Yksivaihde.net » Aiheen vierestä – Offtopic

One Less Carbon eli ideologinen autottomuus ja kognitiivinen dissonanssi

(304 posts)

 1. ununu
  ununu
  Profiili

  Peremmälle mökkikansa...

  Mielellään politisoituvan, mutta vanhoista iskulauseistaan etääntyneen ja pöhöttyneen foorumin legitti bensalenkkarittomuus- ja efektiivinen moraaliprosentti kiinnostaa. Pyöräilypesuun tyytymään joutuva ja ikääntyvä harrastajapohja on varmasti valintojen edessä. Millaiseen olet päätynyt? Myös tykyttävästä argumentaatiovajeesta kärsivät yksityisautoilijat tervetulleita nousemaan takajaloilleen!

  Otetaanko luku ykkösestä aloittaen. Jatka mikäli et edelleenkään/enää omista yksityisautoa tai ajele sellaista säännöllisesti:

  1

  Lähetetty 10:15, 23.11.2017, 2 years sitten. # Login to Send PM
 2. User has not uploaded an avatar
  Anonymous
  Profiili

  Kaiken hyödynkin jälkeen on vaikea keksiä autoa surkeampaa sijoitusta, joka helpottaa arkipäivän elämää. Oisko lehtipuhallin lähellä?

  2

  Lähetetty 10:23, 23.11.2017, 2 years sitten. # Login to Send PM
 3. zykkeli
  zykkeli
  Profiili

  Asun alueella missä ideologinen autottomuus olisi hieman tarpeetonta asioiden vaikeuttamista. Oma tuohon asti vahvasti ideologinen autottomuuteni (en halua omistaa autoa) muuttui siis tämän asuinpaikan valinnan myötä. Eipä tuolla toki ole niitä auton omistamisen haasteitakaan esim. tilan suhteen.
  Se mitä vastaan edelleen taistelen on tapa-autoilu. Suurin osa arjen perusasioista hoituu ilman autoa. Kun kotoa lähdetään ei sen tarvitse tapahtua autolla.

  - Judda -
  Lähetetty 10:29, 23.11.2017, 2 years sitten. # Login to Send PM
 4. tubuku
  tubuku
  Profiili

  Mikä lasketaan säännölliseksi? Jos 2-3 ajoa kuukaudessa laina- tai vuokra-autolla ei vielä mene säännölliseksi niin: 3

  Pitäisikö tähän sisällyttää subjektiivinen arvio siitä, kuinka hyvät puitteet on olla autottomana; omat/ruokakunnan tarpeet vs. julkisen liikenteen taso? Siinähän se ideologisuus jotenkin näkyy. Omalla kohdalla ipanoita 3 ja koiria 1. Julkiset yhteydet kohtuullisen lähellä niin hyvää kuin tässä maassa voi olla.

  Pyörässä on kaksi leveää pyörää. Sekä satula ja ohjaustanko
  Lähetetty 10:36, 23.11.2017, 2 years sitten. # Login to Send PM
 5. RTZ
  RTZ
  Profiili

  Lasketaanko, jos omistaa käyttökelvottoman "auton", jota ei kannata enää korjata?

  Eipä se kyllä ennen vajaa kuukausi sitten tapahtunutta kansipahvin palamistakaan ollut varsinaisesti yksityisauto, vaan jonkunlaista sosialismia, eli autolla oli kolme haltijaa ja se tyydytti kolmen kotiltalouden autoilutarpeen. Pelkän kaupunkisuhailun takia en varmasti uutta hommaisi, vaikka moni asia helpottuukin, jos on silloin tällöin auto käytössä. Mutta kun mökilläkin olis joskus kiva päästä käymään ja se on millään muulla keinolla logistisesti niin haastava rasti, että mökkeilyn rentoutumisfunktio jäis toteutumatta...

  Aemilius - 22:37, 6.6.2020  » 
  Ei näitä vehkeitä järjellä speksata.
  Lähetetty 10:39, 23.11.2017, 2 years sitten. # Login to Send PM
 6. ununu
  ununu
  Profiili

  Tarkoitus on keskustella juuri näistä asioista!

  Onko se mökki aina niin pahasti muuttotappioalueella ettei se mene millään kaupaksi? Meillä ns. suvun mökki nykyään vuokramökki eli kun sekin vaihtuu veneeseen kaupungissa toivottavasti vuoden sisään niin ei ainakaan tarvitse etsiä ostajia. Mökki on kyllä joo sellanen perustelu mitä usein kuulee auton ikkunoiden takaa.

  Lähetetty 10:40, 23.11.2017, 2 years sitten. # Login to Send PM
 7. 4 en omista enkä omista myöskään ajokorttia

  kid_scientifik - 9:13, 4.1.2017  » 
  valot sammutettu loistavat kirkkaina
  Lähetetty 10:44, 23.11.2017, 2 years sitten. # Login to Send PM
 8. RTZ
  RTZ
  Profiili

  ununu - 9:40, 23.11.2017  » 
  Tarkoitus on keskustella juuri näistä asioista!
  Onko se mökki aina niin pahasti muuttotappioalueella ettei se mene millään kaupaksi?

  Suvun mökki, josta ei luovuta. Useita omistajia, jotka eivät kaikki asu samassa kaupungissa. Eikä varmaan siitä saatavilla myyntituloilla saisi mitään yhtään lähempää/parempien yhteyksien päästä.

  Aemilius - 22:37, 6.6.2020  » 
  Ei näitä vehkeitä järjellä speksata.
  Lähetetty 10:45, 23.11.2017, 2 years sitten. # Login to Send PM
 9. Kare_Eskola
  Kare_Eskola
  Profiili

  Helsingissä liikkumiseen on pyöriä ja kärryjä. Kisa- ja lomamatkoja varten on tilava ja toistaiseksi luotettava auto, jonka rahallinen arvo kaksinkertaistuu, kun kyytiin lastaa fillarin. Molempien suku & mökit Keski-Suomessa.

  Ikinä en ole sillä normitöihin ajanut, mutta kun on kissat ja pyörät ja perhe ja lomakamat messissä, mielessä tykyttää että on se sen arvoinen. Ei ole myöskään säilytysongelmia täällä itäisessä Helsingissä.

  Sitten kun väistämättä menee paaliin, toivon että jakamistalous ja sähköautojen toimintasäde ja liikkuminen palveluna ym. on kehittynyt vielä sen yhden pykälän.

  Korson Kaiku / Hi5bikes.fi / http://vapaaratas.blogspot.fi

  "Cyclocrossin eräs etu on ettei se kestä kauan." - Eugène Christophe.
  Lähetetty 10:46, 23.11.2017, 2 years sitten. # Login to Send PM
 10. miten tämä eroaa autonkäyttötopikista?

  5 mutta haluaisin omistaa auton, jolla sais roudattua seurueen pyörineen ns. polun päähän. sen sijaan drive now jäsenyys on nyt riittänyt.

  Nyt on pakko kirjoittaa aiheen vierestä
  Lähetetty 10:50, 23.11.2017, 2 years sitten. # Login to Send PM
 11. tubuku
  tubuku
  Profiili

  Haluaisin salaa omistaa sellaisen monsteripickupin, jolla voisi ajaa polun päähän Oakleyt päässä lippis väärinpäin neljä täysjyystöpyörää lavalla.

  Pyörässä on kaksi leveää pyörää. Sekä satula ja ohjaustanko
  Lähetetty 10:53, 23.11.2017, 2 years sitten. # Login to Send PM
 12. ununu
  ununu
  Profiili

  miten tämä eroaa autonkäyttötopikista?

  Tarvitsee vain lukea Autonkäyttötopikin eka postaus oikeuttaakseen tämän topikin. Ajattelin tän sellaiseksi peremmälle toivottavammaksi logistiikkaa sivuavaksi vastapainoksi ko. arvostele mun ajopeli -tyyppiselle ja autosentriselle kuva- ja bongausketjulle joka tuntuisi karkoittavan nk. toista leiriä aika voimakkaasti keskustelun piiristä. Myös autottomat kaipaavat varmasti välillä vahvistusta vaikka ovatkin usein jo valmiiksi parempia ihmisiä. Saa täälläkin toki tunnustaa syntinsä tai jopa ventiloida ihan puhdasta autovihaansa. Auto tuntuu usein herättävän negatiivisia tuntemuksia myös autoilijassa itsessään ja täällä voi käsitellä vapaasti tuota riitasointua sisällään ja saada ehkä vertaistukea ja jopa inspiroitua muiden ratkaisuista sekä kertomuksista tai vaikka vain jäsennellä yleisesti ajatuksiaan aiheesta julkisesti. Katsotaan.

  edit. toki myös jyvät akanoista -countterin raksutus musiikkia korville

  Lähetetty 10:56, 23.11.2017, 2 years sitten. # Login to Send PM
 13. kyttyra
  kyttyra
  Profiili

  6

  nyt on tosin harkinnassa vaikka auto onkin ihan hiton paska sijoitus, koska syyt.

  Joo ja kiitos vaan kysymästä etukäteen: ei oo tulossa enää jälkeläisiä - ottaen huomioon maailman tilan taitaa olla aika 50/50 että kannattaisko edes harkita lisääntymistä sillä strategialla että omat perintötekijät jää elämään sitten kun itsestä aika jättää /ot

  wtpooh: "Helvetti, kyllä keski-ikäinen konttorirotta on kykenevä jos sen annetaan vaan olla ja toteuttaa itseään."
  Lähetetty 10:57, 23.11.2017, 2 years sitten. # Login to Send PM
 14. baader
  baader
  Profiili

  zykkeli - 9:29, 23.11.2017  » 
  Asun alueella missä ideologinen autottomuus olisi hieman tarpeetonta asioiden vaikeuttamista. Oma tuohon asti vahvasti ideologinen autottomuuteni (en halua omistaa autoa) muuttui siis tämän asuinpaikan valinnan myötä. Eipä tuolla toki ole niitä auton omistamisen haasteitakaan esim. tilan suhteen.
  Se mitä vastaan edelleen taistelen on tapa-autoilu. Suurin osa arjen perusasioista hoituu ilman autoa. Kun kotoa lähdetään ei sen tarvitse tapahtua autolla.

  Aikalailla omakin tilanne tässä selostettuna. Autoon ei mitään tunnesidettä ole enkä koe itseäni automieheksi, mutta ilmankaan ei pärjää. Kakkosauto kyllä laitettiin just paaliin.

  -Clubs are for seals-
  Lähetetty 10:58, 23.11.2017, 2 years sitten. # Login to Send PM
 15. stressipallo
  stressipallo
  Profiili

  7

  Työmatkat ja muu arkiliikkuminen helpointa pyörällä ja etätyömahdollisuuskin on. Ei ongelmia siinä. Harrastuksiin järkätty kimppakyytivirityksiä. Suurin auton tarve liittyy juurikin mökkeilyyn, ja se on toistaiseksi hoitunut tyttökaverin vanhempien ja omien vanhempien autoja lainaten. Oman mökin hommaaminen on ajatuksissa, mutta siihenkin olen onnistunut ideologisessa huumassani järkeilemään jonkinlaisen vuokra-auton käytön, joka tulisi varmasti auton omistamista halvemmaksi.

  Auton hommaaminen kaikkine siihen liittyvinen kuluineen ja velvoitteineen lähinnä pelottaa.

  "minähän ostan vaikka leikkuupuimurin jos joku laittaa siihen trussikeulan" -Odie
  Lähetetty 11:04, 23.11.2017, 2 years sitten. # Login to Send PM
 16. 8
  Oli auto, ei ole enään.

  'Onko kaikki sun tangot noin jäätävän leveitä?'
  'on'
  Lähetetty 11:11, 23.11.2017, 2 years sitten. # Login to Send PM
 17. jiima
  jiima
  Profiili

  9

  Oma elämä on jakautunut tässä kahtia. Nuorempana n.10 vuoden jakso autoilua joka paikkaan. Tässä toki osin syynä asunpaikka ja harrastuspohja. SIttemmin liikkunut pääasiassa pyörällä normaalielämän liikkumiset ja välttelen autoilua mielelläni.

  Mielenkiintoista on huomata, kuinka nopeasti taantuminen "autoilumoodiin" tapahtuu. Täytyy oikeasti keskittyä, että säilyttää ennakoointikyvyn, ym. pyöräilijän ominaisuudet, kun hyppää auton rattiin. Muuten em. kyvyt katoavat samantien ja mieli taantuu autoilijan maailmankuvaan.

  Nykyään haaveilen toisinaan sopivan auton hommaamista, että pääsisi helpommalla pidemmälle harrastamaan.

  Lähetetty 11:13, 23.11.2017, 2 years sitten. # Login to Send PM
 18. ununu
  ununu
  Profiili

  Nykyään haaveilen toisinaan sopivan auton hommaamista, että pääsisi helpommalla pidemmälle harrastamaan.

  Niin. Välimatkat. Jos laitetaan vielä yksi banneri lisää niin saadaanko sillä jo yksivaihteelle yhteiskäyttösähköpakettiauto?

  Lähetetty 11:17, 23.11.2017, 2 years sitten. # Login to Send PM
 19. da3bal
  da3bal
  Profiili

  Ei korttia, oma harrasteauto tallissa, mihin en koskenut vuosiin. Ajamatta oon ollu n. 10v. Mutta uskon että jossain vaihees uusin kortin, koska lande+mökkilaiffi.

  Laitetaan kuitenki: 10

  Lähetetty 11:17, 23.11.2017, 2 years sitten. # Login to Send PM
 20. Groucho
  Groucho
  Profiili

  Edellisestä autoilusta niin monta vuotta, etten tiedä miten sujuisi. Puolisolla sama juttu. Toisinaan olisi tarvetta pakettiautolle, mut aina on selvitty kavereiden avulla.

  11

  Lähetetty 11:37, 23.11.2017, 2 years sitten. # Login to Send PM
 21. User has not uploaded an avatar
  Anonymous
  Profiili

  ununu - 10:17, 23.11.2017  » 

  Nykyään haaveilen toisinaan sopivan auton hommaamista, että pääsisi helpommalla pidemmälle harrastamaan.

  Niin. Välimatkat. Jos laitetaan vielä yksi banneri lisää niin saadaanko sillä jo yksivaihteelle yhteiskäyttösähköpakettiauto?

  Lähetetty 11:42, 23.11.2017, 2 years sitten. # Login to Send PM
 22. Sikuri
  Sikuri
  Profiili

  Itsehan haluaisin kuulua tähän porukkaan, mutta autolla ajo vaan yksi rentouttavimmista asioista maailmassa. Johtuu ehkä siitä, että vauvasta asti raahattu autojen ja bussien matkassa ympäri maailmaa. Nykyään sitten mielummin ajan itse ja matkustajana lähinnä pelottaa. Autossa istuminen myös ainoita hetkiä, kun kuulijat ei pääse juttuja pakoon. Helpottaahan auto myös retkeilyä yms.

  Lähetetty 11:42, 23.11.2017, 2 years sitten. # Login to Send PM
 23. tomppa
  tomppa
  Profiili

  Sikuri - 10:42, 23.11.2017  » 
  Itsehan haluaisin kuulua tähän porukkaan, mutta...

  ... työmatka suuntaansa n. 50 km ja lastenistuin tullut viime aikoina vakiovarusteeksi. Olen kuitenkin pyrkinyt käyttämään autoa vain välttämättömyyksiin (työmatkat, lapsen kuljettaminen), polkien sitten muut.

  Kallista persepaskaahan se auton omistaminen on, mutta ei tällä hetkellä tule toimeen ilman, ei sitten millään.

  Lähetetty 11:48, 23.11.2017, 2 years sitten. # Login to Send PM
 24. 12.
  En halua saastuttaa maapalloa rikki. Autoilu monikymmenkertaistaisi aiheuttamani ympäristökuorman.

  Knit Fast. Dye yarn.
  Lähetetty 11:54, 23.11.2017, 2 years sitten. # Login to Send PM
 25. Mr.Auer
  Mr.Auer
  Profiili

  13.
  Mulla oli auto noin 20 vuotta sitten. Ajelin pari vuotta kuplavolkkarilla. Sittemmin on yhden kesän verran ollu kimppaomistus-Lada kun auto oli pakollinen kesäopiskelujen takia, niin neljästään hommattiin semmonen 400 euron auto siksi aikaa kun tarvittiin. Silloin nuorena kloppina se autoilu (ja varsinkin volkkari) oli hetken aikaa hohdokasta puuhaa. Jostain syystä muutaman vuoden sisään se rupes jotenkin tuntumaan ahdistavalta ja turhalta, ja rupes ajattelemaan niitä siihen sisältyviä negatiivisia asioita.

  Nykyisin ajan autoa vaan jos on ihan pakko, eli keskimäärin se on ollut noin kerran tai kaks vuodessa. Suosin muussakin liikkumisessa raideliikennettä ennemmin kuin busseja, enkä tykkää olla toistenkaan kyydissä autossa - tai varsinkaan toisten, hyvät kuskit on niin harvassa että useimpien kyydissä vaan pelottaa kuskien tupeksiminen. Kyllä, olen keskimääräistä parempi kuski eli tiedostan sen että auton ratissa voi koska vaan tappaa ihmisiä ihan pikku liikkeellä, hyvinkin vaivatta. Suurelta osalta auton ratissa istuvia tää ymmärrys tuntuu puuttuvan aivan täysin. Ja kiire, sekin tuntuu vaivaavan sitä enemmän mitä helpompaa on pienellä varpaan liikkeellä sitä tonnikeijua liikuttaa. Itselläkin on tullu jo turhan monta näitä tilanteita missä melkein kuolee toisten hölmöilyjen takia - sekä auton ratissa että pyörän selässä ja kävellen. Kerran on auto osunukkin ihan kunnolla. Senteistä ja sekunnin kymmenyksistä oli kiinni henki sillä kertaa.

  Pidän autoja yhtenä ihmiskunnan syövistä, ne on tehny kaupungeistakin nihkeitä paikkoja elää mm melun ja saasteiden takia ja kaduista vaarallisia. Sen tajuaa kunnolla vasta kun viettää vähän aikaa vaikka jossain sivistyneemmässä kaupungissa missä autoilu on esimerkiksi kokonaan tai lähes kokonaan kielletty, ja sen sijaan on kävely- ja pyöräilykeskusta puistoineen ja toreineen. Semmoisessa ympäristössä on ihan pikkusen kivempi oleskella kun istua vaikka "terassilla" jossain Hämeentien varressa.

  Mukavinta pyöräilyäkin on semmonen mikä tapahtuu joko hyvin vähäliikenteisillä tai kokonaan moottoreilta kielletyillä reiteillä.

  Se on harmi että maailma on pitkälti rakennettu nyt autoilun ehdoilla - ja tätä pidetään jotenkin luonnollisena asiana, ja varsinkin Suomen kaltaisessa Perähikiässä monelle autottomuus on mahdotonta.

  Anyone can do any amount of work provided it isn't the work she is supposed to be doing at the moment.
  Lähetetty 11:58, 23.11.2017, 2 years sitten. # Login to Send PM

RSS feed for this topic

Reply »

You must log in to post.

Yksivaihde.net » Aiheen vierestä – Offtopic

Search with Google: