Yksivaihde.net » Projektit – Projects

Hyvä runko

(24 posts)

 1. konamies
  konamies
  Profiili

  Jos alkaisin rakentamaan pyörää niin minkälaista runkoa kannattaisi ruveta metsästämään kellareiden kätköistä? Kotimaista Tunturiosastoa, joita kaikki pyöräkellarit pursuaa, vai olisiko parempi metsästää jotain muuta alkuperämaata?

  Suosi suomalaista hengessä olisi kiintoisaa laitella jotain Tunturiklassikkoa. Mihinkään kisatarkoitukseen ei ole pyörää tarkoitus rakentaa.

  Lähetetty 19:53, 4.3.2012, 8 years sitten. # Login to Send PM
 2. Kare_Eskola
  Kare_Eskola
  Profiili

  Otsikon epäinformatiivisuus, projektin hahmottumattomuus ja kaikkinainen taustatietojen puute saavuttavat avausviestissä sellaiset mittasuhteet, että järkevä keskustelu on mahdotonta.

  Siksi suuntaan aiheen vaikka siihen, kuinka sallittua on ottaa toisen omaa pyöräkellarista.

  Korson Kaiku / Hi5bikes.fi / http://vapaaratas.blogspot.fi

  "Cyclocrossin eräs etu on ettei se kestä kauan." - Eugène Christophe.
  Lähetetty 20:21, 4.3.2012, 8 years sitten. # Login to Send PM
 3. bike_futurist
  bike_futurist
  Profiili

  asutko helsingissä? Jos asut, kyläsaaren uusixverstaan takapihalla on pilvin pimein perus retkipyörää. Yleensä pyytävät pari kymppiä koko fillarista. Jos et tunne omaa runkokoasi kannattaa googlettaa "competetive cyclist fit calculator" ja ottaa mittanauha sinne kyläsaareen messiin.

  Ja tosiaan, kuten karekin tuossa totesi, ei tämän tarkemmin oikein voi alkupostin perusteella sanoa.

  Lähetetty 20:24, 4.3.2012, 8 years sitten. # Login to Send PM
 4. kaikkeen hyvä lähtökohta tällä foorumilla on brittikierteinen keskiö ja horisontaaliset dropit.

  http://www.yksivaihde.net/site/fiksi-info/ Lue tämä, esitä sitten lisää kysymyksiä ja lisätietoja haluistasi ja aikeistasi pyöräprojektia kohtaan.

  ps. Älä provosoidu foorumin nykyhengestä. Itse voin ainakin vaikka henkilökohtaisesti opastaa sinut internetlinkkien ja kokemusten kautta käsiksi oikeisiin runkotyyppeihin ja osiin. Phixymanlife aint easy

  -MUNEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEZ

  Lähetetty 20:26, 4.3.2012, 8 years sitten. # Login to Send PM
 5. konamies
  konamies
  Profiili

  No joo sori amatöömimäisyys. En ole mikään insinööri, mutta niinkuin joku täällä sanoi, ei pyörän rakentelu mitään rakettitiedettä ole.

  Rakentelisin siis pyörän jokapäiväiseen työmatka (5km) ja lenkki käyttöön. Veivaan kesät talvet enemmän ja vähemmän innokkaasti. Kilpaurheilija en ole, eikä musta tule. Musta on mukavaa polkea kuntoilumielessä ja viilistelymielessä ja paikastatoiseen siirtymismielessä. Ja pyöräillyt olen koko ikäni (43) em. hengessä.

  Pyörästä olis kiva rakentaa kuitenkin tyylikäs peli laadukkailla osilla.

  Mittaa kuskilla on 175. Ja joo Espoossa olen.

  Lähetetty 21:51, 4.3.2012, 8 years sitten. # Login to Send PM
 6. RTZ
  RTZ
  Profiili

  Siellä kylisessäkin taisivat tehdä syksyllä jotain siivouksen tapaista, jätelava oli ainakin pihalla täynnä pyörää ja osaa. Viimeksi kun kävin, oli takapiha niin lumen peitossa, ettei nähnyt minkä verran siellä oli runkoja. Oli kumminkin. Muniksen heittämä brittikeskiö+horisontaalidropit on hyvä lähtökohta. Ton lisäksi kannattaa miettiä, minkälaisia jarrulaitteita haluaa pyöräänsä asentaa, niin tietää, pitäskö rungossa olla canti/V-jarrutapit vai ei. ja mikäli rungon mukana ei tule käyttökelpoista satulatolppaa, kannattaa ehkä valita runko, johon sopii joku ei-kovin-eksoottisen kokoinen tolppa.

  Ja tosiaan ihan ekana selvittää, minkä kokoinen runko on itselle oikean kokoinen (jos ei ennestään tiedä).

  Aemilius - 22:37, 6.6.2020  » 
  Ei näitä vehkeitä järjellä speksata.
  Lähetetty 22:04, 4.3.2012, 8 years sitten. # Login to Send PM
 7. walto
  walto
  Profiili

  Mainitsemaasi käyttöön cantitapit sopivat mainiosti. Tulee lisää mukautettavuutta, kun voi tukea niihin vaikka tavaratelineen. Ja jos elopainoa on kohtuullisesti, niin jo cantilevereilläkin saa mukavasti jarruteltua.

  Koko saattaa olla ongelma. Itse olen 172 senttisenä tuskastellut uusiksin valikoimaa, jossa alle 56 cm pituinen järkipyörä on olemattoman harvinainen. Laadukaasta itsellesi sopivasta rungosta saanet oikeasti maksaa rahaa, tai odotella sellaisen putoamista käsiisi. (Em. metodi tuottikin juuri tulosta...).

  Ja muista, teräs, se on aitoa.

  Shreddaus on fotosensitiivinen prosessi
  Lähetetty 22:42, 4.3.2012, 8 years sitten. # Login to Send PM
 8. 2Fresh
  2Fresh
  Profiili


  Lähetetty 23:39, 4.3.2012, 8 years sitten. # Login to Send PM
 9. RTZ
  RTZ
  Profiili

  2Fresh - 22:39, 4.3.2012  » 
  Horisontaali-droppisia runkoja sieltä on kyllä täysin turha etsiä. Se Uusixin valikoima on enimmäkseen sitä perus retki- ja mummokamaa.

  Totta kyllä, jos ollaan tarkkoja. Tarkoitin ei-vertikaalisia droppeja. Pitäskö täs nyt ruveta puhumaan diagonaalidropeista?

  Aemilius - 22:37, 6.6.2020  » 
  Ei näitä vehkeitä järjellä speksata.
  Lähetetty 0:05, 5.3.2012, 8 years sitten. # Login to Send PM
 10. valkyrie
  valkyrie
  Profiili

  Viime viikolla usixilla käyneenä->suurin osa pyöristä lähti ilmeisesti Irakiin, mutta lisää oli tulossa kovaa vauhtia. Sori ot.

  Lähetetty 0:07, 5.3.2012, 8 years sitten. # Login to Send PM
 11. pkks
  pkks
  Profiili

  Budjetista riippuen ei kai se uuden rungon ostaminenkaan tyhmä idea ole, täältä lurkkimalla voi jonkun saada käytettynäkin. Jos siis tarkoituksena on rakentaa käyttöpeli ilman sen kummempia sivutavotteita.

  Lähetetty 0:24, 5.3.2012, 8 years sitten. # Login to Send PM
 12. User has not uploaded an avatar
  jomppeli
  Profiili

  no helkama tietenki

  Lähetetty 11:20, 5.3.2012, 8 years sitten. # Login to Send PM
 13. bike_futurist
  bike_futurist
  Profiili

  eikä ne fauberit nyt ekassa rungossa niin paha ole. Jos se on valmiiksi ok kunnossa niin mikäs siinä, kyllä sillä sen yhden kesän ajaa. Sitten seuraavaksi voikin jo talven kylminä iltoina spekuttaa rauhassa.

  Lähetetty 12:41, 5.3.2012, 8 years sitten. # Login to Send PM
 14. NKOTB
  NKOTB
  Profiili

  konamies - 20:51, 4.3.2012  » 
  Rakentelisin siis pyörän jokapäiväiseen työmatka (5km) ja lenkki käyttöön. Veivaan kesät talvet enemmän ja vähemmän innokkaasti. Kilpaurheilija en ole, eikä musta tule. Musta on mukavaa polkea kuntoilumielessä ja viilistelymielessä ja paikastatoiseen siirtymismielessä. Ja pyöräillyt olen koko ikäni (43) em. hengessä.
  Pyörästä olis kiva rakentaa kuitenkin tyylikäs peli laadukkailla osilla.
  Mittaa kuskilla on 175. Ja joo Espoossa olen.

  Jos pyörä tulee ympärivuotiseen käyttöön ja työmatka-ajoon, niin lokarit/lokarikiinnikkeet ja tilaa nastoille tai kuvioidummille renkaille olisi varmaan hyvä olla.

  Tuo Competitive Cyclistin laskuri, jota joku jo ehti suositella, on tarkoitettu mitoittamaan harrastelijoille moderneja maantiepyöriä, sellaisia kompaktilla droppitangolla ja kahvavaihtajilla varustettuja vehkeitä, joita on takoitus ajaa suht' kovaa ja joiden ajoasento on matala ja ensisijainen ajo-ote on kahvojen päällä. Se ei siis välttämättä tarjoa kovin hyvää ohjenuoraa siihen mikä olisi sopiva runko mukavaan työmatka- ja kuntoajoon.

  Moderneja sivuvetojarruja löytyy myös pitkällä reachilla, niin että niiden kanssa sopivat yhteen myös ne lokarit ja vähän leveämmät renkaat. Ne ovat simppeleitä sekä asentaa että käyttää. Samaa voi kyllä sanoa cantitappeihin sopivista v-jarruistakin, joten sillä minkälaiset jarrukiinnikkeet rungosta löytyy ei ole kovin paljon merkitystä.

  Olettaisin, että kun kysymys nyt on esitetty yksivaihde.netin palstalla, tarkoitus on kasata yksivaihteinen polkupyörä. Silloin olisi hyvä, jos takahaarukassa olisi säätövaraa ketjun kiristämiseksi, eli horisontaaliset dropoutit.

  Paljon sen tarkempia runkosuosituksia on tässä vaiheessa vaikea tarjota. Ensin olisi hyvä selvittää vaikkapa se, kuinka paljon aika ja rahaa ja vaivaa pyörän kasaamiseen on tarkoitus käyttää. Jos rahaa on enemmän kuin aikaa, kannattaa ostaa uutta. Jos haluaa ajaa, eikä harrastaa pyörän kasailua, kannattaa ostaa uutta. Jos haluaa leikkiä ekologisesti valveutunutta ja oppia pyöriin liittyvästä mekaniikasta ja erilaisista standardeista niin, että osaa jatkossa myös huoltaa ja pitää pyöräänsä kunnossa, kannattaa hommata vanhaa.

  Pyörän mitoitusta hahmotellessa on hyvä miettiä sekä pyörän käyttötarkoitusta, että sitä millaisen ohjaamon ja ajoasennon siihen haluaa. Competitive Cyclistin vastapainoksi voisi runkokokoa hahmotella myös Grant Petersenin näkemysten mukaisesti. Vaikka Rivendell myykin ylihintaista tavaraa keski-ikäisille ja keskiluokkaisille jenkeille, Petersenin ajatukset, siitä millaista pyöräily voi olla ja mikä rooli itse laitteella tässä yhtälössä on, edustavat uusien innovaatioiden kauppaamiseen keskittyvän fillariteollisuuden myyntipuheissa kuitenkin monelta osin tervettä maalaisjärkeä. Tätä lähestymistapaa voi sitten soveltaa omalta osaltaan vähän pienemmälläkin budjetilla.

  "Onneksi skidit pitävät skarppina ja moottoripyöräily on minulle eräänlaista joogaa.” - Pertti ”Nipa” Neumann
  Lähetetty 13:30, 5.3.2012, 8 years sitten. # Login to Send PM
 15. RTZ
  RTZ
  Profiili

  negaatio - 11:41, 5.3.2012  » 
  eikä ne fauberit nyt ekassa rungossa niin paha ole. Jos se on valmiiksi ok kunnossa niin mikäs siinä, kyllä sillä sen yhden kesän ajaa. Sitten seuraavaksi voikin jo talven kylminä iltoina spekuttaa rauhassa.

  No onhan niiden kanssa nyt aikamoista säätämistä. Pitäs kerralla sattua kohdilleen kammen pituus, ketjulinja ja tosiaan vielä suunnilleen järkevässä kunnossa oleva keskikö. Tai sit voi budjetoida tommosen fauberilla varustetun rungon käyvän hinnan siihen fauber-adapteriin ja miettiä, miten sen saa asennettua ilman erikoistyökaluja (tätä mietin itse parhaillaan). Kyllähän sen kanssa toimeen tulee, jos on pakko, mutta jos on varaa valita, niin suosittelisin kyllä pysymään erossa.

  Aemilius - 22:37, 6.6.2020  » 
  Ei näitä vehkeitä järjellä speksata.
  Lähetetty 17:29, 5.3.2012, 8 years sitten. # Login to Send PM
 16. konamies
  konamies
  Profiili

  Kiitos. Tässähän tuli jo neuvoja vaikka kuinka. Eiköhän näillä alkuun pääse. Täytyy käydä kyläsaaressa nuuskimassa. Ja oman talon pyörävarastossa tottakait. En ole tosiaan tähän fiximaailmaan koskaan sen kummemmin perehtynyt. Asia on ehkä muhinut tuolla pääkopassa vähän syvemmällä. Nyt ehkä innostuksen laukaisevana tekijänä oli GoExpo, jossa oli tyylikkäitä pelejä näytillä.

  Voishan sitä tietty ostaa suoraan koko paketin, mutta jostain syystä toi rakentaminen kuulostaa kivemmalta. Katotaan mitä tästä tulee.

  Lähetetty 11:23, 6.3.2012, 8 years sitten. # Login to Send PM
 17. konkeli
  konkeli
  Profiili

  Ei sit mielellään oteta niitä projekteja pyörävarastosta, ellei siellä ole jotain omaa projektikohdetta.

  ***Ei nää mitään saatanan taikamiekkoja ole vaan polkupyöriä.*** Jii/2013

  lisäys 01/2015: "vitun pällit"
  Lähetetty 11:30, 6.3.2012, 8 years sitten. # Login to Send PM
 18. konamies
  konamies
  Profiili

  Juu, ei tietenkään. Sit vasta perinteisen pyörävaraston kevätsiivouksen yhteydessä realisoidaan/ostetaan jos jotain sellaista löytyy.

  Lähetetty 11:33, 6.3.2012, 8 years sitten. # Login to Send PM
 19. Torspo
  Torspo
  Profiili

  Multa löytyis sopivankokonen Nishikin runko aihioksi. Muhvit ja vaakadropit on. Sen voi maalatakin ilman omantunnon tuskia. Rungossa on ohjauslaakeri ja muistaakseni keskiökin kiinni. Helsingissä. Laita privaviestiä jos kiinostaa

  Lähetetty 12:25, 6.3.2012, 8 years sitten. # Login to Send PM
 20. V1lho
  V1lho
  Profiili

  Lainataan tätä ketjua, kun en oikein sopivaa kysymykseeni löytänyt.

  Eli kysymys:
  Mitkä merkit/valmistajat ovat arvostettuja ja laadukkaita pyöränrunkoja? Eli jos jostain löytää jotain vanhoja runkoja, niin mitkä on semmosia merkkejä jotka kannattaa ehdottomasti ottaa mukaan?
  Foormumia selaamalla olen ymmärtänyt että Rossinit, Olmot, Battagliat ovat semmosia merkkejä jotka tuntuu olevan arvostettuja ja kysyttyjä merkkejä. Kun taas Peugeotit, Tunturit, Helkamat eivät oikein isompaa hehkutusta kerää.

  Lähinnä siksi tämä kysymys tuli mieleen, sillä parin viikon päästä on täällä meikäläisen kotipaikkakunnan läheisyydessä isot markkinat (Jutbacka-markkinat) ja siellä on myynnissä vaikka minkälaista "romua". Tietäis sitten vähän enemmän että minkälaisia runkoja kannattaa sieltä mahdollisesti ostella jos halvalla löytää.

  Lähetetty 14:56, 11.8.2013, 6 years sitten. # Login to Send PM
 21. olavi_takatalo
  olavi_takatalo
  Profiili

  Näistä voi vaikka aloittaa: Sheldon A-F G-N O-Z

  Lähetetty 15:32, 11.8.2013, 6 years sitten. # Login to Send PM
 22. RTZ
  RTZ
  Profiili

  ^^Tossa pitäs vähän osata kattoa myös osia ja muita vinkkejä: kotimaisillakin merkeillä tietyt huippumallit on ollu hyvillä osilla ja usein laadukkailla tuontirungoilla (Tunturilla ainakin Rossinia + muitakin, Helkamalla Peugeottia...), ja toisaalta nimekkäiltä laatumerkeiltäkin on pukattu markkinoille myös karvalakkimalleja (Suomessa esim. Bianchilta).

  Yks hyvä merkki 'paremman' rungon tunnistamiseen on rungosta (yleensä satulaputkesta) mahdollisesti löytyvä putkitarra, joka kertoo minkälaatuisesta materiaalista runko on valmistettu. Opettelee tunnistamaan Columbuksen, Reynoldsin ja Tangen erilaiset tarrat niin pääsee jo alkuun.

  Aemilius - 22:37, 6.6.2020  » 
  Ei näitä vehkeitä järjellä speksata.
  Lähetetty 15:43, 11.8.2013, 6 years sitten. # Login to Send PM
 23. Falfa
  Falfa
  Profiili

  V1lho - 14:56, 11.8.2013  » 
  Foormumia selaamalla olen ymmärtänyt että Rossinit, Olmot, Battagliat ovat semmosia merkkejä jotka tuntuu olevan arvostettuja ja kysyttyjä merkkejä. Kun taas Peugeotit, Tunturit, Helkamat eivät oikein isompaa hehkutusta kerää.

  Kyllä täällä on tullut vastaan useampi tyylikäs Pösö ja saaneet ihan positiivista palautetta.

  Asian ydin monilla on siinä että vaikkapa Tunturin retkipyörästä on turha speksata ratatykkiä kun se on yhtä irvokasta kuin Volvosta tuunattu rataauto.

  "Irrotetun kammen alta paljastui tuttu näky: laakereiden lukkomutteri ja kartio kuorrutettuna pikimustalla, kivikovaksi jähmettyneellä ikiaikaisella rasvalla. Jos ne osaisivat puhua, kuuntelisin"
  Lähetetty 16:01, 11.8.2013, 6 years sitten. # Login to Send PM
 24. V1lho
  V1lho
  Profiili

  Kiitoksia vastauksista! Itse en oikeastaan mitään tiedä näistä eri merkeistä ja valmistajista, mutta mitä näitä projekti ja ama-ketjuja olen selaillut, niin sen perusteella kirjotin nuo ylläolevat jutut...

  Pitää noita tarroja katsella sitten tarkemmin kans :)

  Lähetetty 16:13, 11.8.2013, 6 years sitten. # Login to Send PM

RSS feed for this topic

Reply

You must log in to post.

Yksivaihde.net » Projektit – Projects

Search with Google: