Rengas puhki? Ei hätää – lue tämä!

Velobia @ 22:57, 8. 1. 2018

Useimmat meistä ajavat polkupyörällä sen kummemmin miettimättä pyörän kuntoa.
Rengaspaineet ja renkaiden kunto on yksi vähiten kiinnostusta herättävistä asioista ja kuitenkin niin olennainen sekä tärkeä asia.

Kun polkupyörän rengas pumpataan täyteen, ilma ei tosiaan pysy siellä loputtomiin: haihtumista butyylin läpi tapahtuu koko ajan (fysiikka ja kemia) sen lisäksi että mikään venttiili ei ole 100 % tiivis. Mitä suurempi paine ja kapeampi sisärengas suhteessa sitä enemmän ilma pyrkii etsimään väylän ulos. Suuremmassa sisärenkaassa pienemmillä paineilla saattaa tuntua siltä että ilma pysyy paremmin sisällä. Kyse on kuitenkin renkaan koon suhteesta paineeseen. Myös sisärenkaiden laadulla on vaikutusta ilmanpitävyyteen, sisärenkaissa käytetty butyyli ja lateksi voivat vaihdella laadullisesti hyvinkin paljon.

Jätetään tieteellinen osuus sikseen.

Se että sisärengas aikaa myöten tyhjenee aiheuttaa tarpeen toimia tietyllä tavalla, jotta harmeja olisi vähemmän. Tyhjähkö sisärengas vaikuttaa mm. ulkorenkaan kulumiseen ja kestävyyteen kohtuullisen paljon. Kun siis ajaa puolitäydellä sisärenkaalla, kulutat samalla ulkorenkaan rakennetta.
Kunkin renkaan painerajat selviävät useinmiten valmistajan merkinnöistä ulkorenkaan kyljessä. Yksiköt ovat kBar- ja psi-merkintöinä. Tietysti mitä enemmän painoa, sitä lähemmäs ylärajasuositusta saa/pitää pumpata.

Sen lisäksi, että kumi hiljalleen tyhjenee itsestään tai ulkoisista tekijöistä, oli se sitten lasi tai sepeli, on mahdollista kärsiä “snake bite”-tyyppinen rengasrikko.
Pyörän vanteen osuessa terävämpään esteeseen esim jalkakäytävän reuna, tyhjähkö sisärengas puristuu nopeasti vanteen ja esteen väliin ja siihen syntyy reikä, useimmiten kaksi, jotka näyttävät käärmeen hampaanjäljiltä. Aina ei ole edes kyse siitä että paineet olisivat kovin alhaiset vaan terävät reunat kannattaa opetella ylittämään niin että keventää pyörää niiden kohdalla.
Edellä mainittuun apu (keventämisen lisäksi) on tarkistaa rengaspaine riittävän usein, vaikka päivittäin, ennen kuin lähtee ajamaan.
Tarkistuksen ei tarvitse olla tieteellinen tai numeraalisesti tarkka, riittää kun kokeilee painamalla tai puristamalla onko renkaassa tarpeeksi painetta vai ei. Mikäli pyörä on ollut pitkään käyttämättä, rengaspaineet on syytä tarkistaa ja pumpata ennen liikkeelle lähtöä.

Huonot ulkorenkaat.
Loppuun ajetut ulkorenkaat menettävät runkorakenteen jäykkyyden ja suojausominaisuudet, samoin luonnollisesti niiden pinta ohenee, jolloin pienemmätkin terävät esineet läpäisevät helposti renkaan. Samalla myös snakebite-riski kasvaa. Ulkorenkaat kannattaa vaihtaa ennenkuin ne ovat täysin loppuunajetut.

Yleensä sateisen kelin aikana ja jälkeen, kun alusta on märkä, rengasrikkoja tapahtuu enemmän kuin kuivalla säällä. Tuuli ja sade levittävät kaiken “moskan” ympäristöstä myös pyöräreiteille, kun taas kuivalla kelillä ajoreitit puhdistuvat melkein itsekseen eniten käytetyiltä alueilta. Talvisin kaupunkialueilla erityisesti hiekoituksessa käytetty sepeli syystä tai toisesta aiheuttaa terävyytensä vuoksi rengasrikkoja.

Reikä voi olla myös hyvin “hidas”, tyhjenemisaika voi olla yli vuorokauden (hyvin pieni reikä, joka saattaa olla osittain tukossa reiän aiheuttaneen esineen toimesta vielä).
Sen sijaan ventiilliviat ovat varsin harvinaisia, toki Dunlop-ventiilillä on taipumus jumittua ollessaan pitkään varastoituna, mutta tästäkin selviää hieman tehokkaammalla pumpulla. Venttiilit saattavat myös jäädä hieman auki.

Pumppu on hyvä olla riittävän tehokas käyttöön nähden (ts. pumpun tuottaman paineen on hyvä olla riittävä että rengas täyttyy). Usein vanhat pumput ovat suunniteltu paljon pienemmille rengaspaineille ja niillä pumppaaminen on raskasta puuhaa.

Mukana siis kannattaa pitää renkaanvaihtoon tarvittavan tietotaidon lisäksi työkaluja, joilla sisäkumi vaihtuu näpsäkästi tien päällä. Vakiona on hyvä olla kiekon irroittamoiseen tarvittavat välineet eli mikäli kiekko on pulttikiinnitteinen, sopiva kuusiokolo tai kiintoavain, kunnollinen pumppu tai CO2-kapseli, muoviset rengastyökalut (ainakin 2 kpl), varakumi sopivalla venttiilillä ja ehkä jopa varuiksi paikkarasia.

Teoriassa renkaanvaihto sujuu seuraavalla tavalla:

-Kiekko irti ja puristellaan ulkokumin reunalanka molemmin puolin keskelle vannetta, täten ulkorenkaan ja vanteen väliin saa väljyyttä, joka auttaa renkaan poistamisessa. Tämän jälkeen rengas joko lähtee vääntämällä vanteelta käsin tai rengasmuovia apuna käyttäen.

-Tarkista ulkokumi ja poista reiän tehnyt asia renkaasta (mikäli se löytyy) ja samalla on hyvä tarkistaa ulkokumin kunto ylipäätään. Kannattaa myös tarkistaa onko kumi mennyt puhki yläpuolelta vai alapuolelta eli onko syypää kuitenkin syystä tai toisesta vanteen puolella. Lisää siis pikkaisen ilmaa puhjenneeseen sisäkumiin.

-Mikäli ulkorengas on kokonaan irti vanteelta, asenna toinen laita vanteelle, siten että renkaan tekstit ovat pinnareiän kohdalla, tämä siksi että ulkokumiin saa hyvän kiintopisteen kun tarkistaa mistä kohdasta sisuri on puhjennut ja täten nopeuttaa puhkeamiskohdan etsintää. Sisuriin kannattaa pumpata pikkaisen ilmaa kun sen sujauttaa paikalleen, kumiin tulee pikkaisen muotoa eikä jää niin helposti kierteelle. Sujauta sitten sisäkumi paikalleen ja väännä ulkorenkaan toinen laita vanteelle. Mikäli ei mene käsin ja käytät rengastyökalua paikalleen vääntämiseen, ole varovainen ettet puhko sisuria uudelleen.

-Ennen ilman pumppaamista kumiin kannattaa rengasta leipoa kierros ja tarkistaa ettei sisäkumi ole jäänyt pinteeseen ulkorenkaan reunan ja vanteen väliin. Mikäli se on jäänyt ja kumiin pumppaa painetta on puhkeaminen melko kovaääninen.

-Pumppaa soppelit paineet kumiin, painerajat löytyvät kumin kyljestä.

-Aja.

3 Comments »

Mitä se ketjun kuluminen on?

Velobia @ 9:47, 31. 10. 2017

Ketjun kuluminen: asia jonka kuulee usein ja josta monella on mielipide.

Mistä on kyse?

Kun polkupyörän ketju kuluu, puhutaan venymisestä. Ketjun osat kuluvat ja ohenevat kun metalli hieroo metallia vasten ja saavat aikaan vaikutelman että ketju venyy. Venyvyysvaikutelman syntyy siis siitä että rullat ja tapit kuluvat ja näin ollen teollisuuden standardi uudelle ketjulle (linkin pituus 0,5 tuumaa tai 12,7mm) alkaa muuttumaan pidemmäksi ja pidemmäksi kun tapit ja rullat ohenevat.

Normaalit mittarajat venyneelle ketjulle ovat 0,5% ja 0,75%. Ei kuulosta juuri millekään. Mutta jos ajattelet että ketjussa on esim 140 cm pituutta, venymä on 0,5% arvolla jo 7mm tällä matkalla.

Miksi ketjun venymällä ylipäätään on väliä? Teollisuuden standardien mukaan uuden ketjun lenkit sopivat juuri uuden rattaan hampaisiin. Kun ketjun linkit kuluvat, linkki alkaa istumaan huonommin rattaan hampaisiin ja alkaa kuluttamaan metallia hampaista.


(kuvassa: vasemmalla uusi ratas ja oikealla kulunut, “hainhampaalla” ajettu ratas)

Venynyt ketju muokkaa uuden rattaan hampaita jo nopeasti yläosasta pyrkiessään seuraavalle hampaalle. Loppunkulunut ketju putoilee ja vaihtaa surkeasti. Jossain vaiheessa esim. napavaihteellisista pyöristä loppuu säätövara. Siis mitä vähemmän ketju on venynyt, sitä vähemmän se kuluttaa rattaita takana ja edessä.

Ketjun mielenmaisema räjäytyskuvana:

(By Marcus Roeder, Attribution, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8987832)

Puhumme enemmän vaihdepyöristä, joissa on rataspakka. Samat periaatteet tietty pätevät myös yksivaihteisiin ja napavaihteisiin pyöriin, mutta ne eivät ole yhtä herkkiä venymälle, koska ketju ei liiku sivusuunnassa rattaalta toiselle (myöskin rattaan kesto saattaa olla parempi).
Periaatteena voisi olla, mitä enemmän rattaita, sen tarkempi ketjun kanssa kannattaa olla.

Ketju on usein edullisempi vaihtaa kuin rataspakka ja rattaat (erityisesti 10-lehtisissä pakoissa ja siitä yli). Muistutuksena vielä että eniten käytetyt rattaat luonnollisesti kuluvat nopeiten.
Taloudellisemmissa rataspakoissa, ketjun ja pakan hintaero saattaa olla melko pieni (esim 6-8v). Hienostuneemmissa malleissa ketjun vaihto useammin siis saattaa säästää suoraan rahaa pitkällä tähtäimellä.

Miten sitten mitata kuluma?
Internetin keskustelupalstat ovat täynnä mielipiteitä aiheesta. Keskusteluihin saa uppoamaan kýmmeniä tunteja helposti, mutta jos suinkin on mitta käytössäsi, nyrkkisääntö on että uuden ketjun tulisi olla melko täsmälleen tapista tappiin 12 tuumaa 12 linkkiparin matkalla. Yleensä, jos venymä on tästä 1%, ketju pakkoineen ovat loppuun ajetut, ketjua olisi kannattanut vaihtaa kohdassa 0,5 %.
Eli 12 tuumaa + 0,5% venymä jolloin vaihdeketju kannattaisi vaihtaa. Edellä mainittu 0,75% venymä vaihdepyörissä +9v käytännössä tarkoittaa jo rataspakan vaihtamista

Mitan käyttäminen tarkoitukseen siten että mittatulos on tarkka, on hankalaa ja siksi tarkoitukseen suunniteltuja mittatyökaluja on erilaisia. Myös mittaustyökalujen tarkkuudesta ja heikkouksista on internet pullollaan juttua. Kuitenkin on siten, että saman mittatyökalun käyttäminen jatkuvasti tuo kokemusperäisen tarkkuuden kyseisen työkalun antamiin tuloksiin: Kun riittävän monta kertaa on todennut, että tietyllä arvolla ketjun vaihto ei riitä, vaan ketju pomppii tai ei vaihda täsmällisesti, mittausymmärrys paranee nopeasti. Joka tapauksessa mittaaminen on tarkempaa kuin arvioiminen.

Miten niin pomppii?
Uusi ketju ei asetu kunnolla vanhalle rattaalle, jonka hampaiden muoto on jo mennyttä eli ketju luistaa hampaalta toiselle, etsiessään oikeaa paikkaa. Tämä tuntuu erityisesti kun polkimille annetaan kovasti painetta eli runtataan.

Kuinka paljon kilometrejä ketjulla sitten voi ajaa?
Kysymys, johon kukaan ei osaa vastata, koska muuttujia on niin paljon olosuhteista, ajotavoista, keleistä, ketjun puhtaanapitämisessä jne., sekä luonnollisesti ketjun laadussa. Hyvin edullinen ketju todennäköisesti kuluu nopeammin johtuen materiaaleista.
Yhdet ajavat voimansiirron loppuun ja vaihtavat kaiken kerralla,. Toiset kierrättävät ketjuja säännöllisesti, päästen hyvinkin pitkiin rattaiden elinikiin: Jos ketju ei ole kerennyt venymään, se ei juuri kuluta rattaita.

Ketju siis “venyy” ja venyessään kuluttaa rattaiden hampaita, koska pyrkii sovittautumaan seuraavalle hampaalle, selkeimmin tulos on nähtävissä kun hampaat muistuttavat hain hampaita. Mitä kuluneempi ketju, sen suuremmalla todennäköisyydellä se on kuluttanut myös rattaat vaihtokuntoon.
Teoretisointi aheesta on loputonta, mutta kokonaisuutena edullisinta on voimansiirron puhtaanapito ja ketjun oikea öljyäminen riittävän usein.

Tästä on hyvä jatkaa keskustelua.

Comment now »

Pyöräni kitisee

Velobia @ 21:28, 11. 6. 2017

YKSI YLEISIMMISTÄ VIKAKYSYMYKSISTÄ ON “PYÖRÄSTÄ KUULUU KITINÄÄ TAI ULVONTAA”. MIKÄ ON VIKANA?

Kitinät ja vinkuna on yleisin harmin aihe pyöräilyssä. Joskus ylimääräiset äänet ovat vain ärsyttäviä.
Koska polkupyörä on kuitenkin kohtuullisen yksinkertainen laite, kitinä ja vinkuna ovat usein ensimmäisiä merkkejä siitä että jotain tulisi korjata, säätää tai huoltaa.

Seuraavassa tylsän asiallisesti muutamia huomioita kitinän aiheista ja mitä niille voi tehdä.Monet äänistä pystytään paikallistamaan suhteellisen helposti, mutta osa äänistä saadaan poistettua vain korjaamalla osa kerrallaan ja testaamalla hävisikö ylimääräinen ääni (pois-sulkeva korjaus).
____
Huomio hiilikuiturungoista (ja ohuista alumiinirungoista), hiilikuiturungot ovat herkkiä siirtämämään ääniä ja vikaäänen selvitys hiilikuiturungossa saattaa olla huomattavasti hankalampaa kuin muissa pyörissä.
Yleisesti: osia ei tule ylivoidella, ylikiristää tai muuten vain säätää, se ei välttämättä paranna tilannetta, vaan pahentaa.

VIKA

Natina ja rutiseminen - tässä hankalin selvitettävä. Yleensä joudutaan etsimään todennäköisin syy ja poistamaan se ja siitä edelleen osa kerrallaan, tämä on ns. pois-sulkeva vianetsintä.

Syy voi olla esim. satulatolpan kiinnitys, tolpan väsyminen, kuivuminen, tolpan kireyssäätö jne.
Syy voi olla myös kiekkojen pikalinkkujen kunto, tiivisteiden kuivuus tai löystyminen
Syy voi alla myös satulassa, jälleen kuivuus, kiinnityspisteiden liikkuminen jne.

Syy voi olla löysällä oleva kampi, löysällä olevat rattaanpultit, mahdollisesta keskiö on loppuunajettu tai löysällä
Syy voi löytyä myös löysällä olevasta ohjainlaakerista ja säädettävästä ohjainkannattimesta, joka on kulunut ja ei enää kiristy kunnolla ja oikein, tai puuttuvasta speisseristä, joka estää ohjainkannattimen kiristymisen
Syy voi olla myös että ohjaintankon kiristys on löysä ja ohjaintanko pääsee liikkumaan.
Ja pahin syy on tietysti vaurioitunut runko tai haarukka, jolloin ne tulee tutkia.

Nämä kaikki ovat kohtuullisen yleisiä syitä ääniin, niitä voi fixata ja varmistaa itse tai pyörän voi viedä huoltoon, jossa asiat tutkitaan.

Vielä lopuksi “kesäkauden erityisongelma”.
Pyöräparkit ja telineet ovat ahtaita ja pyöriä on paljon. Joskus ihmiset ovat niin malttamattomia ottaessaan pyörän telineestä, että naapuripyörä saa kyytiä, esim kuoret ja vaijerit jäävät herkästi kiinni johonkin ja siirtyvät posi paikaltaan. Tätä kutsutaan “Tämä toimi hetki sitten ja nyt ei enää” ongelmaksi

Ajellaan varovasti!

Comment now »

1V9V eli Yksivaihteen 9-vuotiset Kotkassa

tnts @ 23:22, 9. 5. 2017

Tarkemmat infot foorumin puolelta ja Facebookista

Comment now »

FatBike - elikkäs läskärikokeilu

tnts @ 0:57, 16. 2. 2017

Aloitetaan sillä, että en ole fatbike-ihminen millään tavoin - taannoin jopa uhkasin lopettavani pyöräilyn, mikäli normaalissa kaupunkiliikenteessä tarvitsee läskäriä liikkuakseen paikasta toiseen (kyseessä oli ne kuuluisat 2009-2013 lumitalvet).

Fatbike jakaa mielipiteitä, toiset rakastavat (oli se syy mikä tahansa) ja toiset hohottelevat.

Helppo tietysti hohotella jos ei tiedä käyttötarkoitusta. Niin paljon kuin rakastankin väärällä pyörällä väärässä paikassa ajamista ja itsensä sekä pyörän ominaisuuksien haastamista, olen yleensä alimitoitetulla pyörällä ylimitoitetussa paikassa.

Ja läskäri on ollut mielestäni ylimitoitettu kaikkeen.

Olen ollut jokseenkin väärässä.

Jotta voin sanoa läskäristä yhtään mitään, oli sitä päästävä kokeilemaan autenttisissa olosuhteissa. Taannoinhan pikkaisen kokeilin 2006ish fillarimessuilla Foxcompin maahantuomaa Surlyn Pugsleyta. Pyörältähän se silloin tuntui, mutta en silloinkaan oikein hahmottanut, mitä sillä itse tekisin.

Kävin tänä talvena Pyhällä lomailemassa ja siellä tuli mahdollisuus vuokrata läskäriä Bliss Adventurelta. Lapin talvi onkin lähinnä läskärin autenttisinta liikkumismaastoa, johon Suomessa päästään. Avoimin mielin hyppäsin siis satulaan.

Kuten mainittua, polkupyörältähän se tuntui: oli kaksi rengasta ja polkimet. Sama tunne oli kuin aikaisempana kokeilukertana, taivas ei avautunut eikä enkelit laulaneet.

Ensipuraisuksi kaahasin Pyhän hotellilta alas kevyenliikenteenväylää pitkin ja kurvailin kokeillakseni pitoa tamppantuneella lumella.

Pitoa oli, tosin luultavasti maasturissakin olisi siinä kohdassa ollut ihan samalla tavalla.

Sen minkä huomasi heti oli, että läskäri ei ole maasturi: keula ei nouse niin herkästi, johtuen suurimmaksi osaksi pitkästä akselivälistä. Myöskin rungon kulmat ovat sellaiset, että pyörä liikkuu parhaiten satulassa paikallaan istuen kahden ison renkaan välissä.

Itsehän tykkään ajaa pyörää suhteellisen aktiivisesti, välin heilutellen itseäni ja välillä pyörä oikeaan suuntan, sen sijaan että olisin vain kyytiläisenä.

Tämän tyyppinen ei läskärillä oikein onnistu tai ainakin se vie voimia kovasti. Huomasin sen viettämällä paljon aikaa hangessa kokeillessani, mitä kaikkea pyörällä voisi tehdä.

Pulleissa kumeissa on myös kimpoilu-ominaisuus, joka tarkoittaa sitä, että sen tyyppinen maastopyörällä ajaminen, johon olen tottunut on poisluettu - koska heilumisen ja pompottamisen tuloksena oli pyörän vastareaktiona kimmota vastakkaiseen suuntaan.

Nähdäkseni ja tällä kokemuksella fatbike sopii rauhalliseen ajoon ja/tai rauhalliselle pyöräilijälle.

Luulot oli otettu siis siltä saralta pois, joten oli aika palata siihen mihin pyörä olisi tarkoitettu, eli liikkuminen maastossa rauhakseltaan.

Alunperin tarkoituksenamme oli mennä ohjatulle pyöräsafarille, mutta päädyimmekin lähtemään keskenämme omin eväin samoille reiteille.

Puolet reitistä kulki suosittua ulkoiluväylää ja lumikenkäreittiä myöden. Polku oli täten kovaksi tamppaantunutta, hyvin rullaavaa lunta ja alla olevani suomalainen Pole kulki vauhdikkaasti ja kaahaaminen alamäkeen oli erittäin lystiä.

Toinen puolikas sisälsi moottorikelkan telan jälkeä ja tuulen umpeen puhaltamaa väylää. Yllätyksekseni, vaikkakin odotetusti pyörä ei liikkunutkaan ihan kaikkialla (niinkuin monesti mainostettu).

Leveä rengas toki kelluu helpommin, mutta perä upposi melko helposti pehmeään lumeen ja liikkuminen polkien loppui yllättävän nopeasti.

Takarengas kaivoi itsensä lumeen kevyimmälläkin välityksellä jopa varovaisesti möyrien, vaikka taluttaen kenkä ei uponnut muutamaa senttiä syvemmälle. Onneksi pyörää oli kuitenkin helppo tunkata eteenpäin.

Loppujen lopuksi ajelimme vajaan kaksi tuntia ja matkaa oli noin 15 km, josta noin neljäsosa oli taluttelua aavan reunalla. Ja olimme aivan loppu, mutta luonnossa liikkuminen on onneksi erittäin hauskaa.

Yhteenvetona siis: Läskäri ei ole maasturi ja sitä ja sillä ajamista ei tule ajatella samalla tavalla kuin maastopyörällä, ainakaan omalla kohdallani.

Fiilis pyörästä on enemmänkin retkipyörämäinen ja pystynkin kuvittelemaan, että siihen lastaisi kamppeita päälle ja kulkisi kestopäällystettä hankalampia paikkoja vaikkapa juuri Lapissa.

Vaikka moni läskipyöräilijä ärähtää takajaloilleen, kun sanotaan että pyörällä ei pääse kovaa, niin uhmaan siltikin sanomalla että läskärillä ei pääse kovaa (ainakaan kovin pitkään). MUTTA mielestäni kyseisellä pyörällä ei ole tarkoituskaan ajaa kovaa, vaan järkevää retkivauhtia, syystä että pyörässä on pitkä akseliväli (ja muu loivahko geometria). Leveät renkaatkin hidastavat sen verran vauhtia, että jos pyörällä hikoilee polkemalla niin paljon kuin jaloista lähtee, loppuvat voimat melko nopeasti (johon kommentti voisi olla: treenaa enemmän niin jaksat).

Pyhällä ajamistamme paikoista suurimman osan pystyisi ajamaan helposti maasturillakin ja vauhdikkaammin, mutta kuten mainittua, mielestäni läskäri on enemmän retkipyörä kuin tykittelypyörä. Nähdäkseni se sopii rauhalliseen, tasaiseen etenemiseen. Läskipyörä ja sen välitykset eivät säikähdä retkivarusteidenkaan painoa.

Suurimpana yllätyksenä kuitenkin tuli se, että rivien välistä mainostettu joka paikassa kulkeva pyörä ei kulkenutkaan polkemalla ihan joka paikassa ja pyörän ominaisuuksien marginaali tuli vastaan yllättävän nopeasti.

Loppujen lopuksi siis ulkoilu Pyhän maastoissa läskärillä oli hauskaa ja verrattavissa lumikengillä tai retkisuksilla liikkumiseen.

Kokemuksesta jäi erittäin positiivinen maku, vaikka läskipyörän mentävää koloa ei omaan talliin ilmaantunutkaan. Ainakin toistaiseksi tykkään tehdä retkeni kestopäällysteellä ja maastopyöräilyni taas maasturilla tykitellen.

Muistakaa että talvi ei ole este pyöräilylle.

-Paulus

3 Comments »

Cyclocross

Velobia @ 20:59, 3. 1. 2017

Cyclocross on myös Velobiassa lähellä sydäntä.
Itselleni laji sopii erittäin mainiosti: kilpasuoritus kestää noin tunnin, ei välttämättä vaadi pitkiä harjoituslenkkejä ja kuumin harjoittelukausi ajoittuu sopivasti keväälle ja kesälle (ja näppärästi ruokkii criteriumkilpa-harrastetta).

Niille joille laji ei ole tuttu, avataan pikkaisen mistä on kyse.

Cyclocrossissa radat ovat melko lyhyitä, yleensä 2,5 - 4 kilometriä. Itsessään radan pohja on melko helppoa kuljettavaa (VPCXia lukuunottamatta), joka mahdollistaa suhteellisen sujuvan etenemisen cyclocross-pyörällä.

Rata saattaa sisältää kaikkea asfaltista hiekkatiehen, leveisiin polkuihin ja jopa ihan rantahietikkoakin.

wikipedia.org/wiki/Cyclo-cross

Haasteen lajinomaisissa radoissa tuovat tiukat käännökset ja kurvit, jalkautumisesteet (portaat, poikittaiset puut jne.), mahdollisesti lyhyet ja terävät nousut sekä tietysti se paljon puhuttu muta. Cyclocross-radoista tekee myös yllätyksellisen se, että kun vaikkapa 35-50 henkeä ajaa 5-7 kertaa samasta kohdasta, muokkaa se kyseistä paikkaa aina - jolloin ei oikeastaan koskaan tiedä mitä seuraavaksi tapahtuu. Jokainen mutka pitää ajaa sillä ajatuksella, että se on uusi.

Tänäkin syksynä kompastelin käännöksissä, kun “tuttu” mutka olikin parin kierroksen jälkeen kiillottunut jääksi, eikä siihen voinutkaan painaa samalla lailla kuin aikaisemmilla kierroksilla. Ja toisella radalla oli toisin päin. Eli kovaksi tamppaantunut mutka, joka lähestulkoon heitti seuraavalle suoralle, olikin parin kierroksen jälkeen pehmentynyt niin, että mutka pitikin - konttaamisen jälkeen - ajaa pystypäin ja varovaisemmin.

(Cyclocrossin SM-kilpailurata 2017)

Tällaista rataa kierretään yleensä noin 50 minuuttia + kierros. Kalusto cyclocrossissa muistuttaa hyvin paljon maantiepyörää, mutta erojakin on. Pyörä itsessään on Suomessa saavuttanut suuren suosion monipuolisuutensa ja rengastilavuutensa takia. Cyclocross-rungossa on reippaasti tilaa mudalle eli pyörään mahtuu nappularengas aina mahdollisesti 45 mm:n asti. Pääosin cyclocross-pyörässä käytetään 32-35 mm:n nappularenkaita.
Tila isoille renkaille tietysti avaa mahdollisuuden lokasuojille jne. jolloin pyörä on erittäin kelvokas joka paikan höylä arkiliikkumiseen vuoden ympäri.

Ja tietysti koska muta ja muu rospuutto, pyörä on nykyään yleensä varustettu levyjarruin jotka pelaavat ikävimmilläkin keleillä mainiosti.
Perinteisesti pyörä on ollut varustettu cantilever-jarruin, mutta parina viime vuotena levyjarrut ovat kehittyneet sen verran, että lajin kansainvälinen kattojärjestö UCI salli levyjarrut kilpailuissaan.

Pyörässä ajoasento on lähtökohtaisesti pikkaisen pystympi ja lyhyempi kuin maantievastaavassa. Tämä siitä syystä, että pyörä kulkisi haluttuun suuntaan helpommin ja ohjattavuus pysyisi ketteränä.

Toki jos maantiepyörää ja cyclocross-pyörää aletaan vertailla, niin eroja on paljon muitakin. Mutta me tavalliset kuolevaiset huomaamme yleensä vain nuo ylläolevat, eli ei perehdytä tässä teknisiin tietoihin tämän enempää.

Cyclocross Suomessa on vasta viimeisen viiden vuoden aikana nostanut päätään ja kerännyt harrastajia ja kiinnostuneita.
Ja miksipäs ei, jos on tarkoituksena ajaa maastossa pyörällä johon löytyisi ehkä soveliaammatkin välineet, mikäs sen kivempaa.

Kilpailua on helppo seurata, ja jos rata on kivasti laadittu, koko kilpailun kulun näkee yhdestä tai kahdesta paikasta eikä sääntöjä tarvitse juurikaan tietää - nopein maaliviivan ylittänyt on voittaja. Tietysti oman haasteen tuo se, että kilpakausi on pääosin syksystä talveen ja harvemmin on sisätilaa mistä seurata. Untsikat ja pilkkihaalarit siis mukaan katsomoon.

Suomessa ei virallisesti ajeta cyclocrossia kuin kerran vuoteen eli SM-kilpailu. Tällä kertaa se järjestetään 8.1.2017 Helsingin Hietaniemen rannassa.
Suomen Pyöräilyunioni

Muutoin lehmänkellojen kolistely tapahtuu Helsingissä/PK-seudulla epävirallisesti aktiivisten harrastajien toimesta HelCX- ja VPCX-kirjainyhdistelmien alla.

Muuallakin innostuneesti ajetaan krossia, Oulu on ollut erittäin aktiivinen ja Tampereella sekä Turussakin on ajeltu.

HelCX edustaa lajinomaista kurvailua ja on syypää nykyiseen cyclocross-innostukseen isolle yleisölle.

Mikä VPCX?

VPCX on se instanssi, joka ensimmäisenä ajoi cyclocrossinomaisesti (50 min + kierros) 2006.
VPCX tarkoittaa Väärät Polut Cyclocross, jonka historia alkaa n. 11 vuoden takaa pienestä ryhmästä maastopyöräilijöitä, jotka innostuivat krossista. Tuolloin kävivät ajamassa krossilenkkejä, mutta monesti kävi niin, että löysivät itsensä usein samoilta maastopyöräpoluilta, joihin maastureillakin ajoivat.
Muinainen krossilegenda totesi: “nyt ollaan todella väärillä poluilla”.
Myöhemmin tuumivat, että tästähän saisi varmaan jonkinlaisen kilpailun aikaiseksi.
VPCX:n radat voivat olla mitä vaan, yleensä melko teknisiä kivineen, juurineen ja muine yllätyksineen. Tiikeriansatkin on mainittu.
Molemmat ryhmät löytyvät underground-osastosta ja sopivalla haulla Facebookista

Laji sopii kaikille iästä ja ajotaidosta riippumatta, ulkomailla on jopa ajettu lasten potkupyörälähtöjäkin. Cyclocross kivasti yhdistää maantiepyöräilijän ja maastopyöräilijän yhteisellä maalla puolivälissä. Lajissa tarvitaan lähtökohtaisesti yhtälailla ajotekniikkaa kuin pyörän hallintaa maastossa, sekä kuntoa ja “jalkaa” tykitellä helpot ja suorat pätkät lujaa.

Loppujen lopuksi kaikki ajavat sen tunnin verran mittari punaisella ja lopussa taputellaan olalle, hohotellaan, saunotellaan ja kerrataan siisteimmät kaatumiset ja muut kompuroinnit.

VPCX 2014: Herttoniemi from tnts on Vimeo.

Mutaisin terveisin.

Paulus

Kuvat: Colossi Cycling

Comment now »

Käyttötestissä uutta Formal Fridayltä

tnts @ 11:03, 3. 12. 2016

Muistatte varmaan keväältä, kun kirjoittelin käyttökokemuksia Suomalaisen Formal Fridayn merinovillaisesta t-paidasta. Nyt merkiltä on tullut uutta mallistoa ulos ja sain koeajoon keleihin sopivan Henson Merino Tech Jacketin. Kyseessä on ulkomateriaaliltaan merinovillainen tyylikäs vapaa-ajan takki, jota ei sinänsä ole pyöräilyyn suunniteltu, joten aloitin testin varsin varautuneesti. Lue rapsa loppuun ja poimi alennuskoodi talteen ja käy shoppailemassa.

Kankaan näppituntuntuma on mukava ja se ei tunnu mitenkään paksulta tai raskaalta, muttei se myöskään mitenkään lepattele. Ulkokangas on sisäpinnastaan kalvotettu, joten se pitää mukavasti sadetta eikä tuulikaan pääse läpi. Saitti sanoo vertailuluvuiksi seuraavaa:

Water penetration resistance ≥ 7500 mm
Air penetration resistance ≤ 5 mm/sec
Breathability ≥ 500 g/m2/24h

Käytin takkia pääasiallisesti 7 kilsan työmatkoillani, jossa ehtii jo lämpiämään ihan hyvin, mutta hengittävyys toimi erinomaisesti, vaikkei takissa mitään hengitysventtiileitä tai -aukkoja olekaan. Kunnon kaatosadetta en saanut, mutta niissä muutamissa tihkuissa, joissa ajelin, ei vesi tullut läpi kertaakaan. Takin vuori on polyesteriä ja antaa myöskin takille ulkokankaan tavoin huolitellun ilmeen. Kyseessä on siis vallan hyvin arkikäyttöön soveltuva vaate materiaaliensa puolesta.

Leikkaukseltaan taki on erittäin anorakkimainen ja kuulemma alkuperäisessä protossa vetoketju olikin ollut puoleen väliin, mutta parempi se on näin täyspitkällä. Puettavuus ja riisuttavuus on avain eri luokkaa kuin pään yli vedettävissä anorakeissa. Selästään takki on hieman pidennetty, joka tietenkin on pyöräilijän mieleen, kun ajoasennossa alaselkä ei pääse paljastumaan.

Helma on kiristettävissä etuosastaan laidoilla olevilla kuminauhoilla, joissa on tyylikkäät lukitusmekanismit.

Takin huppu tuntui aluksi lörpöltä lipareelta ja teknisiin kuoritakkeihin tottuneelle minkäänlaisten kiristysten puuttuminen oli outoa, mutta myöhemmin en ole käytössä kaivannut kiristyksiä ja huppu kulkee mukana luontevasti. Kerran olen sen vetänyt kovassa tuulessa ja sateen vihmoessa päähän, kun ajelin ilman kypärää ja vallan hyvin se antoi suojaa ja lämpöä ilman kiristyksiäkin.

Toinen epäilyttävä ratkaisu takissa oli hihat, joissa on kiristyksenä kaksi metallista nepparia ja käytössä pelot kävivätkin toteen ja ranteet paljastuivat ajoasennossa. Ratkaisuksi löytyi paidan hihojen vetäminen selkeästi takin hihoista ulos, jottei kyynärvarret jäätyisi pikkupakkasessa.

Kaiken kaikkiaan takki on lunastanut paikkansa arkikäytössä, eikä esimerkiksi asiakkaalla käydessä ole ollut olo, että menisi millään tapaa treenikamoissa hoitamaan työhommia. Eikä tarvitse selitellä, että “kyllä tulin pyörällä vaikka onkin syksytalvi”. Silti jos tähän pyöräilijälle tehtäisiin tuotekehitystä, niin hihansuut miettisin uusiksi ja huppuun voisi laittaa kiristyksen reunaan.

Takin alla olen käyttänyt paljon Formal Fridayn merinoista collegea eli Hunter Merino Sweateria, josta kirjoittelen myöhemmin lisää, mutta sen voin jo kertoa, että kaikessa pehmeydessään materiaali on IHANA ja malli mukava.

Ja tästä innostuneena lukioiolle räpsähtää koodilla 1VAIHD3 kaikista tuotteista -15% jouluaattoon asti. >>> verkkokauppaan

Tuotteita voi ostaa myös Formal Fridayn ja muutaman muun merkin Keskuskadun pop-upista ja sama koodi pätee.

Comment now »

Fillarihuollon sisällöstä: Vol. 1, Velobian B-huolto

Velobia @ 11:24, 19. 11. 2016

Velobian mekaanikot koittavat valottaa huollon arkea ja käytäntöjä.

Mitä pyörähuollossa tapahtuu? Mitä fillarille oikein tehdään ja mitä ei tehdä? Mikä pyörähuollossa maksaa?
Tässä osassa paneudutaan B-huoltoon

Tämän blogimerkinnän tarkoitus on koittaa avata hiukan, mitä Velobian huollon syövereissä tapahtuu. Kirjoituksessa paneudutaan erityisesti B-huoltoon.

B-huolto on huolloistamme se, jossa fillarille tehdään sen vähintään vuosittain vaatimat toimenpiteet ja kartoitetaan muut esille tulevat huolto- tai varaosatarpeet.

Pyörän viat ja huollon tarpeet pyritään kartoittamaan mahdollisimman hyvin jo silloin, kun asiakas tuo fillarinsa, sillä jokaisen pyörän tuntee parhaiten sen kuski. Samalla tehdään ensimmäinen hinta-arvio ja sovitaan paljonko huolto ja varaosat saavat kokonaisuudessaan maksaa.

Seuraavaksi fillari siirtyy odottamaan vapautuvaa ständiä ja mekaanikon käsiä.
Jos olet varannut huollollesi ajan, pyörä nousee ständiin heti seuraavaksi kun sellainen vapautuu. Ilman varausta sisäänajettu fillari odottelee vuoroaan huoltojonossa.

Itse huolto alkaa fillarin tarkastuksella.
-Voimansiirron kuluminen mitataan ja arvioidaan silmämääräisesti ja vaihteet käydään läpi.
-Vanteiden suoruus ja jarrupintojen kunto ja kuluma tarkistetaan. Samalla katsotaan jarrupalojen kuluma ja jarrun toiminta.
-Renkaat tarkistetaan kulumisen, rikkoutumisen tai rengaspintaan painuneiden kivien, lasinsirujen yms. vuoksi.
-Vaijeristot käydään läpi ruosteen, kulumien tai rikkoutuneiden vaijerikuorten varalta.
-Napa- ja runkolaakerien käynti ja kireys sekä runko tarkistetaan.

Huoltotoimet aloitetaan yleensä, toki mekaanikosta riippuen, fillarin peräpäästä, tarkemmin voimansiirrosta.
Voimansiirto eli fillarin ketju, eturattaat ja takarataspakka joutuvat poljettaessa kovalle rasitukselle ja niiden kunnossapitäminen onkin ajomukavuuden, tehokkuuden ja turvallisuuden kannalta ensiarvoisen tärkeää.
Joitain toimenpiteitä kannattaa omistajankin ajoittain tehdä sillä voimansiirtoa jynssäävä omistaja pääsee näet huollossa halvemmalla, koska osat kestävät kauemmin eikä mekaanikon tarvitse käyttää aikaa voimansiirron perusteellisimpaan puhdistukseen (eihän hammaslääkärillekään mennä likaisin hampain).
Kevyimmillään voimansiirron huolto tarkoittaakin sen puhtaaksi harjaamista ja uudelleenvoitelua (sekä ylimäärisen voiteluaineen poispyyhkimistä) joka kaikissa huolloissa tehdään, ellei voimansiirto vaadi perusteellisempaa pesua tai osien vaihtoa.

Kovasti ketjurasvassa, mudassa, suolassa tai muussa ryönässä uitettu ketju pestään puhtaaksi vain jos se ei ole vielä venynyt eikä lika ole vaikuttanut sen toimintaan.
Muussa tapauksessa ketju uusitaan.

Paljon pyöräilevän onkin syytä varautua ketjun ja mahdollisesti rataspakan vaihtoon vuosittain. Yksi- tai napavaihteisen fillarin omistaja pääsee tässä kohtaa helpommalla.
Tällaisen fillarin ketju on usein ulkovaihtajilla varustetun pyörän ketjua leveämpi ja kestävämpi eikä vaihteisto ole niin herkkä sen mekanismeihin kertyvälle ryönälle.
Ilman säännöllistä huoltoa ja ajoittaista vaihtoa ei tällaistakaan voimansiirtoa voi kuitenkaan jättää.

Jalkajarrullisen fillarin mahdollisesti ainoa jarru on ketjun varassa joten sen hyvinvoinnista on syytä pitää huolta.
Meillä säännöllisesti huollossa käyvän fillarin voimansiirron isommat rempat ajoitetaan aina omistajan ajotottumuksien mukaan mahdollisimman järkeväksi: ympäri vuoden liikenteessä olevan pyörän osavaihdot ajoitetaan keväälle, kun taas talviajan kellarissa viettävän fillarin osat uusitaan syksyllä.

Kun voimansiirto on tsekattu kuntoon, on aika tehdä vaihteiston vaatimat toimenpiteet.
Ulkovaihtajallisessa fillarissa tämä tarkoittaa vähimmillään sitä, että vaihtajien nivelkohdat ja vaihdekahvat voidellaan sekä rajoittimet ja säädöt tarkistetaan ja tarvittaessa korjataan.
Napavaihteiset pyörät pääsevät tässäkin kohtaa helpommalla: vaihteiston säätö on, jotkin vanhemmat mallit pois lukien, äärimmäisen simppeliä puuhaa, jonka jokainen fillarinomistaja oppii niin halutessaan.
Oman vaihteiston nimellä googlaamalla löytyy kyllä ohjeet.
Napavaihteisto onkin monessa tapauksessa halvempi huoltaa kun ketjuvaihteisto, mutta poikkeuksiakin on.
Siinä vaiheessa kun napavaihde vaatii toimenpiteitä jossa napa avataan, muuttuu osien hinta melko paljon arvokkaammaksi ja toimenpiteet aikaa vieviksi, eli kalliimmiksi.

Vaihteiston jälkeen on vuorossa kiinnitysten tarkistus.
Pyörän kaikki kiinnikkeet tarkistetaan, kiristetään ja tarvittaessa uusitaan. Tämän lisäksi polkimet, satulatolppa ja quill-stemmi irroitetaan ja voidellaan.
Lisätyönä samalla myös kammet ja keskiö irroitetaan ja voidellaan jos tämä on katsottu asiakkaan kanssa tarpeelliseksi tehdä (kannattaa mainita huollon tuonnin yhteydessä aiheesta). Varsinkin arkikäyttöön suunnitelluissa fillareissa jotka on varusteltu runkolukoilla, seisontajaloilla, lokasuojilla jne. kiinnikkeitä riittää.
Esimerkiksi lokasuojien yläkiinnitykset ja runkolukon pultit ovat taipuvaisia ajan myötä aukeamaan. Näitä onkin fillarin omistajankin syytä tarkkailla ja tarvittaessa kiristää. Löysät kiinnikkeet johtavat ensin ylimääräiseen kolinaan ja myöhemmin todennäköisesti osan tai varusteen ennen aikaiseen rikkoutumiseen.

Seuraavaksi on vuorossa jarrut.
Jos jarrujen kuluvat osat kuten vaijeristot, jarrupalat ja jarrupinnat ovat vielä kunnossa, jarrut säädetään.
Säädön lisäksi voitelua tarvitsevat osat kuten vaijeristot, kahvat, rummut ja nivelet voidellaan.

Jos vannejarrupaloista halutaan paras teho ja käyttöikä irti, niiden asento on säädettävä ainakin kerran niiden elinkaaren aikana.
Jos jarrujen säätö jätetään liian myöhään, on tuloksena usein kynnykselle kulunut jarrupala. Tällainen jarrupala on joko viilattava suoraksi tai vaihdettava.

Usein fillarin jarrukahvoista löytyy pikasäätöpultit jolla voidaan tarvittaessa kiristää jarruvaijeria helposti. Huollon jäljiltä nämä pultit ovat ruuvattu kokonaan sisään asti, niin että niiden koko säätövara on taas käytössä.
Vaijeria on syytä kiristää silloin kun kahva tuntuu löysältä ja jarruteho on heikkoa.

Kaikkien huoltojen jälkeen asiakkaan on syytä testailla jarrut rauhallisessa paikassa jossa ei muuta liikennettä ole.

Monien huoltoon tulevien fillareiden vannejarrut ovat luvattoman huonossa jamassa ja huollossa säädetyn jarrun teho saattaa yllättää. Sen takia varsinkin etujarrun testaileminen ennen liikenteeseen lähtöä on tärkeää.

Tässä kohtaa huolto alkaa olemaan paketissa jos ylimääräisiä töitä ei tarvitse tehdä.
-Rengaspaineet säädetään renkaan suositusten ja kuskin halujen mukaiseksi.
-Ohjaamon kuluvat osat, eli tupit tai teipit vielä tarkistetaan, niiden on syytä olla tukevasti paikallaan ja oikeassa asennossa.
Tämän jälkeen mekaanikko kirjaa tehdyt työt, havaitut epäkohdat ja seuraavat huollontarpeet fillarin sähköiseen huoltokirjaan.

Huoltokirjassa pysyvät siis tallessa kaikki fillarille tehdyt työt. Tämä helpottaa mekaanikkojen työtä esimerkiksi silloin, jos toistuvan vian syytä on hankala selvittää ja kertoo asiakkaalle tarkasti oman pyörän kunnon ja mitä kulloisessakin huollossa on tehty ja mitä se on maksanut.

Hyviä kilsoja!

Velobian mekaanikot

Comment now »

Hellsinki Criterium Cup 2016

Velobia @ 9:48, 3. 10. 2016

Tänäkin kesänä ajettiin yksi UG-pyöräilyn vaikuttavimmista kilpasarjoista.

Ulkomaillahan fixed gear criterium on useamman vuoden ollut kovinkin kuumaa hottia, monet varmasti tietävät vaikkapa Red Hook Criteriumin.

Niille, joille laji ei niinkään ole tuttu kerrottakoon lyhyesti mistä on kyse:
Lyhyehköä rataa, ehkä n. 2 km pitkää, ajetaan ympäri kunnes n. 20 km tulee täyteen. Eli kilpailun kesto on siis tässä tapauksessa 10 kierrosta ja ensimmäinen, joka ylittää maaliviivan on voittaja.

Kilpailussa ei suinkaan katsota kuka ajaa suoraan nopeiten, vaan rata mutkittelee ja kaartelee aina jopa 180-asteen neulansilmiin, joten pyörän hallinnan tulee olla hanskassa. Haasteena on myös kaluston tyyppi, joka säännöissä määritellään kiinteävälitteiseksi ja jarruttomaksi sekä droppitangolla varustetuksi, tuttuja vehkeitä ratapyöräilyn maailmasta. Koska radalla/kilpailun aikana kiihdytetään ja hidastetaan, tulee välityksenkin olla sellainen että suorilla pääsee tykittelemään, mutta myös sellainen, että pyörä ja vauhti on hanskassa hidastettaessa käännökseen ja kiihdyttäessä sieltä ulos.

Itse innostuin kilpatavasta viime kesänä, jolloin rohkaistuin kokeilemaan lajia. Aluksi luulin vahvasti, että kilpailu on tylsää suoraan ajamista, jota pääkoppani ei jostain syystä kestä.
Olin väärässä.

Kaikkine mutkineen ja ohjaamisineen critin ajaminen on aika hauskaa. Laji on melkolailla verrattavissa tietyltä osin cyclocrossiin, jossa lyhyehköä rataa ajetaan ympäri x-määrä ja pyörää tulee hallita muullakin tavoin kuin painamalla poljinta koviten.

Laji siis vei mukanaan sillä, kuten sanottua, suoraan ajaessa en ole kovin ihmeellinen pyöräilijä, mutta mutkissa pyörän käsittely on hanskassa.

Kaupassa sattui passelisti olemaan vielä sopivanlainen pyörä moiseen kaahailuun ja talven aikana Colossin Low Pro kasaantuikin kuin itsestään. Vaikkakin 54-kokoinen versio olisi ollut kyllä komeampi, mutta se jäi odottamaan omistajaa.
Colossi Low Pro: https://www.velobia.fi/colossi-low-pro

Runko näyttää hätäiseltä ja kaamealta ajaa niin kuin oikeastaan kaikki vastaavanlaiset pursuit-kopiot, mutta oikeasti käyttäytyy ajossa aivan kuin oikean ratapyörän kuuluukin: ohjaus on nopea, mutta tasainen ja ennustettava. Keskiö on korkealla, jotta poljin ei kolise velon kaarteeseen jos hitaasti ajaa, mikä taas on erittäin soppelia critti-radan mutkien käännöksiä kantatessa.

(kuva: Negaatio)

Cuppiin kuului tänä kesänä neljä osakilpailua, jotka ajettiin Suvilahdessa, Roihupellossa, Vantaan Ikealla sekä finaali King Of Fixed -viikonlopun alla Tattarisuon Karting-keskuksessa.
Keskenään radat olivat erilaisia ja koska ne olivat ulkotiloissa, oli säälläkin pieni vaikutuksensa. Loppujen lopuksi sää puuttui ainoastaan finaalikilpailuun kastelemalla kilpailijat ja radan kaatosateella.

Olin kerennyt jonkin verran pyörittelemään Colossiani ennen ensimmäistä osakilpailua, mutta oikeat critti-säädöt vaativat vielä hiomista. Siksi ehkä tuo ensimmäinen osakilpailu meni vähän testaillessa millaista taktiikkaa ja välitystä käyttää.

Startin jälkeen alkoi jonkinlainen “korttipakan sekoittelu”, joka enemmän tai vähemmän vakiintui loppua kohden. Tiesin nokilla olevan nopsajalkaisia pyöräilijöitä, joten kärjen tuntumassa oli pysyttävä. Pelasin sen verran tyhmästi, että otin paikkani nokilla tuulen halkojana useamman kierroksen verran, tajusin tämän ja yritin pariin kertaan ottaa irti, mutta sitkeät perässä tulijat ajoivat irtiottoni kiinni.

Tietty aina joku menee nurin, niinkuin nytkin ja se aiheutti sekunnin murto-osaksi “parveilua” kunnes etukiekko lähti radan suuntaisesti etenemään.
Loppujen lopuksi jalat olivat jääneet jonnekin radan varrelle ja tulokseksi 5. sija, mutta tiesinpähän mitä jatkossa tehdä: piikkiä isompi välitys alle ja varovainen ajotaktiikka on unohdettava.

(kuva: sami martiskainen)

Toinen osakilpailu tapahtui Roihupellon teollisuus-/varastohallialueella.
Ajoa ja “treeniä” olin saanut pohjille, välityksenkin hiottua hyväksi, jotta suorilla ei jää kun jalat eivät pyöri, mutta mutkista pääsee reippaasti ulos. Muutamat suosikit edellisestä kilpailusta eivät päässeet paikalle, mutta Jukka itse asettui viivalle ja tiesin, että hän ottaa letkasta aina yliotteen lähtemällä startista yleensä ns. täysii, joten ainakin hänen perään on päästävä. Rata oli mutkaisempi, mutta pari reipasta suoraakin mahtui mukaan.

Ensimmäiset sydämentykykset koettiin puolessa välissä ensimmäistä kierrosta kun nokilla ajanut kilpailija ajoi erääseen inhottavan malliseen kurviin pikkaisen liian reippaalla vauhdilla.
Kurkkasin mittarista että 40 km/h oli lasissa kun kurviin käännyttiin. Yllätyksenä taisi tulla se, ettei pyörä tuossa nopeudessa taivu ihan helposti. Kilpailija ajoi käännöksen suoraksi ensin kanttariin, sitten kellariin menevän luiskan betoniaitaan, mutta onneksi aita oli sen verran matala että kuski lennähti aidan yli eikä aitaan pahki. Hidastaessani kohdalla kysyin onko mies kunnossa ja ainakin siinä vaiheessa vastaus kuului että on joten painoin hanaa.
Loppujen lopuksi (ja onneksi) mitään vakavampaa ei käynyt, etukiekosta puhkesi vain kumi, aineksia vakavampaankin olisi ollut.

Kyseinen mutka tai oikeammin kääntöpaikka oli muutenkin haastava, siihen ajettiin pitkää suoraa pitkin ja pieni käännös oikealle mutkaan ja tämän jälkeen jyrkästi vasempaan 90-astetta ja mutkan jälkeen oli seuravaa suora eli jollain konstilla oli käännöksestä saatava mahdollisimman paljon vauhtia säästettyä.
8/10 kurvia kyseisessä paikassa ei omalta osalta onnistunut ja menetin jonkin verran vauhtia jota piti kiriä takaisin (vastatuuleen) alkavalla suoralla. Maalisuoran jälkeen rataan oli tehty ns. mutkakimara, jossa tiesin olevani hyvä ja Möly-Paavo mainitsikin että minun olisi pitänyt päästä siihen “labyrinttiin” aina ensimmäisenä, jolloin etumatkani olisi ollut melko reipas viimeisellä kierroksella.

Toisesta kierroksesta lähtien ajoimme Jukan kanssa kahden ja kerran ainakin yritin päästä irti mutta en onnistunut, vaan Affinity pysyi peesissäni tiukasti. Herrasmiesmäisesti ajoimme vuorovedoin ja sanattomasti olimme päättäneet ratkoa kilvan viimeisen kierroksen sprintillä. Maalintulo oli profiililtaan sellainen, että ensin ajettiin jokusen sataa metriä suoraan, tämän jälkeen jyrkkä vasen ja melkolailla heti jyrkkä oikea. Tämän jälkeen n. 20 metriä viimeiset mehut jaloista.

Tiesin Jukan olevan jaloistaan nopea ja tiesin oman vahvuuteni mutkissa, joten suunnitelmani oli ottaa kaikki irti tuolla suoralla ja päästä ensimmäisenä käännöksiin jolloin olisin päässyt paremmin sanelemaan maalintulojärjestyksen. Jukka ilmeisesti aavisti suunnitelmani ja otti itse irti takaani sekuntia aikaisemmin kuin olisin itse lähtenyt. Jokusen metriä etumatkaa saikin, jonka hiessä ajoin kiinni ja olin kuin olinkin takakiekossa kiinni ennen ensimmäistä käännöstä. Käännös vasempaan ja sisäkaarretta oikeaan, koska Jukalla mutka lipsahti pikkaisen pitkäksi viimeinen käännös ja olimme melkein rinta rinnan.

Skädäm - ylitimme maaliviivan siten että olin puoli kiekkoa jäljessä.
Tulokseksi 2. sija.

(kuva: sami martiskainen)

Kolmas rata oli piirretty Vantaan Ikealle, kiitos Santulle että sain kyydin autopiilillä paikalle.
Sateen uhkaa oli ilmassa ja sade olikin pikkaisen kastellut rataa, joitain lätäköitä piisasi mutta vain sopivan virkistävästi.
Rata oli taasen mutkainen ja tekninen, tosin lyhyehkö joten kierroksia oli yli kymmenen. Lisäosana mainittakoon, kun ulkona paistoi ilta-aurinko niin rata käväisi muutaman käännöksen verran parkkihallissa varjossa ja täten pimeässä. Sinne piti ajaa vähän “automaattiohjauksella”, koska edes photochromaattiset lasini eivät pysyneet valon muutoksen perässä, saatikka omat pupillit.

Jälleen oli nopsajalkaisia kilpailijoita viivalla, joten taktiikkani oli ajaa mutkiin niin lujaa kuin uskaltaa ja lyhyehköt suorat ajaa putkelta niin kovaa kui jaloista itoaa pumpaten kanssakilpailijoista kaikki hapot jalkoihin.
Sainkin startista kivan kaulan aikaiseksi ja ajattelin jo viimeisillä kurveilla ennen pisintä suoraa maalisuoralle että hanaa vaan ja loput 13 kierrosta on ihan hanskassa.

Ylpeys käy ja niin edespäin.

Kanttasin ehkä vähän turhan syvään vasemmalle ihan helpossa käännöksessä, mutta ikäväkseni lätäkkö oli takarenkaani alla eikä renkaan ominaisuudet pitäneet tuossa tilanteessa (nopeus x kanttauksen syvyys) vaan antoi pikkaisen periksi. Ei paljon mutta sen verran että suoristin käännöksen ja ajoin vieressä olevaan puskaan.
Takiaisia syljeskellessäni olin sijalla 5 ja ryhdyin todella rajuun puristukseen polkea kärki kiinni. Jokusen kierrosta sai rypistellä mutta kolmen tai neljännen kierroksen jälkeen olin vihdoin kolmantena kärjen hännässä taas kiinni.

Jälkeenpäin ajatellen, olisi voinut  ottaa vähän hissukammin kärkeä kiinni ja sitten ihan yllätyksenä paahtaa ohi hänniltä viimeisillä kierroksilla, mutta ajatus ei ihan kulkenut sillä tavoin kun numero on rinnassa ja lähtölaukaus on annettu. Myöskin pelkäsin, että kärki olisi pelannut samalla taktiikalla kuin itselläni oli ajatus eli koko pikkaisen vauhtia kiristäen loppua kohden, jolloin en välttämättä olisi päässyt enää yllättämään.

Kolmistaan ajoimme Jukan ja Santun kanssa, milloin kukakin meistä oli nokilla.
Suoralla yritin väsyttää kilpakumppaneitani ottamalla aina putkelta irti ja singahtaa ykkösenä mutkaosastolle. Taisi kuitenkin käydä niin, että olin takaa-ajaessani käyttänyt niin raisusti voimia, että ne pääsivät ehtymään loppua kohden, varsinkin kun mutkiin tuli hidastaa reippaasti ja nopeutta piti saada niiden jälkeen nopsasti takaisin. Välitykseni saattoi täten olla vähän turhan raskas noin mutkaiselle ja lyhyelle radalle.
Loppuun tullessani jäin jokusen kymmenen metriä vimpalla kierroksella Jukalle ja Santulle, vaikka yritinkin kiristää vauhtia. Suoralla pojat ratkaisivat kilvan sprintillä ja itse jouduin tyytymään 3. sijaan.

(kuva: Negaatio)

Cupin viimeinen osakilpailu ajettiin Tattarisuon Karting-radalla.
Rata oli erittäin lyhyt, joten kierroksia oli 18 ajettavana. Tekniseltä osuudeltaan radan profiili oli melko helppo, mutta käännöksiä oli sen verran tiuhaan, ettei radalla ollut oikeastaan kuin yksi kaartava suora “tapettavana”.
Koska kyseisenä viikonloppuna oli myös King Of Fixed, oli tähän cupin finaalikilpailuun saapunut ympäri kotimaata ihmisiä ja muutamia oli jopa Ruotsista, Virosta ja Pietarista saapunut ajamaan tätä.
Cupin pistetilanne oli erittäin kutkuttava, sillä tasapisteillä ja pisteen päässä toisistaan olevia kilpailijoita oli useampi, joten vain osakilpailuvoitolla pystyi varmistamaan itselleen kokonaiskilpailun voiton.
Pistetilanne unohtui nopeasti kun saapui paikalle, ja väkeä oli radan luona lähemmäs 70 henkilöä.

Finaaliin oli suoraan asiaa vain niillä, joilla oli jo ennestään cup-pisteitä. Mutta jotta kaikki pääsivät ajamisen makuun, ajettiin hämärtyvässä illassa aluksi karsinta niille joilla ei aiemmista kilpailuista ollut pisteitä tai eivät muuten olleet pässeet ajamaan, josta parisenkymmentä nopeinta pääsisivät finaalilähtöön. Loppujen lopuksi 34 kilpailijaa starttasi pimeään ja sateiseen 18 kierroksen kilpaan.

Niinkuin mainittua, rata ei ollut teknisesti haastava ja mutkat leveitä sekä kovavauhtisia, sateenjumala Esteri päätti tehdä finaalista haasteellisemman ja rysäytti kaatosateen päällemme. Finaalistartin jälkeen olikin pimeää ja rata märkä, sekä radan pinnassa oli erittäin paljon karting-autojen renkaista irronnutta kumipölyä. Sanomattakin selvää, että käännökset olivat “jänniä”.

Yksi jos toinen oli kyljellään ja itsekin käväisin pikkaisen nurmikon puolella ja otteeni kärjestä, jälleen Santusta ja Jukasta, irtosi. Kärkikaksikko sai muutaman sadan metrin etumatkan, jota en saanut millään kiinni kaikesta yrittämisestäni huolimatta.
Pimeässä ja sateessa oli erittäin jännää ajaa vaikka valot olivatkin käytössä. Viimeisillä kierroksilla ei kunnolla näkynyt kurvien valkoiseksi maalattuja merkkejä nurmikon reunassa, joten käännökset tulivat paikoin yllätyksenä. Mainittakoon että sade ja pimeys hidastivat nopeutta sen verran, ettei maaliin tullessa ollut perinteistä kuolemaa vaan olo oli petollisen freesi.
Välitykseni olisi ollut kuivalla radalla tosi passeli, mutta sade ja pimeys yhdistelmänä hidasti mutkien kurvaamista sen verran, että seuraavana aamuna huomasi että jaloilla oli paineltu isoa vastusta vastaan.

Tuloksena taas kirvelevä kolmas sija.

(kuva: Kivi Vaahto)

Lopputulos cupin osalta olivat toisistaan pisteen päässä. Jukka 26 pistettä ja Santtu ja minä 25 pistettä. Tosin pidän itseäni henkisesti 3. sijalla, sillä Santulla jäin yksi osakilpailu ajamatta ja itse ajoin kaikki.

Olimme hoitaneet cupin voittajalle custom-värisen LowPron Colossilta. Olimme jo etukäteen miettineet Jukan kanssa, että mitä sitten jos jompi kumpi meistä voittaa. Itse en olisi tarvinnut uutta LowProta, sekä sponsorin ominaisuudessa olisin ollut hieman jäävi sitä lunastamaankaan. Sama oli Jukalla järjestäjän ominaisuudessa.

Päätimme arpoa rungon, jolloin se menisi ainakin tarvitsevaan kotiin.

Yhteenvetona: lähtökohtaisesti tämän tyyppinen criterium passaa kaikille ja kehittää jokaista pyöräilijänä. Kukaan, joka noihin on osallistunut, ei ole katunut päätöstään. Kilpailuhan ei kestä, ainakaan kärjen osalta, kauheasti puolta tuntia pitempään. Vaikka välistä tuntuu, että se olisi pisin puoli tuntia ikinä.

Suosittelen.

Ensi kesänähän taas ajetaan, ja suunnitelmat ovat aika reippaat - eli saattaa olla isohkoa lystiä luvassa! Pysykää kuulolla.

-Paulus

1 Comment »

Rungon valmistelu

Velobia @ 11:04, 24. 8. 2016

Tehtaalta valmiina tulleisiin pyöriin verrattuna runkosetistä pyörän rakentelu voi olla tyydyttävämpää.

Silloin - budjetista  riippuen - pyörään saa kiinni juuri sellaisia komponentteja kuin haluaa ja kompromisseihin tyytyminen ei samalla tavalla roiku Damokleen miekkana yllä.

Kuva: Eeva Helle

Tietysti kun alkaa itse hyllyiltä poimimaan osasia, tulee pyörä jonkun verran tyyriimmäksi, sillä tehdasosien hinta pyörän valmistajalle on eri kuin osien vähittäismyyntihinta kaupassa. Pyörän kokonaishintaan tulee tietysti lisätä myös työvoimakustannukset - eli pyörän rakentajan palkkio.

Toki kokoamisen voi tehdä myös itse, jolloin, menettää vaan omaa aikaansa. Rakennuttaminen onnistuu pyöräliikkeessä, jolloin käytössä on kaikki tarvittavat työkalut ja rakentajan rautainen ammattitaito, joka ratkaisee vastaantulevat haasteet. Eikä tarvitse itse menettää yöuniaan pähkimisen takia.

Tämä ei nyt ollut tämänkertaisen tekstin aihe vaan paneudutaan siihen, mitä rungolle kannattaa tehdä, ennen kuin alkaa ruuvaamaan osia kiinni.

Pukissa on Colossin cyclocross-runko D’n Jos

Aluksi kun runko pukkiin nostetaan, se tietysti tarkastetaan silmämääräisesti läpi, ettei mitään vikoja löydy.  Sitten aloitaan feissaus (eng. facing), valinnaisessa järjestyksessä - joko emäputki tai keskiömuhvi ensin.

Feissaamisella rouhitaan/hiotaan pois ylimääräinen maalikerros pois ja putken päät kohtisuoriksi. Kun putken päät ovat keskenään yhtä suorat, laakerin käyttöikä pitenee huomattavasti eikä laakeri jumita sen takia, että ne käyvät vinoon.

Tämän jälkeen voi vaselinoida ne pinnat, joihin ohjainlaakerin kupit koskevat ja prässätä ohjainlaakerin paikalleen.

Kuvaa ei valitettavasti toiminnasta ole.

Tarvittaessa, mikäli maalari ei ole suojannut keskiömuhvin kierteitä maalatessaan, avataan rotsaamalla kierteet, jotta keskiölaakeri kiertyy pehmeästi paikalleen.

Feissauksien ja rotsauksien jälkeen voi rasvata kierteet ja asentaa ohjainlaakerin paikalleen.

Tämän jälkeen voidaan siirtyä haarukan kimppuun.

Haarukan kruunun tyvi feissataan myös maalijäämistä ja ylimääräisestä aineksesta, jotta ohjainlaakerin alakooli (eng. crown race tai baseplate) asettuu suoraan haarukan putken suuntaisesti.

Tämän jälkeen voi asentaa alakoolin paikalleen, kuva aiheesta tietty puuttuu mutta toimintaan käytetään aiheeseen suunniteltua lyöntityökalua, jolla alakooli pakotetaan paikalleen, vaseliinin kanssa tietysti.

Sitten voikin siirtyä kaulaputken/ohjainputken katkaisuun, tässä tapauksessa sahaamalla ohjurin kanssa.

Jotta saa oikean mitan, kannattaa haarukka asentaa runkoon ohjainlaakerin kanssa ja lisätä haluttu määrä koroteprikkoja ja ohjainkannatin. Tämän jälkeen merkataan kohta mistä sahataan.

Normaalin teräs-/aluputkisen kaulaputken jonne tulee tähtimutteri lopuksi sisään, vähennetään kannattimen yläreunan kohdalta n. 1 mm, jotta ohjainlaakerin kansi eli topcap kiristää ohjainlaakerin kunnolla.

Kannattaa ajatuksen kanssa miettiä tuo sahailu ja sopiva kaulaputken mitta, koska sahattua pätkää ei saa kiinnitettyä enää kaulaputkeen jälkikäteen.

Lopuksi sahausjälki viimeisellään viilaamalla terävät reunat ulkoa, sisältä ja päältä “tylsiksi”.

Viimeiseksi kopautetaan tähtimutteri eli käpy kaulaputkeen. Tämä on myös tärkeää saada suoraan asennettua, muuten ohjainlaakeria on hankala saada kiristettyä oikeaan kireyteen.

Näin on normaalit valmistelut käyty läpi.

Tarvittaessa istuinputkea pikkaisen voidaan riimata (eng. reaming). Käytännössä putken pintaa hiotaan sisäpuolelta, jotta satulatolppa ilman suuria vaikeuksia ja naarmuja saadaan asennettua.

Myös mm. levyjarrukorvakkeiden kierteitä voidaan availla kierreavaimella, mikäli maalia on sinne päässyt.

Kaiken tämän jälkeen runko on puhtoinen, jotta sitä päin voi heittää osia ja mikäli kaikki osat ovat plakkarissa, muutaman tunnin jälkeen pääsee sillä ajamaan.

Velobiassa tarjolla olevien runkojen hintoihin sisältyy keskiömuhvin ja emäputken pintojen feissaus.

Kuva: Eeva Helle

Runkosetit kaupassamme

—–

Velobia Bike Co. Oy
Hämeentie 156 A
FI-00560 Helsinki

Mon-Fri 12-19
Sat 10-14

-A friendly neighborhood bike shop-

1 Comment »