Yksivaihde.net » Avoin fillarikeskustelu

Suuri Helkama-keskustelu

(71 posts)

 1. Ishiwata-keskustelua mukaillen voisi tulla vastaavaa juttua myös Helkaman lihasvoimalla kulkevista.

  Omassa Kuningaskulkurissa oli sen ostaessani ajettu parisataa kilometriä ja tarkoitus on toteuttaa mahdollinen virtaviivaistaminen yksivaihteiseksi siten, että kaikki irrotetut osat otetaan visusti talteen eikä tehdä mitään mikä estäisi mahdollisimman nopean konvertoinnin takaisin originaalikuosiin. Esim. rosteriset lokasuojat ja kaapelipidikkeet saa jäädä paikoilleen.

  Update: Kuningaskulkuri toimi yhden kesäkauden sinkulana mutta on jälleen alkuperäiskuosissaan. Ei-alkuperäiset osat: Pasela-renkaat, (alkuperäisiä AFA-merkkisiä isommat) MKS:n häkit varvaskoukut ja Salsan tankonauha.

  KUVAGALLERIA - varoitus: myös vaihdeosia näkösällä ;-)

  Lähetetty 12:57, 26.3.2010, 9 years sitten. # Login to Send PM
 2. uao
  uao
  Profiili

  Mulla on Jekku.

  Lähetetty 13:02, 26.3.2010, 9 years sitten. # Login to Send PM
 3. dpstyles
  dpstyles
  Profiili

  565 Kuningaskulkuri löytyy täältäkin (se klassinen vaaleansininen). Tällä pelillä on ikää n.30 vuotta, mutta silti huippukunnossa. Historiassa löytyy parit teräsmieskisat ja tuhansia kilometrejä lenkkiä. Pikkaisen iso runkokooltaan allekirjoittaneelle, mutta kyllähän tuolla ajelee. Tällä hetkellä osina totaalista putsausta odottamassa.

  "LEADER IS ALWAYS LEADING....LEADER DON'T CRASH"

  Ois muuten NJS Kisapaita kaupan.
  Lähetetty 13:11, 26.3.2010, 9 years sitten. # Login to Send PM
 4. donM
  donM
  Profiili

  Itse hommasin syssymmällä pienemmän Kunkun rungon. Tuossa se edelleen nököttää kasaamattomana, mutta (lähes) kaikki alkuperäiset osat odottavat kiinnitystä. Kesällä pitäis rullata ehdalla Kuningaskulkurilla Suomen halki. Lähettelen tänne kuvaa, kunhan saan projektia eteenpäin.

  PS. Tulossa myyntiin: se kahdesta isompi (610) Kuningaskulkurin runko!

  Lähetetty 17:39, 26.3.2010, 9 years sitten. # Login to Send PM
 5. Wanhentunutta tietoa, kts. aloitusviesti.

  Lähetetty 18:37, 24.4.2010, 9 years sitten. # Login to Send PM
 6. Lisään kontribuutioni suureen keskusteluun. Ei ole ihan täysin vielä kirkastunut mitä tuosta tehdään.

  I relax by taking my bicycle apart and putting it back together again.
  -Michelle Pfeiffer
  Lähetetty 19:18, 24.4.2010, 9 years sitten. # Login to Send PM
 7. Päivitin aloitusviestiä ohjaustangon ja takakiekon vaihtoa lukuunottamatta alkuperäiskuntoisen vaikkakin hieman riisutun Kuningaskulkurini osalta.

  Tässä lisäksi kesällä 2009 ainakin vielä silloin Helkaman tuotekehityspäällikkönä työskennelleeltä ja mm. alkuperäisen Jopon ja Kuningaskulkurin suunnittelussa vahvasti vaikuttaneelta Markus Auterolta saamaani taustietoa Kuningaskulkurista ja Helkaman silloisista polkupyöristä vähän laajemminkin. Linkki tekstiin oli jo aiemmin jossain tällä foorumilla.

  ”Kuningaskulkuria aloitettiin valmistaa viimeistään vuonna 1981, mutta ehkä jo 1980, ainakin alussa muutaman vuoden sen osasarjana oli Shimanon 600EX joka oli pari pykälää Dura Acen alapuolella, erittäin toimiva ja arvostettu sarja. Rungon painoksi kerrottiin 2,2kg, lienee todellisuudessa aavistuksen enemmän. Runko tehtiin Hangossa MIG-hitsaamalla. Reynoldsilta tultiin joukolla ihmettelemään miten heidän 531-putkiaan voidaan hitsata mutta hyvinhän se onnistui. Silloisella testilaitteella todettiin rungon olevan siihen mennessä lujin Helkaman tekemä runko. Jotkut moittivat runkoa liian jäykäksi (varsinkin ruotsalaiset joilla ei ollut kuin muhvirunkoja tarjolla). Niin se maailma vaan muttuu, oltiin kerrankin edelläkävijöitä Suomessa, nyt ei muhvirunkoja enää käytännössä ole ja rungot ovat vielä paljon jäykempiä.”

  ”Jo Kuningaskulkurin aikoihin Helkaman hitsausrobotointi oli kaikkia muita edellä. Muilla joko hitsattiin käsin tai sitten yksi liitos neljässä osassa, koska robotti ei pystynyt kiertämään 360 astetta rungon ympäri. Silloinen tuotantopäällikkö Pekka Nyman keksi uuden keinon hitsata 360 astetta yhdellä aloitus ja lopetus kohdalla. Idean perustui tietokoneohjattuun pyörivään jigipöytään joka antoi yhden vapausasteen lisää ja näin yhdistettynä hitsausrobottiin, voitiin hitsata 360 astetta vain yhdellä aloitus/lopetuskohdalla (lue heikolla kohdalla) hitsauksessa ja tämäkin heikko kohta voitiin sijoittaa harmittomaan paikkaan.

  En tiedä menikö meidän Kuningaskulkuria Hiihtoliiton harjoittelukäyttöön mutta pyörää pidettiin erittäin onnistuneena harjoittelukilpapyöränä. Aikoinaan Kuningaskulkurin ongelmana oli se, että siinä oli tevarateline ja lokasuojat, eli se koettiin retkipyöräksi, myynti lähti paremmin liikkeelle kun tavarateline poistettiin. Näin jälkikäteen voisi todeta, että Kuningaskulkuri oli aikaansa edellä ja erittäin edullinen ajatellen osasarjaa ja kokonaisuutta. Helkamalla ei ollut mainetta harjoittelukilpapyörän tekijänä, joten otimme hatun nöyrästi käteen ja myimme pyörät melkoisen edulliseen hintaan.”

  (Toim. huom. Pyöräni alkuperäisen omistajan mukaan hän maksoi Kuningaskulkuristaan 1980-luvun alussa 4000mk eli n. puolet esim. joidenkin italialaisten maantiepyörien hinnoista tuolloin.)

  Muhviliitoksista ja hitsaamisesta yleisesti

  ”Muhvien ongelma oli tuohon aikaan jäykkyys, eli joka kulmalle ja profiilille piti olla omat muhvinsa. Muhvit olivat myös joustavampia kuin hitsausliitokset ja se usein johtikin siihen, että juotokset pikkuhiljaa irtoilivat, runko alkoi pitää kitinää ja natinaa ja lopulta se oli korjattava. Muhvien juottaminen aiheutti myös puhdistustarpeen jota jonkun verran oli myös hitsattujen saumojen osalta. Nykyään kun käytetään (ainakin meillä) täytelankoja, ei roiskeita tule kuin nimeksi. Muhvien juottaminen voitiin automatisoida, mutta runkoputkien "latominen" muhveihin vie enemmän aikaa kuin hitsausjigiin asettaminen. Muhviliitos on lisäksi yleensä painavampi.
  Tässä muutama pointti miksi hitsaus on paremmissa teräsrungoissa yleisin liitostapa.

  Kiinassa ja joissakin muissa halpamaissa kuten Intiassa harrastetaan edelleen muhvirunkojen tekoa, mutta ne on tarkoitettuja omille markkinoille ja perustuvat vielä ikivanhoihin runkogeometrioihin ja pienihalkaisijaisiin putkiin.”

  Helkaman polkupyörätuotannosta ennen ja nyt

  ”Helkama teki käytännössä n. 10v vain peltirunkoisia polkupyöriä ja aloitti putkirunkoisten valmistuksen joskus 1975. Itse tulin taloon 1977, ja silloin oli peltirunkoiset jo poistuneet tuotannosta, joitain pikkusarjoja tehtiin saadaksemme jo prässätyt runkokappaleet pois jaloistamme. Suomen postille teimme vielä muutamia vuosia peltirunkoisia Posti jopoja, mutta lopulta nekin vaihdettiin putkirunkoisiin.

  Kun tulin taloon, oli ns. pakkotoiminen kokoonpanolinja käytössä, mitään innovatiivista en siinä nähnyt, itse olin ollut 70 luvun alussa kesätöissä Volvolla, ja siellä hommat hoidettiin samalla tavalla, tosin isommassa mittakaavassa.”

  Helkaman nykyinen tapa koota pyörät on kehittynyt ja myös poikkeuksellinen; jokainen pyörä tehdään yhden kokoonpanijan voimin alusta loppuun. Kokoonpanija myös allekirjoittaa tehneensä tämän pyörän, ja näin vastuu laadusta on suurempi ja pyörissä on selkeästi monotonista nauhakokoonpanoa parempi laatu. Nauhat joilla pyörät kootaan eivät ole pakkotoimisia, vaan kukin kokoonpanija työntää pyöräpitimellä varustettua kelkkaa nauhan alusta loppuun, näin taataan, että on riittävästi aikaa tehdä työ kunnolla.”

  Shimanon osasarjoista

  ”Shimanolla oli jo tuolloin tuotannossa PPS takavaihtimet, eli Push Pull System, pianolangan avulla voitiin takavaihdinta liikutella molempiin suuntiin ja lisäksi takavaihtimessa oli urakisko jota vasten painettiin jousivoimalla vaihteistoa ohjaava kuula. Jokainen ura vastasi yhden vaihteen asentoa, eli tavallaan pakko-ohjatut vaihteen asennot, se oli todella innovatiivista verrattuna taiten käsiteltäviä Simplex ja Huret vaihteita. Shimanon kolmivaihdenapa on varustettu fiksulla vaihteensiirtovivulla joka on kiinni navan akselin päässä. Vipu painaa vaihdetapin sisäänpäin ja jousi työntää sitä ulospäin. Sachs'in (myöhemmin Sram) vaihteensiirto (ja Sturmey Archer,in myös) toimi vetämällä vaihdetappia ketjun avulla ja jousi vetää tappia navan sisään, tämän systeemin ongelma on selkeästi suurempi kitka ketjun takia. Varhaisemmissa Shimanon kolmosissa vaihdevaijeri oli myös PPS tyyppinen, ja siten vaihdetapin liikuttelu oli molempiin suuntiin vaihdelangan varassa ja jokaiselle vaihteelle oli oma kuulan avulla asemmoitu täsmällinen asento. Tämän PPS kolmosen tuotanto loppui joskus 80-luvulla ja siirryttiin nykyiseen helpomin valmistettavaan systeemiin. Jokainen vaihdevaijerin pituus oli tehty muotilla päätykappaleiden takia, ja niitä ei voitu valmistamisen jälkeen enää lyhennellä, tässä suurin syy PPS vaihdevaijerista luopumiseen.”

  Lähteet:
  Tuotekehityspäällikkö Markku Autero, Helkama Velox Oy
  VTT:n tutkimusraportti Matkalla tulevaisuuteen - innovatiivisia avauksia tulevaisuuden asumiseen, liikkumiseen ja yrittäjyyteen, 2005

  Lähetetty 18:11, 17.12.2010, 8 years sitten. # Login to Send PM
 8. (Vaihdevaroitus:)
  Kuningaskulkuri "tekee jopot" - vuosimalli 2012 on kuulema jo esitelty kauppialle...

  Lähetetty 14:39, 29.9.2011, 8 years sitten. # Login to Send PM
 9. jake2.0
  jake2.0
  Profiili

  Ei hemmetti, niinku mä sain just haalittuu ittelleni uuden Suomirolleri projektin. Onkos tietoa tuleeko vaihteilla vai ilman? Kyljestä ei taida ainakaan löytyä Reynoldsin tarraa.

  Lähetetty 19:29, 29.9.2011, 8 years sitten. # Login to Send PM
 10. ^ Siinä kuvassa, jonka valmistajalta sain oli vaihteet. Omakin KK muuttui jälleen vaihteelliseksi (alla "jäähyväiskuva" - anteeksi mm. vaihteet ja kännykkäkamerataso); OpenPro/Fixie Inc-takakiekko jää odottelemaan uutta sinkuloitavaa uhria.

  Lähetetty 20:58, 5.10.2011, 8 years sitten. # Login to Send PM
 11. ^^^^ "Kiinassa ja joissakin muissa halpamaissa kuten Intiassa harrastetaan edelleen muhvirunkojen tekoa…" –Markku Autero

  Jaksaa aina vaan hymyilyttää.

  Street Leif is the only Leif I know
  Lähetetty 9:27, 6.10.2011, 8 years sitten. # Login to Send PM
 12. jake2.0
  jake2.0
  Profiili

  Nyt ku, näit kuningaskulkureita alkaa olee jo vissiin aikamonella ajossa, niin pitäiskö ottaa joskus joku kokoontumisen tapanen harkintaa? Tietty muutki kotimaiset vois tulla näyttäytymään vai?

  Lähetetty 15:55, 21.10.2011, 8 years sitten. # Login to Send PM
 13. ^ Siitä vaan järjestelytoimkuntaa organisoimaan! :-)

  Itse kannan korteni kekoon lähinnä kysäisemällä nyt HelkamaVeloxilta jonkinlaista sponssia ja tietoa KK:n uuden tulemisen tarkemmasta ajankohdasta (keväällä 2012), joka olisi passeli hetki myös kokoontumisajolle...

  Lähetetty 19:13, 21.10.2011, 8 years sitten. # Login to Send PM
 14. jake2.0
  jake2.0
  Profiili

  ^Hyvält kuullostaa. Ehkä sitä vois tukariks ruveta. Pitää kyl eka kartottaa ihmisten kiinnostusta.

  Lähetetty 23:51, 22.10.2011, 8 years sitten. # Login to Send PM
 15. dpstyles
  dpstyles
  Profiili

  on tehnyt mieli maalauttaa oma kulkuri uuden veroiseksi. dekaaleita ei vain tuskin löydä mistään. värikin pitäisi jotenkin mitata jos ja kun alkuperäistä hakee.

  kokoontumisajo,wow!

  "LEADER IS ALWAYS LEADING....LEADER DON'T CRASH"

  Ois muuten NJS Kisapaita kaupan.
  Lähetetty 0:04, 23.10.2011, 8 years sitten. # Login to Send PM
 16. Konsta
  Konsta
  Profiili

  Nostetaas tätä.

  Tässä mun Kuningaskulkuri jonka myin tyhmyyksissäni pois kaks vuotta sitten:

  Tais olla se pienempi koko kaiketikin. Oli se vaan kiva pyörä ja ihan saatanan hyvä ajaa. Tää oli kyllä täysin jukkas:n tuolla ensimmäisessä viestissä määrittelemien periaatteiden vastaisesti tehty konversio.

  1-vaihteiset: RodagiraScottHelkamaSingularNopsa
  Lähetetty 14:18, 3.2.2012, 7 years sitten. # Login to Send PM
 17. E_pE
  E_pE
  Profiili

  KK tahtoisin vain <3

  Lähetetty 14:33, 3.2.2012, 7 years sitten. # Login to Send PM
 18. Kuningaskulkurit ja muutkin kotimaiset ovat kovasti tervetulleita kokoontumaan Vaasaan 26.5.2012

  Member Since 11.6.2008 (7 years)
  http://www.retrokilpurit.fi
  Lähetetty 14:40, 3.2.2012, 7 years sitten. # Login to Send PM
 19. TimoL
  TimoL
  Profiili

  Konsta - 14:18, 3.2.2012  » 
  Nostetaas tätä.
  Tässä mun Kuningaskulkuri jonka myin tyhmyyksissäni pois kaks vuotta sitten:

  ...missä vasemman puolen kampi?

  "älä kuuntele tota smurffii"
  Lähetetty 15:49, 3.2.2012, 7 years sitten. # Login to Send PM
 20. Konsta
  Konsta
  Profiili

  Hehe. Olin niin uupunu pinnojen syväämisestä että unohdin sen.

  1-vaihteiset: RodagiraScottHelkamaSingularNopsa
  Lähetetty 19:33, 3.2.2012, 7 years sitten. # Login to Send PM
 21. dpstyles
  dpstyles
  Profiili

  Harmi että tuossa ei enää juuri Helkamaa näy, saati Kuningaskulkuria =(

  "LEADER IS ALWAYS LEADING....LEADER DON'T CRASH"

  Ois muuten NJS Kisapaita kaupan.
  Lähetetty 14:46, 4.2.2012, 7 years sitten. # Login to Send PM
 22. Konsta
  Konsta
  Profiili

  Hö. Tommonen se runko oli silloin ku mä ton hankin. En mä osannu silloin ajatella ettei noin olis pyörälle saanu tehdä. Enkä kyl oikeestaan osaa vieläkään.

  1-vaihteiset: RodagiraScottHelkamaSingularNopsa
  Lähetetty 19:07, 4.2.2012, 7 years sitten. # Login to Send PM
 23. ^ Eipä sillä ole väliä kuka on mennyt rungon virtaviivaistamaan ja tärväämään. Eikä tässä ole kai sinua osoitettu sormella...

  KK:lla ei ole tietenkään mikään hipomaine eikä 531-runko ole edes muhvijuotettu mutta eipä niitä tule Suomessa eikä varsinkaan maailmalla vastaankaan yhtä usein kuin lolnagoja.

  Lähetetty 22:21, 4.2.2012, 7 years sitten. # Login to Send PM
 24. jukkas - 14:39, 29.9.2011  » 
  Kuningaskulkuri "tekee jopot" - vuosimalli 2012 on kuulema jo esitelty kauppialle...

  http://i220.photobucket.com/albums/dd236/jsalmika/kuningaskulkuri/Kuningaskulkuri2012.jpg
  (takavaihtajassa lukee Shimano Sora ja linkin klikkaajan silmille rävähtää muitakin vaihdeosia...)

  Lähetetty 0:20, 5.2.2012, 7 years sitten. # Login to Send PM
 25. Thomas
  Thomas
  Profiili

  Herätellään hieman topiccia henkiin, sattuuko kukaan tietämään Kuningaskulkuriin sopivan satulatolpan kokoa? Onkohan noissa ollut eroja sinisten ja kuparinväristen välillä...

  Lähetetty 14:40, 9.2.2013, 6 years sitten. # Login to Send PM

RSS feed for this topic

Reply »

You must log in to post.

Yksivaihde.net » Avoin fillarikeskustelu

Search with Google: