Historian havinaa ja katsaus suomalaisen ratapyöräilyn nykytilaan

tnts @ 15:08, 31. 7. 2012

Tänään kisailtiin Käpylän Olympiavelodromilla 60 vuotta sitten ajettujen Helsingin Olympialaisten kunniaksi erä- ja pudotusajossa. Kauniina kesäpäivänä oli loistavaa kokoontua, kun moni oli vielä lomalla ja loput pystyivät järjestämään töihin menon myöhemmäksi tai muuten vaan aikataulut kuntoon.

Mutta aina ei ole näin. Ratapyöräily on Helsingissä mahdollista vain kesäaamuisin hyvällä kelillä ja radan kunnon puolesta kalustossa kannattaa huomioida töyssyt, tärinä ja hilseilevän pintamateriaalin sirpaleet. Radan mitta ja profiili ei myöskään vastaa mitenkään nykystandardeja, joten voidaan sanoa, ettei Suomessa ole mahdollista ratapyöräillä tosissaan kansainvälisellä tasolla.

Malmin sisävelohanke sai eilen stopin ja korvaavia projekteja ei ole tietääkseni käynnissä. Suomen Polkupyöräunioni tunnetusti haluaa vältellä kehitystyötä ja keskittyä varmojen vuosisuunnitelmien pyörittämiseen vuodesta toiseen.

Tampereenkin vanerivelolle kuulemma on määritelty reilu vuosittainen kunnossapitoraha, mutta nämä äyrit menevä aina katujen auraukseen ja mitään ei radalla tapahdu - varsinkaan ajamista. Kaupunki ilmeisesti odottaa, että joku polttaisi koko roskan, niin ei tarvitsisi enää esittää kiinnostunutta.

Turun asfalttivelo sai juuri uuden pinnoitteen, mutta loivat kaarteet ja profiili muutoinkin määrittää sen enemmän katuradaksi kuin oikeaksi velodromiksi.

Mikä on sitten ratapyöräilyn tulevaisuus Suomessa? Olympialaisissa ei tietenkään meikäläisiä nähdä, mutta SM-kisojenkin perusteella nuorta potentiaalia on nousemassa, mutta katkeaako lupauksien kehitys kun lähimmät kunnon harjoittelupaikat löytyvät naapurimaista. Se nyt on ainakin varmaa, että kesäisiä harrastelijoita riittää meikäläisten keskuudesta, mutta riittäisi varmasti paljon enemmänkin, jos olosuhteet olisivat otollisemmat.Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.