Yksivaihde.net » Projektit – Projects

P: Kirkkaanpunainen lokakuu (хвз käppäkonversio)

(9 posts)

 1. onre
  onre
  Profiili

  Tervehdys kaikille. Ajoin vuosikaudet polkupyörillä niistä sen kummemmin piittaamatta, yhdessä niistä oli mielestäni hieno pellistä prässätty Huret Allvit-vaihtaja ja hankalankokoiset renkaat joita ei saanut mistään. Sitten joku varasti senkin. Samanaikaisesti tuttavani ajeli kaikenlaisilla hienoilla fixed gear-vehkeillä ja kertoili estottomaan tyyliinsä tästä elämäntavasta. Ajatus tavallaan kiehtoi, muttei koskaan johtanut mihinkään.

  Viime kesänä jokin muuttui. Ostin hetken mielijohteesta kaksi neuvostovalmisteista retkipyörää viiden euron kappalehinnalla. Paremman aihion kunnostelin jokseenkin alkuperäiseen asuun, tämän langan pyörästä eli siitä huonommasta käytin tähän takalokasuojan ja työkalulaukun sisällön.

  Tämän langan pyörä on oikealla. Edellinen omistaja sanoi korjauttaneensa ajossa katkenneen vaakaputken paikallisella työpajalla. Putki oli korjattu ottamalla pala peltiä, heftaamalla se migillä kahdesta kulmasta kiinni ja kiertämällä katkennen putken päiden ympäri lisäten heftejä kunnes lopputulos muistutti saumaa. Epäilemättä kestävä korjaus, mutta päätin kuitenkin etten aja pyörällä metriäkään ennen jatkotoimenpiteitä.

  Muutamaa viikkoa myöhemmin onnistuin ilmoittautumaan Kongan rungonrakennuskurssille ja päätin ottaa tämän mukaan harjoituskappaleeksi. Vaakaputken vaihto alkoi vanhan katkaisulla. Samalla syntyi uudenlainen lävistysidea.

  Seuraavaksi sulatettiin juotokset auki.

  Vanhassa vaakaputkessa oli koko matkalla pituussuuntainen sauma, jota muissa rungon putkissa ei ole. Miksi näin? Miksi ihmeessä yksi putki huonekaluputkea, kaikki muut polkupyörän runkomateriaalia?

  Uusi putki on Columbusta. Todennäköisesti arvokkaampi kuin loppu runko yhteensä. Tässä se on menossa paikalleen.

  Kurssitoverin tekemisten valmistumista odotellessa oli aikaa ja kulmahiomakone. Päätin että tähänhän ei enää vaihteita tai jarruja tule, ja napsin vaijerikorvakkeet pois. Samalla innolla olisin varmaankin voinut poistaa jarrusillankin, mutten poistanut. Vaihtajan korvaketta ei raaskinut poistaa, koska ensinnäkin siinä on rungon sarjanumero, jolla on itselleni jotain hämärää sentimentaalista arvoa, ja toisekseen sen varalle syntyi toistaiseksi toteuttamaton idea. Myös pumpun pidikkeet jätin.

  Projektin budjetti on minimaalinen. Aiemmin mainittu agitaattori tarjosi osalaareistaan lainaan kiekot, kammet ja rattaat. Tämän jälkeen koko syksy, talvi ja kevät mietittiin rungon väriä, kunnes sain lopulta aikaiseksi kiikuttaa sen paikalliseen jauhemaalaamoon. Kävi ilmi, että saisin valmiin tuotteen kouraan nopeammin jos valitsisin tietyistä sävyistä. Punaisia oli valittavana kaksi, joista halusin sen kirkkaamman.

  Homman piti olla valmis viime viikon maanantaina, puhelin soi tänään. Keula kohti maalaamoa, romut kyytiin ja hallille. Kävi ilmi, että haarukan ruotoputken kierre oli aivan omansa eikä tätä varten hankittua ohjainlaakeria voinut käyttää, joten vanha piti kunnostaa pikavauhtia. Pikanttina yksityiskohtana näissä kaikki kuulat ovat millimetrimitoituksella. Tässä emäputken koolit sujahtavat paikalleen kierretangon ja prikkojen suosiollisella avustuksella.

  Ohjaamo on vielä asentamatta koska stemmi vaatii lyhentämistä, jotta sen saa toivotulle korkeudelle - nyt se pohjaa ruotoputken sisällä olevaan vahvikeputkeen. Nykyisen tolpan tilalle tulee jotain järkevämpää, jahka muistan mitata halkaisijan.

  tl;dr: maalainen kiillottaa innoissaan paskaa.

  Lähetetty 23:20, 16.8.2019, 1 year sitten. # Login to Send PM
 2. NKOTB
  NKOTB
  Profiili

  Hyvää tekemistä! Mielellään lukisi putken vaihtamisesta enemmänkin. Miten tuon uuden putken sai soviteltua muhveihin? Enpä yllättyis, vaikka tolppa olis millimetrimitoituksen mukaisesti 25,0 mm..

  "Onneksi skidit pitävät skarppina ja moottoripyöräily on minulle eräänlaista joogaa.” - Pertti ”Nipa” Neumann
  Lähetetty 1:10, 17.8.2019, 1 year sitten. # Login to Send PM
 3. onre
  onre
  Profiili

  Muhveja sai avartaa snurralla ihan urakalla, ennen kuin putki sopi paikalleen. Vanhaa ei tullut mitattua, mutta en olisi yllättynyt jos tässäkin olisi ollut 25,0 vs. 25,4 mm-ongelma.

  Runko joustaa ilman vaakaputkea sen verran, että sopivasti mitoitetun putken saa paikalleen työntämällä sen niin pitkälle emäputkeen kuin se menee, jolloin takapää mahtuu sujahtamaan satulaputken muhvin eteen, jonka jälkeen putken saa pyörittelemällä asemoitua niin että päät ovat nätisti ja oikeassa asennossa muhveissa. Putki oli siis leikattu jyrsimellä niin, että putken päiden muoto myötäilee muhvien muotoa, jotta kosketuspintaa näiden kahden välillä olisi mahdollisimman paljon.

  Lähetetty 9:20, 17.8.2019, 1 year sitten. # Login to Send PM
 4. majava
  majava
  Profiili

  Enää lokarit ja viiksitanko, niin sehän on siinä!

  Lähetetty 10:11, 17.8.2019, 1 year sitten. # Login to Send PM
 5. onre
  onre
  Profiili

  Ai hitto, olen tasapainotellut riserin ja dropin välillä mutta nimenomaan viiksitangonhan tuo tarvitsee. Kiitos. Katselin että Pelagolta saisi ihan kohtuuedullisia.

  Kiiltävät mustat pyöreäprofiiliset lokasuojat ovat osana suunnitelmaa. Purkuvaiheessa tuli laitettua keulamerkki johonkin hyvään paikkaan talteen. Nyt se pitäisi löytää jostain, kiillottaa, maalata uusiksi ja kiinnittää. Myös paria hölmöä detalji-ideaa pitää ainakin kokeilla.

  Stemmi on nyt naapurilla lyhennyksessä, toivottavasti huomenna pääsee asentamaan väliaikaisohjaamon.

  Lähetetty 21:04, 17.8.2019, 1 year sitten. # Login to Send PM
 6. kmw
  kmw
  Profiili

  Ompas hieno!

  Kapteeni: "Ei sitä pyörää internetissä ajeta"
  Lähetetty 22:08, 17.8.2019, 1 year sitten. # Login to Send PM
 7. onre
  onre
  Profiili

  Ohjaamo ja polkimet asennettu. Saa nähdä, saako tätä stemmiä hyödynnettyä viiksitangon kanssa vai tuleeko liian ahdas ajoasento.

  42/18 tuntuu ihan hyvältä pikaisen koelenkin perusteella.

  Lähetetty 19:12, 18.8.2019, 1 year sitten. # Login to Send PM
 8. janhe
  janhe
  Profiili

  Vahvistaa uskoani viiksitsnkoon tässä pyörässä. Mukavaa tekemistä!

  Lähetetty 19:42, 18.8.2019, 1 year sitten. # Login to Send PM
 9. grr
  grr
  Profiili

  Noniin, sattmalta selasin juuri tänään aamulla kys. ladan kuvaa piffin autotopicista.
  Pyöräkin on hieno. Kovaa: ajoa.

  --
  Juo paljon vettä ja ajattele Arabuusia.
  Lähetetty 21:05, 18.8.2019, 1 year sitten. # Login to Send PM

RSS feed for this topic

Reply

You must log in to post.

Yksivaihde.net » Projektit – Projects

Search with Google: