyy kyl myöntää etten ole huomannut käytössä eroa muissa pyörissä oleviin centaureihin tai recordeihin.