Yksivaihde.net » Projektit

Projekti: Muuttohaukka

(73 posts)

 1. Convdo
  Convdo
  Profiili

  Tämähän ei ole nyt sitten mikään projekti projekti, vaan sellainen lego-projekti. Osta ja kasaa.

  M-koon Singular Peregrine on siis tilauksessa. Ajattelin tuupata oman ketjun pystyyn, koska kuitenkin kysyttävää tulee ja neuvoja tulen tarvitsemaan. Lähdetään siis liikkeelle siitä, mitä haetaan. Lyhyesti: tarkoitus on kasata ympärivuotinen työmatkapyörä. Kiinteä välitys, talvella niin leveät renkaat kuin mahtuu (Extreme 294?) ja kesällä kapeampaa lokasuojien kera. Retkeilyä varten haluan pitää takaportin auki siten, että vaihtaisin voimansiirron esim. Alfine tai 1x9/10 -moodiin, mutta sillä nyt ei ole tässä vaiheessa vielä väliä, kunhan osaisi sen huomioida kampien ja eturattaan suhteen.

  Lähdetään liikkeelle osastolta keskiö / kammet / kiekot, koska tämä on ehdottomasti eniten auki tässä vaiheessa.

  Talvivälitys?
  Kerrotaan välityksen toiveita, että ne pystyy huomioimaan kammissa ja kiekoissa. Nykyisessä on talvella renkaina 35-622 MW ja välitys 42/20, kesällä 28-622 ja 42/16. Nuo on toimineet ihan mukavasti. Talvella renkaan halkaisijan kasvun myötä välitykset täytyy miettiä uusiksi. Surplacen laskuri ilmoittaa tuolla 35-622 42/20 setille 4,55 metriä yhdellä kammen pyöräytyksellä. Haluaisin pitää välityksen suhteessa mahdollisimman samana niillä Peregrineen mahtuvilla 2" renkailla. Kesärenkaiden kokoa en ole vielä päättänyt, ehkä vähän muhkumpaa kuin 28-622.

  Keskiö ja kammet?
  Noista ns. ratapuolen osista aloin jo edes vähän päästä kärryille, mutta se mitä tähän kannattaisi laittaa on vielä tässä vaiheessa aivan hukassa. Kammen pituus varmaankin 170 tai 172,5. Nykyisessä on 170.

  Kiekot?
  Olisiko siinä järkeä, että takanapa olisi disc/fix. Näin voisi hätätilanteessa heittää bmx-vaparin fix kierteille ja sitä kautta pystyisi käyttämään myös sinkulana. Lähinnä sitä mietin, jos toe-overlap aiheuttaa ongelmia talvella sohjossa kiemurrellessa.

  Kehien, keskiöiden ja pinnojen suhteen on aivan sama ongelma kuin keskiöissä ja kammissa. Olen lukenut juttuja vain noista ns. ratapalikoista, joten näissäkin tietotaso on erittäin alhainen. Mielelläni kyllä luen infoa, myös lontoon murteella, jos on hyviä ketjuja tai arvosteluja linkata.

  Koska pääsääntöinen käyttö tulee olemaan työmatkapyörä, pitäisi palikoiden olla kestäviä ja sietää kaikenlaisia keliolosuhteita. Vettä, hiekkaa, lunta, sohjoa, suolaa. Minä en kauheasti aiheuta pyörälle rasitusta, koska olen mallia kukkakeppi. Laatupalikoihin voin panostaa, jos sillä oikeasti saa selkeästi parempaa laatua. Se ei kuitenkaan ole mikään itsetarkoitus, eli osassa lukevalla nimellä ei ole väliä, kunhan se toimii omassa tarkoituksessani. Ja jos halpa toimii siinä missä kalliimpikin, niin tietenkin laitetaan halvempaa. Etusijalla mustat palikat koska kaikki stemmit, ohjaamot, jarrukahvat yms. mitä löytyy ennestään ovat mustia.

  Lähetetty 16:37, 15.2.2013, 6 years sitten. # Login to Send PM
 2. snaamari
  snaamari
  Profiili

  No jos nyt joku muu sit sais tälläsen kasattua, kun itellä jäi nyt vähän lähtökuoppiin ja joutuu harkitsee syksyllä/ ens talvena uudestaan.

  laitat siihen nyt vaan perus ISO standardin mukaiset levari kiekot niin voit toista puolta käyttää pulttirattaalla kiinteenä ja tois puolta(kasetti) sitten sinkulana. Et sä sitä takalevaria tarvi kiinteenä ajaessa kuitenkaa mihinkää ja tuskin nyt niin laiskakaan olet ettet jaksaisi talven ja kesän välillä vaihdella ratasta. Tommosilla perus ISO-levari navat nyt vaan on tulevaisuutta ajatellen varmaan monikäyttösemmät ja niillä lienee parempi jälleen myynti arvokin jos nyt joskus haluat itse poäivitellä. Niin joo ja jos talvella on tarkotus käyttää niin muhkua kumia kuin menee ja kesälläkin kenties 32mm niin 29er kiekot sit vaan kehiin!

  Eipä oikeastaan muuta kuin odotellaan mitä tästä tulloo.

  M:sälää

  "Jätkä on iha vitun asbina valvomassa joka hiton topsua."
  Lähetetty 17:10, 15.2.2013, 6 years sitten. # Login to Send PM
 3. Mull Dundane
  Mull Dundane
  Profiili

  Eli tämähän oli tämä:
  http://www.singularcycles.com/shop/index.php/frames/singular-peregrine.html

  Perä on 135mm ja ratakamat mainittu. Hmm. Lieköhän tuossa rungossa rajoituksia sen suhteen, mille ketjulinjalle mahtuu kuinkakin kookas eturatas? No, tuskin sillä on tässä suuresti väliä. Eturattaan sijoituksenhan kannattaa olla sopiva yhtälailla vaihde- että pulttifiksikäyttöön, eli selvästi enemmän kuin se rataisa 42mm. Perus levari&kasetti-navan ketjulinjoista oli muistaakseni juttua jo jossain täällä. Löytynee hakemalla.

  Lähetetty 18:25, 15.2.2013, 6 years sitten. # Login to Send PM
 4. Convdo
  Convdo
  Profiili

  snaamari, harmi että jouduit laittamaan projektin hyllylle. Mielenkiinnolla seurasin sitä ja koitin sieltäkin vähän vinkkejä kaivella.

  Tuo pulttiratas ratkaisu kyllä kiinnostaa. Hommahan on juuri niin kuin sanoit, että en sillä levyllä mitään tee silloin kuin on kiinteä käytössä. Velosololla on tarjolla myös 135mm napa pulttikiinnityksellä. Periaatteessa tuolla navallahan pystyisin hoitamaan kaikki skenaariot, kiinteän, sinkulan ja vaihteet. Kiinteällä siinä on ketjulinja 53mm, onko se hyvä vai ei?

  Onko ehdotuksia hyvistä kehistä vaikka tuolla mainitsemallasi konseptilla, 32mm kesäksi ja 50mm talveksi.

  Mull Dundane, juuri tuo runko kyseessä. Mainitsin ratakamat siis vain sen takia, että niistä on tässä syntynyt edes hiukan käsitystä mitä kannattaa ostaa ja mitä ei. Tyyliin Michen navat, Open Pro, jne., mutta tähän sopivista kamoista ei ole vielä mitään hajua.

  Lähetetty 18:54, 15.2.2013, 6 years sitten. # Login to Send PM
 5. Jii
  Jii
  Profiili

  Jos haluat samalla kiekolla hoitaa sekä kiinteän (levaripuolen ratas), sinkulan (sinkulakitillä vapaarataspuolella) että vaihteet on sinun opittava elämään sillä että kiekko on toispuoleisesti dishattu, eli keskellä kun voimansiirto on vapaarataspuolella ja hieman sivussa kun se on levaripuolella. Jos sinkula/fiksi-vaihtoehdot ovat enemmän käytössä niin hommaisin kaksi takakiekkoa joista toinen puhtaaseen vaihdekäyttöön. Silloin voisi sinkula-fiksikäyttöön ottaa "aidon" sinkulanavan. Ja joo, 53-54 mm on oikein passeli ketjulinja levarirataskäyttöön. Käytännössä tämä tarkoittaa maastokampia.

  Yksi vaihe.
  Lähetetty 19:01, 15.2.2013, 6 years sitten. # Login to Send PM
 6. Kare_Eskola
  Kare_Eskola
  Profiili

  Kevyet 29-maastokiekot (Stan's Flow?) normaalilla kasettitakanavalla. Fiksinä pulttirattaalla. Toimisi kesät talvet, ja helppo säätää ketjulinja kohdalleen.

  Sitten hyvät triplamaastokammet (XT tai SLX), ulkopaikalle bashring ja keskipaikalle rampiton ratas. Se on 53 mm eli ketjulinja osuu erittäin todennäköisesti kohdalleen, kampi mahtuu pyörimään ja kohtuullinen Q-factor.

  Jarruiksi Avid BB7.

  Tällä respetillä niitä on ennenkin tehty.

  Korson Kaiku / Hi5bikes.fi / http://vapaaratas.blogspot.fi

  "Cyclocrossin eräs etu on ettei se kestä kauan." - Eugène Christophe.
  Lähetetty 19:02, 15.2.2013, 6 years sitten. # Login to Send PM
 7. Kare_Eskola
  Kare_Eskola
  Profiili

  Jii - 19:01, 15.2.2013  » 
  Jos haluat samalla kiekolla hoitaa sekä kiinteän (levaripuolen ratas), sinkulan (sinkulakitillä vapaarataspuolella) että vaihteet on sinun opittava elämään sillä että kiekko on toispuoleisesti dishattu, eli keskellä kun voimansiirto on vapaarataspuolella ja hieman sivussa kun se on levaripuolella.

  Minun käsittääkseni normaalit 135 mm kasettinavalle tehdyt maastokiekot on kyllä ihan symmetrisiä dishiltään. Vanne on keskellä haarukkaa riippumatta siitä miten päin kiekko on haarukassa. Mitä Jii meinaat?

  Korson Kaiku / Hi5bikes.fi / http://vapaaratas.blogspot.fi

  "Cyclocrossin eräs etu on ettei se kestä kauan." - Eugène Christophe.
  Lähetetty 19:06, 15.2.2013, 6 years sitten. # Login to Send PM
 8. Jii
  Jii
  Profiili

  Jotenkin sellainen muistikuva on. Voi olla että oli aivopieru. Otanpa oluen.

  Yksi vaihe.
  Lähetetty 19:07, 15.2.2013, 6 years sitten. # Login to Send PM
 9. Kare_Eskola
  Kare_Eskola
  Profiili

  Oli aivopieru. Ota vaan.

  Jos pulttirattaalla on ketjulinja kohdallaan niin se on helppo säätää samaksi sinkulapuolella ihan normaalilla sinkulakitillä. Eli kiekon kääntäminen ei vaadi kuin kiekon kääntämisen.

  Korson Kaiku / Hi5bikes.fi / http://vapaaratas.blogspot.fi

  "Cyclocrossin eräs etu on ettei se kestä kauan." - Eugène Christophe.
  Lähetetty 19:09, 15.2.2013, 6 years sitten. # Login to Send PM
 10. snaamari
  snaamari
  Profiili

  sen verran tähän vielä lisään, että käsittääkseni tuossa rungossa ei ole takavaihtajan korvaketta, mikä siis tarkoittaa sitä että jos haluat vaihteet niin silloin joudut käyttämään napavaihteellista takanapaa eli käytännössä silloin kyllä kannattaa tehdä toinen takakiekko siinä vaiheessa jos tai kun vaihteille tulee tarvetta.

  M:sälää

  "Jätkä on iha vitun asbina valvomassa joka hiton topsua."
  Lähetetty 19:11, 15.2.2013, 6 years sitten. # Login to Send PM
 11. Kare_Eskola
  Kare_Eskola
  Profiili

  Jopas nyt. Snaamariltakin pääsi aivopieru.

  Kyllä siinä on vaihtajankorvake. On aina ollut.

  Kuinka kaljoissaan väki täällä päivystää?

  Korson Kaiku / Hi5bikes.fi / http://vapaaratas.blogspot.fi

  "Cyclocrossin eräs etu on ettei se kestä kauan." - Eugène Christophe.
  Lähetetty 19:14, 15.2.2013, 6 years sitten. # Login to Send PM
 12. Pystydropit eikä vaihtajankorvaketta. Kova runko.

  Being a loser is such a drag
  Lähetetty 19:15, 15.2.2013, 6 years sitten. # Login to Send PM
 13. Mull Dundane
  Mull Dundane
  Profiili

  edit. edellähän se tulikin jo. Hitaus.

  Lähetetty 19:19, 15.2.2013, 6 years sitten. # Login to Send PM
 14. snaamari
  snaamari
  Profiili

  joo no se voi olla. Ite vain muistelin lukeneeni singularin sivulta, että internally geared hub or singlespeed. Mut siis mitä ihmettä kyllähän tossa rungossa on takavaihtajalle paikka, jos en nyt aivan väärin taas katsonut... noista vaihteista kun nyt ei ole hirveämmin kokemusta sillä silloin kun mulla oli vaihdepyörä en koskaan huoltanut sitä itse.

  edit. hidas vastaus! ja ei yhtään olutta, mut pitäiskö niin ehkä selvenis tää ajatuksen juoksu.

  edit2. eiku niin siis tietysti sillä tarkoitetaan sitä, että siinä on ebb yksivaihteisuutta tai napavaihteita varten, kun on pystydropit. no niin joo oli siis todellinen aivopieru.

  M:sälää

  "Jätkä on iha vitun asbina valvomassa joka hiton topsua."
  Lähetetty 19:21, 15.2.2013, 6 years sitten. # Login to Send PM
 15. Kris Holm 47mm tai Snowcat 29er -kehät tuo kyllä lisää ilmatilaa, mutta ehkä hyvä kompromissi kesä- ja talviajoon voisi olla joku 35 millainen kehä, vaikka Velocityltä. Mutta toki jos tohon runkoon joku maastorengas 47 millin kehällä mahtuu, voihan sillä olla aika hauska talvipolkuja puskea.

  Kovempaan menoon tässä voisi olla hyvät maastokehät: Spank Subrosa EVO. Toki noi ei ole kuin 30milliset, mutta ainakin kesällä noiden 26er -versiot ovat miellyttäneet.

  Lähetetty 19:29, 15.2.2013, 6 years sitten. # Login to Send PM
 16. Tuliko Singularilta mitään lisätietoja rungosta, kun olitte tilauksen tehneet? Ainakin Singularin viime syksyisessä uutiskirjeessä mainittiin, että uusiin runkoihin olisi tulossa pieniä muutoksia, joista suurin olisi takajarrun kiinnityskohdan siirto. Nyt en huomannut vastaavaa mainintaa tuolla myyntisivulla.

  Lähetetty 19:30, 15.2.2013, 6 years sitten. # Login to Send PM
 17. Salomo
  Salomo
  Profiili

  Eikös joku 35mm kehä tähän runkoon ole vähän leveänlainen? Tai siis, jos maksimi kumes runkoon on 2.0", niin varmaan se toimii noinkin leveällä kehällä mutta yhtälailla kapoisempikin riittäisi. Itsehän tuollaiset p-35:set juuri vasta hommasin ja kiekkojakaan en ole vielä kasaan saanut mutta nuo kyllä ajattelin 2.4 ja sitä leveämpiä renkaita silmällä pitäen. Ainakin 2.4 ardent toimi ihan hyvin 28mm leveällä kehällä ja xc hommissa käytetään usein tuota kapeampaa. Jos siis kiekkojen on tarkoitus olla passelit monenlaisessa yleiskäytössä ja 29 kehää haetaan niin itse lähtisin liikkeelle jostain ztr arch:sta tai crest:stä (vähän päälle 24mm leveitä).

  En tiedä oliko painolla tässä väliä mutta esim. Crest painaa lähemmäs 200g vähemmän per kehä kuin velocityn p-35, joka taas on kevyimmästä päästä noista oikeasti leveistä kehistä.

  Niin ja onhan tuo kyllä aika tosi mainio runko varmasti.
  .

  Lähetetty 21:04, 15.2.2013, 6 years sitten. # Login to Send PM
 18. zykkeli
  zykkeli
  Profiili

  kiikkikii!

  - Judda -
  Lähetetty 21:14, 15.2.2013, 6 years sitten. # Login to Send PM
 19. kid_scientifik
  kid_scientifik
  Profiili

  troinine - 19:29, 15.2.2013  » 
  Kris Holm 47mm tai Snowcat 29er -kehät tuo kyllä lisää ilmatilaa, mutta ehkä hyvä kompromissi kesä- ja talviajoon voisi olla joku 35 millainen kehä, vaikka Velocityltä. Mutta toki jos tohon runkoon joku maastorengas 47 millin kehällä mahtuu, voihan sillä olla aika hauska talvipolkuja puskea.

  siis eikö tuo speksauksen alla oleva runko ole tämä? vai olenko ymmärtänyt jotain väärin? lisäksi aloitusviestissä puhutaan "ympärivuotisesta työmatkapyörästä" ja "vähän muhkummasta" kuin 28-millisistä kesärenkaista..

  Partatera-Pietari - 18:19, 24.3.2019  » 
  palveluiden tarjoaminen nyt vain tulee kehittymään tällaiseen suuntaan
  Lähetetty 21:35, 15.2.2013, 6 years sitten. # Login to Send PM
 20. Convdo
  Convdo
  Profiili

  Kiitoksia kaikista kommenteista ja vastauksista. Kaikesta on apua, sillä tiedon etsiminen ja komponenttien vertailu on paljon helpompaa, kun on vähän jotain mistä aloittaa.

  Kare_Eskola - 19:02, 15.2.2013  » 
  Kevyet 29-maastokiekot (Stan's Flow?) normaalilla kasettitakanavalla. Fiksinä pulttirattaalla. Toimisi kesät talvet, ja helppo säätää ketjulinja kohdalleen.
  Sitten hyvät triplamaastokammet (XT tai SLX), ulkopaikalle bashring ja keskipaikalle rampiton ratas. Se on 53 mm eli ketjulinja osuu erittäin todennäköisesti kohdalleen, kampi mahtuu pyörimään ja kohtuullinen Q-factor.
  Jarruiksi Avid BB7.
  Tällä respetillä niitä on ennenkin tehty.

  Avid BB7 on rastitettu jarrulistaan. Ja nimenomaan ne vanhat Road versiot, ei näitä uusia ja kevyempiä, koska hintaero on järkyttävä.

  Päästän sisäisen nöösiyteni irti, mutta ilmeisesti kehien leveys ilmoitetaan kehän ulkoleveyden perusteella, mutta Sheldon-sedän taulukko on taasen sisäleveyden perusteella? Ainakin tuossa Subrosan kehän linkin kuvassa on leveys ilmoitettu ulkopuolelta.

  b-veli - 19:30, 15.2.2013  » 
  Tuliko Singularilta mitään lisätietoja rungosta, kun olitte tilauksen tehneet? Ainakin Singularin viime syksyisessä uutiskirjeessä mainittiin, että uusiin runkoihin olisi tulossa pieniä muutoksia, joista suurin olisi takajarrun kiinnityskohdan siirto. Nyt en huomannut vastaavaa mainintaa tuolla myyntisivulla.

  Kysyin samaa asiaa ja vastaus minkä Sam antoi oli tämä:
  The brake caliper mount has not actually moved, the new Peregrines will have the rack mount moved to below the disc mount. It was not possible in this run to move the disc mount to inside the rear triangle without bending the seat stay, which I did not want to do. The new mounts will be very similar to those on the current Gryphon, which work very well when a disc compatible rack is used.

  Googlen kuvahaulla löysin tällaisen kuvan Gryphonin perästä.

  Ensi viikolla pitäisi tulla tarkempaa tietoa toimituksista.

  Lähetetty 10:27, 16.2.2013, 6 years sitten. # Login to Send PM
 21. Convdo
  Convdo
  Profiili

  Jahans, laitetaan sitten kiekot&voimansiirto osalistaehdotus ver.1, niin pääsette kertomaan mitä kannattaa vaihtaa jne.

  Kiekot:
  - Etunapa Shimano XT 32h - Rose
  - Takanapa Velosolo 135mm 32h pulttifiksinapa - Velosolo
  - Pinnat DT Swiss Competition - Rose
  - Nippelit DT Swiss Brass - Rose
  - Kehät Mavic TN 719 32h - BC 19C, eli pitäisi mennä vähän kapoisemmasta aina tuonne 2" asti joka Peregrineen mahtuu. Eivät taida myöskään ihan mahottomia painaa. Ovat kuitenkin puolet halvemmat kuin mitä ehdottelitte, onko sille joku sellainen syy, mikä pitäisi älytä ottaa huomioon tuossa suunnitellussa käyttötarkoituksessa?

  Voimansiirto
  - Kammet Shimano XLS - BC (XT ei taida tuoda hintansa veroista lisäarvoa meikäläisen kommuuttiajoilla?)
  - Eturatas Truvativ 42T - BC (ei hajua onko hyvä vai nou. Josko teräs kuluisi vähemmän?)
  - Takaratas Velosolo 16T kesäksi, 20T talveksi - Velosolo
  - Sinkulakitti ja sinkularatas myös Velosolosta

  - Jarrut Avid BB7 160mm - BC

  Nyt viisaammat voivat vinkata, mitä kannattaisi vaihtaa mihinkäkin ja miksi. Halvalla tietysti haluan päästä, mutta jos on perusteltua sijoittaa johonkin komponenttiin lisää, niin se on täysin ok. Överiksi en halua kuitenkaan vetää vain överiksi vetämisen ilosta kun tulossa on kuitenkin nimenomaan käyttöpyörä.

  Talvivälitys vaikuttaa vähän epämiellyttävältä suunnitelluilla isoilla renkailla, mutta en löytänyt hyvää ratkaisua välityksen lievään lyhentämiseen siten, että skid spotit olisivat pysyneet järkevinä.

  Lähetetty 18:28, 19.2.2013, 6 years sitten. # Login to Send PM
 22. zykkeli - 21:14, 15.2.2013  » 
  kiikkikii!

  Get the Flash Videos

  Tää pitäs olla projektin alotusviestissä.

  nina - 18:36, 23.4.2013  » 
  Satula keulii. Se tuntuu hyvältä vain mukulakivillä ajaessa.
  Lähetetty 18:34, 19.2.2013, 6 years sitten. # Login to Send PM
 23. Kare_Eskola
  Kare_Eskola
  Profiili

  Ota suosiolla tubeless-kehät. Niissä on tulevaisuus.

  Halvemmalla pääset hyvillä valmiskiekoilla, esimerkiksi Shimanon XT 29r tai Stan's NoTubes tilattuna esmes Fun-Cornerista.

  Et saa mitään lisäarvoa tilaamalla takanavan Velosolosta. Peregrinessä kiekko pysyy hyvin paikoillaan myös pikalinkulla, ja lisäksi joudut kuitenkin ostamaan rattaat.

  Korson Kaiku / Hi5bikes.fi / http://vapaaratas.blogspot.fi

  "Cyclocrossin eräs etu on ettei se kestä kauan." - Eugène Christophe.
  Lähetetty 18:35, 19.2.2013, 6 years sitten. # Login to Send PM
 24. kid_scientifik
  kid_scientifik
  Profiili

  mitäs etuja tosta tubeless-säätämisestä btw. on ympärivuotisessa työmatkakäytössä?

  mainitut mavicit ovat oikein mainiot kehät, erityisesti hinta-laatu-suhteeltaan.

  Partatera-Pietari - 18:19, 24.3.2019  » 
  palveluiden tarjoaminen nyt vain tulee kehittymään tällaiseen suuntaan
  Lähetetty 18:38, 19.2.2013, 6 years sitten. # Login to Send PM
 25. User has not uploaded an avatar
  Anonymous
  Profiili

  Convdo - 18:28, 19.2.2013  » 
  - Kehät Mavic TN 719 32h - BC 19C, eli pitäisi mennä vähän kapoisemmasta aina tuonne 2" asti joka Peregrineen mahtuu. Eivät taida myöskään ihan mahottomia painaa. Ovat kuitenkin puolet halvemmat kuin mitä ehdottelitte, onko sille joku sellainen syy, mikä pitäisi älytä ottaa huomioon tuossa suunnitellussa käyttötarkoituksessa?

  Mavicin TN719-kehissä on ollut rengastusta väliltä 32 mm - 2,4" ja kaikki toimii. Kestävät kehät, kun olen niillä ajanut enskakisoja täysjäykällä. Olleet kolmisen vuotta käytössä, eikä pahemmin valittamista. Hinta ollut joskus ainakin kohtuullinen. Toimii myös litkutettuna hyvin.

  Lähetetty 18:44, 19.2.2013, 6 years sitten. # Login to Send PM

RSS feed for this topic

Reply »

You must log in to post.

Yksivaihde.net » Projektit

Search with Google: