Yksivaihde.net » Aiheen vierestä – Offtopic

Viherpeukalointi, eli kotikasvatuskikat ja -vinkit

(216 posts)

 1. Marttinaattori - 14:53, 11.6.2015  » 
  Laitoin viherpeukkuudessani joskus viime elokuussa avokaadon multaan. Ei ollut sen suurempia odotuksia, mutta nyt mulla on noin 90 cm korkea puun alku, jossa noin 20 lehteä. En kuitenkaan oo niin optimistinen, että mitään syötävää siitä odottaisin koskaan tulevan. Asuispa ei kerrostalossa niin sais jotain hyödyllistäkin kasvamaan.

  Ei tuu hetelmää. Meillä on kans kikka-avokaado kasvamassa. Vaimoni piilotti lasten kanssa siemenen purkkiin, jossa piti olla tomaatinsiemeniä itämässä. Tulikin metrinen avokaadopuu. Kattoo ny selviääkö talven yli. Ite oon kasvatellu sitruunaa ja nyt kolmas yritelmä on selvinnyt jo parin kesäloman yli. Ei siihenkään hedelmiä tule, mutta mulla on sitruunapuu keittiön nurkassa.

  Sopivasti valitussa asumismuodossa on myös se etu, että voi rakentaa kompostin pihalle ja laittaa kesäkurpitsat sinne kasvamaan.

  Production does not come with smooth welds. Written confirmation may support you in the unlikely event of a guarantee claim.
  Lähetetty 8:39, 12.6.2015, 5 years sitten. # Login to Send PM
 2. asi
  asi
  Profiili

  Ai vitsi, viherpeukalointipuuhat ovat lempipuuhiani. Kasvattelin edellisessä kämpässä parvekkeella kaikenlaista goji-pensaasta perinteisiin tomaatteihin. Nyt ei oo parveketta, niin ei oo tullut laitettua kuin pari tomaattia ja yrttejä.

  Oon tässä miettinyt ja yrittänyt tutustua suomalaisten puiden bonsai-kasvatukseen. Ilmeisesti tuolta ojan pohjalta voisi käydä nyysimässä jonkun pienen koivun tai vaahteran taimen ja laittaa ruukkuun. En ole eläessäni bonsaita vielä kasvattanut, mutta oon kuullut että se on haastavaa (palkitsevaa) puuhaa!

  njs osa counter: 2 4 0 2 3 7

  one fiksi to fixie with
  Lähetetty 9:34, 12.6.2015, 5 years sitten. # Login to Send PM
 3. Laku
  Laku
  Profiili

  Yleensä kaikki kasvaa itsekseen, paitsi jos on kiinnostunut puutarhanhoidosta.

  Hmh, no siinä nytte ei oo mitään järkee.
  Lähetetty 9:43, 12.6.2015, 5 years sitten. # Login to Send PM
 4. munccis
  munccis
  Profiili

  Aaah, viherpeukalointi. Tällä viikolla pistetty saviseen hiekkamaahan 35 metriä perunavakoa, porkkanapenkki, sipulipenkit, herne-papupenkki, salaattia, auringonkukat ja avomaan kurkkua.

  Tietysti myös tunkioon lyöty kesäkurpitsaa isosti. Katsotaan nyt, mitkä kaikki kasvit ovat sitä mieltä että meidän maa ja kastelujärjestelmä ovat hyviä :D

  tutam - 10:38, 13.5.2020  » 
  ACAB = All Chips Are Bäst
  Lähetetty 9:43, 12.6.2015, 5 years sitten. # Login to Send PM
 5. peltsip
  peltsip
  Profiili

  ite kaivoin takapihalta varmaan toista tonnia multaa ylös että sain isomman puukatteen ja villiintyneet edellisten asukkaiden istuttelut pois ennenkuin juuret ehtii rakennuksen kivijalkaan täysin. saas nähdä jos vielä joku päivä innostuis. oishan tuota varmaan jotain 60+ hehtaaria myynnissä peltoa ja metsää kohtuuhintaan jos maanviljelijähommat elämänvalintana kiinnostais ja sen ääneen sanoisi. ja vuokralle vois saada vaikka puoli hehtaaria peltoa kohtuullisen ajomatkan päästä kasvatteluja varten.

  gpxgxp leiriin laskuri count 22.4.2017 = 100+100+10+160+30=400e
  Lähetetty 9:56, 12.6.2015, 5 years sitten. # Login to Send PM
 6. ^ Kotipuutarhalehdestä.
  Pari vuotta oli säkkipuutarha kalaforniassa, mut kun muutettiin kallioon, siirsin säkit sisäpihalle. Yrttejä ja salaatteja tulee takapihalta, samoin kukkapenkissä kasvaa maa-artisokkaa.

  skenen joukoissa seisot - skenen lippua kannat

  " I'm built for comfort, I ain't built for speed"
  Lähetetty 10:31, 12.6.2015, 5 years sitten. # Login to Send PM
 7. Hyvänmielen topic.
  Oispa piha.

  kid_scientifik - 9:13, 4.1.2017  » 
  valot sammutettu loistavat kirkkaina
  Lähetetty 10:38, 12.6.2015, 5 years sitten. # Login to Send PM
 8. Leonard
  Leonard
  Profiili

  ^On.
  Oispa edes ikkunalauta, fakin ranskisparveke.

  Lähetetty 10:39, 12.6.2015, 5 years sitten. # Login to Send PM
 9. Tommosella kaiteeseen kiinnittyvällä kukkalaatikolla tai tai parvekelaatikolla pääsee pitkälle. Ja noi säkit tai finlavasta askarrellut kasvatuslaatikot sopii vallan mainiosti kerrostalon pihalle. Kuopiossa asuessa kasvoi perunaa ranskalaisella parvekkeella.

  Mutta minä nyt tykkäänkin tehdä asioita vaikeasti. Tai ihan vain nähdäkseni, onnistuuko.

  Ainiin, ja jos joku tarvitsee mintun taimia helsingissä, minulta saa juuri niin monta kuin halua..

  skenen joukoissa seisot - skenen lippua kannat

  " I'm built for comfort, I ain't built for speed"
  Lähetetty 10:40, 12.6.2015, 5 years sitten. # Login to Send PM
 10. zykkeli
  zykkeli
  Profiili

  Hienoa!

  Meillä tosiaan pieni kasvimaa (about 3m x 6m) ja siihen jatkeena 3x3 kasvihuone joka tosin vielä kesken kun meni vanha vaihtoon. Ei siis tälle kesälle sinne oikein mitään. Muutamat kasvatuslaatikot noiden lisäksi ja vanhan kasvihuoneen jämistä rakennettu kasvatuskaappi ja pienempi laatikko.

  Marjapensaita on jokunen (karviaista, punaista ja mustaa viinimarjaa ja vadelmaa) ja sitten luumupuu ja omenapuu. Ja sitten sitä raparperiä joka on levinnyt aika kovin.

  Sellaista pienimuotoista hyöty-puuhailua. En jaksa kovin speksata ja hifistellä kasvattamisessa ja enemmänkin sellaista muksujen kanssa puuhailua. Pistää vaan aina puitteet ok-kuntoon ja sitten tavara maahan kasvamaan.

  Inhoan säilömistä ja muuta hieromista, joten pitkälti jutut laskettu sen mukaan, että tulee syötyä suurin osa tuoreena.

  Oma kaivo on kiva ja joki vieressä niin ei kasteluveden kanssa tarvitse niin miettiä.

  Linnunpelätti pitäisi rakentaa kun ei naapuruston kissat oikein saa koko hommaa hoidettua.

  edit. okei, myönnetään tuon pellon ehkä vähän levinneen eli varmaan lähempänä 4X8

  - Judda -
  Lähetetty 10:45, 12.6.2015, 5 years sitten. # Login to Send PM
 11. zykkeli
  zykkeli
  Profiili

  niin, ja jos nyt topicin otsikon mukaisesti jotain vinkkejä sanoisin niin ei kannata yrittää miettiä juttuja liian vaikeasti. Aika pienillä jutuilla saa juttuja kasvamaan kuten Odiekin tuolla jo sanoi.

  - Judda -
  Lähetetty 10:51, 12.6.2015, 5 years sitten. # Login to Send PM
 12. Just bäst topik.

  Joskus vuosia sitten olin kanssa rakentamassa kaverien kera viljelylaatikkoa Viikin HOAS-talojen läheisyyteen (vissiin ihan luvallinen jopa), mutta itse viljelyssä olin kyllä ihan käsi. Multa tuohon tuli Helsingin vedeltä ja siinä kyllä ainakin fenkoli ja kesäkurpitsa taisivat kasvaa kohisten. Kävi ilmi, että meidän uuden taloyhtiön pihalla on viljelylaatikoita, joita voisi ehkä ensi vuodeksi yrittää hommata.

  Jamssia, taaroa ja banaania olen istuttanut kaskimaahan kun tein kenttätutkimusta Uudessa-Guineassa. Hyvässä ohjauksessa jopa mun istuttamista banaaneista tuli ihan syötäviä ;)

  Paikalliset viljelytekniikat olivat todella hienostuneita. Etenkin yhden jamssilajin sai nähdä oikeasti paljon vaivaa. Maa piti ensin putsata täysin kaikesta ylimääräisestä, kuten lehdistä ja risunpätkistä, jotka olivat kasken jäljiltä jääneet. Sitten piti tehdä möyhennetystä mullasta kumpu, jonka sisään jamssi aseteltiin pitäen huolta, että on oikeassa asennossa, että lähtee kasvamaan oikeaan suuntaan. Tämän jälkeen piti vielä tehdä tukipuut köynnöksille.

  Oli aika hämmentävää miten päteviä viljelijöitä väki siellä maaseudulla oli. Jengi osasi nimetä satoja kasveja ja yksistään taarolla oli useita kymmeniä nimettyjä alalajeja, joiden erot olivat välillä häviävän pieniä, tyyliin pienet sävyerot lehdissä tai vastaavaa.

  Everything matters (probably because there is so much of it).
  - Roy Wagner
  44/17
  Lähetetty 10:58, 12.6.2015, 5 years sitten. # Login to Send PM
 13. Leonard - 10:39, 12.6.2015  » 
  ^On.
  Oispa edes ikkunalauta, fakin ranskisparveke.

  Ois ees se ranskisparveke.
  Jos virittelis jonkun portaledgen ikkunasta roikkumaan. Sais kiipeilyyn multipitch treeniä kans?

  kid_scientifik - 9:13, 4.1.2017  » 
  valot sammutettu loistavat kirkkaina
  Lähetetty 11:04, 12.6.2015, 5 years sitten. # Login to Send PM
 14. munccis
  munccis
  Profiili

  tutam - 10:58, 12.6.2015  » 

  Jamssia, taaroa ja banaania olen istuttanut kaskimaahan kun tein kenttätutkimusta Uudessa-Guineassa. Hyvässä ohjauksessa jopa mun istuttamista banaaneista tuli ihan syötäviä ;)

  Topik is ded :D

  tutam - 10:38, 13.5.2020  » 
  ACAB = All Chips Are Bäst
  Lähetetty 11:07, 12.6.2015, 5 years sitten. # Login to Send PM
 15. kyttyra
  kyttyra
  Profiili

  Laku - 9:43, 12.6.2015  » 
  Yleensä kaikki kasvaa itsekseen, paitsi jos on kiinnostunut puutarhanhoidosta.

  Niin varmaan. Mulla olis monta hauskaa tarinaa miten viherkasvit tapetaan. Esim kämppiksen hamput vuonna miekka ja altavista. Se menee näin:
  1) hanki tyttöystävä jolla on kissa
  2) ota kissa hoitoon kun em. henkilö lähtee sukuloimaan
  3) anna asioiden edetä omalla painollaan

  Eniveis nyt meillä olis Keski-Suomesta saakka kiikutettuja kesäkurpitsan taimia. Aateltiin laittaa ne maahan harson alle. Selviiköhän ne hengissä jos yöllä on alle 10 astetta lämmintä? Sipulit voi ainakin paksusti samassa paikassa harson alla, mut niitä kai on aika vaikea tappaa.

  On mulla ihan oma projektikin eli suuresti himoitsemani rucolan taimet ikkunalla. Istutusmultaan ja altakasteluruukkuun/kaukaloon ne laitoin. Toistaiseksi kaikki hyvin, mutta pelkään niidenkin puolesta...

  wtpooh: "Helvetti, kyllä keski-ikäinen konttorirotta on kykenevä jos sen annetaan vaan olla ja toteuttaa itseään."
  Lähetetty 11:21, 12.6.2015, 5 years sitten. # Login to Send PM
 16. k_ma
  k_ma
  Profiili

  Ite tykkään "kasvattaa" marjoja: mansikkaa, viinimarjoja (punani, musta ja valkoinen), karviaista ja vadelmaa. Lisäksi laitettiin sembramännyn juurelle pensasmustikoita ja lakkaa. Potut nakkasin peltoon ja rouva jotain muuta. Katotaan mitä nousee. Luumupuu selvisi pupujen pahoinpitelystä ja omena saattaisi kantaa pikkasen satoa tänä vuonna.

  Kastemadot ovat ilmeisesti merkki hyvästä maasta, joten ton kokosten kanssa ihan hyvällä mallilla (oikeasti oli pituutta vielä x2, mutta hidas kameramies) :)

  Ei niin ketterä, mutta aina eri paikassa.

  Muista, että käyttäytymistäsi kaduilla ja julkisilla paikoilla tarkkaavat tuhannet silmät ja että ihmiset siitä tekevät johtopäätöksiään.
  Lähetetty 11:41, 12.6.2015, 5 years sitten. # Login to Send PM
 17. wehola
  wehola
  Profiili

  Meillä useampana vuonna koitettiin herneitä, kukkakaali ja parsakaalia. Kaalit söi etanat. Ja herneistä tuli jos tuli paskan makuisia. Villirucolaa on penkissä mutta ainakin viimevuonna tuhottoman kitkerän makuisia. Rucola tarvii reilusti vettä jotta ei ole kitkerää.

  "Vänkääjät vänkää oli ne vuoden ollu tai alusta asti"
  -e@e
  Lähetetty 11:56, 12.6.2015, 5 years sitten. # Login to Send PM
 18. Chilejä kokeillu kasvatella. Nyt kolmas sato menossa. Virheistä yrittänyt oppia ja vaihtelevalla menestyksellä tulosta tullut. Välillä huono sato, toisinaan vielä huonompi. Saas nähä miten tällä kertaa käy. Helppoja runsassatoisia lajeja piti olla.

  Pihalla on nuorehko omenapuu, josta piirakan verran on satoa vuosittain saatu.
  Pari vielä nuorempaa omenapuuta söi puput talvella, kun "ei täällä mitään jäniksiä ole", ja jäi suojaverkot talveksi asentamatta. Oli niitä saatana!

  Viinimarjapuskat, karviaismarjapuska, raparperipöheikkö löytyy myös.
  Tälle kesälle laitettiin myös herneitä ja ns. turhaan koristekukkapenkkiin raivattiin tilaa hyötykasveille.

  Viime kauden mahtavin juttu oli marja-aronia. Pensasaitana sitä kiertää tonttia ja hoksattiin, että niitä marjojahan voi oikeasti käyttää hyödyksi. Helppo ja nopea poimiakin vielä. Sato oli älyttömän runsas, oikein notkuva. Anoppi keitteli marja-aroniasta ja mansikasta mehua ja erittäin hyvää on. Itse tein aronia-likööriä ja sekin tuntui maistaneille maistuneen.

  Tämmöstä pienimuotoista testailua ja onnistumisen riemun tavoittelua, pettymyksen nielemistä.

  Tulipa hyvä mieli topsua lukiessa!

  E: Ai niin, onhan meillä mansikoitakin mutta koira aina kusee niihin ja just niihin niin eipä ole syöty ei.

  Lähetetty 12:25, 12.6.2015, 5 years sitten. # Login to Send PM
 19. zykkeli
  zykkeli
  Profiili

  Meillä on rucolasta tullut aivan hyvää, mutta joo vedellä varmaan lutrattu suht reippaasti.

  Teki muuten maalle aika hyvää kun syksyllä kärräiltiin haravoituja lehtiä pellon pinnalle kerrokseksi (ei mitään älyttömän paksua patjaa) ja sitten heti keväällä käänsin ne kunnolla man sisään. Sitten vähän myöhemmin keväällä vielä vähän lehtiä ja risuja kulotin tuossa pellon pinnalla ja käänsin nekin sisään ja tein penkit.

  - Judda -
  Lähetetty 12:33, 12.6.2015, 5 years sitten. # Login to Send PM
 20. wehola
  wehola
  Profiili

  Meillä peltoon ja istutuspenkkeihin on biokompostista ja lehtikompostista kannettu muhosta ja multaa. Maissit viihtyvät hyvin ja kasvavat isoiksi. Kiva hakea pellolta maissintähkiä avata ja lisätä sisään voita, suolaa ja pippuria. Lehdet takaisin kiinni ja grilliin. On muuten melko nannaa. Sama kesäkurpitsa ja kurpitsa viihtyvät todella hyvin ja ovat satoisia.

  "Vänkääjät vänkää oli ne vuoden ollu tai alusta asti"
  -e@e
  Lähetetty 13:04, 12.6.2015, 5 years sitten. # Login to Send PM
 21. rokpete
  rokpete
  Profiili

  vähän ikävä meidän sitruunapuuta. uudet asukkaat oli jo saaneet oliivipuun tapettua, sitruuna elossa kuulemma. no, ens viikolla voi vähän halata.

  *** Hidas ja hiljainen ***
  Roipetta jouten:
  Lähetetty 13:56, 12.6.2015, 5 years sitten. # Login to Send PM
 22. zykkeli
  zykkeli
  Profiili

  joo, biokompostia ei olla suoraan penkkeihin kärrätty vaan pidemmän kierron kautta. Lehtikompostista sitten taas tavaraa kyllä.

  Biokompostilla on lannoitettu suoraan pensaita ja omenapuita ja siinä toiminut hyvin. Tähän minulle aika vasta kerrottiin vinkiksi, että esim. omenapuun ympäristöön kannattaisi istutuslapiolla tehdä kuoppia (varmaan jollain putkenpätkälläkin voisi) ja laittaa biokomposti noihin ja sitten vain nurmikansi päälle --> pitäisi lannoituksen hyödyn kohdentua paremmin its kasville ympäröivän nurmikon ja muiden kasvien sijaan.

  - Judda -
  Lähetetty 13:59, 12.6.2015, 5 years sitten. # Login to Send PM
 23. Laku
  Laku
  Profiili

  Kelasin joskus että kompostin vois tehdä siihen omenapuun ympärille, menis ravinteet suoraan kohteeseen. Mutten tiedä miten se vaikuttais johonkin.

  Hmh, no siinä nytte ei oo mitään järkee.
  Lähetetty 14:48, 12.6.2015, 5 years sitten. # Login to Send PM
 24. pieni merenneito
  pieni merenneito
  Profiili

  onks tipsei salaattien suhteen? puskeeko uutta lehteä jos maltillisesti popsii eli onko järkeä pistää johki ruukkuun?

  20180418: Oppiraha count 6220€ since 3.6.2014
  ༼ ༎ຶ ෴ ༎ຶ༽ hell is my natural habitat
  Lähetetty 18:05, 12.6.2015, 5 years sitten. # Login to Send PM
 25. wehola
  wehola
  Profiili

  Joo näin tekee.

  "Vänkääjät vänkää oli ne vuoden ollu tai alusta asti"
  -e@e
  Lähetetty 18:35, 12.6.2015, 5 years sitten. # Login to Send PM

RSS feed for this topic

Reply »

You must log in to post.

Yksivaihde.net » Aiheen vierestä – Offtopic

Search with Google: