Yksivaihde.net » Pyöräverstas – Workshop

How-To: Navan laakereiden vaihto - tehdaslaakerit

(187 posts)

 1. MrHat
  MrHat
  Profiili

  Tehdaslaakerit helpottavat navan kasaajan työtä ja ovat oikein toimiessaan loistavat. Laakerit myös toimivat hyvin, jos eivät likaannu, eivätkä kastu. Niin kummallista, kuin se onkin, hyvällä kelillä tai sisätiloissa velodromin kiertämiseen suunnitellut ratanavat eivät tykkää jatkuvasta ajamisesta suomen sateessa ja talvessa. Niinpä pitkällä käytöllä huonoissa oloissa seuraa, että pian laakerit liukuvat jossain vaiheessa yhtä sulavasti ja miellyttävästi, kuin junan vessapaperi takalistolla. Kun laakereissa tuntuu olevan hiekkaa seassa on tarpeen huoltaa tai vaihtaa laakerit - tehdaslaakereiden tapauksessa yleensä jälkimmäinen vaihtoehto.

  Polkupyörän navan tehdaslaakerit näyttävät suunnilleen samanlaisilta, kuin rullaluistimien tai rullalaudan laakerit. Käyttäjälle yksittäinen laakeri navasta irrotettuna näyttää kahdelta sisäkkäiseltä, n. 0,5 cm leveältä metallirenkaalta, joita yhdistää muovinen tai kuminen rengas siinä välissä. Ne maagiset kuulat ovat siellä sisällä, eikä käyttäjän ole niitä tarkoitus koskaan nähdä.

  Tehdaslaakereilla akselikaan ei ole samanlainen, kuin muilla. Ollin hienossa "pikalinkku normiakseliksi" ohjeessa on kuvia normaalilaakereiden irtonaisista kuulista, sekä pikalinkku- ja normiakselista. Tehdaslaakereiden kanssa käytettävä akseli puolestaan näyttää tältä:

  Akseli on siis sorvattu sellaiseksi, että laakerit pysyvät hyvin kiinni akselissa ja pysyvät oikealla etäisyydellä toisistaan. Myöskin navassa olevat kolot laakereille on tehty sopivan nafteiksi, etteivät laakerit irtoa tai hölsky, jos niitä paikallaan pitävät mutterit löystyvätkin.

  Itselläni tämä aiheutti päänvaivaa, kun kukaan ei tajunnut huomauttaa akselin olevan erikoisen mallinen. Netti lopulta auttoi ja muiden hommia helpoittaakseni kirjoitin tämän ohjeen.

  Aluksi irrota laakereiden ympäriltä mutterit. Käytä oikeita työkaluja, eli oikean kokoista/kokoisia kiintoavaimia. Jakoavain ja siirtoleukapihdit eivät ole oikeita työkaluja.

  Jotta laakeri mahtuu tulemaan ulos kupistaan tue napa laakerin ympäriltä. Eli esim. kuten kuvassa on tehty. Älä siis laita laakerin irtoamista estäviä esineitä navan alle sinisten viivojen väliin. Mikäli saat navan tuettua koko laakerin ympäriltä, niin aina parempi. Kovat tuet voivat naarmuttaa napaa ja liian pehmeät vievät tehon myöhemmin tarvittavilta iskuilta.

  Ensin irrotetaan toisen puolen laakeri akseliin päähän lyödyillä, täsmälleen akselin suuntaisilla ,terävillä napautuksilla (kumivasara on hyvä.) Kun toinen laakeri irtoaa, irtoaa akselikin.

  Kun ensimmäinen laakeri on irti, käännetään napa tuilla toisinpäin, sujautetaan akseli paikalleen ja naputetaan toinenkin irti.
  Laakereiden irrottamista voi helpottaa, mikäli laittaa rasvanpoistajaa tai jotain muuta irrotusainetta laakerin ja akselin, sekä laakerin ja navan väliin. Mikäli laakereita on vielä tarkoitus käyttää, ei irrotusaineita kannata käyttää, ettei aineet mene laakereiden sisään tekemään töitään.

  Nyt laakerit on irrotettu. Jäljellä on vain uusien ostaminen ja asentaminen. Laakeri saattoi olla todella napakasti navassa kiinni. Samoin voi uuden laakerin asentaminen olla työlästä. Mikäli laakeria joutuu pakottamaan koloonsa, pitää pakotus tehdä joka puolelta tasaisesti. Hommaa voi koittaa helpottaa jäädyttämällä uudet laakerit pakkasessa ja kuumentamalla napaa esim. hiustenkuivaajalla. Mikäli kuumentaa kuumailmapuhaltimella, pitää varoa kuumentamasta liikaa. Hyvä lämpö voisi olla sellainen, että napaan kestää koskea avokäsin. Itse laitan vielä vaseliinia navan ja laakerin väliin.

  Mikäli jälkimmäistä laakeria pitää pakottaa paikalleen, kannattaa tämä tehdä esim puukalikan avulla niin, että kalikassa on juuri akselin mentävä reikä. Näin kalikkaa lyömällä voi lyödä laakeria joka puolelta tasaisesti.

  Siinäpä se. Kiitoksia kärsivällisyydestä ja pahoitteluni huonolaatuisista kuvista.

  Lähetetty 22:56, 12.2.2009, 11 years sitten. # Login to Send PM
 2. hyvä ohjeistus! millä spekseillä noita laakereita kannattaa lähteä ostamaan ja mistä ja paljon maksaa?

  Nyt on pakko kirjoittaa aiheen vierestä
  Lähetetty 23:45, 12.2.2009, 11 years sitten. # Login to Send PM
 3. konkeli
  konkeli
  Profiili

  Hyvät on ohjeet!

  Laakereita vois varmaan kysellä siitä Aleksis Kiven kadun ja Sturenkadun kulman "laakerikeskuksesta" tms. Samassa kulmassa entisen Kultaisen Kulauksen kanssa. Speksaa "v***n herkät", niin luulis löytyvän.

  ***Ei nää mitään saatanan taikamiekkoja ole vaan polkupyöriä.*** Jii/2013

  lisäys 01/2015: "vitun pällit"
  Lähetetty 23:56, 12.2.2009, 11 years sitten. # Login to Send PM
 4. loistavaa! vielä kun teetetään metallimiehillä pari sopivaa tukijigiä yleisimmille navoille... :)

  laakereita saa laakerikaupoista, toi koko on jo lähes hyllykamaa. mallin tai mittojen kanssa kauppaan juttusille on varmaan paras. aleksis kiven kadulla on ainakin yks alan liike.

  - kylähullu
  Lähetetty 0:17, 13.2.2009, 11 years sitten. # Login to Send PM
 5. Miten paljon luulette, että laakereiden koot vaihtelee merkeittäin vai onko jotain standardikokoa?

  Nyt on pakko kirjoittaa aiheen vierestä
  Lähetetty 0:46, 13.2.2009, 11 years sitten. # Login to Send PM
 6. joope
  joope
  Profiili

  Vaihtelee ihan miten sattuu. Asiallisilla valmistajilla usein on eri malleissa samanlaiset, mutta eri merkkien välillä on paljonkin eroja. Eipä tuo silti haittaa, laakerikaupasta saa laakereita, vielä en oo niin erikoista kaivannut ettei olisi viimeistään soittokierroksella löytänyt.

  hynysen näköinen mekaanikko
  Lähetetty 1:41, 13.2.2009, 11 years sitten. # Login to Send PM
 7. Kaikki navat ei tosiaan ole ihan samanlaisia ja esim. Michen Primato Pistoissa ei akselin avulla saa laakereita naputeltua irti. Paras apukeino on tollanen hieman pinsetin näköinen "Bearing Puller" joka työnnetään laakerin kolosta läpi jolloin se nappaa kiinni laakeriin navan sisäpuolella ja laakerin voi vetää ulos.

  Michessä muistaakseni 6001-laakerit, tapauskohtaisestihan sen saa selville työntömitalla.

  Ohjeita:
  Bearings (Slowtwitch)

  Bearing puller:

  Lähetetty 10:21, 13.2.2009, 11 years sitten. # Login to Send PM
 8. ^in before previous

  Onko akseleissa useinkin tuommoiset hilakkeet laakeria varten? Surlyn navoissa ei ainakaan ole.

  Lähetetty 10:25, 13.2.2009, 11 years sitten. # Login to Send PM
 9. joope
  joope
  Profiili

  Surly onkin yksi poikkeus, ideana just se, että voi käyttää ihan tavallisia akseleita. Omasta olenkin vaihtanut akselin, ihan kätevää. Niistäkään ei akselilla laakereita poisteta, pelkän akselin vaihdossa ei tosin edes tarvitse. Surlyn kaikissa navoissa on samanlaiset laakerit, siitä plussaa.

  hynysen näköinen mekaanikko
  Lähetetty 10:33, 13.2.2009, 11 years sitten. # Login to Send PM
 10. MrHat
  MrHat
  Profiili

  Noniin. Löytyihän tätä tietoa. En kyselemällä löytänyt, mutta internet auttoi. Aloitusviestissä toimenpiteet on tehty Bianchi Pistan etunavalle. Ohjeet on kylläkin sisällöllisesti samat, kuin täällä. + muualta napattu navan lämmitys. Laakereiden jäädytyksestä voi pienissä määrin tulla ongelmaksi lämpimämmästä asennus-tilan ilmasta jäisen laakerin pintaan tiivistyvä kosteus - mutta tämä on aika pieni juttu.

  Lähetetty 13:00, 13.2.2009, 11 years sitten. # Login to Send PM
 11. Surlyn laakerit pitää siis vetää tollasella laakerivetimellä vai?

  Voiko laakerivetimen korvata ruuvimeisselillä skeittityyliin laakeria reiästä vääntelemällä?

  Bicycle Film Festival Helsinki 29.-30.8.2014. Leffoja, bileitä ja muuta kivaa elokuun viikonlopussa!
  Lähetetty 16:02, 13.2.2009, 11 years sitten. # Login to Send PM
 12. mika
  mika
  Profiili

  Pari kommenttia ohjeisiin.

  Irroitettaessa vanhoja laakereita akselin avulla, on sitä kyllä ihan hyvä lyödä tavallisella vasaralla, eikä kuminuijalla. Akselin päähän kiertää kierteiden suojaksi ylimääräisen mutterin, johon sitten naputtelee vasaralla.

  Jos lämmitettäessä napaa siihen voi avo käsin koskea, niin voisin kyllä väittää, että tuolloin ei lämmityksestä ole juurikaan hyötyä. Kyllä ne laakerit sinne ihan vaseliinin ja naputtelun avulla menevät, kunhan sen laakerin sinne lyö suorassa.

  Laakereita asennettaessa puukalikka on kyllä hyvä. Itse kyllä tekisin reiän sen verran isoksi, että se ei lyö laakerin sisempää rengasta. Konelaakeri on tarkoitus asentaa lyömällä sitä tässä tapauksessa ulompaan renkaaseen. Koska ulompi rengas pistää vastaan enemmän, lyö se puuhun nopeammin kolon, jonka jälkeen puu alkaa lyömään laakerin sisempään renkaaseen, joka ei ole haluttu tilanne.
  Itse olen asennellut laakereita joko sopivan putken pätkän avulla, tai sitten yksinkertaisesti kiinto-/lenkkiavaimen avulla. Sopivan kokoinen kiinto- tai lenkkiavain laakerin päälle, ja vasaralla naputtelua päälle. Välillä toki tarkastaen, että laakerin menee sisään tasaisesti. Lopuksi on myös tarkastettava, että laakeri on asentunut tasaisesti napaan.

  Korvaavan laakerin löytää joko kävelemällä laakerikauppaan mallin kanssa, tai ottamalla laakerista mitat ylös. Mikäli ei osaa ottaa oikeasti tarkkoja mittoja laakerista, niin ei kannata kävellä laakerikauppaan leathermanin kanssa mitatuilla mitoilla, tuolloin pääsee palaamaan kotiin monesti tyhjin käsin. Laakerin suojista pitäisi aina löytyä laakerin malli/mitat, joiden perusteella kyllä yleensä osaavat auttaa laakerikaupassa korvaavan laakerin kera. Mikäli mittoja ei löydy, tai ovat lukukelvottomia, on parasta kävellä kauppaan mallin kanssa, ja siis irroitetun mallin kanssa, koska laakerin leveydellä on myös merkitystä. :)

  Laakereita hankkiessa kannattaa muistaa, että konelaakereita on sitten useanlaisia. Suojauksen osalta on suojaamatonta, yksinkertaisella suojauksella olevaa ja tuplasuojattua. Suojauksia on myös eri materiaaleista, joka voi vaikuttaa laakerin hintaan. Suojaamattomassa on laakerin kuulat näkyvissä molemmilta puolin. Yksinkertaisella suojauksella varustetussa laakerissa on suojaus ainoastaan toisella puolen. Ja tuplasuojatussa sitten suojaus kummallakin puolella.
  On myös muita ominaisuuksia joita laakereissa on, mutta niillä ei niin merkitystä nyt.

  - "Kumiluodin väki on sen näin rakentanut jotta siitä tulisi kestävämpi." -
  --||--
  - This is riding wreckless on the edge -
  Lähetetty 18:19, 13.2.2009, 11 years sitten. # Login to Send PM
 13. johnjohn
  johnjohn
  Profiili

  Wille - 15:19, 13.2.2009  » 
  Kaikki navat ei tosiaan ole ihan samanlaisia ja esim. Michen Primato Pistoissa ei akselin avulla saa laakereita naputeltua irti. Paras apukeino on tollanen hieman pinsetin näköinen "Bearing Puller" joka työnnetään laakerin kolosta läpi jolloin se nappaa kiinni laakeriin navan sisäpuolella ja laakerin voi vetää ulos.
  Michessä muistaakseni 6001-laakerit, tapauskohtaisestihan sen saa selville työntömitalla.
  Ohjeita:
  Bearings (Slowtwitch)
  Bearing puller:

  Olisko jollain lainata tuota kyseistä vermettä tai vaihtoehtoisesti kertoa mistä noita sais ostettua suomen maalta. Pitäis saada laakerit vaihdettua ja samalla anodisoida toi takanapa mustaksi et istuis muuhun pyörään.

  Kuka jaksaa käydä töissä jokaikinen päivä, tai kulkea ruuhkabusseissa
  Lähetetty 14:15, 25.3.2009, 11 years sitten. # Login to Send PM
 14. jussi
  jussi
  Profiili

  ai niin, DIY-jengille tiedoksi: Kyläsaaren Uusix-pyöräverstaalla on hyllyssä mm. kasa erilaisia akseleita.

  Lähetetty 14:22, 25.3.2009, 11 years sitten. # Login to Send PM
 15. joope
  joope
  Profiili

  johnjohn - 11:22, 25.3.2009  » 

  Wille - 15:19, 13.2.2009  » 
  Kaikki navat ei tosiaan ole ihan samanlaisia ja esim. Michen Primato Pistoissa ei akselin avulla saa laakereita naputeltua irti. Paras apukeino on tollanen hieman pinsetin näköinen "Bearing Puller" joka työnnetään laakerin kolosta läpi jolloin se nappaa kiinni laakeriin navan sisäpuolella ja laakerin voi vetää ulos.
  Michessä muistaakseni 6001-laakerit, tapauskohtaisestihan sen saa selville työntömitalla.
  Ohjeita:
  Bearings (Slowtwitch)
  Bearing puller:

  Olisko jollain lainata tuota kyseistä vermettä tai vaihtoehtoisesti kertoa mistä noita sais ostettua suomen maalta. Pitäis saada laakerit vaihdettua ja samalla anodisoida toi takanapa mustaksi et istuis muuhun pyörään.

  Meiltä saa Ajopyörästä, Turusta juuri samanlaisen 7 eurolla. Toi näyttää kuvassa valtavalta, oikeasti se on aika pieni, käy laakereille joissa 10-20 millin sisähalkaisija.

  hynysen näköinen mekaanikko
  Lähetetty 20:07, 25.3.2009, 11 years sitten. # Login to Send PM
 16. mika
  mika
  Profiili

  johnjohn - 17:07, 25.3.2009  » 
  Olisko jollain lainata tuota kyseistä vermettä tai vaihtoehtoisesti kertoa mistä noita sais ostettua suomen maalta. Pitäis saada laakerit vaihdettua ja samalla anodisoida toi takanapa mustaksi et istuis muuhun pyörään.

  Stadissa Hi5Bikesissä oli noita pari kappaletta hyllyllä. Joten jos stadissa päin vaikutat, niin sieltä voi kysellä.

  - "Kumiluodin väki on sen näin rakentanut jotta siitä tulisi kestävämpi." -
  --||--
  - This is riding wreckless on the edge -
  Lähetetty 20:41, 25.3.2009, 11 years sitten. # Login to Send PM
 17. johnjohn
  johnjohn
  Profiili

  danke, täytyy käydä katsomassa tuolta Hi5bikesista jos vkloppuna stadissa päin taas pyörähtäis. Oli kyl jo hiukan suunnitelmissa rakennella tuohon oma uloslyöntityökalukin kun se tod.näk aika iisisti onnistuis.

  Kuka jaksaa käydä töissä jokaikinen päivä, tai kulkea ruuhkabusseissa
  Lähetetty 22:28, 25.3.2009, 11 years sitten. # Login to Send PM
 18. basti
  basti
  Profiili

  Me sinne haifaiviin, mä sen joudun kuitenkin tekemään.. o_0

  “Someday we'll find it, that rainbow connection,
  the lovers the dreamers and me.”
  -Kermit
  Lähetetty 23:51, 25.3.2009, 11 years sitten. # Login to Send PM
 19. johnjohn
  johnjohn
  Profiili

  haaste?

  Kuka jaksaa käydä töissä jokaikinen päivä, tai kulkea ruuhkabusseissa
  Lähetetty 12:03, 26.3.2009, 11 years sitten. # Login to Send PM
 20. basti
  basti
  Profiili

  Joo, tee sä. Mä ihailen sitä sit kun se on valmis..

  “Someday we'll find it, that rainbow connection,
  the lovers the dreamers and me.”
  -Kermit
  Lähetetty 12:21, 26.3.2009, 11 years sitten. # Login to Send PM
 21. kyttyra
  kyttyra
  Profiili

  Tuota, tänään irrotin hiukkasen vahingossa tehdaslaakerit sitten. Ei ollut mitään tukia, ja ajattelin että enpä jaksa odottaa tiistaihin asti että pääsee töissä askartelemaan, joten otin mutterit irki akselista ja hetken ihmeteltyäni ajattelin että otanpa tukevan otteen ja napautan akselin päätä varovasti vasaralla. No, sieltähän toinen laakeri tipahti iloisesti pois.

  -Oliks tää ny ihan normaalia, vai käviks mulla vaan moukan tuuri?

  -Melkoinen rohina kuului toisesta laakerista kun sitä pyöritteli, mutta toinen oli vallan hiljainen. Kannattaks mun silti vaihtaa molemmat?

  -Paljonks kannattaa sijoittaa uusiin laakereihin? Noin euroina? Tartteeks jonkun high-end-laakerin? Napa on nääs kaks vuotta vanha Formula jolla lienee lähemmäs kymppitonni takana, mutta kai nyt navan elinkaaren pitäis olla sen verran pitkä, ettei kannata alkaa hirveesti säästeleen uusten laakerien kaa?

  -Bonuskysymys: Miten tiukalle Michen kasettikeskiö pitää laittaa? Onks se niin tarkkaa, että vallan momenttiavainta tarttis? Tuntuu, että se on päässyt ajossa löystymään (nirinää ja narinaa kuului) vaikka mokomalla ei oo varmaan kahta sataa kilsaa takanaan?

  wtpooh: "Helvetti, kyllä keski-ikäinen konttorirotta on kykenevä jos sen annetaan vaan olla ja toteuttaa itseään."
  Lähetetty 16:32, 11.4.2009, 11 years sitten. # Login to Send PM
 22. Teemu
  Teemu
  Profiili

  Michen keskiöllä on taipumusta löystyä ajossa. Tämä johtuu ilmeisesti siitä, että molemmat kupit ovat irtonaiset. Mulla kävi viime kesänä niin, että jostain syystä vetopuolen kuppi alkoi kiertymään auki ja vastaavasti vasemman puolen sisään. Eipä mennyt kauaakaan, kun vasen kampi alkoi kolisemaan chainstayhin. Himassa vedin uudet vaseliinit ja kiristin **tun tiukkaan (35cm satulatolppa vipuvartena). Sen jälkeen ei ollut ongelmia. Vastasinkohan nyt bonuskysymykseen...

  Lähetetty 17:51, 11.4.2009, 11 years sitten. # Login to Send PM
 23. kyttyra
  kyttyra
  Profiili

  Teemu - 14:51, 11.4.2009  » 
  Vastasinkohan nyt bonuskysymykseen...

  Joo :) Koko ajan sitä vaan viisastuu. Ehkä mä olin vaan vähän turhan varovainen sen keskiön kanssa.

  wtpooh: "Helvetti, kyllä keski-ikäinen konttorirotta on kykenevä jos sen annetaan vaan olla ja toteuttaa itseään."
  Lähetetty 18:31, 11.4.2009, 11 years sitten. # Login to Send PM
 24. K-Mikko
  K-Mikko
  Profiili

  Tulikin lyhyellä varoitusajalla eteen n. 200 kilometrin viikonloppulenkki ja huomasin eilen takanavan (kone)laakereiden vetelevän viimeisiään. Laakereissa tuntuu olevan hieman klappia, eli vannekehää sivusuunnassa vemputtamalla tapahtuu pientä liikehdintää navan ja akselin välillä. Käsissä kiekkoa pitämällä ja pyörittämällä on myös aistittavissa hienoista rahinaa.

  Laakereiden vaihtoon ja hankintaan löytyikin tästä ketjusta jo apua, mutta näillä näkymin en pääse vaihtamaan laakereita reissuun lähtemistä. Veikkaan, että ne ovat olleet nykyisessä kunnossaan jo hyvän aikaa, enkä usko niiden lakkaavan olemasta/toimimasta yhtäkkiä, mutta ajattelin varmuudeksi kysellä, onko porukalla kokemusta laakereiden jäljellä olevasta eliniän odotteesta siinä vaiheessa, kun kulumaa on tuon verran havaittavissa?

  Lähetetty 13:22, 6.8.2009, 10 years sitten. # Login to Send PM
 25. Kare_Eskola
  Kare_Eskola
  Profiili

  Ammattimaiset loskapyöräilijät sanovat tuota kuulemma pro-klapiksi. Kovaa ajoa vaan.

  Neidon etukiekko kesti vastaavaa satoja kilometrejä, ja laakerit vaihdettiin vain mielenrauhan takia.

  Korson Kaiku / Hi5bikes.fi / http://vapaaratas.blogspot.fi

  "Cyclocrossin eräs etu on ettei se kestä kauan." - Eugène Christophe.
  Lähetetty 16:11, 6.8.2009, 10 years sitten. # Login to Send PM

RSS feed for this topic

Reply »

You must log in to post.

Yksivaihde.net » Pyöräverstas – Workshop

Search with Google: