Yksivaihde.net » Pyöräverstas

Aloittelijan napapulma

(22 posts)

 1. samulivi
  samulivi
  Profiili

  Mulla on pulma ja siihen liittyviä kysymyksiä.

  Pulma: takanavan laakeripesän kiinnitykset löystyvät, kun kiekkoa kiristetään paikoilleen(?) – ainakin aloittaessa laakerit on nätisti paikoillaan, rullaa tasaisesti mutta ei oo välystä, mutta siinä vaiheessa kun akselinpultit on kiristetty kunnolla, laakeripesä lonksottaakin taas jo silminnähden (ja perstuntumalla), niinkin paljon, että rengas pääsee hiertämään takakolmiota.

  Kysymykset:
  - Onko tossa kuvan navassa oikeat osat oikeassa järjestyksessä? Vasemmalta katsoen: pultti, kaksi prikkaa kitkaosat vastakkain (toinen ei näy rungon takaa), runko, laakeripesän kiristysmutteri, prikka, laakerikartio, laakereiden pölysuoja-muovikuppi, laakeripesä irtokuulineen ja vaseliineineen – (sinkulasetin kiristimenä käyttämäni uniglide-ratas peittää ekat 2) laakeripesä + kuulat, pölysuoja-muovikuppi, laakerikartio, jousiprikka, laakeripesän kiristysmutteri, runko, kaksi prikkaa, pultti.
  - Pitäiskö tän toimia niin, että: kiristellään laakerikartiot hellästi niin että laakerit rullaa muttei lonksota, pidetään laakerikartiot paikoillaan ja kiristetään kiristysmutterit niitä vasten tiukkaan, sit holautetaan dropouttiin ja kiristetään akselinpultit paikoilleen?

  Lähetetty 13:02, 10.3.2019, 4 months sitten. # Login to Send PM
 2. rostfrid
  rostfrid
  Profiili

  Ei kai akseli ole niin pitkä että se pohjaa noihin kupumuttereihin? En kyllä keksi miten muuten napa voisi löystyä kiristettäessä, mutta en toisaalta ihan pysynyt kärryillä tossa osaluettelossa.

  je suis sinapin värinen dad core ukkels
  Lähetetty 13:13, 10.3.2019, 4 months sitten. # Login to Send PM
 3. samulivi
  samulivi
  Profiili

  Ei pitäis olla, ellei sitten ole käynyt niin, että tässä säätäessä on rojut siirtyneet akselin varrella ja jäänyt sitten toista akselinpäätä niin paljon enemmän esiin kuin toista, että tuolta "pidemmältä puolelta" tosiaan pohjais kupumutteriin. Pitääpä tutkia...

  Pitääpä ottaa kiekko irti ja kuvata molemmilta puolilta vähän paremmin. Voi olla että nää mun termitkin on puoliks tällaisia kotipolttoisia.

  Lähetetty 13:27, 10.3.2019, 4 months sitten. # Login to Send PM
 4. naitsirK
  naitsirK
  Profiili

  Tämä voi olla turha varmistus mut onhan akselin kierteet kunnossa sekä kaikki mutterit yhteensopivia, joskus jossain omissa projekteissa (paskotut)kierteet aiheuttaneet vastaavanlaista.

  Lähetetty 13:36, 10.3.2019, 4 months sitten. # Login to Send PM
 5. samulivi
  samulivi
  Profiili

  naitsirK - 13:36, 10.3.2019  » 
  Tämä voi olla turha varmistus mut onhan akselin kierteet kunnossa sekä kaikki mutterit yhteensopivia, joskus jossain omissa projekteissa (paskotut)kierteet aiheuttaneet vastaavanlaista.

  Mutterit on orkkikset, mutta hyvin mahdollista, että kierteet on päässy vuosien saatossa pehmenemään. Pidetäänpä tämäkin mielessä!

  Lähetetty 13:42, 10.3.2019, 4 months sitten. # Login to Send PM
 6. samulivi
  samulivi
  Profiili

  Juuh elikkäs. Riisuin kuvaamisen ajaksi sinkulakitin häiritsemästä.

  Tämmöisessä järjestyksessä on sälää kasetin puolella:

  Ja toisella puolella tämmöisessä järjestyksessä (tuo kuulien "pölykapseli" tms. vedetty ulos jotta näkyy sen alla vilkkuvat roinat):

  Onkohan tässä suurinpiirten palikoita oikeassa järkässä?

  Lähetetty 15:11, 10.3.2019, 4 months sitten. # Login to Send PM
 7. Ainakin tuo jousiprikka on väärässä paikassa. Sen vieressä on laakerikartio, ja toisella puolella laakerikartion lukitseva mutteri joka pitäisi tulla sitä kartiota vasten. Nämä kaksi osaa siis lukitaan akselilla liikkumattomaksi kiristämällä ne toisiaan vasten.

  Edit: tämä ei vielä välttämättä ratkaise ongelmaa. Tuossa välissä ei yleensä mitään jousiprikkaa ole, mutta jos se on kiristetty pohjaan, niin ei sen pitäisi myöskään ongelmia aiheuttaa.

  Knit Fast. Dye yarn.
  Lähetetty 15:20, 10.3.2019, 4 months sitten. # Login to Send PM
 8. samulivi
  samulivi
  Profiili

  Eli laakerikartion ja sen lukitusmutterin pitäisi olla vierekkäin. Hmm... sittenhän tuolla vasemmalla puolella vasta onkin ylimääräistä sälää siinä välissä, kun siellä on lukitusmutteri, prikka, spaceri, toinen ohut prikka ja sitten vasta laakerikartio.

  Jos oletetaan, että nää kuitenkin kuuluu alkuperäiseen kokoonpanoon, ja niiden pitäisi siis olla jossain akselin varrella, niin mikä niille olis oikea paikka? Laakerin lukitusmutterin ja dropoutin välissä kaiketi?

  Lähetetty 15:43, 10.3.2019, 4 months sitten. # Login to Send PM
 9. Okw
  Okw
  Profiili

  Jousiprikkaa ei pitäisi olla kartion ja lukitusmutterin välissä. Ihan vaan jo sen takia että sillä ei ole siellä mitään virkaa. Sen sijaan spacereita, tai avaruudetinholkkeja voi olla. Shimanon keskikastin takanavoissa aika usein on ei-vedonpuolella 5-10mm holkki kartion ja lukitusmutterin välissä riippuen mm. jarrulevyoptiosta ja perän leveydestä.

  Lähetetty 15:53, 10.3.2019, 4 months sitten. # Login to Send PM
 10. Roller94
  Roller94
  Profiili

  Hyvää puuhastelua täällä.

  Vittu mä kyl vihaan Espoota.
  Lähetetty 17:10, 10.3.2019, 4 months sitten. # Login to Send PM
 11. criticalm
  criticalm
  Profiili

  rostfrid - 13:13, 10.3.2019  » 
  Ei kai akseli ole niin pitkä että se pohjaa noihin kupumuttereihin? En kyllä keksi miten muuten napa voisi löystyä kiristettäessä, mutta en toisaalta ihan pysynyt kärryillä tossa osaluettelossa.

  Tää. Eli kiristä ne lukkomutterit poskitärinämonmenttiin ja tarkista sen jälkeen, että akseli ei yltä tuon kupumutterin pohjaan.

  Lähetetty 21:22, 10.3.2019, 4 months sitten. # Login to Send PM
 12. samulivi
  samulivi
  Profiili

  Ainakin potilaan nimi löytyi: FH-K610.

  Ikävä kyllä tosielämän akselissa on ylipäätään aika paljon enemmän roinaa kuin räjäytyskuvassa. Mut arvailen, että palikoiden määrä ja järjestys ois aika lailla pyörävalmistajan hyväksi näkemä tuohon haarukkaan. Luulen, että jopa tuo jousiprikka (vai vaan prikka joka on jostain ihmeellisestä syystä muuten vaan poikki?) on leveytensä puolesta tuohon tarpeen, vaikka onkin kummallista miksei tuossa ole tavallinen prikka/spacer.

  Mun veikkaus tällä hetkellä on tää "kupumutteriin pohjaava akseli" -skenaario. Ei siksi, että akseli olisi liian pitkä (tää on nimittäin pysynyt ihan jämäkästi paikoillaan ennen kuin aloin "korjaamaan") vaan koska en mitannut ennen purkuhommiin ryhtymistä, kuinka paljon akselia on kummassakin päässä esillä –> rojut on akselilla toispuoleisesti –> toisella (kasetin) puolella on akseli liian ulkona.

  Tähän pureudun sitten kun pääsen askartelemaan seuraavan kerran. Kaikenlaista työhommaa ja muuta elämää on vain hidastamassa pyörien värkkäilyä :(

  Lähetetty 12:33, 13.3.2019, 4 months sitten. # Login to Send PM
 13. Konsta
  Konsta
  Profiili

  Toi ”jousiprikka” on tavallinen prikka joka on vaan poikki.

  1-vaihteiset: RodagiraScottHelkamaSingularNopsa
  Lähetetty 13:34, 13.3.2019, 4 months sitten. # Login to Send PM
 14. samulivi
  samulivi
  Profiili

  Jep, tuumakokoiset akselit ei näemmä olletkaan mitenkään harvinaisia. Mutta joko nää tarvikeakselit on jotain uudenvuodentinaa tai sitten mä teen jotain väärin. Vaihdoin nimittäin myös etuakselin, ja sain sen kierteet samantien paskaksi.

  Rullailin toisen puolen kartion kohdilleen ja yritin kiristää lukkomutterilla timmiksi, niin ennen kuin tuli minkäänlaista napakasti kiinniolon tuntua, lukkomutteri alkoi jo pyöriä tyhjää. Pitääkö se momenttiavain hankkia vai onko tässä jotain mitä en tajua...

  Hoksasin ehkä samalla, mistä tuo aloituksessa kuvailemani laakerin löystyminen johtui: kun lukkomutteri menee sopivasti jengoiltaan, ennen kuin se alkaa tyystin pyöriä tyhjää, se "hitsautuu" pulttiin kiinni ja siitä tulee käytännössä kuin kuusiopultin kanta. Kun sitä sitten alkaa pyöritellä kartiota vasten, alkaa koko pultti pyörimään pelkän lukkomutterin sijaan, ja kun asentajakin on sopivasti oblivious, pyörittää pultti toisen puolen kartion sitten vastaavasti löysemmäksi. Voitte kutsua pöljäksi, mutta näin siinä taisi käydä.

  Lähetetty 22:38, 23.3.2019, 3 months sitten. # Login to Send PM
 15. criticalm
  criticalm
  Profiili

  Oletko varma, että sula on oikeat kierteet niissä kartioissa ja lukomuttereissa?

  Niitä on nimittäin eri nousulla olevia. En ymmärrä miten muuten voisi kierteet korkata akselista.

  Tuumasissa kierteissä on UNF(Fine) ja UNC(Coarse) nousut.

  M10 kokoisen kierteen standardi nousu on 1,5, mutta pyörän navan akselit on yleensä 1 mm nousulla eli M10x1.

  Lähetetty 22:47, 23.3.2019, 3 months sitten. # Login to Send PM
 16. rostfrid
  rostfrid
  Profiili

  En enää tiedä mitä tässä tapahtuu. Eriparikierteet tosiaan kuulostaa todennäköiseltä. Jos lukkomutteri leikkaa kiinni ja pyörittää akselia niin vastakkaisen puolen kamppeiden tai koko systeemin pitäisi päinvastoin kiristyä. Onhan sulla oikeat kartioavaimet ja käytät niitä nimenomaan saman puolen kartion ja lukkomutterin yhtaikaiseen kiristämiseen? Eli ensin toinen puoli niin tiukalle että taatusti pysyy ja sitten toinen puoli herkistellen ja kiinni. Sori jos mansplainaan, olen ihan diletantti näissä itsekin. Kartioavaimen luulisi ensin antavan periksi jos yli momentin kiristää kun ovat yleensä lähinnä peltiä.

  je suis sinapin värinen dad core ukkels
  Lähetetty 23:14, 23.3.2019, 3 months sitten. # Login to Send PM
 17. samulivi
  samulivi
  Profiili

  Saa spleinata, kaikin mokomin!

  Jos olisin jotenkin sooloillut noissa muttereissa, niin voisi ollakin erikierteiset. Mutta tää oli ihan pakasta vetästy täydellinen tarvikeakseli, joten eiköhän siihen oo yhteensopivat mutterit valikoitu.

  Mitä tulee välineisiin, saatoin ehkä vähän innostua mm. tuosta "poskitärinämomentista", ja pyörittää lukkomutteria varmuuden vuoksi sellaisella pitkävartisella jakoavaimella.

  Voi olla, että mun päättely-yritykset vain hämää tässä. Näytetääs ihan raakakuvaa touhuiluista. Tuolla alun nykimisellä koitan tuossa indikoida, että vastapuolen palikat on vielä aloittaessa kiinni ja släkkiä on minimaalisesti.

  (Tota akselinpäätä on tuossa aloittaessa esillä suht. vähän, en enää demotessa viitsinyt huolehtia siitä, ovatko rojut oikeasti sopivalla kohdalla akselia.)

  Klippi Juupituupissa:

  Get the Video Plugins

  Lähetetty 21:50, 30.3.2019, 3 months sitten. # Login to Send PM
 18. Konsta
  Konsta
  Profiili

  Anteeks mut siis mitä täs niinku yritetään tehä ja miks noi akselin kierteet on päästä lysyssä.

  1-vaihteiset: RodagiraScottHelkamaSingularNopsa
  Lähetetty 22:19, 30.3.2019, 3 months sitten. # Login to Send PM
 19. samulivi
  samulivi
  Profiili

  Yritin kiristää lukkomutteria kartiota vasten, tai siis osoittaa, että se ei kiristy vaan pyörii vaan loputtomiin?

  Nuo pään kierteet oletettavasti muussasin kokeillessani meniskö vanhan setin kupumutterit tähän. Mutta tää oli vasta sen jälkeen kun noi kartion ja lukkomutterin pätkän kierteet oli jo paskeena.

  Long story short: asiat ovat vaikeita, kun ei osaa.

  Lähetetty 22:50, 30.3.2019, 3 months sitten. # Login to Send PM
 20. Konsta
  Konsta
  Profiili

  Olenko väärässä kun ajattelen että shimanon kampetta on siis vaan toi navan runko ja ne sinne sisään prässätyt kartiot. Ehkä kuulatkin.
  Sen sijaan kartiot, akseli ja lukkomutterit on jotain vinkuintian vihoviimeisen peltiprässäämön hylkylaarin antimia.

  1-vaihteiset: RodagiraScottHelkamaSingularNopsa
  Lähetetty 23:46, 30.3.2019, 3 months sitten. # Login to Send PM
 21. samulivi
  samulivi
  Profiili

  Juuri näin.

  Vielä tuon ekan kuvan aikoihin kaikki oli orkkis-shimppaa. Niissä oli muussikierteet myös, mutta niillä olikin 30+ vuotta käyttöä verukkeena.

  Nää noname-tarvikeakselit taas meni ns. kertapyöräytyksellä jengoiltaan. En tiiä oliko tää ensisijaisesti vaan end-user-törppöilyä vai oliko uudet akselit jotain uudenvuodentinaa.

  Lähetetty 23:58, 30.3.2019, 3 months sitten. # Login to Send PM
 22. Konsta
  Konsta
  Profiili

  No hommaa jostain perkuleen kierrätyskeskuksen lootikosta shimanon akseli ja kartiot ja mutskut nii homma hoituupi.

  1-vaihteiset: RodagiraScottHelkamaSingularNopsa
  Lähetetty 0:30, 31.3.2019, 3 months sitten. # Login to Send PM

RSS feed for this topic

Reply

You must log in to post.

Yksivaihde.net » Pyöräverstas

Search with Google: