Kypärät ja keväinen koirankakkakeskustelu

Velobia @ 23:43, 17. 4. 2016

Kevät on täällä.
Keväisin käydään yleensä muutamat perinteiset keskustelut pyöräilyyn liittyen: hiekoitussepeli ja sen pois putsaaminen, pyörän huollot ja kypärän käyttö.

Otetaan paasausosio aluksi alta pois.

Kypärä EI ole pakollinen suojaväline pyörällä ajettaessa, se ei myöskään ole onnettomuuksilta suojaava talismani, eikä niitä valitettavasti ole huomaamattoman näköisiä.

Kypärä on pyörällä liikkuessa oiva suojaväline jos sattuu syystä tai toisesta kaatumaan ja lyömään päänsä. Maastopyöräillessä se on melkein ehdoton, koska metsään/poluille mennään lähtökohtaisesti kaatuilemaan, maantiepyöräillessä ryhmässä kun vauhdit ovat nopsakat ja/tai ajokaverien ajokäyttäytyminen on tuntematonta on kypärä myös hyvä olla jne jne.
Eli ylipäätään harrastepyöräillessä kypärä ei ole haitaksi ja suurimmaksi osaksi jopa niin suositeltavaa, että se on melkein pakollista.

Mutta jokainen tekee käyttövalintansa itse, eikä laki ei määrää sen käyttämisestä.

Itse käytän kypärää silloin kun olen lähtökohtaisesti menossa kaatuilemaan (maastopyöräily, cyclocross jne.) tai muuten vaan pelottaa olla ilman. Niin ja tietty osan kylmimpää talvea käytän reiätöntä “pottaa” talvihattuna, ettei tarvitse laittaa niin monta pipoa päähän.

näin kypärä on oikein päässä

Pääosin kauppareissuilla ja töihin ajaessa olen ilman, eikä siinä mielestäni ole mitään ihmeellistä, eihän pyörällä kulkeminen lähtökohtaisesti ole vaarallista. Ja jos olisikin, siinä ei kypärät auta kun ongelmat ja haasteet ovat sellaisia, joita ei kypärällä ratkaista.

Mitä kypärän ulkonäköön tulee, ne kaikki näyttävät munankuorilta tai urheilullisilta, eivätkä oikein tottumattoman silmään ulkonäöllisesti istu millään lailla.
Voin kertoa, että siihen tottuu ja musta kypärä on aina huomaamattomampi kuin kikertävän kukertava.

Seuraavaksi itse asiaan.

Kypärän hankkiminen on kuin kenkien ostaminen, suosittelen sovittelemaan useampia eri mallisia, jopa merkin sisällä eri mallinimikkeiset kypärät tuntuvat erilaisilta. Kalloja on eri kokoisia ja muotoisia, puhumattakaan hiusten paksuudesta.

Myös epäsuomalaisesti suosittelen kokeilemaan päähän sitä kalliimpaakin mallia, jotta huomaa eron sen ja halvimman kypärän välillä.

Kypärä on muutakin kuin muovikuorella päällystettyä styroksia, tai no ihan halvimmat sitä ovatkin. Mitä kalliimmaksi kypärän hinta nousee, sitä enemmän siinä on käytetty ihmistyötunteja, jotta saadaan kypärä mahdollisimman suojaavaksi, kestäväksi ja mikä tärkeintä istuvaksi ja kevyeksi - eli huomaamattomaksi.
Paras kypärähän käytännössä melko lailla sellainen, jonka olemisen unohtaa kun se on puettu päähän ja parhaimmat sitä ovatkin.
Pitemmillä matkoilla erityisesti istuvuus ja keveys on pelkkää valttia, hyvä kypärä ei hierrä, purista tai rasita niskan lihaksia.

Käyttötarkoitus kannattaa pitää mielessä ja vaikka muutamia kirjoittamattomia sääntöjä onkin (kuten maantiepyörää ajaessa kypärässä EI MISSÄÄN NIMESSÄ saa olla lippaa) tässä tapauksessa tarkoitan, käyttääkö kypärää kylmilläkin keleillä. Tuolloin on huomioitava, että kypärän alle mahtuu lämmikettä syksyllä.
Tämä on erityisen tärkeää pitää mielessä varsinkin silloin, jos ei halua pitää kahta eri kypärää hyllyssä, talvea ja kesää varten.

Kypärätekniikka on kehittynyt huimasti sitten styrox-potan eli kannattaa vähintään 10 vuoden välein viimeistään hankkia uusi, sillä materiaali haperoituu eikä täten suojaa yhtään niin hyvin kuin uusi.
Puhumattakaan jos kypärä on jo haljennut tai kolaroitu, silloin kannattaa heti miten hankkia uusi.

Mitä mieltä on käyttää sellaista suojavälinettä, joka muuttuu osuessaan pölyksi tai se ei suojaa niin kuin on tarkoitus.

Kypärän asemointi päähän on myös tärkeä osa kypärän suojaavaa ominaisuutta.
Useimpien kypärien mukana tulee jonkinlaiset kuvalliset ohjeet kuinka kypärä säädetään päähän siten, että se suojaavat ominaisuudet ovat käytössä.

Kuvakollaasista voi katsoa miten kypärä on väärin päässä.

Kypäräterveisin,
Paulus

Velobian kypärät KLIK
One Response to “Kypärät ja keväinen koirankakkakeskustelu”

  1. Anonymous Says:

    Ton kun olis voinut jakaa suoraan sosiaalisen median puolelle, niin 575

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.