Pyöräilijän New York

tnts @ 22:29, 14. 12. 2012

New York on suomalaisten matkustajien kestosuosikkeja. Elokuvista, televisiosta ja kirjoista tuttu Iso Omena tarjoaa aina uutta koettavaa riippumatta siitä, kuinka usein kaupungissa pääsee vierailemaan. Matkaa suunnitellessa kannattaa vertailla lentolippujen hintoja ja hankkia lennot New Yorkiin momondolta.

New Yorkista on viime aikoina leivottu todenteolla uutta Kööpenhaminaa eli pyöräilijöiden valtakuntaa. Kaupunginisät ovat lisänneet pyöräteiden määrää kiihtyvällä nopeudella viimeiset viisi vuotta ja nykyisin niitä riittää jo yli 400 kilometrin verran New York Cityn alueella. Yhä useampi newyorkilainen taittaakin työmatkansa metron sijaan fillarilla, oli lähtöpaikkana sitten Manhattan, Brooklyn, Queens, Bronx tai Staten Island. Pyörän kuljettaminen on sallittua kaikissa New Yorkin metroissa.

Pyöräilyn suosion kasvu Isossa Omenassa on myös turistin etu: kaupungista saa huomattavasti selkeämmän kuvan kun katsoo sitä satulan selästä pimeiden metrotunneleiden sijaan. Tunne siitä, että on todella New Yorkissa vahvistuu entisestään kun viilettää kaksipyöräisellä Broadwayn pilvenpiirtäjien ohi tukka hulmuten.

Etenkin isot puistot kuten Manhattanin Central Park ja Brooklynin Prospect Park ovat kuin luotuja pyöräilylle, sillä kävellen niistä on vaikea saada kokonaiskuvaa. Myös Manhattanin länsipuolella jokirantaa sivuava Hudson River Parkin pyörätie on koeajelun arvoinen. Se vie alakaupungin Battery Park Cityyn asti, näköetäisyydelle ulapalla nököttävästä vapaudenpatsaasta.

Kesäisin pyörällä pääsee kätevästi tutustumaan New Yorkin alueen moniin uimarantoihin, kuten Coney Islandiin ja Rockaway Beachiin. Samalla voi kierrellä ja kaarrella ympäri Brooklynin idyllisiä naapurustoja, joihin lukeutuvat mm. Park Slope, Fort Greene, Carroll Gardens ja Brooklyn Heights. Paras tapa palata Brooklynista Manhattanille on hurauttaa illalla fillarilla legendaarisen Brooklyn Bridgen yli ja ihailla samalla alakaupungin valomerta.

Erilaisia pyörävuokraamoja toimii New Yorkissa kymmeniä. Näistä turisteille on suunnattu etenkin keskuspuiston laitamilla operoivat Central Park Bike Rental sekä Bike Rentals NYC. Fiksipyöriä ei voi vuokrata, mutta niitä ja tyylikkäitä pyörätarvikkeita myyvät Republic Bike, Ride Brooklyn ja Fixed Gear Republic.

Maaliskuusta eteenpäin New Yorkissa polkeminen helpottuu entisestään, kun Citi Bike –palvelu aloittaa toimintansa. Citibank ja Mastercard tuovat kaupunkiin eurooppalaistyylisen pyöränlainausohjelman, jossa fillarin voi noutaa käyttöönsä 600:sta eri toimintapisteestä Manhattanin, Brooklynin ja Queensin alueella. Ensimmäiset 30-45 minuuttia eivät maksa mitään, koko päivän käyttöoikeus kustantaa $9.95 ja viikon passi $25. Pyöriä on tulossa kiertoon kaikenkaikkiaan 10 000 kappaletta. Tarkemmat hinnat voi katsoa osoitteesta http://citibikenyc.com.

Toukokuun kohokohta paikallisille himopyöräilijöille on 30 000 osallistujan Five Boro Bike Tour, Yhdysvaltain suurin vapaa-ajan tapahtuma jossa polkaistaan porukalla 67 kilometrin matka New Yorkin ympäri. Lisätietoa löytyy täältä: www.bikenewyork.org/ride/five-boro-bike-tour.

Oli kyseessä sitten oma pyörä tai vuokrattu menopeli, rankan polkusession jälkeen maistuu varmasti huurteinen. Pyöräilijäystävällisiä baareja löytyy etenkin Brooklynista, kuten Greenpointin The Mark Bar ja Prospect Heightsissa Freddy’s Bar.

New Yorkin pyöräilyskeneä voi tarkkailla myös Twitterin kautta. Hyviä seurattavia ovat esimerkiksi @bikenewyork, @transalt, @nycbybike ja @bikesnobnyc.

Mirva Lempiäinen

-

Kirjoitus on julkaistu sisältöyhteistyössä Momondon kanssa
One Response to “Pyöräilijän New York”

  1. Anonymous Says:

    Täältä löytynee myös Fixejä vuokralle:

    https://www.doliquid.com/

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.