Rungon valmistelu

Velobia @ 11:04, 24. 8. 2016

Tehtaalta valmiina tulleisiin pyöriin verrattuna runkosetistä pyörän rakentelu voi olla tyydyttävämpää.

Silloin - budjetista  riippuen - pyörään saa kiinni juuri sellaisia komponentteja kuin haluaa ja kompromisseihin tyytyminen ei samalla tavalla roiku Damokleen miekkana yllä.

Kuva: Eeva Helle

Tietysti kun alkaa itse hyllyiltä poimimaan osasia, tulee pyörä jonkun verran tyyriimmäksi, sillä tehdasosien hinta pyörän valmistajalle on eri kuin osien vähittäismyyntihinta kaupassa. Pyörän kokonaishintaan tulee tietysti lisätä myös työvoimakustannukset - eli pyörän rakentajan palkkio.

Toki kokoamisen voi tehdä myös itse, jolloin, menettää vaan omaa aikaansa. Rakennuttaminen onnistuu pyöräliikkeessä, jolloin käytössä on kaikki tarvittavat työkalut ja rakentajan rautainen ammattitaito, joka ratkaisee vastaantulevat haasteet. Eikä tarvitse itse menettää yöuniaan pähkimisen takia.

Tämä ei nyt ollut tämänkertaisen tekstin aihe vaan paneudutaan siihen, mitä rungolle kannattaa tehdä, ennen kuin alkaa ruuvaamaan osia kiinni.

Pukissa on Colossin cyclocross-runko D’n Jos

Aluksi kun runko pukkiin nostetaan, se tietysti tarkastetaan silmämääräisesti läpi, ettei mitään vikoja löydy.  Sitten aloitaan feissaus (eng. facing), valinnaisessa järjestyksessä - joko emäputki tai keskiömuhvi ensin.

Feissaamisella rouhitaan/hiotaan pois ylimääräinen maalikerros pois ja putken päät kohtisuoriksi. Kun putken päät ovat keskenään yhtä suorat, laakerin käyttöikä pitenee huomattavasti eikä laakeri jumita sen takia, että ne käyvät vinoon.

Tämän jälkeen voi vaselinoida ne pinnat, joihin ohjainlaakerin kupit koskevat ja prässätä ohjainlaakerin paikalleen.

Kuvaa ei valitettavasti toiminnasta ole.

Tarvittaessa, mikäli maalari ei ole suojannut keskiömuhvin kierteitä maalatessaan, avataan rotsaamalla kierteet, jotta keskiölaakeri kiertyy pehmeästi paikalleen.

Feissauksien ja rotsauksien jälkeen voi rasvata kierteet ja asentaa ohjainlaakerin paikalleen.

Tämän jälkeen voidaan siirtyä haarukan kimppuun.

Haarukan kruunun tyvi feissataan myös maalijäämistä ja ylimääräisestä aineksesta, jotta ohjainlaakerin alakooli (eng. crown race tai baseplate) asettuu suoraan haarukan putken suuntaisesti.

Tämän jälkeen voi asentaa alakoolin paikalleen, kuva aiheesta tietty puuttuu mutta toimintaan käytetään aiheeseen suunniteltua lyöntityökalua, jolla alakooli pakotetaan paikalleen, vaseliinin kanssa tietysti.

Sitten voikin siirtyä kaulaputken/ohjainputken katkaisuun, tässä tapauksessa sahaamalla ohjurin kanssa.

Jotta saa oikean mitan, kannattaa haarukka asentaa runkoon ohjainlaakerin kanssa ja lisätä haluttu määrä koroteprikkoja ja ohjainkannatin. Tämän jälkeen merkataan kohta mistä sahataan.

Normaalin teräs-/aluputkisen kaulaputken jonne tulee tähtimutteri lopuksi sisään, vähennetään kannattimen yläreunan kohdalta n. 1 mm, jotta ohjainlaakerin kansi eli topcap kiristää ohjainlaakerin kunnolla.

Kannattaa ajatuksen kanssa miettiä tuo sahailu ja sopiva kaulaputken mitta, koska sahattua pätkää ei saa kiinnitettyä enää kaulaputkeen jälkikäteen.

Lopuksi sahausjälki viimeisellään viilaamalla terävät reunat ulkoa, sisältä ja päältä “tylsiksi”.

Viimeiseksi kopautetaan tähtimutteri eli käpy kaulaputkeen. Tämä on myös tärkeää saada suoraan asennettua, muuten ohjainlaakeria on hankala saada kiristettyä oikeaan kireyteen.

Näin on normaalit valmistelut käyty läpi.

Tarvittaessa istuinputkea pikkaisen voidaan riimata (eng. reaming). Käytännössä putken pintaa hiotaan sisäpuolelta, jotta satulatolppa ilman suuria vaikeuksia ja naarmuja saadaan asennettua.

Myös mm. levyjarrukorvakkeiden kierteitä voidaan availla kierreavaimella, mikäli maalia on sinne päässyt.

Kaiken tämän jälkeen runko on puhtoinen, jotta sitä päin voi heittää osia ja mikäli kaikki osat ovat plakkarissa, muutaman tunnin jälkeen pääsee sillä ajamaan.

Velobiassa tarjolla olevien runkojen hintoihin sisältyy keskiömuhvin ja emäputken pintojen feissaus.

Kuva: Eeva Helle

Runkosetit kaupassamme

—–

Velobia Bike Co. Oy
Hämeentie 156 A
FI-00560 Helsinki

Mon-Fri 12-19
Sat 10-14

-A friendly neighborhood bike shop-Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.