Yksivaihde.net » Fillarikeskustelu – Bike talk

Yksivaihteiset ja kypärän käyttö

(866 posts)

 1. Matkalla keskustasta kotiinpäin rupesi oikein pistämään silmään yksivaihteisten polkupyörien kypäräkäytön vähyys, eikä edes vähyys, vaan totaalinen käyttämättömyys. Tuolla kotimatkalla, noin 15km matka, vastaan, ja ristiin tuli varmasti yli 10 fiksiä ja/tai sinkulaa - yksikään näistä silmiin sattuneista rädeistä hipstereistä ei käyttänyt kypärää, yhdellä sentään oli mukana pääsuoja, mutta sekin oli nätisti tangolla heilumassa (rädimpi niin). Onko niin että muotipyöräilijän pää on normaalia kovempi, ja näinollen pärjää hyvin ilman kypärää? Vai onko kypärä semmoinen turhamaisuus joka nyt lain mukaan pitäisi olla päässä, mutta eihän sitä nyt voi käyttää kun tukka menee sekaisin ja länään, tulee enempi hiki ja kaiken lisäksi uskottavuus rädinä hipsterinä menee täysin?

  Henkilökohtaisesti en liiku fillarilla ilman kypärää edes lähikauppaan (n. 500m matka). Enkä oikein ymmärrä miksi sitä pottaa ei voi pistää päähän, nykyjään ne potat jopa näyttävät ihan siisteiltä, vaihtoehtoja löytyy muitakin kun ne 80-luvun kylmälaukkumallit.

  jäätelö
  Lähetetty 19:04, 16.8.2010, 9 years sitten. # Login to Send PM
 2. konkeli
  konkeli
  Profiili

  Potta on pop, kaikissa muodoissaan. Ongelmahan on yleensä a) se näyttää kypärältä b) tukka menee sekaisin c) se on kuuma.

  Mä edelleen arvostan enemmän toimivaa motoriikkaa ja psyykettä aivokuoleman sijaan. Tosin, suurin osa noista häkittömistä fikseistä sun muista kulkee kyl varsin vähäisen aivotoiminnan avustuksella.

  ***Ei nää mitään saatanan taikamiekkoja ole vaan polkupyöriä.*** Jii/2013

  lisäys 01/2015: "vitun pällit"
  Lähetetty 19:27, 16.8.2010, 9 years sitten. # Login to Send PM
 3. jussi
  jussi
  Profiili

  muotipyöräily on muodissa, kypärät ei.

  itse pyrin aina käyttämään mutta viime aikoina olen kieltämättä alkanut vähän lipsumaan.

  Lähetetty 19:56, 16.8.2010, 9 years sitten. # Login to Send PM
 4. MikeNAS
  MikeNAS
  Profiili

  Turun aktiiveista suurin osa käyttää kypärää aina. Muutama taitaa hiukan välillä lipsua tyylikkyyden nimissä.

  Lähetetty 19:58, 16.8.2010, 9 years sitten. # Login to Send PM
 5. bullhorn
  bullhorn
  Profiili

  en tässä puolustele mitään, mutta mun käsityksen mukaan laki ei vaadi kypärän käyttöä, se on vain suositus.

  Lähetetty 20:03, 16.8.2010, 9 years sitten. # Login to Send PM
 6. User has not uploaded an avatar
  Akselipoika
  Profiili

  Ite oon alkukesästä lahtien käyttänyt. On vielä sen verran uusi juttu mulle että joskus se unohtuu kotiin tai työpaikalle, kun on tottunut olemaan ilman, eikä se kypärän mukaan nappaaminen ole vielä lihasmuistissa. Pari kilsaa, ja tulee semmonen fiilis että jokin ei nyt ole paikallaan. Hirveen turvattomalta tuntuu nykyään tuo ilman kypärää meneminen. Luulen että toi kypärä on vähän sama juttu kun turvavyö autossa joku 25 v sitten, eli pian järki saa yliotteen.

  Lähetetty 20:04, 16.8.2010, 9 years sitten. # Login to Send PM
 7. ivan
  ivan
  Profiili

  Kyl maar mä käytän aina. Silloin kun kypärän käytön tajusi aloittaa, tuntui "nololta", enää ei. Nykyään on oikeastaan vähän kuumottava olo jos se on jäänyt kotiin, vaikka mitään havereita ei ookaan koskaan sattunut.

  Lähetetty 20:13, 16.8.2010, 9 years sitten. # Login to Send PM
 8. bullhorn - 17:13, 16.8.2010  » 
  en tässä puolustele mitään, mutta mun käsityksen mukaan laki ei vaadi kypärän käyttöä, se on vain suositus.

  Eiks se mene niin että laki vaatii mutta siitä ei ole säädetty rangaistusta.

  Lähetetty 20:13, 16.8.2010, 9 years sitten. # Login to Send PM
 9. bullhorn
  bullhorn
  Profiili

  joo "yleensä käytettävä" asianmukaista,,, mitä tää nyt sitten tarkoittaa? ilmeisesti muotipyörällä ajaessa ei tarvitse käyttää?

  Lähetetty 20:16, 16.8.2010, 9 years sitten. # Login to Send PM
 10. bullhorn - 17:13, 16.8.2010  » 
  en tässä puolustele mitään, mutta mun käsityksen mukaan laki ei vaadi kypärän käyttöä, se on vain suositus.

  Pakollinen Finlex... Ei siis ole suositus, vaan ihan käytettävä - siitä ettei käytä ei vain ole säädetty rangaistusta, jonka johdosta kypärättömästä (typerästä) ajosta saa vain huomautuksen,.

  Tieliikennelaki 6 Luku 90 § (15.11.2002/954)
  Polkupyöräilijän suojakypärän käyttö

  Polkupyöräilijän ja polkupyörän matkustajan on ajon aikana yleensä käytettävä asianmukaista suojakypärää.

  Edit: Hidas :P

  jäätelö
  Lähetetty 20:16, 16.8.2010, 9 years sitten. # Login to Send PM
 11. Onhan se Orwellilaista holhousta että lähes pakotetaan pitämään styrox-häkkyrää päässään, mutta toisaalta minusta on kivempaa että maksamani verot käytetään ennemmin vaikka vanhusten hoitoon kuin ylläpitämään hengissä kuolaavia päästään vammautuneita khuuleja pyöräilijöitä.

  Moottoripyöräillessä potasta on ollut kerran omalla kohdalla erittäin paljon hyötyä, vaikka vauhtia olikin törmäyshetkellä alle 30kmh - ja kauramoottorillakin on tullut könyttyä jäisillä "ylläpidetyillä" pyöräteillä sen verran että ei tulisi mieleenkään jättää käyttämättä. Minusta meidän perheelle riittää se että yhtä tyyppiä pitää työntää pyörillä, en usko että parempi puolisko kovin pitkään jaksaisi kahta huollettavaa ;)

  Lähetetty 20:18, 16.8.2010, 9 years sitten. # Login to Send PM
 12. rokpete
  rokpete
  Profiili

  ite pidän about aina kypärää fillaroidessa.

  *** Hidas ja hiljainen ***
  Roipetta jouten:
  Lähetetty 20:26, 16.8.2010, 9 years sitten. # Login to Send PM
 13. miglos
  miglos
  Profiili

  Joo, mulla kanssa linjana että aina 'ratapyörällä' ajaessa kypärä. Voin sanoa, että on omakohtaisia kokemuksia kuolemaan johtuneesta pyörällä kaatumisesta..

  Älkää antako cooleuden olla esteenä - mukavampi tosiaan olla omilla jaloilla liikkeellä ja hengittää omilla keuhkoilla.

  be safe

  hustlers game.
  Lähetetty 20:28, 16.8.2010, 9 years sitten. # Login to Send PM
 14. K-Mikko
  K-Mikko
  Profiili

  Käytettyä tulee ja edellinen kypärä meni vaihtoon ihmeellisen kanttikivitapaturman jälkeen. Mieluummin niin, että kypärästä lohkesi pala, eikä päästä. Taidan hankkia kypärän kaveriksi polvisuojat ensi talveksi, niin säästyy taas muutamilta kivuilta ja säryiltä.

  Lähetetty 20:31, 16.8.2010, 9 years sitten. # Login to Send PM
 15. Joskus pentuna lensin kunnon kierteillä stongan yli ja ilmassa laskeutumista odotellessani päätin ruveta käyttämään sitä kypärää. Ja siitä lähtien olenkin. Viime jouluna tuli tarpeeseen, kun Viikin liikenneympyrässä jäi takapyörä kiskoon ja sitten taas kynnettiin penkkaa päällä. Muovistyroksikuori siinä välissä oli kiva.

  Myönnettäköön, kypärä roikkuu repussa kun olen katsomassa lintuja Viikissä, jolloin ajan hiljaa, pysähdyn usein ja jätän fillarin parkkiin tornien eteen ym. staiauspaikoille. Vilkkaammin liikennöidyille väylille tultaessa vetäisen sen potan taas päähän.

  Itse arvostan päätäni sen verran, että mieluusti sen suojaan. En pakottaisi muita käyttämään, vaikka randommia mukaillen ajatus siitä, että verorahat menee jonkun aivokuolleen hipsterin elintoimintojen ylläpitämiseen toki ärsyttää. Mutta, kaipa kypärättömätkin pitää hoitaa kuntoon.

  Everything matters (probably because there is so much of it).
  - Roy Wagner
  44/17
  Lähetetty 20:33, 16.8.2010, 9 years sitten. # Login to Send PM
 16. jouni
  jouni
  Profiili

  Itse oon vähän Salermon linjoilla. Parempi ajaa ilman kypärää, kun olla ajamatta ollenkaan. Volyymilla pyöräilyolosuhteita saadaan parannettua. Ei sillä, että pyöräilijä pakataan kohta kokovartalostyroksiin. Amsterdamissa tai Kööpenhaminassa pyöräily voi avartaa mieltä tämän aiheen suhteen.

  .:mene pyörällä sinne minne muut menevät autolla:.
  Lähetetty 21:53, 16.8.2010, 9 years sitten. # Login to Send PM
 17. ununu
  ununu
  Profiili

  höpsis pöpsis. parasta prätkäilystä pyöräilyyn siirtymisessä oli turhista varusteista eroon pääseminen.

  Lähetetty 21:54, 16.8.2010, 9 years sitten. # Login to Send PM
 18. ununu
  ununu
  Profiili

  niin ja liikennesäännöistä.

  Lähetetty 21:56, 16.8.2010, 9 years sitten. # Login to Send PM
 19. Sirkus
  Sirkus
  Profiili

  Ite olen käyttänyt siitä lähtien kun oon ajanut fiksillä, niin aina. Silloin koen, että vaikka olen skarppi ja tarkka liikenteessä, on mulla suuri riski loukkaantua johtuen suurista nopeuksista. Vaikkei kypärä tosiaan onnettomuuksia ehkäise, niin näen sen silti sen verran pienenä vaivana, että vaikkei se mitään auttaisi, niin se ei ainakaan asioita pahenna. Tosin, joskus oon joutunut esim siskon jopolla ajelemaan (don't worry, asun taajaman ulkopuolella eikä täällä oo jalkakäytäviä) enkä silloin ole käyttänyt kypärää. Sama pätee, jos tulee ajeltua jotain longboard-vauhtia fiksillä.
  Mutta pääasiassa, migloksen sanoin. Ratapyörällä ajaessa potta päähän.

  en ole niin sisällä "skenessä", että olisi jargon hallussa.
  Lähetetty 22:00, 16.8.2010, 9 years sitten. # Login to Send PM
 20. JIITEE
  JIITEE
  Profiili

  jouni - 19:00, 16.8.2010  » 
  Itse oon vähän Salermon linjoilla. Parempi ajaa ilman kypärää, kun olla ajamatta ollenkaan. Volyymilla pyöräilyolosuhteita saadaan parannettua. Ei sillä, että pyöräilijä pakataan kohta kokovartalostyroksiin. Amsterdamissa tai Kööpenhaminassa pyöräily voi avartaa mieltä tämän aiheen suhteen.

  Joo, ja noita pyöräilyparatiiseja odotellessa pidän aina kypärää päässäni kenenkään siihen pakottamatta täällä Härmälandiassa, jossa pööräilijä joutuu ajamaan valkoisen viivan päällä noin 15 cm:n kaistalla rekkoja väistellen. Itse asiassa mm. Kaliforniassa oli käydessäni v. 2008 sama meininki.... ihan jokaiselle tielle ei uskaltanut mennä ajamaan autojen joukkoon .

  JT

  Lähetetty 22:06, 16.8.2010, 9 years sitten. # Login to Send PM
 21. Jani S
  Jani S
  Profiili

  Jjes, succcisfoorumin perinteinen "miks ei kypärää päässä" -keskustelu. Turhaa yleistystä, vai pitääkö mennä pihalle laskemaan vaihkarikuskien kypärättömyys saldot. Osa käyttää, osa ei, ite käytän ja en käytä.

  Lähetetty 22:13, 16.8.2010, 9 years sitten. # Login to Send PM
 22. simojoki - 19:13, 16.8.2010  » 
  Jjes, succcisfoorumin perinteinen "miks ei kypärää päässä" -keskustelu. Turhaa yleistystä, vai pitääkö mennä pihalle laskemaan vaihkarikuskien kypärättömyys saldot. Osa käyttää, osa ei, ite käytän ja en käytä.

  Tässä tapauksessa ei ole mitään turhaa yleistämistä, tuolla kyseisellä kotimatkallani eivalitettavasti tullut yhtään fiksiä/sinkulaa vastaan jonka kuskilla olisi ollut potta päässä - hiton rädejä lippiksiä kyllä oli, nekun suojaa aivan hiton hienosti kun mennään täysii. Totta on ettei suinkaan kaikki vaihdepyörien käyttäjätkään käytä kypärää, sitä ei käy kieltämään - mutta ainakin tänään he olivat se fiksumpi enemmistö jolla oli enemmän pottaa päässä.

  Itse en vain tajua miksi kypärää ei voi käyttää, valitettava tosiasia on että loukkaantuminen kypärättömyyden takia voi tapahtua yhtä hyvin siinä 5km/h kruisailuvauhdissa, kuin täysillä mennessä. Yksin kun liikenteessä ei mennä, eikä se volyymilla olosuhteiden parantaminenkaan poista yllättäviä tilanteita jotka voivat johtaa siihen että menee hallitsemattomasti kumoon ja kopsauttaa kuupan kivetykseen - lopputuloksena kaurapuurot pitkin pyörätietä ja hyvällä tuurilla letkuruokinnassa lopun aikaa. Siihen riittää vaikka että joku pieni napero päättää kirmasta suoraan fillarin eteen tms. kivaa.

  jäätelö
  Lähetetty 22:41, 16.8.2010, 9 years sitten. # Login to Send PM
 23. zykkeli
  zykkeli
  Profiili

  edit: jahas, oloinkin sitten editoinut viestini tyhjäksi;)

  nooh, kaikki oleellinen kai tästä jo moneen kertaan sanottu, mutta pisteet siis Salermon puheille ja katseet turvallisuuden parantamiseksi nyt tässä välissä vaihteeksi muualle.

  Itse käytän pääsääntöisesti kypärää, koska haluan suojata päätäni jos jotain sattuu.

  - Judda -
  Lähetetty 22:43, 16.8.2010, 9 years sitten. # Login to Send PM
 24. tya
  tya
  Profiili

  aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa yksivaihteen kypäränkäyttöthreadi! vade retro!

  Lähetetty 22:47, 16.8.2010, 9 years sitten. # Login to Send PM
 25. bike_futurist
  bike_futurist
  Profiili

  Itsellä tulee välillä lipsuttua jos lähtee baariin/skeneilemään ja tahtoo välttää narikan ((note to self.) ehkä auttaisi jos omistaisi halvan pottamallin jonka voisi lukita pyörään baarin ulkopuolelle), ja ajaa mummiksella ajavan kaverin rinnalla 15km/h. Kun taas oikeesti aikoo ajaa kovaa niin kypärä on aina. Melko typerää tuo skenepyöräily ilman kypärää kyllä on. Välillä tulee vähän semmoinen olo ettei ole kovin vakavasti otettava pyöräilijä.

  Lähetetty 22:51, 16.8.2010, 9 years sitten. # Login to Send PM

RSS feed for this topic

Reply »

You must log in to post.

Yksivaihde.net » Fillarikeskustelu – Bike talk

Search with Google: