Mitä pyöräily maksaa?

Velobia @ 22:01, 9. 5. 2016

Monesti äimistellään polkupyörien, komponenttien ja huoltojen hintoja. Silloin kannattaa ottaa pari askelta taaksepäin ja suhteuttaa se muihin menoihin ja huomata, ettei polkupyörän ylläpito loppujen lopuksi ole kovin tyyristä.

Luulen äimistelyn johtuvan siitä, että polkupyörää ja sen toimivuutta saatetaan pitää itsestään selvyytenä ja varsinkin jos pyöräilyä ei erityisesti “harrasta” saattaa huollot, komponentit ja kaikki toimet mitä polkupyörä vaatii, tuntua vierailta ja täten ehkä tyyriiltä.

Menemättä sen enempää syvemmälle siihen, mitkä kustannukset mihinkin vaikuttavat komponenteissa ja huolloissa, voidaan ne niputtaa näppärästi pariin tärkeimpään: henkilötyötunnit ja tekijän ammattitaito.
Esimerkiksi huolloissa ei suurin kuluerä ole materiaali mitä käytetään, vaan se on suurimmaksi osaksi huoltohenkilön ammattitaito, jota hän käyttää tarkastellessaan ja huoltaessaan polkupyörää.

Eli aikamoisen säästön voi toki tehdä, jos opettelee tekemään huollon itse, mutta niin kuin mainittua se ei ole tämänkertaisen tekstin aihe.

Käytössä olevan polkupyörän ylläpitäminen maksaa aina jotain, paloitellaanpa hieman polkupyörän kuluja:

- Hankkimishinta.
Hyvät pyörät maksavat helposti noin 1000-2000 euroa kappale. Itse olen hankkinut pyöräni runkosetteinä ja elänyt siinä harhassa, ettei maksa niin paljoa kun ostaa komponentit yksittäin osa kerrallaan - mutta helposti päästään kuitenkin samoihin summiin.

-Huollot.
Suositellaan vähintään kerran vuoteen.
Mikäli ajaa vuoden ympäri, kannattaa pyörä huoltaa kahdesti vuodessa. Mikäli ajaa paljon, vaikkapa 50 km päivittäin vuoden ympäri, suosittelen huoltamaan vähintään kolmesti vuodessa ja kerran vuoteen kurkata ohjainlaakeria ja pyöräyttää keskiötä kierteillään.
Tällä tavoin huomaa kulumiset ja muut huomiopaikat tarpeeksi ajoissa ja mahdollisesti välttyy isommilta huoltokuluilta ja yllättäviltä hajoamisilta.

-Huoltokomponentit.

Eli sisäkumit, ulkokumit, ketjut, rattaat jne. käytännössä näillä tarkoitetaan kaikkia kuluvia osia.

Laskin aikoinaan, kuinka paljon itselläni rahaa kului käyttöpyörän ylläpitoon. Silloin ajoin aktiivisesti vuoden ympäri 1-2 pyörällä keskimäärin 60 km päivässä. Laskutoimitukseeni sisältyi lähinnä vain vaihto-osat, sillä huoltotoimenpiteet tein itse.
Mukana oli renkaita, sisärenkaita, ketjuja, rattaita ja tulos oli n. 55 euroa kuukaudessa eli vuodessa noin 660 euroa.
Nykyistä rahan arvoa summa on varmaan lähempänä 75 euroa kuukaudessa ja jos siihen vaikka lisää kolme kertaa asennukset ja huollot yhteensä n. 110 euroa, puhutaan jo 1000 eurosta vuodessa.

Tämä siis henkilöllä, joka ajaa vähintään joka arkipäivä keskimäärin n. 60 km kelistä ja olosuhteista riippumatta.

Tuosta summasta on helppo lähteä teoriassa pilkkomaan saadakseen tietää oman pyöränsä ylläpitokustannukset, mikäli ei esimerkiksi ole säästänyt huolloista kuitteja (Velobian huoltolähetteet ja kuitit löytyvät sähköpostistanne). Esimerkiksi henkilön, joka ajaa noin 20-30 km päivässä vuoden ympäri uudella pyörällä tai sellaisella mikä on huollettu/huollatettu aina kunnolla kuntoon, kannattaa varautua, että vuoden ylläpitävät huoltotyöt (2-3 kertaa) maksavat n. 150-200 euroa yhteensä. (olettaen että huollossa vaihdetaan puhjenneet kumit ja vuodenaikaan sopivat renkaat jne.) lukuun tulee n. 100 euroa lisää huolto-osista

Lukuihin ei ole otettu huomioon “force majeure”-tapauksia, jolloin joutuu hankkimaan jotain arvokkaampaa ja harvemmin kuluvaa kuten kiekkoja, haarukoita jne jne.

Nyt on käsitelty melko kliinisesti ja tunteetta kuinka paljon pyöräily laihduttaa lompakkoa, mutta harvemmin tuumitaan mitä pyöräily antaa.

Itse olen sellainen, jota jotkut kutsuvat himopyöräilijäksi tai vastaavaksi. Liikenteessä olen kuullut vähemmän mairittelevampiakin kutsumanimiä, mutta selväksi on saattanut tulla, että rakastan pyörällä ajamista ja polkupyörät tykkäävät, että niillä ajetaan.

Aiemmin olen tainnut jonnekin kirjoittaa, että pyörällä ajaminen on minun henkilökohtaista aikaa. Jos ajelen yksin, voin järjestellä päivän asioita päässäni “passiivisesti”, myös uusia ideoita pulpahtaa päähän kun antaa ajatuksen vaan virrata. Mikäli taas olen ympäristössä tai tilanteessa, jossa kuuluu keskittyä ajamiseen ja reittiin mikä edessä siintää, on sekin irtirepäisy arjesta, jolloin haasteet ja ongelmat ovat aivan erilaisia, mutta yllättävästi henkisesti piristäviä.
Hienointa pyöräilyharrasteessa on se, että kun ovesta astuu ulos on jo harrastamassa. Ei tarvita treeniaikoja tai treenipaikkaa mihin mennä. Ei tarvitse tehdä ajanvarausta tai ostaa asiakkuutta.

Varsinkin kun pyrkii harrastamaan monipuolisesti, vie pyöräilyharraste helposti mukanaan.

Pitäkää pyöristänne huolta, takaan että se antaa enemmän kuin vie.

“Life is too short for shit bikes.”

Pidetään ketjut kireällä,

Paulus

Itselläni on tällä hetkellä kuusi ajokuntoista polkupyörää, kuuteen eri käyttötarkoitukseen. Ei sillä, että kovin aktiivisesti jokaista käyttäisin, mutta osa pyöristä on sellaisella statuksella ettei niitä kannata, voi tai raaski antaa pois, kun niihin on syntynyt tunneside.

Esimerkiksi se vuonna 2004 ostamani ensimmäinen lähettityöpyöräni, joka toimii talvikulkineena. Tai kustomina tilaamani kopio edellisestä, jolla ajan syksyisin ja talvisin cyclocrossia. Enkä missään nimessä voi luopua siitä klassisesta maantiepyörästäkään, jonka sain 2010 tuplasynttärilahjaksi (täytin 31 vuotta ja samana päivänä tuli 10 vuotta polkupyörälähettinä täyteen). Näiden lisäksi löytyy kesäpyörä, ratapyörä ja maastopyörä.

Tämän tietopaketin teille tarjosi Velobia Bike Co.
3 Responses to “Mitä pyöräily maksaa?”

 1. Anonymous Says:

  Kiitos hyvästä kirjoituksesta! Mietin tässä hiljattain samaa asiaa veroilmoitusta täyttäessäni. Se mikä hymyilytti oli, että polkupyörän käytöstä saa verotuksessa vähentää 85 euroa vuodessa. Erityisesti talvella työmatkapyöräilyssä tuntuu, että niitä kuluja syntyy. Kalusto kuluu aivan eri tavalla kuin kesällä ja pakkaselta suojautumisvarustusta tarvitaan runsaasti, joka maksaa. Mielenkiinnosta kysyisin, että miten olet kokenut että navat kestävät kovaa käyttöä?

 2. Velobia Says:

  Kiitos palautteestasi. Kunnolliset navat kestävät kovaa käyttöä paljonkin, mutta mikä kunnollisten napojen löytäminen on aina kokeilupeliä.

  Suosittelen tarkistamaan löytyykö navoista jotain sanomisia internetistä tai kavereilta joiden ajamisiin voiot luottaa. Sekä kannattaa aina hankkia napoja joissa on suojatut urakuulalaakerit, ne eivät vaadi huolenpitoa samalla lailla kuin irtokuulalliset ja laakerin vaihto on suht. helppoa.

 3. Anonymous Says:

  Keskiötä pitäisi pyörittää, jotta se ei lopullisesti hitsaudu paikoilleen, vaiko onko siihen patruunakeskiön kanssa jokin muukin syy?

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.