Yksivaihde.net » Arvostele mun ajopeli – Rate mybike

AMA: Rossinit - by josbanse

(58 posts)
 • Started 2 years ago by josbanse
 • Latest reply from josbanse

 1. josbanse
  josbanse
  Profiili

  AMA - arvostele mun ajopeli, kirjainyhdistelmä, akronyymi, joka herättää palstalaisissa ihastusta ja vihastusta. Parhaimmillaan AMA kuvastaa palstalla uskomattomien projektien kulminoitumista joko lopulliseen muotoonsa tai välivaiheeseensa. Se mahdollistaa pyöränsä esittelyn myös ilman projektia ja joskus AMA on myös täyttä roskaa. AMA mahdollistaa vapaan ja jopa räväkän kommentoinnin ja itseilmaisun. Palstan vanha sanonta - ikitotuus - tietää kertoa, että se mitä AMA:an on kirjoitettu, se AMA:an myös jää.

  Haluan pohjustaa oman Rossinin ympärille rakentuvan AMAni lyhyesti:

  Rossinin tarina alkaa vuonna 1973 kun nuori lupaus Gianbattista 'GIBI' Baronchelli menestyi Italiassa ja Ranskassa amatööritasossa Iclas-tallin kuskina. Kuskit ajoivat Colnagon rungoilla. Tallin omistaja Vittorio Ghezzi halusi perustaa ammattilaistallin Baronchellin ympärille, tarkoituksena saada paikallisia italialaisia nuoria lahjakkuuksia tiimiin. Colnago toimitti runkojaan myös Scic-tallille, jonne GIBI siirtyi Colnagon myötävaikutuksesta vuonna -74. Tästä aiheutuneiden erimielisyyksien takia loppukausi -73 ja kausi -74 ajettiin Ghezzin Iclas- ja Itla-talleissa Bianchin rungoilla.

  Ghezzin tallien toiminnassa olivat myös mukana herrat Alberto Inzaghi sekä Domenico Garbelli. Colnagon toimet olivat suututtaneet tiimien henkilökunnan kauttaaltaan ja -74 Garbellin aloitteesta kolmikko alkoi organisoimaan omaa runkomerkkiään ja sitä kautta uuden brändin kautta tavoitteena oli saada tiimeihin uusia lahjakkuuksia. Mukaan pyydettiin vuosia Colnagolla työskennellyttä herraa Mario Rossinia, joka oli mestarirakentaja ja joka osasi myös räätälöidä runkojen koot urheilijoiden mittoihin sopiviksi. 14. syyskuuta 1974 Rossin brändi näki päivänvalon viiden henkilön toimesta. Inzaghin, Garbellin, Chezzin ja Rossinin lisäksi mukana oli Chezzin poika Giuseppe Chezzi. Merkiksi valikoitui Rossin rungonrakentajan nimeä kunnioittaen.

  Rossinin ikoninen logo syntyi kun Garbelli oli nähnyt suksimerkki Rossignolin logon. R sopi Rossin nimen vuoksi kirjaimeksi. Viisikulmainen polygoni eli pentagoni valittiin kehystämään R-kirjainta muistuttamaan Rossinin viidestä perustajajäsenestä.

  Rossinin tavoitteena oli edistää pyörissä käytettäviä tekniikoita. 80-luvun lopulla aika-ajo- ja ratatakaa-ajo-pyörissä muotia ollut takakiekkoa pienempi etukiekko, voimakas etukeno sekä kokeelliset ratkaisut ohjaustankojen kiinnityksessä aerodynamiikan parantamiseksi kuuluivat myös rossinin valikoimaan. Merkittävää on se, että yhteistyönä Silva-merkin kanssa Rossin toteutti ensimmäiset levykiekot, joita käytettiin ensimmäisenä joukkue takaa-ajossa vuonna -87. Ensimmäiset levykiekot olivat alumiinia ja todella raskaita. Aerodynamiikkahyöty oli kuitenkin kiistaton. Tästä todisteena suomalaisen silloisen ammattikuskin Jyrki Terävuon kommentti, joka vapaasti siteeraten kuului näin: "Ajoimme joukkueemme kanssa niin kovaa kuin vain suinkin päästiin. Silloin levykiekot olivat harvojen joukkueiden käytössä ja vasta yleistymässä". Takaa alkoi kuulua huminaa ja toinen joukkue ohitti meidät kevyen näköisesti lähes hymyissä suin. Heillä oli käytössään levykiekot."

  Suomeen Rossinia tuotiin Tunturin toimesta runsaasti ja merkki onkin Suomessa varmasti yksi yleisimmistä tuontimerkeistä, joita 70-80-luvuilla on suomeen tuotu. Erityisesti Turussa kunnostauduttiin Rossin merkin kanssa, mutta myös Tampere on ollut Rossinin maahantuonnissa merkittävä tekijä. Rossinin runkoja erityisesti maantiepyörien osalta on laadultaan kaikkea viemäriputkesta eli ohentamattomasta Rossinin Falk-brändätystä putkimateriaalista aikakauden huippuputkiin, Columbuksen valikoiman parhaimmistoon asti. Ratapyörien osalta tilanne oli toinen ja muutamia Falk-runkoja lukuunottamatta pääasiassa ratarungot sekä pursuitit olivat parhaimpia putkia tiukimmilla geometrioilla ja uusimmilla kokeellisilla ratkaisuilla.

  Oma mielenkiintoni Rossiniin heräsi hiljalleen. Päädyin hankkimaan Rossinin runkoja ja lopulta myös ikonisen pursuit-rungon. Tämän jälkeen mielenkiintoni kiinnittyi ratarunkoihin, sillä niillä toisin kuin etukenoisella ja suurella keräilyarvolla varustetulla pursuit rungolla, oli käyttöarvoa ja rungoilla pääsi ajamaan myös arkiajoja. Tähän lankaan koostan AMA-kuvia niistä Ratarungoista, joista AMA-lankoja ei viel ole ollut:

  Ensimmäinen runko on Bianchiksi maalatusta täydelliseen kromiulkoasuun restauroitu kaunotar, joka nykyisellään on valitettavasti kolarissa vaurioitunut. Restauroinnin teetti foorumin henkilö nimimerkiltään vanttera. Vanha turmeltu maalin alla sijaitseva kromi on mekaanisesti poistettu johtuen rungon messinkijuotosten aiheuttamista ongelmista yhdistettynä kemialliseen krominpoistoon. Runko on Columbus SL-putkea 80-luvun puolivälin tienoilta. Runkoa pukee Campagnolon Record Pista osasarja. Olkaa hyvä:
  IMG_20170219_150759

  Toinen runko on perinteistä Rossin Pista ulkoasua edustava yksivärinen ja raidoitettu ratarunko. Väritystä on leikkisästi kutsuttu Tunturi-Rossin nimityksellä. Putkimateriaali on myös Columbus SL ja runko on 70-luvun lopulta tai 80-luvun alusta. Runko on hankittu palstanimimerkiltä jussi. Kaupat syntyivät parin vuoden jälkeen ensimmäisistä neuvotteluista. Runkoa pukee täydellinen Campagnolo Corsa Record Pista osasarja. Olkaa hyvä:
  Rossin Campagnolo Pista

  Kolmas runko poikkeaa perinteisestä tyylistä. Väritys on nimeltään Blue Quadro. Putkimateriaalina on Columbus SL ja runko on myös 70-80 lukujen taitteesta. Runko on Turun Urheiluliiton omistuksesta huutokaupalla minulle siirtynyt ratarunko, joka on palvellut seurojen harjoituskäytössä. Runkoa pukee Gipiemmen kammet ja laakerit sekä Campagnolon Record Pista kiekot. Olkaa hyvä:
  Rossin Campagnolo Pista

  Rossinharrastukseni myötä omistuksessani on ollut myös monta muutakin rata-Rossinia, joista kuvia ja tietoja alla.

  Rossin Futura Pursuit: Kyseinen runkosetti päätyi minulle vaihtokaupan seurauksena Taiwanista. Vaihdossa lähti Rossinin pursuitti ja olisikohan ollut myös eräs Olmon pursuittikin. Runkosetti on Rossinin näkemys pursuit-aikakauden kokeellisista runkoratkaisuista. Putkina Columbuksen SL ja putkiliitokset liitetty toisiinsa siivillä. Etuhaarukkana rungon mukana tuli ei-originaali Columbuksen MAX-putkea oleva haarukka, mutta varastossa oli jo ennalta eräältä turkulaiselta kyseisenlaisella runkosetillä ajaneelta pyöräilijältä hänelle jäänyt forkmount haarukka. Tarina ei kerro, onko forkmount rossinin tuotantoa vai jälkiasennettu, mutta ainakin haarukka muuten on alkuperäinen Rossin.
  IMG_20151209_173822
  2015-12-04_02-43-32

  Ennen yllä esiteltyjä Pistoja koitin ostaa sopivan kokoisen pistan, jota myytiin 55,5cm c-c koolla. Ostin rungon Suomesta etänä ja myyjän kaveri kiikutti rungon minulle. Runko paljastuikin ilmoitettua pienemmäksi, jonka seurauksena tingin satasen alennuksen ja möin rungon sittemmin eteenpäin. Tämä runko toisin kuin Suomen rungot yleensä oli uitettu edellisen omistajan toimesta italiasta. Putkina perus Columbuksen SL:
  IMG_20150906_182203

  Omistin myös muita pursuitteja. Näitä seuraavan kuvan keltapinkkiharmaa-värityksellisiä Columbuksen SL-putkista koottuja runkoja omistin pari kappaletta, joista toisesta puuttui alkuperäinen pieni etuhaarukka. Näistä jouduin luopumaan tavoitellessani siivellistä rossinin pursuittia, jota en edes koskaan saanut kasattua. Hienoja runkoja yhtäkaikki. Toisesta rungosta ei ollut kätevästi netissä kuvaa.
  Rossin pursuit

  Kenties kuuluisin omistamani pursuitti oli Rossinin Performance EL - mallinimellä esiintynyt runkosetti. Putkimateriaalina oli Columbuksen EL OS putki. EL tulee sanoista extra leggeri ja OS sanoista over size. Putki oli siis perinteisiä putkia halkaisijaltaan isompaa ja todella ohutseinäistä ja kevyttä. Runkosetti oli NOS kuntoinen kun sen ostin Suomalaisen pyöräkaupan varastosta. Poikkeuksellista tässä runkosetissä on se, että kyseessä on ainoa Performance EL runko, josta olen nähnyt kuvan, jossa olisi alkuperäinen etuhaarukka forkmountillisena versiona. Suomessakin näitä saman mallinimen omaavia runkoja on useampia, mutta perushaarukalla. Omistin toisenkin tällaisen rungon juurikin tavallisella haarukalla, mutta siitä ei ole kuvaa.
  BF9D4158

  Alla olevassa kuvassa oleva runkosetti herätti Rossin innostukseni. Tätä en saanut koskaan kasattua, eikä kyseessä ollut ratarunko. Kyseessä oli rossinin 650c keulalla oleva aika-ajorunko. Käyttämätön runko, josta puuttui orkkis etuhaarukka. Orkkishaarukan löysin myöhemmin. Muuten aika samaa settiä kuin rataversiokin.
  IMG_20150728_215856

  Tässä kuvassa on ensimmäinen pista, jonka ostin hetken mielijohteesta. Koko oli itselleni liian iso ja runko jatkoikin toiselle foorumikäyttäjälle ja palloillut ympäriinsä sittemmin. Perinteistä columbuksen SL:ää tämäkin.
  IMG_20150417_095137

  Lähetetty 12:27, 3.10.2017, 2 years sitten. # Login to Send PM
 2. pyrsta
  pyrsta
  Profiili

  iski todella paha denialismi kun luin otsikon mutta onhan nää ny nättejä

  keskimmäinen paras

  like a Mongolian on a horse
  Lähetetty 12:34, 3.10.2017, 2 years sitten. # Login to Send PM
 3. zykkeli
  zykkeli
  Profiili

  Rosbuli

  - Judda -
  Lähetetty 12:36, 3.10.2017, 2 years sitten. # Login to Send PM
 4. negaatio - 20:44, 14.11.2016  » 
  jäbä ollu kymmenen neljä vuotta gameis ja tää on tulos? :/

  Lähetetty 12:36, 3.10.2017, 2 years sitten. # Login to Send PM
 5. Onhan nää ihan kivan näköksiä. Ei kyl erityisesti sykähdytä mikään näistä buildeista.
  Vimosen rungon maaliduuni kivoin. Hatun nostoa kuitenkin asiaan antaumuksella paneutumisesta.

  Mut, onks tää tällänen amaan piilotettu myynti-ilmo. Eiks kuitenkin 2/3 noista oo kaupan?

  kid_scientifik - 9:13, 4.1.2017  » 
  valot sammutettu loistavat kirkkaina
  Lähetetty 12:36, 3.10.2017, 2 years sitten. # Login to Send PM
 6. josbanse
  josbanse
  Profiili

  DanielBraun - 11:36, 3.10.2017  » 
  Onhan nää ihan kivan näköksiä. Ei kyl erityisesti sykähdytä mikään näistä buildeista.
  Vimosen rungon maaliduuni kivoin. Hatun nostoa kuitenkin asiaan antaumuksella paneutumisesta.
  Mut, onks tää tällänen amaan piilotettu myynti-ilmo. Eiks kuitenkin 2/3 noista oo kaupan?

  Yhdestä ehjästä oon valmis luopumaan, koska mahdollisuus olisi hankkia Rossin yksi tiettävästi ensimmäisistä ratarungoista eli GIBI pantoilla olevs Baronchellille rakennettu ratstunko, joka rakennettiin Chezzin tiimiin siirtynylle GIBI:lle n. 1975. Tällöin Rossin ei ollut vakiinnuttanut käyttämikseen pantografeiksi Rossinia ja R-logoa vaan pantoina on GIBI. Valitettavasti hankintahinta on sen verran kova että yks saa mennä, jotta tuon kotiuttamisen saan perusteltua.

  Lähetetty 12:41, 3.10.2017, 2 years sitten. # Login to Send PM
 7. ritari_s
  ritari_s
  Profiili

  Sori, palstan paras Rossini on kyllä tää:

  Epäilyttävästi YV-henkinen hemmo
  Lähetetty 12:42, 3.10.2017, 2 years sitten. # Login to Send PM
 8. vasaraasialainen
  vasaraasialainen
  Profiili

  Totta kyllä.

  monikko ja kuusikulmaista kääpiötä
  Lähetetty 12:43, 3.10.2017, 2 years sitten. # Login to Send PM
 9. josbanse
  josbanse
  Profiili

  ritari_s - 11:42, 3.10.2017  » 
  Sori, palstan paras Rossini on kyllä tää:
  rossin.img

  Oon kyllä samaa mieltä, että toi on yksi hienoimmista, vaikkei varsinaisesti ookkaan orkkis. Orkkiskuntoisista keräilemällä rakennetuista hienoin on tää:

  Lähetetty 12:44, 3.10.2017, 2 years sitten. # Login to Send PM
 10. Kare_Eskola
  Kare_Eskola
  Profiili

  Ritari: Niin on.

  Korson Kaiku / Hi5bikes.fi / http://vapaaratas.blogspot.fi

  "Cyclocrossin eräs etu on ettei se kestä kauan." - Eugène Christophe.
  Lähetetty 12:45, 3.10.2017, 2 years sitten. # Login to Send PM
 11. josbanse
  josbanse
  Profiili

  Topikin nimeä ei muuten sovi lukea väärin. Pointtina ei ole, että nämä ovat absoluuttisesti parhaita vaan, että lukeutuvat palstan parhaisiin ja ovat minun kontribuutioni niihin.

  Lähetetty 12:46, 3.10.2017, 2 years sitten. # Login to Send PM
 12. Kare_Eskola - 11:45, 3.10.2017  » 
  Ritari: Niin on.

  build not bought.

  skenen joukoissa seisot - skenen lippua kannat

  " I'm built for comfort, I ain't built for speed"
  Lähetetty 12:48, 3.10.2017, 2 years sitten. # Login to Send PM
 13. Konsta
  Konsta
  Profiili

  Höpötykset seis. Hyviä on josbulin pyörät mutta satulat kyllä ahistaa. Ja ansaitsis paremmat kuvat.

  1-vaihteiset: RodagiraScottHelkamaSingularNopsa
  Lähetetty 12:48, 3.10.2017, 2 years sitten. # Login to Send PM
 14. ritari_s - 11:42, 3.10.2017  » 
  Sori, palstan paras Rossini on kyllä tää:

  Lähetetty 12:49, 3.10.2017, 2 years sitten. # Login to Send PM
 15. Tulin juuri postaamaan ^

  nutip - 13:06, 30.11.2014  » 
  mul o tälläne uus pyörä. mitä tykkäätte?

  -

  kid_scientifik - 9:13, 4.1.2017  » 
  valot sammutettu loistavat kirkkaina
  Lähetetty 12:52, 3.10.2017, 2 years sitten. # Login to Send PM
 16. josbanse
  josbanse
  Profiili

  Hyvää keskustelua, jatkakaa kuvien kanssa tänne!

  Lähetetty 12:57, 3.10.2017, 2 years sitten. # Login to Send PM
 17. vasaraasialainen
  vasaraasialainen
  Profiili

  Josbulin pursuit on saatanan kova kanssa.

  monikko ja kuusikulmaista kääpiötä
  Lähetetty 13:04, 3.10.2017, 2 years sitten. # Login to Send PM
 18. tudetski
  tudetski
  Profiili

  Parhaus haastava käsite ja josbanse tais laittaa omat fillarinsa kärkeen määritelläkseen, mitä sen tässä yhteydessä pitäis tarkoittaa. Kovaa merkityskyllästämistä, mut onhan nää siistejä vanhoja teräsrunkoisia ratafillareita ei siinä.

  Lähetetty 14:21, 3.10.2017, 2 years sitten. # Login to Send PM
 19. jarkko
  jarkko
  Profiili

  Rossineissa parasta on levottomat maaliduunit.

  Lähetetty 14:56, 3.10.2017, 2 years sitten. # Login to Send PM
 20. josbanse
  josbanse
  Profiili

  tudetski - 13:21, 3.10.2017  » 
  Parhaus haastava käsite ja josbanse tais laittaa omat fillarinsa kärkeen määritelläkseen, mitä sen tässä yhteydessä pitäis tarkoittaa. Kovaa merkityskyllästämistä, mut onhan nää siistejä vanhoja teräsrunkoisia ratafillareita ei siinä.

  josbanse - 11:46, 3.10.2017  » 
  Topikin nimeä ei muuten sovi lukea väärin. Pointtina ei ole, että nämä ovat absoluuttisesti parhaita vaan, että lukeutuvat palstan parhaisiin ja ovat minun kontribuutioni niihin.

  Lähetetty 15:00, 3.10.2017, 2 years sitten. # Login to Send PM
 21. Jooona
  Jooona
  Profiili

  lukijan vika - ok

  Lähetetty 15:03, 3.10.2017, 2 years sitten. # Login to Send PM
 22. Jooona - 14:03, 3.10.2017  » 
  lukijan vika - ok

  yllättikö?

  kid_scientifik - 9:13, 4.1.2017  » 
  valot sammutettu loistavat kirkkaina
  Lähetetty 15:18, 3.10.2017, 2 years sitten. # Login to Send PM
 23. killa
  killa
  Profiili

  Tuossa fooruminimimerkki josbanse:n pursuitrossinpyörässä on kyllä Rossin-maailman kriteerein äärettömän tylsä maaliduuni ja myös tosi ruma tuo Performance EL -teksti. Siksi ei suosikkini. Mutta hieno, äärimmäisen kisainen laite kyllä muuten ja alkuperäiskuntoisuuden voi laskea plussaksi kun kunto on kai aidosti liki pakasta vedetty myös kosmeettisesti. Hienointa on kuitenkin nähdä näitä klassisen aikakauden äärimmäisyyspyöriä suunnitellussa toimintaympäristössään eli velodromilla tykiteltävänä.

  Lähetetty 15:42, 3.10.2017, 2 years sitten. # Login to Send PM
 24. bike_futurist
  bike_futurist
  Profiili

  itelle rossinit on edelleen italomaailman vivalo/ford mondeo elikkäs vähäc haukotus. Ja siis puhtaasti mielikuvana.

  vissiin siks kun niitä on suomessa niin paljon ja tullu nähtyä liikaa kökkökonversioita

  Lähetetty 15:45, 3.10.2017, 2 years sitten. # Login to Send PM
 25. tewms
  tewms
  Profiili

  Joo kyllä palstan paras Rossini on tuo konversio. By josbanse -lisänimeä kantavista julisteista ehkä tuo sinivalkoinen #2. Paremmat kuvat kyllä olisi kohallaan mikäli caps-ama.

  (-(-_(-_-)_-)-)
  Lähetetty 17:13, 3.10.2017, 2 years sitten. # Login to Send PM

RSS feed for this topic

Reply »

You must log in to post.

Yksivaihde.net » Arvostele mun ajopeli – Rate mybike

Search with Google: