Projekti: Nelson Pista 51cm.

Moro, viime syksynä hankkimani Fujin classic track on ensimmäinen kiinteävälitteinen fillarini. Nyt en voinut kuitenkaan vastustaa kiusausta , vaan laitoin Nelssonin tilaukseen. Tarkoitus on koota tästä (ajan mittaan) ensimmäinen ns. kunnon pyöräni, hiukan paremmilla osilla. Kokemusta ei sinänsä ole kuin ajamisesta ja pienestä huoltopuuhastelusta, minkä vuoksi rohkenen kysellä täältä mielipiteitä osista jne. Runko on tulossa viikon sisään, joten tässä olisi aika ryhtyä osahankintoihin hiljalleen.

Pyörä tulee sekä kaupunki- että lenkkiajoon. Maantiepyörällä kun on tullut vanhastaan runtattua, niin pitempääkään lenkkiä en vierasta. Eli osien osalta pitäisi löytää sellainen “kompromissi” katureunuksia kestävästä kaupunkikonkelista maantielenkkirassiksi. Toki keveys on plussaa, mutta koska se 100-200g lähtee helpommin vatsanympäryksestä, niin ei se osien kanssa niin justiinsa ole. Tavoitteena hinta/laatusuhteltaan ihan ok pyörä.

Lukkopolkimet löytyvät ja muilta osin haluan pyörään droppitangon. Classic trackista ei nyt varmaankaan kannata alkaa tähän vaihtamaan osia, vaan laitetaan kerralla uusiksi. Olen ainakin alustavasti ajatellut ihan mustaa kokoonpanoa, eli kammet ja kehät mustaa.

Olisiko suosituksia osakokoonpanosta em. tarpeisiin, hyväksihavaittuja? Nythän on käsittääkseni aletkin käynnissä, eli jotain kohtuu hyvälaatuista osaa saattaisi saada kohtuuhintaankin.

  1. Kiekot. Mavic ellipset kiinnostaa, mutta hinta on ehkä juuri nyt hiukan kovahko. Olen myös vilkuillut Velocity deep v:tä, b43:sta ja myös eeroa, joita saisi käsittääkseni Suomestakin (Berggreniltä?). Em. kiekothan on ihan kivannäköisiä, mutta jääkö se sitten siihen? Olisiko muita suosituksia, joissa hinta/laatu kohtaavat? Edellytyksenä jarrupinta edessä. Entä navat? Mack kiinnostaa, mutta toimitusajan vuoksi jää vissiin pois laskuista tässä vaiheessa. Sen tasoiset navat kuitenkin, että niiden ympärille voi hyvillä mielin kiekon rakentaa. Onkos nää BLB:t mistään kotosin? Onko mieltä ostaa osat erikseen, ja “kootuttaa” mieleisensä kiekot asian osaavalla tekijällä ja mitäköhän kiekkojen osista kasailutyö suurinpiirtein kustantaa osaavalla tekijällä?

  2. Voimansiirto, keskiö ja kammet. Tää on se, missä olen itse eniten tuuliajolla. Suosituksia kaivataan kovasti. Trackilla olen runtannut 48x15 ja tällä on päässyt kovaa. Vauhtia on toki tarvittukin, jotta kierrokset nousee kelpotasolle. Ihan kaupungissa kuitenkin hiukan tiukka, vaikka runttaus maistuukin. Nyt olen miettinyt sellaista 48x17 Nelssoniin. Käytän etujarrua ja skidailu on satunnaista.

Muuta huomioitavaa?

Eli arvostaisin suuresti kokeneempien mielipiteitä. Valintojen maailma, ja vaihtoehtoja on toki loputtomiin, mutta kun “tyhjän päältä” lähtee, niin pyrkimyksenä välttää vikahankintoja ja siten turhaa rahanmenoa. Ja siinä voitte olla avuksi Te: ). Kunhan nyt saisi kiekot ja voimansiirron iskuun, niin tolppaa ja tankoa yms. voi sitten päivitellä tilipussin mukaan jatkossa.

Tänks.

Kirkkaat osat sopii nelsoniin paremmin. 48/15 on monelle ratavälitykseksikin liian pitkä. Jos edes harkitsee rakentavansa kiekot BLB:n napoihin, niin sit kannattaa ostaa tehdaskiekot esim on-onet tai Halot. Jos ei muuten painoista välitä, niin kannattaa silti ostaa kevyemmillä kehillä olevat kiekot ja unohtaa eerot ja b43:t.

Lyhyet vastaukset sen kummemmin jaarittelematta:

  1. BLB:n ratanavat vaikuttavat varsin laadukkailta. Omani ovat olleet ajossa viime syksystä nimenomana Deep V-kehissä, ei ongelmia. Älä lankea värikkäiden palikoiden ansaan vaan speksaa Nelsoniin mustaa. Berggreniltä saat sähköpostitse/soittamalla tilattua kootut kiekot haluamillasi osilla. Mites se menikään “irto-osina 150e/kpl, jos kokoan itse ni 120e.”? Suosittelen ottamaan yhteyttä Joonas Berggreniin, sähköposti löytynee joko Le Princen tai Berggrenin sivuilta.

2.48x15 on kadulle aika riski. Suosittelen 46x17. On-Onelta saa Stronglightin kampia noin 60 punnalla, kampisatseja voi toki ostaa niitäkin vaikka tuolta Berggreniltä samalla kertaa. Periaatteessa kampiin pätee sama sääntö kuin kiekkoihin: ostaa kerralla hyvät ni niitä voi käyttää useammissa pyörissä vuosien varrella huoletta. MUTTA sit ei kannata korkkailla kierteitä niistä luomisen tuskissaan, menee kalliit kammet hukkaan.

Muuta: osta mustaa tai kirkasta. Kaikki muut värit ovat virheitä, joita kadut joskus tulevaisuudessa.

Wuhuu! Lisää Nelsoneita kadulle.

Eilen tuli oma runko ja kasasin kaikki olemassaolevat palikat kiinni. Kiekkoja lukuunottamatta kaikki osat on On-Onen/Planet-X alelaareista. Kannattaa tsekata.. Esim. hiilaritolppaa sai 25 euroon. Kiekot on mack/CXP30, joille tuli jonkun verran hintaa juuri noiden napojen vuoksi. Kehät löysin halvalla käytettynä. Oon siis samoilla linjoilla edellisten kanssa ton värikoodauksen suhteen.

edit. Kammiksi tulee nuo Vantteran mainitsemat Stronglitet, jotka varastan Analogistani, tai Sugino Messengerit. Väleiksi olin itse aatellut 44-17 tai 48-19 riippuen siitä kummat kammet tähän tulee. Toi 48-15 on tosiaan aika taaki.

https://lh4.googleusercontent.com/-Lzcn8eLeDno/T8fDFlAGzxI/AAAAAAAACvo/ReN-v4bf4Js/s720/Build1.jpg

Uijui, mitäs oot funtsinut voimansiirtopuolelle?

^^ Ainaskin Strongliten kammissa on ‘sisäänrakennettu’ ulosvetäjä, notta ei tarvii stressaa kierteiden korkkaamisesta.

vanttera - 9:20, 1.6.2012 » Muuta: osta mustaa tai kirkasta. Kaikki muut värit ovat virheitä, joita kadut joskus tulevaisuudessa.
Tällä pötkii jo aika pitkälle.

^ Juu, tämä on ihan selviö.

inforest - 9:32, 1.6.2012 » Eilen tuli oma runko
No huh. Oikein piti hieraista silmiä.

Nelson on munsta siitä kiva raami että siihen voi speksata joko mustaa ja/tai hopeeta, ks. käppäkollaasi alla:

46 ja 47T on muuten aika hyvänkokoisia eturattaita: (klik)
-itse olen huomannut että vaikka olisin miten ambidext’rous skidaaja 38 skidspotilla ja ja käytän mielelläni etujarrua niin jostain kumman syystä takakumi kuluu aina yhtä epätasaisesti :confused:

Nelsonit on kyl varmaan syystäkin tän palstan yleisimpiä runkoja kenties.

Joo unohdat nyt vaan ne b43:t, mulla on yks siihen kasattu kiekko ja se painaa tonnin joten no go. Blb nvat itellä toiminu ihan hyvin viimesyksystä lähtien.

välityksistä: omassa ensifiksissä oli valmiina vuos sitten 47/16 tällä runttasin aikani, sit vaihtu 48/17 silläkin pääsi kovaa, mut sit kokeilin 48/18 tämä tuntu jo hyvältä, mut nyt on alla 48/19(josta kokemusta vielä hyvin vähän), mut pointtina se, että sitä kevyemmällä vispaamaan opettelua kannattaa ainakin kokeilla ennen kuin päättää olla runttaaja.

vanttera - 9:20, 1.6.2012 » Muuta: osta mustaa tai kirkasta. Kaikki muut värit ovat virheitä, joita kadut joskus tulevaisuudessa.
tämä on myös taivahan tosi. ite ainakin kadun valkoisia viimekesänä hankittuja palikoita, ois pitäny vaan mustalla mennä, poikkeuksena tästä kuitenkin jotkut tricktrackit.
Jaska - 9:09, 1.6.2012 » Toki keveys on plussaa, mutta koska se 100-200g lähtee helpommin vatsanympäryksestä, niin ei se osien kanssa niin justiinsa ole.
Tämä se minua aina huvittaa. Painava pyörä varmaan vituttaa kuskin painosta riippumatta.
snaamari - 11:07, 1.6.2012 » Nelsonit on kyl tän palstan PARHAIMPIA runkoja VARMASTI.

Ymmärrän toki tuon pyörän painoon liittyvän mahdollisen vitutuksen elopainosta riippumatta. Mutta tuon painoviilailun osalta mua lähinnä huvittaa, kun selkeesti ylipainoset ukot kiihkoo jostain 5 gramman erosta polkimissa, joiden hintahaarukka on luokkaa 400-500 e. Näin siis ainakin tuolla maantiepuolella tuppaa olemaan. Jos on jerkkua, niin kyllä se kulkee kun polkee ja keskittyy olennaiseen. Vähän sama homma esim. valokuvauspuolellakin, löytyy niitä jotka ottaa kuvia ja piipertää Leica m9:llään ja sitten löytyy niitä, jotka oikeasti valokuvaavat. Harvemmin siinäkään vehkeet lopputuloksen sisältöä ratkaisee. Itse ainakin arvostan suuresti tietynlaista “ei välinerunkkausta vaan poljentoa”- meininkiä. Menee ot:ksi, mut viime vuoden pitkällä pirkalla (217km) oli hyviä esimerkkejä kovista ukoista: ilman lukkiksia jollain hybridillä 35 kmh keskariporukassa.

Se siitä, takaisin Nelsoniin. Oisko ne noi stronglitet sitten tilaukseen… mites keskiö?

Jos Jaskaa ei haittaa, niin lainaan tätä lankaa myös omaa Nelsonia varten. Jos haittaa, niin teen oman langan.

Nää kiekot piti alunperin tulla tähän Gitaneen, mutta katotaan ny jääkö ne sittenkin Nelsoniin. Navoissa on speciaalina tricolori-raidat ideana Ranska ja Gitane, mutta ne kyllä osuu Nelsoninkin väreihin aika kivasti.
https://lh6.googleusercontent.com/-g9lPR-mLr84/T8iqI4Z6n3I/AAAAAAAACwA/AxThPNFJDeo/s512/IMG_0497.JPG

Katkasin äsken keulasta ylimääräiset pois ja asensin laakerit ja ohjaamon paikoilleen. (jätin ehkä turhan paljon putkea ja stemin alla on hivenen turhan korkea spacer)
https://lh6.googleusercontent.com/-1phmhIuNKgQ/T8iqII491AI/AAAAAAAACv8/ZGLnLri1ZHQ/s512/IMG_0494.JPG

En malttanut oottaa että saan Lepeltä Suginot, joten pöllin Analogista kammet ja keskiön. Polkimiks laitoin eggbeaterit.

44-17 tuntui mukavalta Raumalaisilla välimatkoilla. Tällä setupilla clasuvaaka sanoo 7.6kg
https://lh4.googleusercontent.com/-UMjnJ_nDL0o/T8iqIztcj_I/AAAAAAAACwI/tY93muzurj8/s640/IMG_0495.JPG

Sopii mun puolesta tähän topikkiin, oppiipahan itsekin koko ajan uutta.

Mites kun itse olen nyt vielä aika kädetön hieroja näiden kanssa, niin esim. tuolla Mackin sivuilla on takanapojen kohdilla tämä:
Spacing – 120, 126, 130, 135 mm. Millä mennään? Ja samoin kiinnostaa tuo pinnojen määrä, kuinka suuri käytännön vaikutus esim. 32 vrt 36?

Jaska - 11:57, 1.6.2012 » Oisko ne noi stronglitet sitten tilaukseen.... mites keskiö?
Kuukauden kokemuksen perusteella Stronglitet ovat mielestäni hinta-laatusuhteeltaan kelvolliset kammet. Itseni yllätti kampien "jytkyys": kammenpulttien reikien ulokkeet spiderin takapuolella työntyvät aikalailla ulos. Chainstay clearance on mun pyörässä tosi tiukka, mutta se johtunee enemmän isohkosta rattaasta ja 144BCD:stä kuin kampien rakenteesta.

Strongliten keskiöstä sen verran, että kupin kierteet ei-vetopuolella jatkuvat ja jatkuvat…Dodicissa mulla loppui keskiömuhvin kierteet kesken. Ketjulinja vetopuolella on kuitenkin tarkka 42 mm. Joku muu 107 mm JIS voisi mahdollisesti toimia paremmin…mene ja tiedä.

edit: Joku on valitellut täällä Strongliten soikeaakin soikeampaa eturatasta, samaa porinaa löysin myös ulkomaiden foorumeilta. Mulla ratas on ok, mutta noi älinät saattavat viitata jonkinasteiseen epätasalaatuisuuteen…

Nelsonissa on perinteinen rataperä, eli 120mm

Mulla on keskiönä halpa mutta toimiva Shimano UN55 107mm akselilla. Antaa strongliteilla 42mm ketjulinjan.

Noi kiekot on 28 pinnaiset, puolattu 3x ohennetuilla pinnoilla, mutta toi vanteen korkea profiili tietysti tukevoittaa. Jos kasaat esim. open prolla, niin varmasti kestää 32 pinnasenakin 3x, kunhan on oikein kasattu.

Minkäs kokoinen kuski tuolla 51cm rungolla ajaa, jos passaa kysyä?

No itselläni on ainakin 170 cm lyhyyttä. Tänhetkinen Fuji fiksirunko 49cm ja maantiekiituri Fuji on 52. Keskeltä mitattuna tolpan yläreunaan.

Mä oon 168cm.