venyttely topsu

Entisen ortopedian kirurgin, nykyisen fysiatrin Jouko Heiskasen sanoin: “Ootko nähny kertaakaan norsua tai seepraa lootusasennossa?”

Ootko nähny kertaakaan norsua tai seepraa näyttöpäätetyössä tai ajamassa polkupyörää?

Piriformiksesta, sen merkityksestä ja venyttämisestä olisi useitakin asioita kerrottavana, mutta säästetään ne joihinkin turinoihin.

Todettakoon vain, että kokonaisvaltainen venyttely ja kropan mobilisointi on hyvästä. Vaikka joku kertoisi teille hyvinkin tarkan spesifin ongelman niin älkää astuko siihen ansaan, että sillä tulee kuntoon koska näin ei ole.

Ei niinkään piriformikseen, mut mulla heikko kohta on polvet. Mä treenaan niitä istumalla lattialla, ojentamalla jalan, laittamalla tennispallon polvitaipeen alle, nostamalla käsillä kropan ilmaan ja pyörittelemällä palloa taipeen alla. Tällä mä saan yleensä ton polven tarpeeks lämpimäks, et voi jatkaa seuraavaan vaiheeseen.

The next episode onkin sit laittaa 1,5l limupullo polvitaipeen alle ja venyttämällä siitä nostaen jalkaterää ilmaan ojennettuna, kantapää niin ylös lattiasta kuin pystyy ja laskemalla hitaasti alas. Tota kun tekee parin leffan ajan, niin polvet on smoothit.

Molemmat vinkit sain aikanaan kaverilta, joka harrasteli lätkää maalivahtina.

Hartiat, epäkkäät ja niska. Niihin vois joku antaa mulle jonkun uuden vinkin? :slight_smile:

Ei suoranaisesti venyttelyä mutta kokeilkaapa foam rolleria, pehmentää mukavasti lihaksia.

Foam rollerin tsi-version saa 110 mm viemäriputkesta. Halutessa pyyhe, retkipatja tms. ympärille pehmikkeeksi.

Kuntosaliharjoittelu on pitänyt tähän mennessä kehon kipuvapaana. Joskus toki lattiaan kurotan, mutta aika vähäistä on. Koneella töissä istun. Vaihdan joskus hiirikättä.

dILETANTTI - 13:03, 9.2.2012 » Foam rollerin tsi-version saa 110 mm viemäriputkesta. Halutessa pyyhe, retkipatja tms. ympärille pehmikkeeksi.
Näin olen omani valmistanut.
Viltsu - 11:25, 9.2.2012 » Entisen ortopedian kirurgin, nykyisen fysiatrin Jouko Heiskasen sanoin: "Ootko nähny kertaakaan norsua tai seepraa lootusasennossa?"
Mikähän tän läpän pointti on?
RTZ - 13:51, 9.2.2012 »

Mikähän tän läpän pointti on?

Tuntematta J. Heiskasta tai hänen aivoituksiaan, veikkaisin, että jos ihminen liikkuu tarpeeksi monipuolisesti ja paljon, ei venyttelyllä saavuteta merkittävää hyötyä.

E: Nyky-yhteiskunnassa liikkuminen tahtoo jäädä kovin yksipuoliseksi, vaikka olisi kovakin kuntoilija. Seepra taas tekee nykyäänkin, pois lukien eläintarhoissa elävät, juuri sitä, mihin sen ruumis on sopeutunut.

Jepadis. Erikoinen kommentti vaan lääkäriltä, kun ihminen poikkeaa noista mainituista aika ratkaisevasti seisomisessa käytettävien raajojen määrän suhteen. Ois verrannu vaikka simpanssiin.

Joskus luin jostain lihastreenisivustolta, että säännöllisellä venyttelyllä vois 6 viikossa saavuttaa oman henkilökohtaisen maksimiliikkuvuutensa. Sit ei tarttis kuin ylläpitää…

Voiko tuo kuusi viikkoa pitää paikkansa? Pari viikkoa sitten tuli telkkarista juttua suomalaisista balettitanssijanuorista ja/tai -lapsista. Siinä puhuivat nuorten kundien kehityksestä, venymisestä ja sillai. Mun mielestä siinä mainittiin puoli vuotta, kun puhuttiin maksimista.

Kovan kuuloinen väitehän tuo on. Mutta sen pointtina oli siis just se, että maksimiliikkuvuus ois oikealla venyttelyllä saavutettavissa aika nopeasti. Harmi kun ei muista lähdettä enää. Ja varmaan tossakin asiassa taas kerran henkilökohtaiset erot ovat isoja. Toisaalta voi olla, että balettitanssijan maksimiliikkuvuus on maksimaalisempaa kuin vaikkapa yleisurheilijan “maksimiliikkuvuus”. Tai siis tavallaan balettitanssijat saattavat siis olla “yliliikkuvia”, ehkä.

Muistan myös tarinan kuubalaisesta tanssijasta joka tuli töihin Suomeen. Oli kuulemma aluksi ihmetellyt kun suomalaiset kollegat venyttelevät niin paljon. Ensimmäisen talven jälkeen oli kuulemma ymmärtänyt kuinka paljon kylmä jäykistää lihaksia.

Voi hyvin olla.

Ja olisi varmasti fiksua venytellä edes vähän. Mutta tuskin mä sitä oikeasti tajuan, ennen kuin on pakko. Ja pian varmaan on, vanhan miehen.

Sittenkun alkaa maksimiliikkuvuutta venyttelemällä tavoittelemaan, niin kannatanee kysyä neuvoa joltain joka osaa asiaa ihan kunnolla. Itselläni on ollut selkäongelmia, jonka yhteydessä fysiatri totesi, että ei kannata venytellä, koska on selkeitä nivelistön liikerajoitteita ja venyttely ei kohdistu oikeaan lihakseen vaan niveleen. Ortopedi taas totesi toispuoleiset erot pitkäaikaisista lihasjäykkydestä johtuviksi ja kehotti venyttelemään. Seuraava ortopedi laittoi lonkkaleikkaukseen, josta leikkaava ortopedi käännytti takaisin tutkimuksiin.

Lopetin venyttelyn ja aloitin Pilateksen ja selkä alkaa olla parempi kuin vuosiin. Kokeilin tosin vuoden tauon jälkeen venyttelyä ja hyvältä se tuntui, mutta piti vältellä niitä “huonoja” venyttelyasentoja.

Toi on totta, että kaikkien ei pitäisi venytellä kaikkia paikkoja ainakaan kovin suurella intensiteetillä. Itse pahensin tyhmyyttäni selkäongelmia venyttelemällä runsaasti ongelman suuntaan. Kyllähän se venyttää niitä kipeitä lihaksia, mutta ryhtiongelmien seurauksena ne venytellyt lihakset oli jo ennestään pitkäaikaisessa venytyksessä.

Itselläni päästiin niskakipujen hoidossa (4 tai 5 eri fysioterapeuttia ja pari työterveyslääkäriä) niskan ja hartioiden venyttelystä rintarangan aukaisemiseen tähtääviin venytyksiin ja ulkokierron lihaksien vahvistamiseen asti. Väliin mahtui sähköhoitoa, hierontaa, fysioterapiaa ja lihasrelaksantteja. MIstään ei suurempaa hyötyä kokenut saavani. Duunin vaihto vähemmän istumapainoitteiseen auttoi jonkun verran, mutta hoito jäi kesken alle vuoden jälkeen, kun lähdin silloisen työnantajan leivistä vieraille maille seikkailemaan. Nyt 5 vuotta myöhemmin ryhti on tietoisen asennon korjaamisen, ajoittaisen liian laiskan venyttelyn ja vielä laiskemman treenaamisen avulla siinä kunnossa, että uskon että kaikki ongelmat johtuvat lähtöjään väärästä lantion asennosta. Joka johtaa alaselän virheasentoon ja väsymiseen, joka johtaa yläselän virheasentoon ja väsymiseen, joka johtaa hartioiden virheasentoon ja väsymiseen, joka johtaan niskan virheasentoon ja väsymiseen, joka aiheuttaa pääkivun… Jos mä tai joku noista mua hoitaneista ammattilaisista olis osannu selittää mulle koko sen asentovirheiden ketjun, prosessi ois voinut olla nopeampi. No, ymmäränpähän selkäni toimintaa/toimimattomuutta paremmin. Salihommat olis se, millä ton ruodon sais kuntoon, pitäis vaan löytää sopiva tahtotila ettei aina repsahtais viikon jälkeen.

tl:dr ongelman syy voi olla kaukana sen ilmenemispaikasta, lihaksien vahvistaminen on yhtä tärkeää kuin venytteleminen

Eikös tuo Ior Bock sanonut että risti-istunnalla korjaantuu istuma-asento oikeaksi ja ryhti parantuu. Tiedä häntä, ihan kiva asento se on sillo tällö hetki datailla :wink:

venytyksiä Tossa perhetuttu näyttää ehkä tärkeimmät lihasryhmät liikkuvuuden kannalta, vaikka on juoksuun niin samat tepsii tietysti. Voi sitten soveltaa miten ite tehdä liikkeet, kaikki muut pystyn tekemään seisaaltaan paitsi vatsat jos siis ei himassa venyttele.

pocky - 17:18, 9.2.2012 » Eikös tuo Ior Bock sanonut että risti-istunnalla korjaantuu istuma-asento oikeaksi ja ryhti parantuu. Tiedä häntä, ihan kiva asento se on sillo tällö hetki datailla ;)
Ootko muutoin seurannut Iorin ohjeita aamujumpan ja -palan suhteen? ;)

Miksi mun venyttelyvinkki on poistettu?