Pyöräni kitisee

Velobia @ 21:28, 11. 6. 2017

YKSI YLEISIMMISTÄ VIKAKYSYMYKSISTÄ ON “PYÖRÄSTÄ KUULUU KITINÄÄ TAI ULVONTAA”. MIKÄ ON VIKANA?

Kitinät ja vinkuna on yleisin harmin aihe pyöräilyssä. Joskus ylimääräiset äänet ovat vain ärsyttäviä.
Koska polkupyörä on kuitenkin kohtuullisen yksinkertainen laite, kitinä ja vinkuna ovat usein ensimmäisiä merkkejä siitä että jotain tulisi korjata, säätää tai huoltaa.

Seuraavassa tylsän asiallisesti muutamia huomioita kitinän aiheista ja mitä niille voi tehdä.Monet äänistä pystytään paikallistamaan suhteellisen helposti, mutta osa äänistä saadaan poistettua vain korjaamalla osa kerrallaan ja testaamalla hävisikö ylimääräinen ääni (pois-sulkeva korjaus).
____
Huomio hiilikuiturungoista (ja ohuista alumiinirungoista), hiilikuiturungot ovat herkkiä siirtämämään ääniä ja vikaäänen selvitys hiilikuiturungossa saattaa olla huomattavasti hankalampaa kuin muissa pyörissä.
Yleisesti: osia ei tule ylivoidella, ylikiristää tai muuten vain säätää, se ei välttämättä paranna tilannetta, vaan pahentaa.

VIKA

Natina ja rutiseminen - tässä hankalin selvitettävä. Yleensä joudutaan etsimään todennäköisin syy ja poistamaan se ja siitä edelleen osa kerrallaan, tämä on ns. pois-sulkeva vianetsintä.

Syy voi olla esim. satulatolpan kiinnitys, tolpan väsyminen, kuivuminen, tolpan kireyssäätö jne.
Syy voi olla myös kiekkojen pikalinkkujen kunto, tiivisteiden kuivuus tai löystyminen
Syy voi alla myös satulassa, jälleen kuivuus, kiinnityspisteiden liikkuminen jne.

Syy voi olla löysällä oleva kampi, löysällä olevat rattaanpultit, mahdollisesta keskiö on loppuunajettu tai löysällä
Syy voi löytyä myös löysällä olevasta ohjainlaakerista ja säädettävästä ohjainkannattimesta, joka on kulunut ja ei enää kiristy kunnolla ja oikein, tai puuttuvasta speisseristä, joka estää ohjainkannattimen kiristymisen
Syy voi olla myös että ohjaintankon kiristys on löysä ja ohjaintanko pääsee liikkumaan.
Ja pahin syy on tietysti vaurioitunut runko tai haarukka, jolloin ne tulee tutkia.

Nämä kaikki ovat kohtuullisen yleisiä syitä ääniin, niitä voi fixata ja varmistaa itse tai pyörän voi viedä huoltoon, jossa asiat tutkitaan.

Vielä lopuksi “kesäkauden erityisongelma”.
Pyöräparkit ja telineet ovat ahtaita ja pyöriä on paljon. Joskus ihmiset ovat niin malttamattomia ottaessaan pyörän telineestä, että naapuripyörä saa kyytiä, esim kuoret ja vaijerit jäävät herkästi kiinni johonkin ja siirtyvät posi paikaltaan. Tätä kutsutaan “Tämä toimi hetki sitten ja nyt ei enää” ongelmaksi

Ajellaan varovasti!Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.