Yksivaihde.net » Projektit

Fixi neitsyys Nopsalla

(16 posts)
 • Started 1 year ago by Fixiblasti
 • Latest reply from josbanse

 1. User has not uploaded an avatar
  Fixiblasti
  Profiili

  Terve kaikille foorumin auskeille ja ethusiasteille.

  Olen tässä kivuliaassa uuden asian aloitusvaiheessa joten koittakaa kestää että pystyn pian myös ymmärtämään syvempää fixi jargonia : ) <3

  Nyt koitti elämässä hetki elmässä että Fixin kasaisi vihdoin, sijaintina Helsinki.

  Löyty tällainen vanha Nopsa merkkinen pyörä.

  Olen lukenut sieltä täältä ja kaveri neuvoi yksivaihde.net:iin.

  Katsoin tubesta pari havainnollistavaa pintaraapaisu videota sekä lueskelin tätä foorumia siihen pisteeseen että käytännössä olisi jotain tehtävä ennen lisä kysymyksiä.

  Ilmeisesti pyörä on 90-luvulta vaikka en tosiaan osaa arvioida. Vanhalta näyttää.

  Valitsin pyörän rungon horisontaalisäädettävän takahaarukan takia kuten olen lukenut.

  "takahubi" on ilmaisesti Fauber koska fixi-infossa pohjoismaiset pyörät yleensä ovat.
  Ei vielä auennut mitä tälle fauber tiedolla teen. Osaisiko joku valaista?

  Ketjujen välistä en vieläkään ymmärrä mitään tai millaista pakettia olen nyt rakentamassa ja mitä muutoksia olen tekemässä seuraavaksi. Pitäis ymmärtää pyörää hieman enemmän.

  Aloitin projektin riisumalla pirikellot, vaihteet. Irroitin pyörät akseleiltaan ja lokasuojat.

  Olisi mielekästä päästä hiekkapuhaltamaan runko puhtaaksi ruosteesta ja maalista.
  Onko kenelläkään tietoa missä tällaista voisi tehdä edullisesti ennekuin alan kyselemään muualta?

  Olisi kiva vaihtaa parempi satula, ehkä mukavamapi? Uudempi?

  Renkaat on kai sellaista tavaraa että niihin voisi sijoittaa uusiin, onko ne nykyään jotain umpi kumiakin vielä kaiken lisäksi? Entä vanteet?

  Kuulema Helsingin Hacklabilla voisi tehdä hitsaus juttuja ja ties mitä värkätä kun ei kotioloissa ole mitään pajaa. Ilmeisesti takahubille ja kampien keskiölle tarvitsee tehdä jotain joka ei tosiaan vielä ole avautunut.

  Suuret kiitokset vastaaville jelppareille! <3

  Lähetetty 8:46, 1.2.2018, 1 year sitten. # Login to Send PM
 2. Rayton
  Rayton
  Profiili

  Fauberilla tarkoitetaan tuota keskiötä, eli johon kammet kiinnittyvät. Ongelma fauberien kanssa on, ettet saa vaihdettua keskiön akselin pituutta, eli täten eturattaan paikkaa optimaalisen ketjulinjan saavuttamiseksi, ilman kohtuuttomia kustannuksia ja vaivaa rungon arvoon ja ominaisuuksiin nähden. Näitä aloittelijoiden topicceja on monia täälläkin, joten suosittelen vielä kuohimaan foorumia esim. Haku-toiminnon avulla. Mutta lyhyesti sanottuna: helpommaalla ja halvemmalla pääset parempaan lopputulokseen kun etsit sellaisen lähtökohdan projektille jossa on ns. "normaali" kierteellinen keskiö.

  Lähetetty 9:15, 1.2.2018, 1 year sitten. # Login to Send PM
 3. Rayton - 9:15, 1.2.2018  » 
  helpommalla ja halvemmalla pääset parempaan lopputulokseen kun etsit sellaisen lähtökohdan projektille jossa on ns. "normaali" kierteellinen keskiö.

  jep. kannattaa tutustua foorumin aktiiviseen myyntiosioon jossa on usein vaikka mitä apuvälinettä tarjolla neitsyydestä pääsemiseen:

  http://www.yksivaihde.net/site/foorumi/forum.php?id=4

  tervetuloa !

  Lähetetty 9:19, 1.2.2018, 1 year sitten. # Login to Send PM
 4. hyvä projekti! jos et jo lukenut, niin ota vielä fiksi-info haltuun.

  en nyt ehdi, mutta fauber-keskiöille löytyy oma topikkinsa, kuten monelle muullekin mainitsemallesi asialle. niistä löytyy paljon asiaakin.

  Mutta fiksiksi tekemiseen tarvitset taakse mieluiten fiksikiekon, kun nyt tuo on jalkajarrullinen. Keskiön ja kammet voit pitää. Aloita hommat vikka puunaamalla kaikki mahdollisimman puhtaaksi, mutta älä ruiski liuottimia laakereihin.

  Spoke Divider

  Spoke Divider
  Lähetetty 9:20, 1.2.2018, 1 year sitten. # Login to Send PM
 5. Saakki
  Saakki
  Profiili

  nollapostaan mutta harmi kun ei ollu finnsport tai commander..no lähteehän se neitsyys nopsaan tälläkin

  Lindarling - 19:13, 1.3.2017  » 
  alkaa ajattelemaan vaihdepyöriä fikseinä
  Lähetetty 9:47, 1.2.2018, 1 year sitten. # Login to Send PM
 6. Tompsukka
  Tompsukka
  Profiili

  http://www.yksivaihde.net/site/foorumi/topic.php?id=31758

  Sieltä huomattavasti fiksumpi runko. Nopsasta saa kyllä mutta ei hyvää saati hienoa. Tekemisen ilosta voi tietty värkätä jos siltä tuntuu.

  Lähetetty 10:09, 1.2.2018, 1 year sitten. # Login to Send PM
 7. Cool, tällainen on monen ensimmäinen projekti ollut aikanaan. Fiksikiekko pitäisi tosiaan saada jostain ekana, ja sellaista voi kysellä vaikka foorumin ostoilmoitusosastolta tai esim. Helsingissä Hesarin Kumiluodista.

  Sitten kun välitys on saatu kiinteäksi, tarvitset polkimet joihin saa varvaskoukut tai remmit. Fauberin ikävä puoli on tuo vanha 1/2" poljinkierre, joka on standardina vanhentunut eikä uusia osia meinaa saada. Helsingissä Kyläsaaren Uusix-verstaalta kannattaa kysellä. Tsekkaa fiksi-infosta minkä tyyppiset polkimet pitää olla. Ebaysta löytyy noita BMX-flättejä 1/2" poljinkierteellä (esim http://www.ebay.co.uk/itm/Well-Go-BMX-Flat-Platform-1-2-Axle-Steel-Bicycle-Pedals-Pair-Silver/401478067118)

  Renkaista on paljon mielipiteitä ja näkemyksiä. Homma on pitkälti makuasia, ja jos jotain näkemystä ei ole jo valmiiksi, niin kunnon pyöräkauppaan juttusille ja sieltä jotkut perushyvät alle. Ajamalla se selviää itselle sitten ajastaan. Myös rengasarvostelutopikkia kannattaa lukaista.

  Oma näkemykseni: ei kannata sortua menneiden vuosien trendiin ja laittaa kovin kapeita renkaita (23-28 mm) koska runkosi näyttäisi olevan retkipyörä, johon mahtuu isommatkin renkaat (32-38 mm helposti). Fiksikäytössä kulutuskestävyys on kiva juttu, joten ihan älyttömän leveitä renkaita ei kuitenkaan kannata laittaa, koska kulutuskestävyys tarkoittaa usein lisää painoa ja järeämpää rakennetta, jotka molemmat tekevät renkaasta raskaan polkea. Rengasvalinta on usein tällaista tasapainottelua kestävyys/rullaavuus/ilmatila/paino/hinta-akseleilla. Ajamalla ja kokeilemalla selviää mistä itse pitää.

  nutip - 21:29, 19.10.2017> » 
  lötköä terästä alle ja löllytään auringonlaskuun
  Lähetetty 10:16, 1.2.2018, 1 year sitten. # Login to Send PM
 8. Kyrlinen
  Kyrlinen
  Profiili

  Minkä mittanen oot, fixiblasti? Tiietään sitten kasaatko vääränkokosta pyörää itelles ja tiietään sitten tarjota sulle oikeen kokosta aihiota jatkoa ajatellen.

  Lähetetty 10:20, 1.2.2018, 1 year sitten. # Login to Send PM
 9. kiiski
  kiiski
  Profiili

  Tompsukka - 10:09, 1.2.2018  » 
  http://www.yksivaihde.net/site/foorumi/topic.php?id=31758
  Sieltä huomattavasti fiksumpi runko. Nopsasta saa kyllä mutta ei hyvää saati hienoa. Tekemisen ilosta voi tietty värkätä jos siltä tuntuu.

  Jep, tolla 30€ investoinnilla pääsisi todella hyvin alkuun olettaen, että koko natsaa.

  saatanan Gamera
  Lähetetty 10:36, 1.2.2018, 1 year sitten. # Login to Send PM
 10. Wombbu
  Wombbu
  Profiili

  Juuh, fauber-rattaat myös rupeavat klappaamaan fiksikäytössä kun rattaan kiinnitys kampiin on niin onneton. Tulin myös linkkaamaan tuota myyntitopsua, mutta ei tarvinut

  Lähetetty 10:43, 1.2.2018, 1 year sitten. # Login to Send PM
 11. Okw
  Okw
  Profiili

  Komppaan Tompsukan ehdotusta jos vaan koko natsaa.

  Ensifiksin rakentaminen Nopsasta tuntuu varmasti alkuhuumassa hyvältä idealta, mutta lopputulos on valitettavan usein tällanen: http://www.yksivaihde.net/site/foorumi/topic.php?id=31452

  Itse pitäisin pyörän sellaisena kuin on. Huoltaisin ja ajaisin sen minkä ajaisin. Fiksin rakentamisen aloittaisin sopivammasta lähtökohdasta.

  Lähetetty 10:45, 1.2.2018, 1 year sitten. # Login to Send PM
 12. pieni merenneito
  pieni merenneito
  Profiili

  osta toi kolmen kympin montana ja tee nopsasta lokaripyörä takajarrulla

  20180418: Oppiraha count 6220€ since 3.6.2014
  ༼ ༎ຶ ෴ ༎ຶ༽ hell is my natural habitat
  Lähetetty 20:33, 1.2.2018, 1 year sitten. # Login to Send PM
 13. kävin tänään pelagon varastomyyjäisissä. siellä oli yhdet fiksikiekot tarjolla ja löytyis montanaan varmasti ihan hyviä paloja kohtuuhintaan. eli ensi torstaina taas auki jätkäsaaressa.

  Spoke Divider

  Spoke Divider
  Lähetetty 21:45, 1.2.2018, 1 year sitten. # Login to Send PM
 14. User has not uploaded an avatar
  Fixiblasti
  Profiili

  Haluaisin ihan ensiksi kiittää ja tuoda esille miten virkistävän mukavaa on huomata miten avuliasta, nopeasti vastaavaa ja asiantuntevaa porukkaa tällä laudalla asustaa.

  Joo elikkä olen 181cm pitkä. Oli jossain vaiheessa pyörää riisuttaessa mielessä että tuo pitää muistaa postata myös : ) Jos koko on passeli niin voisi jatkaa tämän projektin kanssa.
  Lueskelin tuossa että koko toleranssi on aika nihkeä jos ei passeli mitoitus.

  Ymmärsin että pohjoismaiset pyörät on Faubereita ja en osaa itse nähdä onko tässä nopsassa sellainen.
  Ilmeisesti on. Tulin siihen tulokseen että olisihan se mukavempi kasata turhista haasteista vapaalla pyörällä.

  Voisin viedä takaisin mistä ko vehkeen löysin. Katsotaan vielä mitä ajatuksia tässä syntyy, ehkä näin nikkaroimalla voisi tuosta jonkin vehkeen saada. Kiire kun ei ole, huom. talvi : )

  Niin aivan, nyt ymmärsin että kiekko tarkoitta pyöriä : ) Hyvä että olette linkanneet hyvin noita tietopätkiä uudestaan. Sivistyn silmissä.

  Tuo mallipyörä joka olisi lopputulos eismerkkinä, ei ole lainkaan paha omiin käyttötarpeisiin.

  Eli nauttisin juurikin siitä fixi tuntumasta, näpertelystä sekä tuollainen old school/vintage/gentlaman meininki on ihan
  ok omaan makuun tässä vaiheessa. Tuo myynti-ilmoituksen väritys vaan tekee mielestäni pyörästä todella kammottavaa katsottavaa, mutta
  nämähän on näitä makuasioita. Kuin turtlesit ja polkupyörä olisivat tehneet jälkeläisen tsernobylin räjähdyksen jälkimainingeissa.

  ------

  Eli käteen jäi nyt mahdollisuus tehdä tuo Nopsa loppuun tai hommata uusi.

  Eli mitä voin tiivistetysti tehdä tuolle nopsalle. Käsitinkö oikein että ostamlla noita fiksikiekkoja jätkäsaaresta ensitorstainta. Voisin saada nopsasta toimivan pelin?

  Montana + fiksikiekot. Sitten loput osat voin dyykata jostain vai sitten vaan osat tilaukseen tai jotenkin jostain : D ?

  Mihin liikeeseen voin kävellen tai ratikassa raijata ko. pyörän jotka kertovat mitä teen?
  Jos ei nyt mahotonta ole niin kai sitä vaikka Helsingin Hacklabilla voisi hitsata ja porailla nopsasta fixin. Hahmotan vielä, jos vielä yksi setti vastauksia riittäisi.

  Missä päin Helsinkiä voi hiekkapuhaltaa rungon ja osat puhtaaksi?

  Lähetetty 18:13, 3.2.2018, 1 year sitten. # Login to Send PM
 15. kiiski
  kiiski
  Profiili

  Sori, tämä ei ole ihan tarkka vastaus kysymykseesi, mutta sinuna laittaisin ostetaan-ilmoituksen tälle forumille, jota kävisit pitkin kevättä nostelemassa ylös. Ihan vaan "O: Ensifiksi 181cm pitkälle" otsikolla pääsisit pitkälle jos rajaat budjettisi johonkin n. 250€ luokkaan. Tunnistan valtavan innon ja argumenttisi, joten tämä tulee nyt kokemuksesta, heh.

  Ongelmia, mihin törmäät Nopsan kanssa:
  -Tuollainen löysällä geometrialla varustettu rotisko ei tarjoa sitä "fixi tuntumaa" mitä haet ja todennäköisesti rungon joustaessa kiinteä voimansiirto saattaa tipahdella
  -Tuohon ei kannata laittaa kiinni mitään kalliita kampia ja noihin vanhoihin et saa helposti polkimia, joihin saat jalkasi kiinni (olennainen juttu kiinteän voimansiirron kanssa jos meinaa pysähtyäkin)
  -Hiekkapuhallukseen ja maalaamiseen menee hirveästi rahaa
  -Työkalujen hankkimiseen menee hirveästi rahaa (toisaalta jos asut Helsingissä niin Pyöräpaja on olemassa!)

  Valitettavasti Montana näyttää menneen kaupaksi ellet sitten sinä kerennyt sitä ostaa!

  saatanan Gamera
  Lähetetty 18:41, 3.2.2018, 1 year sitten. # Login to Send PM
 16. josbanse
  josbanse
  Profiili

  Otetaas tähän:

  Kiekot: eli pyörät, eli kokonaisuus joka koostuu navasta, pinnoista/puolista sekä vanteista

  Keskiö: poljinkeskiö eli se osa rungosta johon kammet kiinnittyvät. Kampiin taas kiinnittyy polkimet

  Pyörässäsi on fauber keskiö. Tuo tarkoittaa sitä että runkosi keskiömuhvi eli rungon se kotelomallinen osa johon keskiölaakeri tulee on mallia fauber. Täten myös keskiö on fauber. Kuviesi pyörässä fauberkeskiön kammet ovat yhtä puuta. Kampien vaihtaminen modernimpiin on vaikeaa, koska tarvitsisit kampien tilalle keskiöön nelikanttiakselin. Nelikantillisia faubereita kutsutaan nimellä kellofauber. Nimitys tulee kellokeskiöstä eli keskiöstä jossa on erillinen akseli. Nämä kellokeskiöt ovat pääasiassa vanhempaa tavaraa myöskin ja modernit nelikanttiakselikeskiöt ovat kasettikeskiötä eli akselia ei saa keskiöstä käytännössä irti.

  Kellofauberit ovat harvinaisempaa kamaa ja vaikka löytäisit kellofauber-keskiön kokonaisuudessaan tai edes sopivan akselin niin ongelmaksi voi tulla akselin liian pitkä pituus. Nelikanttiakseleita on eri mitoissa ja fiksikäyttöön sopivat akselit ovat yleensä lyhyemmästä päästä. Tämä akselin pituus vaikuttaa siihen kuinka kauas nelikanttikammet tulevat rungon keskilinjasta eli kuinka kauas ratas asettuu. Tavanomainen rattaan etäisyys keskilinjasta fiksihommissa on n. 42mm. Jos akseli on leveä ja kammet sekä ratas asettuvat isommalle etäisyydelle niin ketjun asema eli ketjulinja asettuu eturattaan mukaan kauas rungosta. Fiksikiekoissa takarattaan linja on tavallisesti sen 42mm joten ketju ei kulje suoraan rattaalta toiselle. Yksivaihteisessa pyörässä ketjulinjan tulisi olla muutaman millin sisään suora, koska muutoin ketju voi tippua rattailta.

  Mikäli päätyisit käyttämään nykyisiä kampia ja ketjulinja olisi hyvä niin ongelmaksi tulee fauberkampien harvinainen poljinkierre. Et saa käytännössä mitään nykyaikaisia polkimia kiinni kampiin. Fauberkampiin käyvät polkiemt, joissa on mahdollisuus varvaskoukuille tai muulle keinolle saada jalka kiinni polkimeen on huono.

  Näistä syistä fauber on fiksin rakenteluun huono keskiötyyppi. Tämän lisäksi fauber-keskiölliset pyörät olivat tavanomaisesti pyörämallien alinta kastia ja paremman pään kilpureissa oli "modernimmat" keskiöstandardit. Tämä tarkoittaa yleensä sitä ettei fauber rungot ole kovin kisaisia ja tästäkään syystä kovin hyviä fiksi aihioita.

  Kannattaa siis miettiä omia tavoitteitaan ja budjettia ja miettiä fauberin soveltuvuutta projektiin niiden kannalta.

  Lähetetty 2:17, 4.2.2018, 1 year sitten. # Login to Send PM

RSS feed for this topic

Reply

You must log in to post.

Yksivaihde.net » Projektit

Search with Google: