Yksivaihde.net » Arvostele mun ajopeli – Rate mybike

Pösö 70-luvulta

(21 posts)

 1. MrScientist
  MrScientist
  Profiili

  On tässä ollut vähän muuta aika paljon, joten tämän projektin postauksessa on vähän kestänyt…
  Viime kesänä rupesin värkkäämään kyseisestä Peugeot P8E vm72 retkipyörästä fixiä.
  Työt, perheenisän velvoitteet ja aloittelijan tunarointi viivästytti hommaa jonnin verran, joten en kerennyt saamaan kaunotarta ajokuntoon ennen syksyn kurakelejä.

  Tästä lähdettiin liikkeelle (ennekuin tajusin ruveta ottamaan kuvia, olin jo ehtinyt poistaa lokarit):

  Tuosta alkuperäisestä setistä lähtivät siis Simplexin vaihtajat kävelemän ja saman kohtalon koki myös ranskalainen keskiä ja kiilapulttikampisarja.Vaihtoon menivät myös syntisen painavat kiekot.

  Ja tämänhetkinen kunto on seuraava:

  Uudistetut osat:
  keskiö:VeloOrange
  Kampisarja: Eightinch
  Pedaalit:MKS Sylvan Track
  Häkit:MKS + Geneticvalkoset nahkahihnat
  ketju:KMS
  stemmi: AVA (NOS ranskis, ostin vitosella Fillarikellarista)
  kiekot: Mavic Open Pro
  jarrut: TekTRO
  kahvat: Mafac (NOS Tohtorilta)

  Rojekti on vielä sen verran kesken, että satula ja kumit pitäis vaihtaa valkosiin. Köpiksessä käydessäni törmäsin Sövgreni-bikes putiikin ikkunassa valkoseen Brooksiin. Pahuksen puodinpitäjä ei suostunut myymään…
  Ja tosiaan, vielä on tässä vaiheessa molemmissa päissä jarrut. Noviisi liikenteessä.

  Lähetetty 17:17, 31.1.2011, 9 years sitten. # Login to Send PM
 2. zykkeli
  zykkeli
  Profiili

  aika lailla tismalleen sama Pökötti kuin mistä oma projektinikin (sitten kun lopulta lähti käyntiin)lähti. Omani kanssa lähti vain homma hitusen enemmän lapasesta ja pyörä ei ole enää noin tunnistettava.

  - Judda -
  Lähetetty 23:25, 31.1.2011, 9 years sitten. # Login to Send PM
 3. MrScientist
  MrScientist
  Profiili

  Ymmärrän…
  Oli oma tarkoitus alunperin säilyttää noi alkuperäset Mafacin jarrutkin, mutta sitten iski vaan joku laiskuus.

  Hiukkasen hikine projekti, mutta tulipa opittua paljon. Eka ropleema oli kiinni hitsaantunut alkuperäinen stemmi, joka piti ensin sahata poikki, sitten sahata pystysuunnassa osiin ja viimein liottaa irti natriumhydroksidilla. Sitten oli kiinteä keskiön kuppi aivan jumissa (Kumiluodille kiitos avusta). Lopuksi vielä tuli ongelma tujarrun asennuksen kanssa. Eihän se etuhaarukan läpireikä ollut mitään nykystandardia… eli pyöreellä teräsviilalla sai jonkin aikaa hinkata, jotta sain jarrun kiristystettyä paikoilleen.

  Rungon vihreä metalliväri ja koristeelliset muhvit oli kuitenkin liian hienot, että olisi antanut periksi.

  Lähetetty 9:54, 1.2.2011, 9 years sitten. # Login to Send PM
 4. zykkeli
  zykkeli
  Profiili

  oikein! en olisi itsekään muuten maalaillut tuota hienoa väriä piiloon ellei olisi ollut hieman heikossa kunnossa + kun etuhaarukkakin piti vaihtaa sen ollessa kiero niin se siitä orkkisväristä sitten.

  - Judda -
  Lähetetty 13:09, 1.2.2011, 9 years sitten. # Login to Send PM
 5. MrScientist
  MrScientist
  Profiili

  Nyt pitäis kuvia uusitusta zygästä päästä mulkoilemaan paremmin

  Lähetetty 13:22, 1.2.2011, 9 years sitten. # Login to Send PM
 6. waldemaar
  waldemaar
  Profiili

  ^ Saatoin kyyläillä kyseistä syykkeliä kumiluodissa syksymmällä. Faijan taloyhtiön pyöräkellarissa olen myös erehdyttävästi samannäköisen vekottimen nähnyt omistajan asuntonumerolapun kera. Meinasin käydä pistämässä ostotarjouksen postiluukusta..

  Lähetetty 13:32, 1.2.2011, 9 years sitten. # Login to Send PM
 7. MrScientist
  MrScientist
  Profiili

  ^ Ei ollut sama peli Kumiluodissa. Siellä oli kyllä saman värinen ja öbaut saman ikänen, mut eri mallinen peli (kromatut haarukat).

  Lähetetty 16:08, 1.2.2011, 9 years sitten. # Login to Send PM
 8. yucaracha
  yucaracha
  Profiili

  Jee,

  nyt löytyi täysin samanlainen pyörä kuin omani. Kiva saada varmuus, et vuosimalli on -72. Mulle Pösö kulkeutui 90-luvun alussa ja ion ollut siitä laähtien retki- ja arkikäytössä, viimeiset kolmisen vuotta fiksinä. Yleensä en pidä tarroista, mut jotenkin noi Pösön tarrat on siistit, on ralliruutua ja maltillinen kirjasinkoko, en ole irroittanut niitä, vaikka yleensä aina niin teenkin. Mulla on edessä se originaali Mafacin jarru kiinni, kiekkoina edessä toisesta Pösöstä otettu hyvin painava, mutta hieno teräsvanteinen kiekko, takana joku myöskin painava ja ei yhtään makee kiekko, jossa itsaritekniikalla ratas kiinni. Näyttäis siltä, et satulakin on samanlainen, kova ja kapee ja hyvä, oisko orkkis?
  Oon väsäillyt pikku tarinaa Pösöstäni, alkaen siitä kun sain sen haltuuni, mut saa nähdä, tuleeko valmista. Kuvia ei mullakaan ikävä kyllä oo alkuvuosilta, sit tulee dia-kausi ja vasta viime vuosina digi-.
  Kyllä vanhoissa Peugeoteissa on tietty fiilis, samantapainen kuin mustassa kahvissa ja punaviinissä.

  Retkipösö-konversio on mun fillareista paras ja huonoin.
  Lähetetty 5:20, 13.5.2011, 9 years sitten. # Login to Send PM
 9. MrScientist
  MrScientist
  Profiili

  Kahvia en kyllä mustana saa alas, mutta jaan kyllä näkemyksesi punkusta ja vanhoista pösöistä. Viikin tiedepuistossa on tullut vastaan varmaan ~kolme 70-luvun pösöä, pari punasta ja yks turkoosi.
  Mulla oli tässä alkujaan ajatuksena säilyttää kaikki mahollinen alkuperäsenä, mutta kun ensin vaihdoin Mafacin jarrut pois oon ruvennu lipsumaan. Noi alkuperäset kiekot oli kyllä aika mageet, vaikkakin tuskasen raskaat. Jarrutuspinnan ornamenttikuviointi oli oikein nätti yksityiskohta.. Nyt on tavotteena vaihtaa tosta kaikki mustat osat valkosiin, eli lähinnä penkki ja kumit. Satula on jo pantu vaohtoon ja uusia Vittorian Zaffiro renkaita odotellaan. Kunhan tässä kerken niin otan tosta takajarrun pois (kun on pahin vasta-alkajan paniikki hellittänyt) ja kampisarjakin vaihtuu varmaan aikanaan johonkin vähän tyylikkäämpään.
  Ollakseen ihan vaan retkipyörä toi on minusta hämmentävän kevyt, mikä johtuu ehkä osittain kepeistä kiekoista. Meno on kevyttä ja mukavaa. Kerrassaan tulee hyvä fiilis ajaessa.

  Lähetetty 7:28, 13.5.2011, 9 years sitten. # Login to Send PM
 10. RandySpaniel
  RandySpaniel
  Profiili

  Tarkista onko AVAn stemmissä kaksi halkiota sivuilla kiilakartiolle vai yksi stemmin etuosassa.Kahdella halkiolla oleva on se pahamaineinen "death stem",joita murtui paljon juuri siitä halkioiden yläpuolelta!Näyttää kuvissa kyllä siltä uudemmalta ja turvallisemmalta yhden halkion versiolta...?
  Alkuperäisissä hienoissa Rigidan Chrolux vanteissa on salmiakkikuvion keskellä kaksinumeroinen valmistusvuosi.

  Lähetetty 9:07, 13.5.2011, 9 years sitten. # Login to Send PM
 11. MrScientist
  MrScientist
  Profiili

  Joo, muistelisin että kyseinen AVA on yhdellä halkiolla, mutta pitänee vielä tarkistaa. Olin kyllä Sheldonilta kollanut tän vanhoihin AVA-stemmeihin liittyvän ropleeman, mutta siellä ei ollut mitään tarkempaa mainintaa sen laadusta.

  ^^Rungon vuosimallin voi tarkistaa keskiömuhvin sarjanumerosta; oisko numeroiden määrä merkannut vuosikymmentä ja vika numero vuotta...

  Lähetetty 10:04, 13.5.2011, 9 years sitten. # Login to Send PM
 12. RandySpaniel
  RandySpaniel
  Profiili

  Täyttä varmuutta tuon ikäiselle ei ilmeisesti pelkästä sarjanumerosta saa...? Sarjanumero+decals+osien ajoitus,antaa luultavasti parhaimman lopputuloksen?

  http://cyclespeugeot.com/SerialNumbers.html

  edit: tuo v.72 on ihan ok arvio.Asettunee 70-76 väliin...?

  Lähetetty 10:36, 13.5.2011, 9 years sitten. # Login to Send PM
 13. MrScientist
  MrScientist
  Profiili

  Jahas, kiitoksia täsmennyksestä. Pitänee perehtyä asiaan tarkemmin, josko vaikka saisi iänmäärityksen luotettavasti kohilleen.

  Lähetetty 12:10, 13.5.2011, 9 years sitten. # Login to Send PM
 14. Pyörästä tulee hyvät muistot. Omani oli isoisäni vanha, tismalleen samanlainen kuin kuvissa ja vielä samaa vuosimallia (tai ehkä -71). Vaihteet ajattelin siinä pitää ainakin silloin, muuten olin turhat kilkkeet riisunut ja kunnostanut. Varastettiin keskeltä päivää Turun keskustasta risteyksestä 2009 syyskuussa :( Oli liikennetolpassa kiinni, tosin ihan hullun paskalla vaijerilukolla. Hieno pyörä.

  Lähetetty 14:20, 13.5.2011, 9 years sitten. # Login to Send PM
 15. yucaracha
  yucaracha
  Profiili

  Mr.Scientist, oisko sulla mahdollisesti niistä sairaan painavista kiekoista takimmainen varastossa ja jossain kunnossa? Myytävänäkin jopa? Voi olla, että sinkuloin mun Pösön, kun nyt ostin toisen phiksin, ja ehkä pistän Pösöä muutenkin vähän klassisempaan suuntaan. Jarrupinnan kuviot on niin jees, ettei varsinaisesti edes paino haittaa, kiireeseen mulla on nopeempi pyörä. Intialaiset muuten funtsaa toin fillarin painojutun täysin eri tavalla. Siellä erikoishienossa pyörässä on lisää rautaa, esim. tupla top-tube. Mut ne funtsaa aika monen muunkin asian toisin, kuin mitä täälläpäin on totuttu. Toisaalta ne pyörät on tavaran ja ihmisten ja eläinten kuljetukseen tarkoitettu, ei niinkään kiihdyttelyyn tai temppuiluun.

  Retkipösö-konversio on mun fillareista paras ja huonoin.
  Lähetetty 20:45, 14.5.2011, 9 years sitten. # Login to Send PM
 16. MrScientist
  MrScientist
  Profiili

  Ah, harmin-paikka. Kiekot meni alunperin vaihtoon fiksi-konversion takia, ei niinkään painon, vaikkakin huomattavasti kevyemmät aluvanteet on kivemmat ajossa. Niissä alkuperäsissä oli myös se vika, kaikesta kauneudesta huolimatta ja siitä myös johtuen, että jarruttaessa kuului ihan hirvee vonkuna kun jarrupalat otti kontaktia siihen ornamenttikuvioon. Säilytystilan puutteen takia laitoin kiekot sitten aika nopsaan kiertoon. Valitan.
  Kuten tossa mainitsin niin näitä pösöjä on vielä yllättävän paljon liikenteessä orkkis-kuosissa (naapurillakin on yks johon on kiekot vaihdettu, joten voin kysästä löytyykö niitä vielä). Kyläsaarestakin saattas siis ehkä löytyä…

  Lähetetty 21:43, 14.5.2011, 9 years sitten. # Login to Send PM
 17. RandySpaniel
  RandySpaniel
  Profiili

  ^ Jarrupalat piti käsittääkseni asentaa hivenen auraavaan asentoon,jotta eivät vinkuisi...?
  Nuoruudestani muistelen,kuinka teräsvanteille oli mielestäni omanlaisiansa jarrupaloja.Olivat muistaakseni usein ruskeita väriltään???Saatan toki muistaa väärinkin.Siitä on aikaa...

  Lähetetty 12:40, 15.5.2011, 9 years sitten. # Login to Send PM
 18. MrScientist
  MrScientist
  Profiili

  Pientä up-deittiä valkosia gumeksia ootellessa…

  Kyllä ketutti aamulla, kun ei raatsinut kaatosateeseen lähteä polkeen.

  Lähetetty 8:43, 16.5.2011, 9 years sitten. # Login to Send PM
 19. MrScientist
  MrScientist
  Profiili

  Äskeisen pösö-projektin innoittamana, nykyinen kunto:

  Lähetetty 12:15, 19.6.2012, 7 years sitten. # Login to Send PM
 20. zykkeli
  zykkeli
  Profiili

  tämä on kyllä eri hieno konversio

  - Judda -
  Lähetetty 12:37, 19.6.2012, 7 years sitten. # Login to Send PM
 21. .jon
  .jon
  Profiili

  Kyllä on kaunista valkonen ton vihreen kanssa <3

  Lähetetty 13:04, 20.6.2012, 7 years sitten. # Login to Send PM

RSS feed for this topic

Reply

You must log in to post.

Yksivaihde.net » Arvostele mun ajopeli – Rate mybike

Search with Google: