Yksivaihde.net » Fillarikeskustelu – Bike talk

Pyöräilyn "turva-" ja turvavarusteet

(83 posts)

 1. MrHat
  MrHat
  Profiili

  Pyöräily on hengen vaarallista touhua. Joko ajaa rotkoon, jää auton alle tai viettää koko ikänsä pyörän selässä ilman muuta elämää. Internet, Työ, harrastukset, televisio, päihteet ja ystävät ovat erilaisina ydistelminä keino välttää tuo muun elämän puute, mutta entäs muu turvallisuus?
  pyöräilyyn on kehitetty vaikka mitä hienoja turvavälineitä, joista osa on hyödyllisiä, osa hyviä idedoita ja osa ylilyöntejä. Tässä ketjussa puhutaan näistä asioista. Tähän ketjuun voi pistää kypärää puoltavat ja vastustavat argumentit, täällä voi väitellä valoista ja esitellä uuden hiilikuiturunkoisen turvaviirin heijastusominaisuuksia ja sarjatuotantosuunnitelmia.

  Aloitan lainaamalla toisesta ketjusta kommentin koskien silmiä sateelta suojaavaa kypärän visiiriä:

  mika - 1 hour ago  » 
  Pitäiskö tuollainen visiiri olla virallinen poolovaruste, ihan vain turvallisuuden kannalta? :)

  Lähetetty 14:33, 5.12.2008, 11 years sitten. # Login to Send PM
 2. Sir Richard
  Sir Richard
  Profiili

  Itse kannatan ajolasien käyttöä. Muutaman kerran aina kesäisin on linssiin paukahtanut joku ötökkä, talvisin taas ei oo hauskaa kaivella lunta silmistä. Lisäksi aurinkoisella ei pääse arska häikäisee jos käyttää aurinkolaseja (daa...). Pimeämmallä taas kellertävät toimii paremmin kuin kirkkaat. Myös heijastimet on aika kiva turvavaruste vaikka mammanpojan maineen saattaakin saada... Seuraava?

  lyhyt allekirjoitus.
  Lähetetty 10:12, 6.12.2008, 11 years sitten. # Login to Send PM
 3. K-Mikko
  K-Mikko
  Profiili

  Suojalasien hankinta on ollut minulla jo pidempään työn alla. Silmiin vihmovasta sateesta ja rännästä huolimatta. Yllättäen syksyisin tippuvat puiden lehdet tuntuvat lähes sirkkelimäisiltä oikeassa asennossa silmäkulmaan osuessaan.

  Kypärättä ajaminen tuntuu/tuntuisi nykyään yhtä luontevalta kuin vaatteitta ajaminen ja hyvä niin. "Vain" kerran kypärälle on ollut tarvetta, mutta sehän riittää. Muutaman viikon ajan olen myös harkinnut polvisuojia. Kolmen viikon aikana onnistunut kaatuessani iskemään saman polven katuun melko lujaa ja polivikivuista kärsiminen viikon tai kahden verran kerrallaan ei tunnu hyvältä. Toinen vaihtoehto olisi hankkia lukkopolkimet, sillä näitä kaatumisia yhdisti kaksi asiaa: hidas vauhti ja nopea alastulo. Jalka ei ehtinyt irrota varvaskoukusta ja remmistä. Kovemmasta vauhdista kaaduttaessa omien kokemusteni mukan fysiikan lait huolehtivat jalkojen irtoamisen fillarista.

  Mitä enemmän polkee hämärällä ja pimessä, sitä enemmän valojen ja näkyvyyden/näkemisen merkitys kasvaa. Otsalappu stongassa, vilkkuvalo takana ja heijastimet repuissa on vähän kehno varustus ja tarkoituksena on hakea MrHatin kehumaa heijastinnauhaa ja askarrella ajokamoihin. Aarne voisikin esitellä joitain hyvistä heijastin ja valonikseistään.

  Aktiivisen turvallisuuden välineenä myös oikea välitys on oleellinen. 42-16 oli kelpo yleisvälitys, 50-16 tuntui kiinnostavalta, mutta pelottavalta vauhdin heikon hallinnan vuoksi (jep, lisää habaa reisiin niin kyllä se siitä) ja tällä viikolla käytössä ollut 39-16 on taasen ollut yllättävän hyvä kaupunkiajossa, sillä liikkellelähtö ja vauhdin säätely ja pyörän hallinta on helpompaa. Töistä kouluun polkiessa säästin n. 10 minuuttia kevyemmällä välityksellä. Ahkeraa polkemistahan se kyllä edellyttää.

  Lähetetty 11:57, 6.12.2008, 11 years sitten. # Login to Send PM
 4. jouni
  jouni
  Profiili

  Sir Richard - 4 hours ago  » 
  Itse kannatan ajolasien käyttöä. Muutaman kerran aina kesäisin on linssiin paukahtanut joku ötökkä, talvisin taas ei oo hauskaa kaivella lunta silmistä. Lisäksi aurinkoisella ei pääse arska häikäisee jos käyttää aurinkolaseja (daa...). Pimeämmallä taas kellertävät toimii paremmin kuin kirkkaat. Myös heijastimet on aika kiva turvavaruste vaikka mammanpojan maineen saattaakin saada... Seuraava?

  Myös lipallinen lakki kypärän alla tai ilman suojaa silmiä sateelta, tuiskulta, rakeilta ja auringolta. Ötököiltä se ei valitettavasti suojaa. Pyöräilylakki on pyöräilyyn paras lakki, talvipyöräilyyn karvalakki.

  .:mene pyörällä sinne minne muut menevät autolla:.
  Lähetetty 14:33, 6.12.2008, 11 years sitten. # Login to Send PM
 5. konkeli
  konkeli
  Profiili

  Stonganpäihin bar-endsit. Pitävät gripit paikoillaan ja pyöräilijän kunniaa loukatessa ovat myös varsin mainiot välineet nojailuun.

  ***Ei nää mitään saatanan taikamiekkoja ole vaan polkupyöriä.*** Jii/2013

  lisäys 01/2015: "vitun pällit"
  Lähetetty 14:37, 6.12.2008, 11 years sitten. # Login to Send PM
 6. mijau
  mijau
  Profiili

  ite oon käyttäny laskettelulaseja nyt tän talven. pari viikkoa meni että lakkas nolottamasta mut ne on ihan törkeen hyvät. tilasin myös ebaysta tollaset wiley-x sg-1 lasit mut palasin sit kuitenki laskettelulaseihin kun ne ei mee ollenkaan huuruun, näkökenttä on loistava, ei tuule olleskaan. huonoja puolia on et tulee jonkun verran sellasii moninkertasuuksia valoista pimeellä ja kun ne kastuu ulkoa niin toi vaikutus ehkä moninkertastuu. mut noita kompensoi se ettei tarvi siristellä olleskaan ja sitä ulkopuolta voi pyyhkiä sit kuivaks. noi laskettelulasit on mallia halvin ja eivät kai ole mitään erityistä merkkiä. linssit on keltaset. jos olis jotkut hienot niin vois auttaa tohon glareen yms. en tiedä olisko tollaset maastopyöräily/motocross lasit jees myös. ainakin nois laskettelulaseis on se et ne on tarkotettu pakkasel käytettäväks joten kuvittelen et se vaikuttaa niiden huuruuntumattomuus ominaisuuksiin.

  joten pinkki kypärä + laskettelulasit kombolla rullaillaan.

  Lähetetty 14:37, 13.12.2008, 11 years sitten. # Login to Send PM
 7. MrHat
  MrHat
  Profiili

  Sainpas äsken sellaisen tällin päähäni, että jatkossa käytän pyörän kanssa aina kypärää, vaikka vain vaihtaisin kumeja olohuoneessa. Hyvä se on nyt joutua hankkimaan uusi kypärä, kun se ruotsin pika-halpis-kimppa on jo rantautunut ja omistajillaan.

  Lähetetty 17:44, 13.12.2008, 11 years sitten. # Login to Send PM
 8. mitä kävi?

  The outside world – there is my wonderful
  Lähetetty 18:13, 13.12.2008, 11 years sitten. # Login to Send PM
 9. MrHat
  MrHat
  Profiili

  Matkalla saunalle, eli reilu kortteli sen jälkeen, kun tiemme erkanivat, ajattelin pienen mutkittelun sijaan ajaa pienen lumikasan läpi. Nostin keulan yli, mutta se kasa olikin vähän tiiviimpää kamaa. Takarengas pomppasi vähän ylöspäin ja keula tuli vauhdilla alas. Keula ei sitten lähtenytkään rullaamaan vaan tulin oikea kämmen, vasen olkapää ja vasen ohimo edellä tonttiin tangon yli.
  Olkapää on hieman jumissa ja oikeaan kämmenpohjaan sattuu. Pyörälle ei käynyt mitään, enkä koe mitään päävaurioon viittavia oireita. Ajattelin käydä ensi viikolla ostamassa täältä uuden potan. Näyttävät myyvän noita, äsken hyväksi todeistettuja, Giron Flakkeja kahdella kympillä (k-mikko informoi minua aiemmin ko. firman etusivulla mainittavasta alennuksesta).

  Lähetetty 18:41, 13.12.2008, 11 years sitten. # Login to Send PM
 10. MrHat
  MrHat
  Profiili

  Itselläni turvavarusteista on käytössä passiiviseen turvallisuuteen liittyen hanskat ja kypärä. Aktiivisen turvallisuuden puolella etujarru ja liikaakin vilkkuvia ledejä. Myöskin erinäisissä vaatteissa vaihtelevissa määrin minulla on heijastimia. En koe minkään edellä mainituista olevan mitään mammamnpojan varusteita. Sen kyllä myönnän, että niiden hankinnassa voi kiinnittää huomiota siihen, että miltä ne näyttää.

  Heijastavasta materiaalista tehtyjä pinnakortteja olen kiusallani harkinnut (jo ennen, kuin pikkujoulujen alla sellaiset julkistettiin) ja askastelukaupasta hommattua heijastinnauhaa aion ommella jatkossa lisääkin vaatteisiini.

  Lähetetty 18:58, 13.12.2008, 11 years sitten. # Login to Send PM
 11. K-Mikko
  K-Mikko
  Profiili

  MrHat - 1 hour ago  » 
  En koe minkään edellä mainituista olevan mitään mammamnpojan varusteita. Sen kyllä myönnän, että niiden hankinnassa voi kiinnittää huomiota siihen, että miltä ne näyttää.
  Heijastavasta materiaalista tehtyjä pinnakortteja olen kiusallani harkinnut (jo ennen, kuin pikkujoulujen alla sellaiset julkistettiin) ja askastelukaupasta hommattua heijastinnauhaa aion ommella jatkossa lisääkin vaatteisiini.

  Muistan, kuinka peruskouluikäisenä sain vanhemmiltani kananpojan keltaisen styroksihirvityksen. Näytti hirveältä ja tuntui epämukavalta. Silloin se roikkui tangossa paitsi kotoa lähtiessä ja kotiin tullessa, jolloin se suojasi lähinnä vanhempien reaktiolta jos minulla ei olisi ollut sitä.

  Asenteet muuttuvat ja nykyään kypärättä ajaminen ei tunnu edes luonnolliselta. Kerran kaaduin lohkaisten siivun Bellistä. Olisi se varmaan sen jälkeen tarjonnut ihan hyvän suojan, mutta ostin suosiolla ehjän tilalle, sillä näissä asioissa ei tee mieli säästää.

  Liikenteessä tulee liikaa läheltä piti-tilanteita pimeydestä valoitta ja heijastimitta päälle syöksyvien jalankulkijoiden tai kanssapyöräilijöiden muodossa. En minäkään näy riittävän hyvin liikenteessä. Vähän heijastimia ja ledejä. Pitää parantaa. En ole vielä kerennyt MrHatin mainitsemaan askarteluliikkeeseen, mutta pitää hakea samaa heijastinnauhaa sieltä. Kun pukeutuu liikkuessaan pääasiassa kirpparilöytöihin, niin kledjuista tulee korkeintaan paremman näköiset sillä heijastinnauhalla.

  Teemaan liittyvä otos Olympia-terminaalin edestä. Ei noihin kukaan ajokunnossa oleva vahingossa törmää, mutta on hyvin kuvaavaa, että betoniset kukkalaatikot on laitettu läjään pyörätielle, eikä siihen sivuun nätisti jonoon/riviin.

  Osaakos kukaan suoralta kädeltä sanoa, onko kyseessä kaupungin tihutyö?

  Lähetetty 21:17, 13.12.2008, 11 years sitten. # Login to Send PM
 12. Eiköhän tuo ole kännisten "sankarien" aikaansaannoksia.

  Mutta ite suosin suojalaseja, eli aurinkolaseja oranssein linssein. Kävi nimittäin viikko sitten niin, että liimasin hieman repsottavaa kengänsuojusta pikaliimalla. Revennyt kankaanpala imaisi kaiken liiman sisuksiinsa ja kun puristin sen takaisin kiinni alkuperäiseen paikkaansa joutui kankaan kudoksissa ollut liima paineen alle ja paine purkautui pienenpienenä pikaliimasuihkuna suoraan vasempaan silmäkulmaan. -> Seurauksena oli polttava kipu silmässä, kiroilua ja matka vesihanan kautta Jorviin.

  "Miten ihmeessä sait pikaliimaa silmääsi." - sairaanhoitaja

  Production does not come with smooth welds. Written confirmation may support you in the unlikely event of a guarantee claim.
  Lähetetty 11:03, 14.12.2008, 11 years sitten. # Login to Send PM
 13. K-Mikko
  K-Mikko
  Profiili

  Heh. Captain obvious. Mietin vain, kuuluvatko nuo törpöt kaupungille vai satamalle. Tosin se satamakin kuuluu Helsingille... Kaupungilta jää aina kaikenlaista pyöräkaistoille (myös kuoppia ja reikiä), mutta tämä tuntui jo liioittelulta. Mutta kuva on hyvä vastaus kaverin potentiaalisen appiukon ilmoille heittämään kysymykseen "Millainen pyöräilykaupunki Helsinki on?" (menipä off-topiciksi)

  Suojalasit on askarrellessa aika ehdoton juttu. Jokaisella kerralla sitä kuvittelee selviävänsä ilman laseja ja joka kerta saa huuhdella silmiä. Rautakaupasta saa erikokoisia ja erilaisia. Hankin roiskesuojatut. Naamahan niissä hikoaa, mutei niitä ylensä tule pitkiä aikoja kerralla käytettyäkään.

  Multa alkaa turvavarusteet loppumaan, kun ei mieleen tule muuta kuin vakuutus, joka on enemmän jälkihoitoa.

  Lähetetty 11:28, 14.12.2008, 11 years sitten. # Login to Send PM
 14. mika
  mika
  Profiili

  Ja tästä vähän heijastinta.

  http://theredproject.com/brightbike/

  - "Kumiluodin väki on sen näin rakentanut jotta siitä tulisi kestävämpi." -
  --||--
  - This is riding wreckless on the edge -
  Lähetetty 0:59, 19.12.2008, 11 years sitten. # Login to Send PM
 15. MrHat
  MrHat
  Profiili

  mika - 12 hours ago  » 
  Ja tästä vähän heijastinta.
  http://theredproject.com/brightbike/

  Cool. Me Want.

  Lähetetty 13:01, 19.12.2008, 11 years sitten. # Login to Send PM
 16. Alkaa illat pimetä ja näkyvyysasiat mietityttää. Onko kellään tietoa/kokemusta saako mustaa heijastinteippiä kotimaasta edullisesti?

  Get a fixie, they said. It would be fun, they said.
  Lähetetty 12:22, 9.8.2013, 7 years sitten. # Login to Send PM
 17. KK89
  KK89
  Profiili

  Tuoltakin ois varmaa voinu kysyy nostamatta neljää vuotta vanhaa lankaa.

  Lähetetty 12:31, 9.8.2013, 7 years sitten. # Login to Send PM
 18. ^Ei teippi ole valoa.

  normaali - 11:23, 7.2.2014  » 
  Ei vittu, onko Uskaki koneteekkari? Kasvaako se isona Certiksi?
  Lähetetty 12:33, 9.8.2013, 7 years sitten. # Login to Send PM
 19. Riivio - 12:22, 9.8.2013  » 
  Alkaa illat pimetä ja näkyvyysasiat mietityttää. Onko kellään tietoa/kokemusta saako mustaa heijastinteippiä kotimaasta edullisesti?

  Nopealla vilkuilulla vaikuttaa, että heijastinteippien hinnat liikkuvat 10e/rulla molemmin puolin. Musta tuntuu olevan snadisti harvinaisempaa ja kalliimpaa. Tsekkaa Etra (teollisuusetola) yms. Clas Ohlsonilla taisi olla vain punaista, valkoista ja keltaista.

  Captain's Shop verkkokauppan teipit

  KK89 - 12:31, 9.8.2013  » 
  Tuoltakin ois varmaa voinu kysyy nostamatta neljää vuotta vanhaa lankaa.

  Mitä vikaa on vanhan langan nostamisessa?

  Everything matters (probably because there is so much of it).
  - Roy Wagner
  44/17
  Lähetetty 12:45, 9.8.2013, 7 years sitten. # Login to Send PM
 20. Smurf
  Smurf
  Profiili

  Taperoll Castrennkadun alussa, useita eri värivaihtoehtoja 3M:n heijastinteippiä.

  Edit: Myynti metritavarana eli saattaa vähän jäädä yli.

  Lähetetty 12:49, 9.8.2013, 7 years sitten. # Login to Send PM
 21. Smurf - 12:49, 9.8.2013  » 
  Edit: Myynti metritavarana eli saattaa vähän jäädä yli.

  Luukutus yksivaihteessa, eli saattaa tulla ilmaset teipit ja kaljarahat päälle.

  d-fucking-ibs, btw, voisin ottaa 10cm pätkän

  Production does not come with smooth welds. Written confirmation may support you in the unlikely event of a guarantee claim.
  Lähetetty 12:51, 9.8.2013, 7 years sitten. # Login to Send PM
 22. KK89
  KK89
  Profiili

  ^^^No ei pätevää syytä tähän. Kaikilla muilla foorumeilla avaudutaan jos nostaa kuolleen langan..

  ..mutta jotain kivempaa heijastin-nauhaa voi saada moottoripyöräliikkeistä (vannenauhaa). On kyllä varmaan vähän kalliimpaa ku muualla.

  Lähetetty 12:57, 9.8.2013, 7 years sitten. # Login to Send PM
 23. Ok kiitos nopeasta vastauksesta, käyn jokupäivä varmaan tsekkaamassa ton Taperollin ainakin ja ylijäämät toki kiertoon.
  Ja en ollu ihan varma foorumin lankakäytännöistä, en viittiny omaa topicia avata teippiasioille kun tossa vanhassa aihetta kuitenkin sivuttiin. Peace.

  Get a fixie, they said. It would be fun, they said.
  Lähetetty 13:04, 9.8.2013, 7 years sitten. # Login to Send PM
 24. RTZ
  RTZ
  Profiili

  Ite onnistuin ostamaan Taperollilta tuota heijastinnauhaa 10cm pätkän. Ja maksoinkin vain 1/10 metristä.

  happo-orgiat - 12:24, 15.9.2020  » 
  Hyvä tämmöinen tämmöiseksi.
  Lähetetty 18:23, 9.8.2013, 7 years sitten. # Login to Send PM
 25. karhu
  karhu
  Profiili

  Kiitti Papalle syksyisestä vinkistä, mäkin kävin Taperollilla tänään. Päivitän, koska tämä varmaan kiinnostaa muitakin (pyöräihmisiä oli kuulemma käynyt näillä keleillä paljon).

  Palvelu Taperollilla oli todella ystävällistä ja joustavaa, en (täti-ihmisiin yleensä hyvin tehoavalla karismallani) meinannut päästä kaupasta ollenkaan ulos. Asiantunteva apu auttoi sopivien teippien valinnassa (noin karkeasti: 580 taipuu paremmin kapeampien putkien ympärille, 680 on helpompi asentaa ja poistaa). Auki arkisin 8-16, nettikauppa tai puhelin OK.

  Ostin kymmenen sentin pätkiä 122 cm rullasta, olisivat kuulemma myyneet viiden sentin pätkiä yhtä mielellään. 10*122 cm valkoista 3M:n 580-teippiä maksoi (alveineen) 4,90 ja sama pätkä värillistä oli 6 €. Hinta oli mun mielestäni kohdallaan (määrä vastaa suunnilleen Clasun 7,90 € teippirullaa, paitsi että tämä teippi on ECE 1-hyväksyttyä) ja myyntierä OK. Nämä hamstraukset menee ennemmin tai myöhemmin omiin, puolison tai kaverien pyöriin.

  Värikartta oli aika sopiva, myös valkoisena loistavaa mustaa oli hyllyssä. Sokerina pohjalla tarjonnasta löytyi (vaikka silitysraudalla) kankaisiin prässättävä heijastinteippi - unohdin luvatun näytepalan tiskille, joten kokemusta ei nyt tullut. Käyn uudestaan ostoksilla kunhan saan tsekattua lastenvaunujen ja soft shellin lämmönkestot.

  "If I can bicycle, I bicycle." - David Attenborough
  Lähetetty 19:41, 8.1.2014, 6 years sitten. # Login to Send PM

RSS feed for this topic

Reply »

You must log in to post.

Yksivaihde.net » Fillarikeskustelu – Bike talk

Search with Google: