Yksivaihde.net » Aiheen vierestä

Saunat ja saunoissa kylpeminen

(142 posts)

 1. spacer
  spacer
  Profiili

  Etsin vastaavaa lankaa, en löytäny. Löyty vaan topicceja erinäisistä tapahtumista joissa mainittiin sauna.

  Kuka saunoo, kuka ei, miksi ja miksi et? Missä saa/oot saanu parhaat löylyt ja fiiliksen? Onko Rajaportin saunalle haastajaa? Yksin vai yhdessä, onko esim Sompasaunan meininki liian vapaamielistä?

  Missä kaupungeissa on yleisiä saunoja jotka kannattais ottaa turistikohteeksi?

  Sana on vapaa.

  -saunatonttu

  Lähetetty 12:14, 25.10.2014, 5 years sitten. # Login to Send PM
 2. Rakastan saunomista.

  Vasta noin 10 vuotta sitten keksin kaverin kanssa mielestämme parhaan tavan heittää löylyä: Vettä nakellaan kiukaalle tasaiseen tahtiin mutta melko pieni määrä kerrallaan. Jos rupeaa tuntumaan tukalalta niin veden määrää vähennetään mutta tahti pidetään samana. Tovin päästä rupeaa tuntumaan todella hyvältä. Vettä voi nakella tässä vaiheessa enemmänkin ja on auvoista. Kohta on jo niin hyvät fiilikset että sen veden nakkelunkin unohtaa. Suosittelen kokeilemaan tekniikkaa omassa saunassa tai kaveriporukassa.

  Omassa talossa on sauna mutta siellä ei ilma vaihdu kunnolla ja voi ottaa vain pikalöylyjä.

  Malmin uimahallissa kävin joskus ahkeraan, mutta siellä aikuiset miehet rupesivat ulisemaan ettei saa heittää liikaa löylyjä. Eivät suostuneet siirtymään alemmille lauteille vaikka siellä niitä lauteita on viidessä eri tasossa. Malmi meni boikottiin pitkäksi aikaa.

  Onni onnettomuudessa: uutta saunaa etsiessäni löysin kuusijärven. Kuusijärvellä on varsin hyvä sähkösauna ja erillinen miedompi sauna niille jotka ei tykkää löylyistä. Kuusijärvellä on myös uusi savusauna jota en ole vielä kerennyt kokeilemaan.

  Olutta en tykkää juoda saunoessa. Tulee liian pöhnäinen olo. Saunan jälkeen olut on herkkua.

  Knit Fast. Dye yarn.
  Lähetetty 12:56, 25.10.2014, 5 years sitten. # Login to Send PM
 3. toi kyllä siepoo porukalla saunomisessa eniten kun itketään löylyn heittämisestä.

  tuliko korkeat lämpötilat yllätyksenä kun päätit sijoittaa itsesi saunaan?

  Lähetetty 13:00, 25.10.2014, 5 years sitten. # Login to Send PM
 4. User has not uploaded an avatar
  Anonymous
  Profiili

  Ääni kotiharjulle. Jos tuntuu ettei löyly riitä, niin voi kiivetä piippuhyllylle ja määrätä tahdin. Kitisijät voi mennä jäähylle. Pirun hyvä sauna ja letkee meno!

  Lähetetty 14:14, 25.10.2014, 5 years sitten. # Login to Send PM
 5. ....
  ....
  Profiili

  sauna on paras aina ja ikuisesti. 17v asti joka päivä saunassa kun porukoilla asuin, ja siitä eteenpäin talonyhtiöiden saunoissa.

  nykyään vain to-pe pääsee saunomaan mutta siinä istutaan sitten se 1.5h putkeen.

  saunajuomana parras on tietenkin kokis ja fanta lasipullossa jääpala-astiassa.

  Lähetetty 14:26, 25.10.2014, 5 years sitten. # Login to Send PM
 6. Uomo
  Uomo
  Profiili

  Omakohtaisella kokemuksella enemmän haittaa yleisissä saunoissa tulee himoheittäjistä eikä niinkään kitisijöistä. Muiden huomioon ottaminen ja kohteliaisuus ovat ominaisuuksia, jotka tuppaavat useimmilta sauna-Timoilta puuttuvan.

  Harjutori on aika leppoisa meiningiltään. Kuten melkein kaikki yleiset saunat noin niinku yleisesti.

  Vaihtelu virkistää: http://www.monivaihde.net

  Tissiposket itkee vääriä kierteitä ja käsien likaantumista.
  Lähetetty 14:34, 25.10.2014, 5 years sitten. # Login to Send PM
 7. RTZ
  RTZ
  Profiili

  Itse en myöskään viihdy saunassa, jos kauhan varressa on sauna-Timo jolla on mennyt leuanvetokisa ja rentouttava löylyhetki sekaisin.

  asb - 13:48, 9.3.2018  » 
  aika siistiä vetää muna asennossa alaotteelta autojen ohi
  Lähetetty 14:36, 25.10.2014, 5 years sitten. # Login to Send PM
 8. Tinpe
  Tinpe
  Profiili

  Sauna on paras, ja kalja. Nykyisessä talossa harmillisesti vain yksi vuoro varattuna perjantaisin, tosin viikonloppuisin tulee usein oltua jossain reissussa missä saunaa on tarjolla. On kyllä pitänyt ehdotella jo pitkään taloyhtiölle että voisivat kehitellä jonkinlaisen lenkkisauna -systeeminen vaikkapa keskiviikolle että pääsisi useammin.

  Aikaisemmin asuessani HOAS:lla olivat useamman kerran viikossa olleet yleiset vuorot ihan huippuja, pääsi mukavasti tutustumaan muihin asukkaisiin. Etenkin Kantsussa asuessani taloon majoitettiin todella paljon vaihtareita joiden kanssa oli hauska saunoa kun harvemmin olivat kyseistä hommaa aikaisemmin harrastaneet. Useampikin uhosi kovasti rakentavansa saunan kun pääsevät takaisin kotopuoleen.

  Mielestäni oli myös yllättävää että saunassa viihtyminen tuntuu olevan todella globaalia, en varmaan paljon valehtele jos väitän että tuli saunottua tuona aikana ihmisten kanssa jokaiselta mantereelta, ja kovasti tuntuivat nauttivan ihan riippumatta siitä mistäpäin olivat kotoisin.

  Too true to be good.
  Lähetetty 14:55, 25.10.2014, 5 years sitten. # Login to Send PM
 9. crtn
  crtn
  Profiili

  Olin viime viikolla Tallinnassa. Tartu maantie 79 tai jotain siihen suuntaan, morsiuspukuliikkeen alakerrassa, on leilisaun. Asiallinen ja rauhallinen meininki pukuhuoneessa nautitaan omia juomia ja maustekalaa. Työntekijätäti oli skandaloitunut, kun meillä ei ollut sandaaleja. Pidimme vähän erikoisena, että saniteettitasoltaan niinkin jälkeenjääneessä paikassa kuin Tallinnassa vaahdotaan sandaaleista. Täti löysi jostain parin sandaaleja, pesi ne ja antoi meille. Teeskentelimme kiitollisia. Suihkuttelun jälkeen saunaan, jolloin selvisi miksi sandaaleja tarvitaan. Lauteet olivat niin kuumat, että niille meno ilman sandaaleja oli tuskallista. Muilla saunojilla oli löylyhatut, vaikka löylyä ei kukaan heittänyt. Se johtui ehkä siitä, että saunassa lämpötila oli 135 astetta. Suosittelen.

  Lähetetty 16:25, 25.10.2014, 5 years sitten. # Login to Send PM
 10. Laku
  Laku
  Profiili

  Olen siinä onnellisessa asemassa että käytettävissä on kaksi parasta saunaa missä olen ikänään ollut. Oma ja vaimon mökin sauna. Omassa on 60-luvun MISA-kiuas joka antaa todella hyvät löylyt pienellä polttoaineen kulutuksella. Huone on n.3X4m ja sisältää sekä pesu-että löylytilan. Ja kiukaassa on kiviä aikas paljon, alla nopeampaa pienempää vulkaniittikiveä ja päällä hitaampaa isoa kokoa oliviinidiabaasia. Välissä on laavakivipesä. Monta vuotta suunnittelin häydellistä saunaa, kun tämän sain, en ole tehnyt muuta kuin kiukaan vuotokohtien paikkauksen ja noi kivet valitsin semmoisella steelisrealkyllämääparhaitentänkinhommantiedän-metoodilla. Uuh ihanasti lämmittää nytkin.

  Mökillä on 73/74-vuoden AK-47. Suosittelen kaikille todella lämpimästi ko. kamppeen hankkimista jos semmoisen sattuu jossain kirpparilla tai ilmoituksessa hoksaamaan. Nykyiset näyttävät ihampaskalta ja internetin käyttäjätkin haukkuvat. AK-47 on hämmmästyttävän hyvä vehje kun sen lämmittää oikein. Saunan puhutaan olevan hiljentymispaikka suomalaisille. Vasta Aitokiukaalla varustetussa saunassa huomaa hämmentävän hiljaisuuden ja rauhallisuuden mikä kuumassakin saunassa voi olla, tuli ei humise, puut ei räksy, tarmostaatti ei naksu, vastukset ei surise.

  Toki Suomessa on lukematon määrä muitakin kertalämmitteisiä kiukaita, mutta AK on ainoa minkä tiedän kaupallisista ratkaisuista.

  Em. intoani vielä lisää se että tuo löylylaitos sijaitsee n. 5m päässä ihanaisesta Rautavedestä. Kotona ei uimamahdollisuutta valitettavasti ole mutta joskus pääsee lumihankeen pyllähtelemään, jos sitä sattuu olemaan.

  Mielestäni vetäminen kuuluu saunaan. Siinä on yksi mainio mahdollisuus miettiä syviä syntyjä ja saada ihan mainioita ajatuksia. Se toinenkin vetäminen on saunassa joskus ihan paikallaan. On hienoa kun hiki lentää ja sydäri on ihan just tulossa, pyörryttää ja heikottaakin parhaimmillaan, mutta kuti ei vaan lennä kuin vasta pesuhuoneen puolella.

  Yleisten saunojen selkänahankärventäjistä tuli mieleen se hauska tapaus kun olin Nokian uimahallissa ja vastapäätä tuli istumaan joku alakerran punttisalin kovis jonka olin aiemminkin löylyttänyt suihkuun hörppimään viilentäviä vesiä. Aloitimme tapojen mukaisen löylytyksen( kummallakin oma kiulu ja kuuppa), kun tunsin polttavan kuumuuden korvissani. Mitä vittua!? Olin juuri leikannut vanhan kunnon hippimittaisen tukkani vanhaan kunnon skinnarimittaan ja tajusin juuri menettäneeni voimani, niinkuin Simsoni aikoinaan. Pakkohan se oli löylyttää pihalle, mutta kyllä korvat punotti.

  Hmh, no siinä nytte ei oo mitään järkee.
  Lähetetty 16:32, 25.10.2014, 5 years sitten. # Login to Send PM
 11. peltsip
  peltsip
  Profiili

  just pistin saunan päälle ja evääksi on kaljaa jääkaapissa. ei kiire mihinkään niin vois vetää pitkän kaavan kautta eli ainakin kertaalleen käydä pihalla höyryämässä. sähkökiuas aika meh mutta kunhan roiskii kunnolla vettä seinille ja sammuttaa kiukaan saunaan mennessä niin ihan ok silläkin pärjää.

  nyt vaan sit ulos käppäilemään eka bout tunniksi niin maistuu saunakin sit paremmalta.

  gpxgxp leiriin laskuri count 22.4.2017 = 100+100+10+160+30=400e
  Lähetetty 16:48, 25.10.2014, 5 years sitten. # Login to Send PM
 12. Mika K
  Mika K
  Profiili

  ^Sama resepti täällä kaupungissa. Mökkisauna on sitten asia erikseen.

  Mutta odotan kyllä, että Ouluunkin saataisiin kunnon yleinen saunameininki jossain vaiheessa taas aikaiseksi. Se olis aika mahtavaa, sillä Kesän Sauna Tuiran rannassa oli kyllä yks parhaista jutuista, mitä tänä kesänä Oulussa ilmaantui "katukuvaan"..

  Lähetetty 16:53, 25.10.2014, 5 years sitten. # Login to Send PM
 13. Oulustahan on erittäin pakko kehua Oulu Fixedin virallista skene-saunaa
  Viime kesänä debytoineen yleisen saunan meininki oli ns. kohdillaan. Toivottavasti jatkaa tulevana kesänä.
  Oikeestaan olin jopa hieman ihmeissäni ja positiivisesti yllättynyt, ettei kukaan vajakki toteuttanut yön pimeydessä mitään suurempia aivopieruja ja sauna säilyi kunnossa. Hyvä niin.
  Jos tuutte kesällä Uleåborgiin niin tuonne!

  E: Mika K samoilla asioilla.

  Lähetetty 16:54, 25.10.2014, 5 years sitten. # Login to Send PM
 14. Juissi
  Juissi
  Profiili

  Uimastadikan kuumemmassa saunassa päivystää sellaisia seitenkymppisiä piikkitukkia saunamajureina, ettei niinko mitään rajaa. Keuhkot menee karrelle jo ovella ekaa kertaa sisäänhengittäessä ja silmät kuivuu pysyvästi auki.

  Muutoinhan olen kyllä sitä mieltä, että jos ns. yleisessä saunassa on liian kuuma, pitää mennä alemmas istumaan tai poistua. Uliseminen ei kuulu etikettiin. Perhe- /kaveriolosuhteet ovat toki asia erikseen. Itsehän en kuumista löylyistä juuri diggaile vaan tasainen ja pitkä miedompi lämpö on juttuni.

  Yhtäkkiä en keksi muita, tähän saakka, läsnäolollani kunnioittamiani tilanteita joihin olut ei sovi, kuin siunaustilaisuus kappelissa.

  ...että sikäli.
  Lähetetty 16:58, 25.10.2014, 5 years sitten. # Login to Send PM
 15. Dr.Jones
  Dr.Jones
  Profiili

  Just pistin puulämmitteisen lämpeemään. Eilen reilu tunti löylyjä ja tänään ainakin sama setti. On se mukava.

  "vittu....isi ja äiti sano etten saa ajaa fixillä"
  -Ale99
  Lähetetty 17:29, 25.10.2014, 5 years sitten. # Login to Send PM
 16. Kyrlinen
  Kyrlinen
  Profiili

  Meillä kaveriporukan sääntö, ettei örvellyskunnossa saunaan mennä jo jos joku yrittää niin sitä ei sitten porukalla päästetä. Työssä tullut palovammoja nähtyä muutenkin niin hirveesti. Puolet kaikista palovammoista tulee saunoessa ja 4/5 asiakkaasta ollut päissään. Saunassa ei muutenkaan mun mielestä pidä kinastella mistään, menee fiilis äkkiä.

  Mullakin takana 19 vuotta puulämmitteisessä saunassa päivittäin, joskus kaksikin kertaa vuorokaudessa. Maalla koko päivän heinähommien jälkeen just parasta, etenkin rantasaunalla, joka rakennettu muistaakseni 30-luvulla. Saunasta uimaan, nouse taas laiturille ja kato tyyntä järvenpintaa, hengitä syvään. Saunasta sitten vähintään kerran vuodessa avantoon.

  Lähetetty 17:35, 25.10.2014, 5 years sitten. # Login to Send PM
 17. peltsip
  peltsip
  Profiili

  aika karuja ne urbaanit legendat kylmäpalvipossujuopoista a la saunan ylälauteelle yön yli sammuminen. kyllä saunominen ja kaatokänni pitää pitää erillään. itellä ainoastaan juhannuksena välillä vaikeaa sen kanssa kun silloin pitää saunoa aina kun joku kysyy että oisko halukkaita saunojia ;)

  gpxgxp leiriin laskuri count 22.4.2017 = 100+100+10+160+30=400e
  Lähetetty 17:44, 25.10.2014, 5 years sitten. # Login to Send PM
 18. Uomo - 15:34, 25.10.2014  » 
  Omakohtaisella kokemuksella enemmän haittaa yleisissä saunoissa tulee himoheittäjistä eikä niinkään kitisijöistä. Muiden huomioon ottaminen ja kohteliaisuus ovat ominaisuuksia, jotka tuppaavat useimmilta sauna-Timoilta puuttuvan.

  No miten kitisijät ottavat himoheittäjät huomioon? Miksi sinne alemmalle lauteelle ei voi siirtyä? Sitä vartenhan ne alemmat lauteet ovat olemassa jotta jokainen voisi nauttia saunasta.

  Mainion saunatopicin innoittamana raavin viimeisistä pennosistani kertamaksun kasaan ja lähdin taas malmille saunomaan. Ja taas meni rahat hukkaan, en saanut löylyjä kun joku ylälauteilla rupesi kitisemään.

  Knit Fast. Dye yarn.
  Lähetetty 17:59, 25.10.2014, 5 years sitten. # Login to Send PM
 19. wehola
  wehola
  Profiili

  Puusauna sähkösaunaa parempi.

  "Vänkääjät vänkää oli ne vuoden ollu tai alusta asti"
  -e@e
  Lähetetty 18:07, 25.10.2014, 5 years sitten. # Login to Send PM
 20. Dr.Jones
  Dr.Jones
  Profiili

  Tässä on meidän kaveriporukan puulämmitteinen.

  "vittu....isi ja äiti sano etten saa ajaa fixillä"
  -Ale99
  Lähetetty 18:09, 25.10.2014, 5 years sitten. # Login to Send PM
 21. Tällä viikolla joka päivä pitkät löylyttelyt mökin 50-lukulaisessa isossa puusaunassa. Eipä oo ikävä sähkösaunaa vaikka koskaan ei oo kyllä missään saunassa vituttanutkaan.

  Toisella mökillä on AK-47. Taivahan tosi että paras kiuas vaikka vaatii vähän tarkkuutta lämmittämisessä yms.

  Uomo - 15:20, 20.3.2015  » 
  Kelpais olla lahtelainen pyöräilijä.
  Lähetetty 18:10, 25.10.2014, 5 years sitten. # Login to Send PM
 22. wehola
  wehola
  Profiili

  KOWA!

  "Vänkääjät vänkää oli ne vuoden ollu tai alusta asti"
  -e@e
  Lähetetty 18:10, 25.10.2014, 5 years sitten. # Login to Send PM
 23. peltsip
  peltsip
  Profiili

  oma kiuas-top3:
  savusauna
  muut (puu paras ja muut hyviä kanssa paitsi jos polttoöljylämmitteisessä tulee katkut saunaan sisälle)

  gpxgxp leiriin laskuri count 22.4.2017 = 100+100+10+160+30=400e
  Lähetetty 18:18, 25.10.2014, 5 years sitten. # Login to Send PM
 24. RTZ
  RTZ
  Profiili

  AK-47 +1.

  Ja tossa löylyheitossa ja kitisemisessä ja huomaavaisuudessa ja kaikessa muussa on kans tärkeää, että se, joka haluaa kovimmat löylyt istuu sillä paikalla saunassa minne ne kovimmat löylyt tulee. Yleensä siis kiuasta vastapäätä olevassa nurkassa. Muuten kova löylymies tulee vahingossa parkinneeksi kavereiden selkänahat jos se löylyn ensimmäinen ja kuumin henkäys menee itseltä ohi.

  asb - 13:48, 9.3.2018  » 
  aika siistiä vetää muna asennossa alaotteelta autojen ohi
  Lähetetty 18:25, 25.10.2014, 5 years sitten. # Login to Send PM
 25. Pedro
  Pedro
  Profiili

  mullon tämönen himassa:

  mainio löylykone, alemmasta osasta saa kireemmät ja pistävämmät löylyt, yläosaa kun liruttelee niin tulee erittäin pehmeä ja lempeän märkä löyly. omassa kiukaassani on tämmönen hieman hottentotihko luukku…

  "kognitiivista dissonanssia tursunnu isolla patruunapuristimella about jokaisesta ruumiinaukosta."
  Lähetetty 18:37, 25.10.2014, 5 years sitten. # Login to Send PM

RSS feed for this topic

Reply »

You must log in to post.

Yksivaihde.net » Aiheen vierestä

Search with Google: