Ota askel moottoroituun maailmaan

tnts @ 12:16, 6. 5. 2016


(kaupallinen yhteistyö)
Polkupyöräilijälle luonnollinen jatko kulkuvälineiden suhteen on moottoripyörä. Moottoripyörällä voi taittaa huomattavasti pidempiä matkoja, huomattavasti nopeammin. Moottoripyörien kanssa pätevät monet syyt polkupyöräilyyn, vaikkakin kuntoa kohottava vaikutus jää pois. Moottoripyörä, varsinkin pienellä moottorilla, on erittäin taloudellinen ja pienipäästöinen kaikenlaiseen pidemmän matkan kulkuun. Hankintahinta vastaa hyvän polkupyörän hintaa, joten se ei muodostu ongelmaksi. Osat osaavat olla kalliita, mutta esimerkiksi https://www.auton-varaosat24.fi/ toimittaa osia ja tarvikkeita edulliseen hintaan. Kulutustavaraa kuten sytytystulppia, öljyä ja muuta vastaavaa yllättävän edullisesti. Myös renkaat kuluvat moottoripyörässä aivan eri tavalla kuin polkupyörässä, joten nekin on laskettava kulueräksi. Laaja valikoima erilaisia ja erikokoisia renkaita auttaa löytämään sopivan pyörään kuin pyörään.

Moottoripyörän pakolliset kulut
Moottoripyöriin liittyy luonnollisesti kuluja, kuten vakuutusmaksut, polttoainekulut ja huoltokulut. Vakuutusmaksut ovat kilpailutuksen jälkeen pienessä moottoripyörässä yleensä erittäin edulliset, kunhan pyörä ei ole nuorison suosima tai paljon onnettomuuksia kokenut malli. Moottoripyörän polttoainekulut vaihtelevat rankasti pyörän koon mukaan. Esimerkiksi uudehko 125-kuutioinen nelitahtinen kevytmoottoripyörä (esimerkkinä käytetty Yamaha YBR 125 2006) on erittäin bensapihi laitos. Noin 3 litraa sadalla kilometrillä on huvittavan pieni kulutus, ja samaan pystyy käytännössä vain pienet nelitahtiset mopot kuten Honda Monkey. Pyörä on teholtaan pieni, kulkee n. 100 km/h, mutta kilometrit ovat halpoja. Seuraavan vuoden malli pystyy hieman pienempään kulutukseen ja suurempaan tehoon uusitun polttoaineensyötön vuoksi, mutta uuden mallin hankintakulut ovatkin sitten huomattavasti korkeammat. Tämä on matalatehoisena yleisesti autokoulujen käytössä, ja siten varsin matala onnettomuusluku laskee vakuutusten hintoja.

Kalliimpana pitää, mutta yhtälailla edullisena hankintahinnaltaan voidaan pitää isompaa, mutta vanhempaa moottoripyörää. 90-luvun japanilainen 800-kuutioinen V2-moottorinen pyörä on kulutukseltaan liki tuplasti edellisen esimerkin, mutta vääntöä ja tehoa on aivan eri tavalla. Tämän tyyppiset pyörät ottavat huippunopeutta jo 200 km/h korville, joten vauhdin ei luulisi loppuvan kesken. Vääntö tekee ylämäkien ongelmat olemattomiksi. Suuri vääntö ja teho kuitenkin varsinkin rivakammalla ajotavalla kuluttaa paljon bensiiniä, ja ennen kaikkea renkaita. Tätä kuluerää on helppo pienentää tilaamalla renkaat vaikkapa Tirendo.fi:stä. Vakuutusmaksut ovat myös noin kaksinkertaiset verrattuna pieneen kevariin. Vanha 90-luvun pyörä luonnollisesti myös tarvitsee osia silloin tällöin. Japanilaiset pyörät ovat kuitenkin erikoisen helppoja korjata, joten korjaamoa ei useimmiten tarvita. Osat saa netistä, useimmiten myös asennusohjeet löytää netistä, jonka jälkeen ongelma on poistettu huomattavasti edullisemmin kuin korjaamolla käyttämällä.

Moottoripyörän edut verrattuna polkupyörään
Moottoripyörällä pääsee kauemmaksi ja nopeammin kuin polkupyörällä. Aivan ilmaista tämä ei tietenkään ole, mutta varsinkin pienellä tai vanhalla pyörällä pääsee edullisesti minne ikinä tahtookaan kulkea. Moottoripyörän renkaat ja varaosat löytyy näppärästi netistä kotiin toimitettuna ilman sen suurempia ongelmia. Moottoripyöräilyn kehuttuihin ominaisuuksiin kuten vauhdin ja vapauden tunteeseen pääsee käsiksi melko edullisesti, ja ns. juoksevissa kuluissa voi säästää huikeita summia ostamalla renkaat ja varaosat halvalla nettikaupasta. Polkupyörä on erittäin näppärä kaupungissa, muttei moottoripyörä paljoa häviä. Maantielle siirryttäessä moottoripyörä näyttää kyntensä ja päästää kuljettajan upeaan tunteeseen, kun viiman tuntee kypärässä ja kaarteisiin kallistaminen ei pelota ollenkaan.Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.